Uzmanlar Cevaplıyor

İnek sütü alerjisi ve bebeğiniz ile ilgili soruları bize iletin, uzman hekimlerimiz cevaplasın.

* işaretli alanlar doldurulmalıdır.

DAHA ÖNCE SORULAN SORULARI VE CEVAPLARINI OKUYUN.

SORU 100:

Bebeğim 4 aylık, 1 aylıkken atopik dermatit teşhisi kondu. İlk başta yüzünde sivilceler vardı ama şuan yüzü tertemiz. Vücudunda ise hala sivilce devam ediyor; ancak azalır gibi. Alerji testi yaptırdık ve hiçbir şeye alerjisi çıkmadı. Sağlık Ocağındaki doktorumuz bebeğimde alerji olduğunu ve ek gıdaya başlamayıp ek emzirmeye devam etmemi söyledi. Sizce ne yapmam gerekir? Lütfen yardımcı olun.

CEVAP 100:

Anne sütü ile beslenen ve yeterli derecede tartı alan bebeklere ilk 6 ay anne sütü vermek alerjisi olan veya olmayan tüm bebeklere önerilir. Çünkü anne sütü, anneden geçen birçok canlı ve bağışıklık sistemini güçlendirici faktörler içerir ve eşdeğeri yoktur. Anne sütüne devam etmenizi öneririm. Atopik dermatit için iyi bir cilt bakımı en önemlisidir. Bebekteki egzama her zaman besin alerjisine bağlı olmayabilir, bebeğinizin bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülüp atopik egzama için koruyucu önlemlerin düzenlenmesini öneririm.

SORU 101:

Bebeğim 11 aylık, ek gıdaya geçince anjioödem gelişti. Testlerde inek sütü, yumurta ve kırmızı et alerjisi çıktı. Emzirdiğim için ben ve bebeğim diyet yapıyoruz. Demir eksikliği var ve tahlil bakılırken inek sütü ve yumurtaya da bakıyoruz. Yumurta alerjisi kandaki değeri ilk önce 30’du, şimdilerde 50’ye yükselmiş. Diyetimize rağmen neden böyle oluyor? Yükselme göstermesi riski arttırıyor mu?

CEVAP 101:

Öncelikle bebeğinizin hangi besine karşı alerjisi olduğunu tespit etmek gerekiyor. Anjiyoödemin hangi ek gıdayı aldıktan sonra geliştiği çok önemli. Yumurta alerjisi değerinin birimi belli değil, birkaç yöntemle bakılabilir, ancak oldukça yüksek duruyor. Yumurta veya yumurta içeren ürünler hiç almasa da bebek solunum veya deri yolu ile yumurta alerjenleri ile karşılaşıyor olabilir. Bir Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilip, besin alerjisi açısından izlemini ve diyetinin düzenlenmesini öneririm.

SORU 102:

Bebeğimde besin alerjisi var. Emzirdiğim için süt ve süt ürünleri tüketmiyorum. Doktorumuz, domates verme dedi. Domates tüketmeye devam etsem sütümden geçer mi?

CEVAP 102:

Süt ve süt ürünleri ile domates arasında bir etkileşim, çapraz reaksiyon olmadığı için domates yiyebilirsiniz. Annenin her yediği besin vücutta belli işlemlerden geçtikten sonra anne sütüne işlenmiş olarak ve çok küçük miktarlarda geçer, çocuk bu yolla çok çeşitli besinlerle tanışır. Ancak belli bir besine karşı alerjisi olanlarda anneye o besini tüketmemesi önerilir.

SORU 103:

Bebeğim 10 aylık, inek sütü alerjisi çıktı ama mamayı reddediyor. Ne yaptıysam içmedi, ek gıda alıyor. Sütüm az ama emiyor, alerji mamasını muhallebilerine katsam aynı etkiyi görür müyüm? Günde en az kaç ölçek vermem gerekiyor?

CEVAP 103:

Öncelikle emzirmeye devam edin, ne kadar fazla emzirirseniz sütünüz o kadar artar, özellikle gece emzirirseniz, bazı hormonlar gece daha fazla salındığı için sütünüz daha fazla artar. Anne sütü rezervlerini bebek belirler, bebeğin emdiği miktar kadar, bebeğin ihtiyacına göre anne sütü üretilir. Alerji mamasını muhallebilere katabilirsiniz, mamayı su ile hazırladıktan sonra tadını pekmez, meyve gibi doğal tatlandırıcılar ekleyerek değiştirebilirsiniz. Anne sütü hiç yoksa günde 400-500 ml (12-15 ölçek) mama alması kalsiyum gereksinimi açısından da yerinde olacaktır.

