İnek Sütü Alerjisi Olabilir mi?

Ne Yapmalıyım?

Aileler Ne Diyor?

Lezzetli Tarifler

Sorun Cevaplayalım
SORU 46: Benim bebeğim 4,5 aylık. 1 hafta önce kakasından kan geldi ama ben doğduğundan beri peynir tüketiyordum. Bebek sürekli huzursuz ve kolikliydi. Kakası 2 aylıktan beri renk değiştiriyor. Bazen yeşil bazen kahverengiye yakın bir renk alıyor ve mukuslu. Ben bebeğime sadece anne sütü veriyorum ama emmek istemiyor artık. 5 dk. emip ağlamaya başlıyor, sürekli emerken kıvranıyor. Süt ürünleri, yumurta yemeği kestim ama emerken hala sıkıntı yaşıyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

CEVAP 46: Bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmelisiniz. Tetkik yapılırsa ıgE ya da nonIgE aracılıklı reaksiyon konusunda ayırıcı tanı yapılabilir. Anne sütü ile beslenme devam eder belki ek besin başlanabilir. Ek besin olarak amino asid bazlı mama önerilebilir.




SORU 47: Bebeğim 10 aylık. Kilo alımı düşük olduğu için doktorumuz gaita testi istedi. Referans değeri <50, sonuç 151 çıktı. Alerjik bir durum olabilir dedi. Sizce bu sonuç normal mi?

CEVAP 47: Bu test sonucunu doktorunuzla görüşmeniz daha uygun olur. Alerji düşündüyse ona uygun spesifik IgE testleri yapılabilir.




SORU 48: Oğlum şu an 11 aylık. 3 aylıkken süte alerjisi var denildi, yüzünde kızarıklıklar falan oluyordu. 2 ay önce alerji doktoruna götürdük test yapıldı temiz çıktı. Şu aralar sütle ilgili besinler veriyorum, sorun yaşamıyoruz. Ama asitli bir şey verdiğimde hemen anlık kazanıyor. Egzaması var ve alerjik astım denildi; ama ona test yapılmadı. Alerjik astım için de test yaptırmalı mıyım? Bu sorunlarımız için ne yapmalıyım?

CEVAP 48: İlk yaş içinde egzama varsa Atopik Dermatit tanısı mevcut demektir. Atopik Dermatitli çocuklardan birçoğunda besin alerjisi vardır. Atopik Dermatitli bebeklerde sonraki yaşlarda astım bulguları ortaya çıkabilir. En azından besinlerle ilgili alerji testleri yapılması iyi olur. Çocuk alerji uzmanı bir doktorun bebeğinizi görmesi uygun olur.




SORU 49: Benim oğlum 11 aylık. 5 aydır kakasından kan geliyor. Son 3 aydır alerji dedikleri için yani süt ve süt ürünleri vermiyoruz, ona özel mama veriyorum. Ama hala geliyor, ara ara kesiliyor. Ama bir bakıyoruz tekrar geliyor ve kilo almıyor. 3 aydır 11 kilo. Tekrar gelmesi nedendir?

CEVAP 49: Çoklu besin alerjisi olabilir; bu nedenle sütten başka besinlere de yanıt veriyor olabilir. Bu tip alerjiler genellikle 1 yaşından sonra düzeliyor. Daha iyi bir izlem için çocuk alerji ya da çocuk gastroenteroloji uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Bu konuda en iyi eğitimi alan doktorlar çocuk alerji ve çocuk gastroenteroloji uzmanlarıdır.