SORU 104:

14 aylık bebeğimin gözleri kızarıyor. Doktora götürdüm; alerjik dedi ve damla verdi. Kullandıktan sonra geçti, 2 ay sonra daha kötü kızardı. Aynı damladan aldım, 1 haftadır kullanıyorum ve hala geçmedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP 104:

Bebeğinizin gözlerinde kızarıklık kullandığınız damlaya rağmen geçmemiş, bebeğinizin göz doktoru tarafından tekrar değerlendirilmesini öneririm, mikrobik bir durum olabilir, sorun gözyaşı pınarları ile ilgili olabilir. Göz doktoru alerjik bir durum düşünürse Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 105:

Hocam 5 ay 10 günlük oğlum var. Doğduğundan beri yüzü ve tüm vücudu kızarık ve kaşıntılıydı. En sonunda teşhis konuldu; yumurta ve fındık fıstık alerjisi çıktı. Diyet yaptım yine de yüzünde çıkmaya devam etti. Doktor buğdayı kesmemi söyledi, buğdayı kestiğimizin ertesi günü oğlum tamamen iyileşti. Çölyak hastalığı olabilir mi? Buğday alerjisi farklı mı? Eğer öyleyse geçer mi?

CEVAP 105:

Buğday alerjisi ile çölyak hastalığı farklı iki hastalıktır. Her ikisin de de buğdaya karşı verilen anormal bir yanıt, aşırı duyarlılık söz konusudur. Ancak vücudun verdiği yanıtlar, tutulan organlar farklıdır. Çölyak hastalığı daha çok bağırsakları etkiler, ama pek çok diğer organda da belirti verebilir. Her iki durumun tedavi yaklaşımları da, seyirleri de farklıdır. Buğday alerjisi geçebilir. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından izlenmesini öneririm.

SORU 106:

Merhaba, oğlum 6 aylık kakada gizli kan mukus lökasit eritrosit ve asit görüldü. 1,5 aydır Pregomin kullanıyoruz. Zaten 3. ayından beri biberonu reddediyordu, bu durum hala devam ediyor. Ek gıdaya geçtiğimiz için hemen hemen her gıdaya alerjisi oluyor ve bu durum süt içmesinin azalmasına neden oluyor. Gastroentrologlara da gittik fakat pek ilerleme kaydedemiyoruz. Dışkı hala yeşil ve zorlanarak yapıyor. Süt içmesinde de artış yok. Ne yapmalıyız?

CEVAP 106:

Çoklu gıda alerjisi çok sık görülen bir durum değil aslında, iyi tartı almıyorsa tekrar değerlendirilmesi gerekir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülmesini öneririm.

SORU 107:

Bebeğim 5 aylık, 1. ayımızda inek sütü alerjisi tanısı konuldu. Dikkatli beslenme ve bakım egzaması sadece yüzünde görünüyordu. Fakat dün akşam bebeğimin ayağında kurdeşen(ürtiker) şeklinde belirtiler oldu. Sabah kendiliğinden geçti. Öğlene doğru gözünün altında aynı şeyden çıktı. Kısa sürede yine kendiliğinden geçti. Bu zamana kadar bebeğimin yüzünde egzama şeklinde alerji gösteren durum bundan sonra kurdeşen şeklinde mi oluyor? Yoksa ikisi aynı anda da olabiliyor mu? Hangisi daha tehlikeli? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 107:

Alerjiye yatkın çocuklarda hem egzema hem ürtiker görülebilir. Her ikisi de derinin farklı mekanizmalarla verdiği aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Her ikisi içinde tehlikeli bir durum söz konusu değildir. Süt alerjisi varsa, sütle doğrudan temas da ürtikere neden olabilir. Bu açıdan Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 108:

Merhaba, yeni hamileyim ve laktoza alerjim var. Hamilelikte laktozlu bir ürün tüketmem hamileliğimi veya bebeğimi etkiler mi?

CEVAP 108:

Laktoz sütün şekeridir, bazı kişilerde laktozu parçalayan laktoz enzimi yoktur, bu durumda süt şekeri laktoz vücutta parçalanamaz, bu da sindirim sisteminde gaz, hazımsızlık gibi sirayetlere yol açar, yani bu durum alerjiye bağlı değildir. Dolayısıyla laktozlu ürün tüketmeniz sizde sindirimle ilgili sirayetler yaratabilir, bebekte alerjiye neden olmaz.

SORU 109:

Merhaba, bebeğim nasır alerjik bir bünyeye sahip. Yüzde egzama ve ağız etrafında kırmızı noktacıklar oluşuyor. Yediklerimi not tutuyorum ve belirlediğim 4 gıda var. Umarım daha fazla olmaz. Bunları hiç yiyebilecek mi ve cilt için nasıl bir losyon kullanmalıyım, teşekkür ederim.

CEVAP 109:

Bebeğinizin besin alerjisi açısından Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm. Şüphelenilen besin alerjilerinin test edildiğinde kabaca ancak 1/5’nde alerji saptanıyor. Boşuna diyet yapmamış olursunuz. Piyasada bebekler için üretilmiş nemlendiricilerden içinde fazla parfüm ve kimyasal olmayanları tercih edebilirsiniz.