SORU 50: 6 aylık kızımız var. Kakası genel olarak mukuslu. Doktorumuz gaita amip ve kan testi istedi, bir şey çıkmadı. Kandan spesifik ige cows milk bakıldı. Değeri 0.35 çıktı. Negatif olsa da alerji olabileceği söylendi. Mukuslu kaka haricinde hiçbir sıkıntımız yok. Kızarıklık, egzama, huzursuzluk hiçbiri yok. Kilo alımı çok güzel. 3.200 gr. doğmuştu. Şu an 8.200 gr. Sadece anne sütüyle besleniyordu. İki mama kaşığı yoğurt verdiğim akşamda kakasından kan geldi. Ertesi gün ben dana eti yemiştim, yine kan geldi. Ek gıdaya başlamalı mıyım? Kesinlikle süt alerjisi midir? Başka besinlere alerjisi varsa nasıl anlayabilirim? Her yeni besin denemesi için kaç gün beklemeliyim?

CEVAP 50: Süt alerjisi olma olasılığı yüksek; ayrıca çoklu besin alerjisi olabilir. Kakada mukus nedeni olabilecek kistik fibrozis vs. gibi hastalıklar var. Ancak onlarda kaka kötü kokuludur ve bebeğin kilo alımında problem olur. Bu gibi durumların çözümünde bebeğe verilen bütün besinlerin kaydedilmesi ve doktorla birlikte değerlendirilmesi önem taşır. Bu konularda uzman olan (çocuk alerji ya da çocuk gastroenteroloji uzmanı) bir doktor ile görüşmenizi öneririm.




SORU 51: Kızım şu an 7 aylık. 2 aylıkken süt alerjisi teşhisi kondu. Kanlı mukuslu kaka, kusma ve kilo alımında düşüş vardı. Emzirdiğim için ben sıkı diyet yaptım, hiçbir süt ürünü ve süt içerebilecek gıdayı tüketmedim. 6 ay sadece emzirdim. Şu an sebze meyve ve sütsüz muhallebi yiyor. Ben diyete girdikten sonra gelişimi çok çok iyi. Doktorumuz benim diyetimi yavaş yavaş bozdurdu. Yüzde yüz keçi peynirli sütü ve yoğurdu tükettim bol bol bir hafta boyunca. Kızımda en ufak bir etki olmadı. Hala da tüketiyorum yaklaşık iki haftadır. Doktorumuz keçiyi güvenli listesine aldı. Artık inek denememiz gerektiğini söyledi. Bir hafta boyunca inek ürünleri yiyeceğim ama korkuyorum. Bu ayda alerjinin geçmiş olma ihtimali var mı? Genelde 1 yaştan sonra geçtiğini okuyorum. Bir hafta inek ürünü yediğimde etki görmezsem güvenli listesine alabilir miyim? Yorum yapar mısınız lütfen?

CEVAP 51: İnek sütü ve keçi sütü birbirine çok benzer. Bu nedenle problem olmayacağını düşünüyorum. Doktorunuzla iş birliğiniz çok güzel, aynı şekilde devam edin.




SORU 52: Yoğurt yedikten 2-3 gün sonra kakasında beyaz beyaz çıkıyor, sonraki günlerde ishal başlıyor. Kilo alımı yok denecek kadar az. Kan ve deri testinde alerji çıkmadı dediler. Ne önerirsiniz? Şuan 9 aylık, test 6 aylıkken yapıldı. Yüzünde ve vücudunun bazı yerlerinde sivilce gibi kırmızı ortası beyaz ya da sarı nokta gözüken şeyler oluyor. Ne yedirip ne yapacağımı şaşırdım. Lütfen yardım edebilir misiniz?

CEVAP 52: Süt alerjisi olduğu anlaşılıyor. Yoğurt bir süt ürünü olarak sindirim sistemini etkiliyor. Ayrıntılı izlem gerekir. Bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.




SORU 53: Bebeğim 5. ayını doldurdu. Yaklaşık 20 gündür sık ve ishale yakın dışkı yapma sorunu mevcut. Ayrıca yüzünde başlayan egzama türü kızarıklık vücudunda da görülmeye başladı. Gaita testi yapıldı ve sonuçları temiz çıktı. Süt alerjisi olabilir diye ben diyete başladım ve doktor da mamasını değiştirdi. Bu mamadan sonra ise dışkısı yemyeşil, ishal ve kokulu. Bu değişimin sebebi ne olabilir sizce?