SORU 110:

Bebeğim 3,5 aylık ve son bir aydır uyanıkken meme emmeyi reddediyor, sadece uyurken emzirebiliyorum. Her emzirme sonrası çoğu zaman fışkırarak kusuyor. (Kusmuk iltihaplı gibi çıkıyor) Dışkısı sürekli mukuslu, makatın etrafı sürekli çatlıyor ve kızarık durumda. Doktor reflü tanısı koydu. Bir hafta Gaviscon ve Motilium kullandım ama şikayetlerimiz hala devam ediyor. Ben 10 gün boyunca süt ürünleri kullanmadım fakat herhangi bir şey değişmedi. Vücudunda ve yüzünde ara sıra kızarıklıklar çıkıyor ama yüzünde daha ağırlıklı. Gaita testinde kan ve lökosit çıktı. Diyarbakır’da yaşıyorum ve ildeki tek gastroentrolog reflü tanısı koydu. Onun dışında gösterdiğim tüm doktorlar bebeğimin kilo alımının iyi olduğunu söyledi. Aynı anda bir sürü semptom varken bebeğimin gelişimine bakıp normal demeleri beni bir anne olarak endişelendiriyor. Bebekte anormal birçok şey var ve bunun tanısının konulmaması beni çok üzüyor. Süt ürünlerini bıraktığımda şikayetlerin devam etmesi çoklu gıda alerjisinden kaynaklanıyor olabilir mi?

CEVAP 110:

Bebeğinizin iyi kilo alması sevindirici bir durum; çoklu gıda alerjisi ciddi ve nadir bir durumdur. Bebeğinizde diyetle şikâyetlerinde değişme olmaması ya süt alerjisinin olmadığını gösterir, ya da süt alerjisi varsa farkında olmadan sütlü ürün tükettiğiniz için olabilir. Bebek diyetten fayda görmediyse diyeti bırakın. Bir Çocuk Alerji uzmanının görmesini öneririm.

SORU 111:

Merhaba, oğlum 3 aylıkken banyo sonrası oluşan kızarıklık yüzünden hastaneye gittik. Egzama olduğu söylendi ve hipokort verildi. Bunun yanı sıra şampuan ve nemlendirici krem verildi. Kullandık fakat geçmedi. Doktorlar farklı markaların nemlendiricilerini tavsiye etti ama faydası olmadı. Yurtdışından getirdiğim bir kremle iyileşme oldu. Daha sonra kandan alerji testi yaptırdım. İnek sütü, yumurta beyazı, buğday unu, bir çeşit balık ve yer fıstığına alerjisi olduğu sonucu çıktı. Bebeğim anne sütüyle besleniyor. Ben artık pirinç ve yeşil sebzeler haricinde başka gıdalar tüketmiyorum. Acaba hep bu şekilde mi devam etmeliyiz? Bu gıda alerjisi durumu ne zaman ve nasıl geçer? Cevaplarsanız çok sevinirim.

CEVAP 111:

Bebeklerde görülen egzama her zaman besinlerle ilişkili olmayabilir. Derinin yapısına bağlı olarak de gelişebilir. Atopik egzama zaman zaman alevlenmelerle kendini gösteren kronik seyirli bir hastalıktır. Alevlenmelerinin olmaması için cildin nemlendirilmesi gerekir. Kan tahlilinde besinlere karşı çıkan alerjiler her zaman bebekte o besinlere karşı reaksiyon gelişeceği anlamına gelmez. Çocuk Alerji uzmanına gitmenizi öneririm.

SORU 112:

Bebeğime atopik dermatit tehşisi konuldu ve bununla birlikte çocuk alerji doktoruna götürdüm. Deri testi yapıldı, yumurtaya alerjisi olduğu çıktı. Sütümden geçmesin diye yumurta içeren hiçbir şeyi yemedim fakat bu süre zarfında sütüm azaldı. Doymamaya başladı ve ek takviye olarak aptamil devam sütü kullandım. Tekrar vücudumda kızarıklıklar çıkmaya başladı. Mamanın içerisinde yumurta içeren maddeler var mıdır? Yoksa başka bir şeye de alerjisi olabilir mi?

CEVAP 112:

Atopik egzama zaman zaman alevlenmelerle kendini gösteren kronik seyirli bir hastalıktır. Alevlenmelerinin olmaması için cildin nemlendirilmesi gerekir. İyi bir cilt bakımı yapılmazsa alevlenmeler görülebilir. Formül mamalar yumurta içermezler. Çok terleme, kalın giysiler, fazla sabun kullanmak, cilt kuruluğu da egzamalı çocuklarda alevlenmelere neden olabilir. Tetikleyici faktörleri tekrar gözden geçirmenizi, doktorunuzla tekrar temasa geçmenizi öneririm.