CEVAP 53: İnek sütü alerjileri nonalerjik dediğimiz bir türde, deri ve sindirim sistemi belirtileri vererek alerjik tepki gösterebiliyorlar. Bu durumda yanıt alınması için diyetin 2 hafta kadar devam etmesi gerekir.




SORU 54: Benim kızım 15 aylık, anne sütünü 6 aylıkken kesti. Sonra 1 yaşında inek sütü yermeye başladık. Ama sonra çocuğum 1 gün kabız, 2 gün ishal oluyor. Ne yapabiliriz?

CEVAP 54: Meyve püresi, sebze çorbası, püresi ve lifli besinler ile beslenmesi uygun olur. Bu konuda bir çocuk gastroenteroloji uzmanına giderek bebeğinizin kakası konusunda daha iyi bilgi alabilirsiniz. Çocuk gastroenterologları bu konuda en çok eğitim alan doktorlardır.




SORU 55: 7 aylık oğluma atopik dermatit tanısı kondu. Benim diyetimden süt ve süt ürünleri çıkartıldı, azalmalar başladı. Yalnız şimdi ek gıdaya başladık. İlk pirinç unu ve su ile muhallebi verdim 3 gün kuralına uyarak ama korkuyorum hangi besinleri vereceğimden. Bu konuda yardım istiyorum, tatlandırmak için pekmez versem sakıncalı mı? Sabahları yumurta sarısı verebilir miyim?

CEVAP 55: Öncelikle hangi besinlerin alerjiye neden olduğunu tam olarak öğrenmeniz uygun olur. Bu konuda tetkik yapılarak alerjik olmayan ve bebeğinize verilebilecek olan besinler tespit edilebilir. Alerjik olan besinleri veremezsiniz. Atopik dermatitli bebeklerin %30-40 kadarında besin alerjisi tespit edilir. Bebeğinizi bu konularda uzman olan bir çocuk alerji uzmanına götürmenizi öneririm.




SORU 56: Benim bebeğim 4 aylık. Bir ay önce günde 6-7 kez mukuslu kaka yapmaya başladı. Gaitada gizli kan pozitif ve bol lökosit görüldü. Sadece anne sütü alıyor. İnek sütü alerjisi olabileceği için süt ve ürünlerini yemedim. Bir hafta içinde kakada düzelme olmadı. Sonra yumurtayı kestim, 2-3 gün sonra kaka sayısı günde 4 kereye düştü. 2-3 gün sonra tekrar 6 kez veya 5 kez yapmaya başladı. Tatmin edici bir düzelme olmadı. Doktorumuz “büyümesi normal ve keyfi yerinde, böyle devam edelim süt ve yumurta yemeden” dedi. Diyete başladıktan kaç gün sonra ishalin düzelmesi gerekir? Başka bir besin diyetimden çıkarmam gerekir mi? Alerji dışında başka bir tanı olabilir mi? Döküntüsü hiç olmadı. (Bende de ağrı kesici alerjisi var. Gebelik öncesi kronik ürtikerim vardı şu an yok.)

CEVAP 56: Anne sütüne devam. Büyük ihtimalle proktokolit dediğimiz bir tablo söz konusu. Buna neden olan besinler başta inek sütü olmak üzere yumurta vs. olabilir. Siz bunları almadığınızda 1-2 ya da bazen 3-4 hafta içinde sonuç alınır. Proktokolitin prognozu iyidir, en geç bir yaşa doğru tolerans gelişir. Bebeğinizin takibini bir çocuk alerji uzmanı ile birlikte yapmanızı öneririm.
Alerjiyle Yaşam Rehberi
İnek Sütü Alerjisi Nedir?
İnek Sütü Alerjisi Risk Testi
Başvurabileceğiniz Merkezler