SORU 113:

Merhaba, oğlum 18 aylık ve süt alerjisi çıktı. 5. ayından sonra anne sütü almayı reddetti ve 1 yaşına kadar Aptamil mama ile birlikte 17 ayına kadar geldik. Oğlumun sıkıntısı sık sık ishal olması. Doğal olarak diş çıkarmaya bağladık ayrıca alerjik bronşit dediler. 3 buçuk aylıkken Şubat ayında ve 16. ayında(Şubat) bronşit olduk. Bunun için nebul ilaçlar kullandık. Kış aylarında çok sık hastalanıyor, kulak ve bademcik iltihabı oluyor. Yaz aylarında da hastalanıyor fakat kış kadar değil. Deri testinde negatif kan testinde ise 2 pozitif süt alerjisi testi konuldu. 10 gün sonra kontrolümüz var ve araştırdığım kadarıyla oğlum süt içtikten sonra tepki vermiyor. Kan sonucu yanlış olabilir mi ve okuduklarım kadarıyla tepki 3 4 sonra oluyormuş. Bizde o da yok. Çocuğumun diyetle gelişim geriliği olacağından çekiniyorum. Ezonfil biraz yüksek, igg normal ve iga normal. Anlamıyorum, gelişimi de iyi maşallah.

CEVAP 113:

Kan testinde veya deri testinde tek başına süte karşı alerji saptanması inek sütü alerjisi tanısını koydurmaz. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 114:

Oğlum dokuz aylık ve çoklu gıda alerjisi var. Süt ürünleri; fındık, fıstık, yumurta akı ve tüm bunlara alerjisi var. Günde 12 ölçek Pregomin As kullanıyoruz, yeter mi? Ve bunun dışında neler verebilirim, nasıl bir beslenme periyodu takip etmeliyim. Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

CEVAP 114:

11-12 aylık çocuğunun anne sütü yerine günde 12-15 ölçek formül süt alması yeterli olabilir. Bebeğinize, alerjisi olmayan besinleri (et, balık, tavuk, sebzeler, meyveler) diğer bebeklerde olduğu gibi 2-3 gün ara ile başlayabilirsiniz.

SORU 115:

Bebeğim şu an 1 yaşında, 6. ayından itibaren hazır market sütü veriyorum. 2 gündür sümüksü ishal yapıyor, sütle alakalı olabilir mi? Hazır süt mü yoksa inek sütünü mü önerirsiniz. Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 115:

Bebeğiniz viral bir enfeksiyon geçiriyor olabilir, sütle ilgili olduğunu sanmıyorum. İnek sütü olarak hazır ürünler arasından pastörize günlük sütü tercih edebilirsiniz.

SORU 116:

Bebeğim 5 aylık ve süt alerjisi var, kan tahlil sonucu 21 çıktı. Alerji uzmanı vücudu alışsın diye bu ay 200 derecede kaynattıktan sonra 20 dk. fırınlayıp 1 çay kaşığı vermemi önerdi. Yoğurt ve tarhana çorbası yedirmemi söyledi. Yüzünde kızarıklık olursa duruma bakarız dedi. Aptamil as kullanıyorum, deneme yöntemi zarar verir mi?

CEVAP 116:

İnek sütü alerjisinin çeşitli alt grupları bulunmakta. Bebeğinizdeki klinik bulgu ve belirtiler, inek sütü alerjisinin tipi veya tedaviyi belirlemede önemlidir. Tek başına kan değerleri alerjinin tipini belirlemede yeterli değildir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 117:

Kızım 5 aylık, anne sütü ile besleniyor fakat kullanmış olduğum bıldırcın yumurtası yüzünden alerji oldu (anne sütünden geçtiği için) Doktorumuz damla ve özel şampuan verdi. Cildi kuruduğu için de krem önerdi. İlacı kullandığımda boynu ve ensesi kızarıyor ama kullanmayı bıraktığımda da kızarıklık geçmesine rağmen kaşıntı devam ediyor. Eli, yüzü, kafası ve ensesi sırf tırnak izi oldu. Doktor 6. aya kadar zaditeni kullanın dedi ama kaşıntı hala devam ediyor. Hastalığı da hala geçmedi, ne yapabilirim?

CEVAP 117:

Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 118:

Kızım 2 aylık iken dışkısındaki mukus yüzünden tahlil yaptırdık ve yüksek oranda laktoz intoleransı çıktı. Doktor aynı zamanda süt alerjisi olabileceğini de söyledi ve relactaz damla verdi. Ben artık hiçbir süt ürününü kullanmıyorum. Bebeğim şu an 5 aylık ve süt alerji testi yatırdık, negatif çıktı. Sütte laktoz olduğundan dolayı kafam karıştı. Alerji yok diye süt verirsem laktoz alerjisi var ne yapmam gerekiyor?
Biraz bile süt ürünü tüketsem kızımın dışkısı mukuslanıyor ve beyaz beyaz tanecikler oluyor. Bu kan testine güvenebilir miyim?

CEVAP 118:

İnek sütü alerjisinin çeşitli alt grupları bulunmaktadır, bazı tiplerinde kan testinde süt alerjisi çıkması beklenmez. Dolayısıyla kanda süte alerji çıkmaması inek sütü alerjisini dışlamaz. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 119:

Oğlum 1,5 yaşında, süt alerjisi 5 class yumurta ve 3 class mercimek alerjisi var. Süt içeren bir şey yediği zaman cildinde, gözünde, solunumunda ve dışkısında tepki oluyor. Yumurta tükettiği zaman sadece hafif öksürük oluyor. Benim sorum ciddi bir tepki yoksa yedirmeli miyim? Örneğin; yumurta veya eser miktarda süt içeren bir ürünü verirsem sakıncası olur mu çünkü tepki olmuyor?

CEVAP 119:

Bebeğin alerjisi geçinceye kadar süt ve yumurta içeren ürünleri bebeğe vermemenizi öneririm. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından izlenmesi uygun olur.

SORU 120:

Oğlum 4 aylık, sadece anne sütü veriyorum. 8 haftadır geçmeyen bir hırıltısı ve öksürüğü var fakat ateşi hiç olmadı. 3 ayrı çocuk doktoruna defalarca götürdüm. Ciğerleri temiz ve boğazı kızarık olmadığı için ilaç verilmedi. 3 haftadır dışkısı çok düzensiz, bazen sümüksü ishal oluyor. Süt alerjisi olabilir mi?

CEVAP 120:

Bebeğinizdeki bulguların nedeni süt alerjisi olmayabilir. Çocuk Alerji uzmanı tarafında değerlendirilmesi önerilir.

SORU 121:

Bebeğim 6 aylık ve tadımlara başladık fakat muz yedikten sonra açık yeşil bir dışkısı oluyor. Bu durum normal mi, muz vermeyi kesmeli miyim?

CEVAP 121:

Bebeğinizin büyürken bütün sistemleri de birlikte büyüyor, olgunlaşıyor. Yediklerine ve bağırsaklarının giderek olgunlaşmasına bağlı olarak; dışkısının rengi, kıvamı ve sıklığında günlük değişimler olacaktır. Birkaç gün aralıklarla muzu tekrar deneyebilirsiniz ve bebeğin dışkısını izleyebilirsiniz.

SORU 122:

Merhaba, çocuğum 15 aylık ve vücudunda nokta şeklinde kızarıklıklar var. Bir gıdaya alerjisi var sanırım. Kaşıntısı oluyor fakat onun dışında herhangi bir şeyi yok. Doktora götürdüm, ilaç ve losyon verdi. Bir süre geçti ardından tekrar oluştu. Neye alerjisi olabilir, nasıl anlarım?

CEVAP 122:

Bebeğinizin cildindeki belirtilerin doğrudan besinlerle ilişkisi olmayabilir. Cildin yapısına bağlı olarak da bu durum gelişebilir. Güzel bir cilt bakımı ve cildi sık nemlendirme yeterli olabilir. Verilen tedaviye yanıt alamıyorsanız, Çocuk Alerji Uzmanı tarafından görülmesi önerilir.

SORU 123:

Merhaba, kızım 17 aylık ve 10 kilo. Çoklu besin alerjisi nedeniyle pregomin kullanıyor. Günde vermem gereken pregomin miktarı nedir? Teşekkür ederim.

CEVAP 123:

Kızınızda çoklu besin alerjisi var ise; günlük protein, kalori, kalsiyum gibi eser elementler ve mineralleri ne kadar tükettiğini hesaplayarak vereceğiniz pregomin miktarını belirleyebilirsiniz. Beslenmesinin Çocuk Alerji Uzmanı ve diyetisyen eşliğinde düzenlenmesi uygun olacaktır.

SORU 124:

Merhaba Hocam, bebeğim 6 aylık ve dışkısında kan gördük. Peş peşe ve yeşil dışkısı oldu, bol lökosit çıktı. Alerjiler temiz çıktı fakat tedbir amaçlı diyet verildi. Elimden geldiği kadar diyeti uyguluyorum ama mukus problemi devam ediyor. Henüz ek gıda denemedik. Mukus ve huzursuz uyku, alerji problemi için yeterli midir?

CEVAP 124:

Uykuda huzursuzluk ve mukuslu dışkı besin alerjilerinde görülen bulgulardandır. Ancak bu bulgular sadece besin alerjisine özgü değildir. Araya girmiş mikrobik bir ishal de bu klinik tabloya neden olabilir. Bebeğinizde besin alerjisi şüphesi varsa Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 125:

Oğlum 4 aylık. 2. Ayında yanaklarında kızarıklıklar meydana geldi. Anne sütünün yanında mama desteği de alıyor, doktorumuz egzama ancak süt alerjisi ihtimali de var dedi. Ben katı olmamak suretiyle süt, peynir ve yoğurt tüketmedim ve keçi sütü maması tercih ettim. Yanakları için locoderm kremi verdi, sürdüğümde geçiyor fakat bazen tekrarlıyor. Vücudunda bazı bölgelerde kurulukları da var. Bu belirtilere göre süt ya da besin alerjisi var mıdır?

CEVAP 125:

Bebeklerde egzama sık görülen bir durumdur, besinlerden bağımsız olarak da ortaya çıkabilir. İyi bir cilt bakımı ile deri nemli tutulduğunda alevlenmeler en aza iner. Cilt bakımına rağmen eğer sık tekrarlıyorsa veya tedaviye dirençli ise o zaman süt veya besin alerjisinin egzemaya yol açtığı düşünülür. Size öncelikle bebeğinizin cildini nemli tutun. Bebeğinizin egzemaları sık sık tekrar ederse bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 126:

Merhabalar, kızım 2,5 aylık ve bir haftadır ara ara yeşil dışkısı oluyor. Süt alerjisi olabilir diye süt ürünlerini bıraktım. Dışkı ve kan tahlili yapıldı, dışkısında çok miktarda lökosit bakteri görüldü. Doktor alerjiden de kaynaklanıyor olabilir ama 5 gün suprax antibiyotik kullanalım dedi, kullanmak istemiyorum. Kızımın ateşi yok, fazla kaka yapıyor bağırsaklarından ses geliyor. Sizce antibiyotik şart mı?

CEVAP 126:

Hastanın bir Çocuk Gastroenteroloji veya Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 127:

Merhabalar, bebeğim doğduğunun 2. günü anne karnında gelişen bağırsak tıkanıklığından dolayı ameliyat oldu. 20 gün anne sütü almadı sonrasında başlayabildik. 10 gün öncesine kadar bir sıkıntımız yoktu fakat son zamanlarda yeşil mukuslu dışkı durumu oluyor. Sanırım çok ıkındığı için hafif kan lekeleri var. Problemi ne olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler.

CEVAP 127:

Bebeğiniz daha önce bağırsaklarından ameliyat olduğu için Çocuk Gastroenteroloji ve Çocuk Cerrahisi uzmanları tarafından değerlendirilmesi uygun olur.

SORU 128:

Merhabalar, bebeğim 2 aylık. Dışkısı yeşil, kanlı ve mukusluydu, doktoru süt alerjisi olduğunu söyledi. Süt ürünleri ve yumurta yemeyi bıraktım. Tahlil yapıldı, dışkıda bakteri fazla çıktığı için antibiyotik verildi. Ama alerji olanda bakteri çıkar diye okumuştum. Antibiyotik vermek sizce doğru mu?

CEVAP 128:

Alerji ile dışkıda bakteri çıkmasının bir ilişkisi yoktur. Süt alerjisi şüphesi varsa bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 129:

Bebeğim 11 aylık ve süt, yumurta alerjisi yüksek oranda çıktı. Egzama 7 aylık iken başladı fakat o zaman alerjisi olduğunu bilmiyorduk. Son 2 aydır diyet yapıyoruz fakat cildimiz çok kuru ve kremlerini kullanmama rağmen bacak ve sırt bölgesindeki egzama hiç geçmiyor. Ayrıca emzirmeye devam ediyorum. Bende 1 haftadır deneyerek yemeye başladım herhangi bir değişiklik olmadı. Hocam, siz ne önerirsiniz? Teşekkür ederim.

CEVAP 129:

Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülmesini öneririm. Öncelikle alevlenmeleri önlemek için cildin iyice nemlendirilmesi gerekir.

SORU 130:

Bebeğim 6 aylık, anne sütü aldıktan sonra yüzü çok kızarıyor ve kırmızı benekler oluşuyor. Bir süre sonra büyük oranda düzeliyor. Son 2 haftadır olmaya başladı. Ben yoğun olarak yumurta yiyorum, nedeni bu olabilir mi? Teşekkürler.

CEVAP 130:

Bebeğinizdeki bulgular doğrudan besin alerjisi ile ilgili olmayabilir. Çocuk doktorunuz tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 131:

Merhaba, bebeğim 139 günlük. 2 aydır kakamız mukuslu, ciltte döküntüler ve egzama var. Önceleri bilgimiz olmadığından geçici bir şeydir diye cilt uzmanına gittik. Alerjik olabileceğini düşünmedik ve bu aralar egzama konakta artış var. Mukuslu kakamız hiç bitmedi. Bir de gaytada gizli kan çıktı. Doktor, muz ve süt alerjisi olabileceğini söyledi. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Teşekkür ederim.

CEVAP 131:

İnek sütü alerjisi olabilir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 132:

Bebeğim sadece mama ile besleniyor. Doktor kusma şikâyetiyle gittik. Reflü dendi ve ilaca başladık. Akabinde kabızlık olmaya başladı. Doktorumuz inek sütü alerjisinden şüphelenmiş fakat bize söylemedi. Sonradan öğrendik. Önce bize Neocate mama verdi kızım içmedi. Sonra da Similac Alimentium verdi, onu içiyor. İlk kakamız koyu yeşil tarzda ve sanki biraz da mukusluydu. Mamadan sonraki yeşil kaka normal mi? Bir de yanak dudak çevresi kızarık ve azıcık kabarık gibi. Teşekkürler şimdiden.

CEVAP 132:

Bebeğinizin yanak dudak çevresindeki kızarık ve kabarıklık bebeğin salyasına bağlı olabilir. Emzik kullanıyorsa salyası dokunmuş da olabilir. Genellikle ilk 9 ayda azar azar kusmalar olur ve kilo alımında bir sorun yoksa beklenebilir. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 133:

Merhabalar, oğlum 2 kere mukuslu kaka sebebi ile tahlil oldu ve ikisinde de amip dizanteri dendi. Ancak doktorumuz gıda alerjisi de olabilir dedi ve çocuk gastroentolojisine yönlendirdi. Doktorumuz sıkı bir diyeti hem bana hem oğluma verdi. Anne sütünün yetmediği durumlarda da keçi sütü maması verdi. Sütüm azaldı ve çocuğum doymadığı için ağlıyor, ancak mamayı da sevmiyor? Mamayı sevdirmenin bir yolu var mıdır? 3 gündür diyet yapmamıza rağmen mukuslu kaka devam ediyor, bu durum ne zaman düzelir? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, teşekkürler.

CEVAP 133:

İnek sütü ile keçi sütü çapraz reaksiyon yapabilir. Bebekte inek sütü alerjisi varsa keçi sütü de dokunmuş olabilir. Diyetin tekrar gözden geçirilmesi ve bir Çocuk Alerji uzmanından da konsültasyon alınması iyi olabilir.

SORU 134:

Merhabalar, biri 8 yaşında diğeri 1,5 aylık kızlarımdan ablamıza ek gıdaya geçince kusma ve geçmeyen ishal şikayetleriyle kan testi yapıldı ve inek sütüne 4+ alerjisi vardı. Şimdi küçük bebeğimin de doğduğundan beri ishal ve özellikle gece sürekli ıkınma ve huzursuzluk gibi şikayetlerimiz var. Çocuk doktorumuzun önerisiyle süt alerjisi olabilir diye benim diyetimden süt ürünleri tamamen çıkarıldı, iki gün önce tavuk eti yedim ve şikayetler arttı. Kan ve deri testi bu kadar küçükken doğru sonuç verir mi? Çok çaresizim ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Önerileriniz altın değerinde benim için, şimdiden çok teşekkürler.

CEVAP 134:

Kan ve deri testleri tanıda destekleyici olarak yardımcı olabilir. Kesin bir tanı koyduramayabilir. Besin alerjisinin bazı tiplerinde pozitif bulunmayabilir. Bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 135:

Bebeğim dört buçuk aylık. Hep kakasından kan geliyor ve karın ağrısı da var. Kusma da var. Test yaptım negatif çıktı. Süt alerjisi mi acaba? Pirinç unu verdim, yine kan gördüm. Muz verdim, kan gördüm ve hep solunum yollarından rahatsız. Gıda alerjisi de olabilir mi acaba? Hep burnu tıkalı, nefesi hırıltılı geliyor. Sütümle besleniyor. Ne yapmalıyım? Bir de yumurtayı kesmeli miyim?

CEVAP 135:

Bebeğinizde besin alerjisi olabilir. Bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 136:

İyi günler, dört buçuk aylık bebeğimde atopik dermatit dışında hiçbir alerji belirtisi yok. Huzursuzluk, kanada kan veya göğsünde hırıltı olmuyor ama yine de doktorumuz süt diyetine başlayalım dedi.

CEVAP 136:

Atopik dermatit inek sütü alerjisi ile ilişkili veya ilişkisiz olabilir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 137:

Merhaba, oğlumda tahmini süt ve süt ürünleri alerjisi var. Deneme ile bulduk. Süt ürünleri tükettiğimizde dışkı yeşil ve bol mukuslu oluyor. Tuvaletini sürekli yapıyor. Tepkiler bu şekildeyken de diyete devam etmeli miyim? Yoksa tepkiler az vücut tolere eder mi bir süre sonra?

CEVAP 137:

İnek sütü alerjisine çocukların büyük bir bölümünde tolerans gelişebiliyor. Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm. İnek sütü ürünleri bebek için önemli bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Eğer alerjisi yoksa boş yere diyet yapılmış olur.

SORU 138:

Merhaba, 2 aylık bebeğim var. Sadece anne sütüyle besleniyor fakat sağarak biberonla veriyorum. Kakasında 1 haftadır mukus var. Cildi kızarık ve pul pul döküldü. Mustela Stepia krem ve şampuan kullandım, geçti. Fakat mukus devam ediyor. Bugün tahlilde 2-3 adet laktosit gözlemlendi yazıyor. Calprotektin sonucu gelmedi. Ne olabilir? Yardım rica ediyorum.

CEVAP 138:

Araya bir viral enfeksiyon girmiş olabilir veya cildi hassas olabilir. Bebeğin cildini nemlendirmenizi öneririm. Öncelikle çocuk doktorunuzun değerlendirmesi iyi olur. İnek sütü alerjisi açısından bir Çocuk Alerji uzmanının veya Çocuk Gastroenteroloji uzmanının görmesi faydalı olabilir.

SORU 139:

Bebeğim 14 aylık ve süt alerjisi var. Acaba ne zaman geçer?

CEVAP 139:

İnek sütü alerjisinin seyri, bebekten bebeğe değişir. İnek sütü alerjisinin de alt grup hastalıkları vardır. Çok erken ve ciddi reaksiyonlar olanlarda tolerans gelişmesi daha geç yaşlarda olabiliyor. Ama kabaca %85-90‘ı 3 yaş civarında düzelmekte.

SORU 140:

36 haftalık doğan bir bebek, 8 gün küvezde yattı. 1 öğün anne sütüyle beslendi. Daha sonra mamayla beslendi. 6 gündür evde kalıyor ve 6 gündür de büyük tuvaletini yapmıyor. Sizce neden olabilir?

CEVAP 140:

Her bebeğin her gün kaka yapması gerekmez. Bazen anne sütü ile beslenen bebekler haftada bir gün kaka yapar. Verilenlerin hepsi vücut tarafından kullanılıyor olabilir.

SORU 141:

2 aylık bebeğim var. Kakası mukuslu, cildi kızarık ve döküntülü. Mustela Stelopia ile cildi düzeldi Colprotektin testi yaptırdık. 380 çıktı ve “1-2 lokasit görüldü” yazıyor. Ne olabilir? Yardımlarınızı rica ediyorum.

CEVAP 141:

Bebeğinizin cildi büyük olasılıkla hassas, sadece nemlendirici ile de düzelmesi bunu destekliyor. Laboratuvar tetkikleri şüphelenilen tanıyı desteklemek için istenilir. Dışkı tetkiklerinde çıkan calprotectin değerinin tek başına fazla bir anlamı yoktur. Bu testler besin alerjisi şüphesiyle istenmiştir sizden. Doktorunuz elindeki bu belirtilere ve bulgulara göre bu testleri yorumlayacaktır.

SORU 142:

Merhabalar, oğlum şu anda 3 aylık. 2 hafta önce inek sütü proteini alerjisi teşhisi kondu. Bebeğim yaklaşık 20 gündür mukuslu şekilde ishal, çok huzursuz ve sürekli kusuyor. Gaitada gizli kan pozitif çıktı. Sadece anne sütüyle beslendiği için çok sıkı diyet yapıyorum. 2 haftadır alerji yapma ihtimali olan tüm besinlerden kaçınmama rağmen en ufak bir düzelme olmadı. Sebebi ne olabilir? Çok çaresizim.

CEVAP 142:

Bebeğinizin mukuslu ishallerinin ve kusmalarının olmasına rağmen iyi kilo alıyor olması çok iyi bir durum. İnek sütü alerjisinden veri almak için bazen 2 haftalık diyet yeterli olmayabilir, sonuçları 2-4 haftada alınabilir. Ayrıca bebekler 9 aya kadar emdiklerinin bir kısmını hafifçe çıkarabilirler. Bu çoğu bebekte görülebilen fizyolojik bir durumdur. Bu durum tartıyı etkilemiyorsa ciddi bir problem değildir. Emzirdikten sonra bebeği yarım saat kadar başı yukarıda kalacak şekilde 45 derecelik pozisyonda tutmanız kusmalarını azaltabilir.

SORU 143:

Merhaba, kızım 7,5 aylık. 6,330 gr ve 66,7 cm. Doğum kilosu 2,820 gr. boyu 48 cm’ydi. 5 ay itibari ile sadece 330 gr almış. Yani 2 buçuk ayda 330 gr. Sizce şu anki boyu ve kilosu iyi midir? 2 tane diş çıkardı. Bir kere viral enfeksiyon geçirdi. Şimdi herhalde üst dişler de çıkacak. Acaba kilo almaması için bir sorunu mu vardır? Beslenmesi iyi, mama alıyor. Anne sütü yok. Ek gıda yiyor. Uykusu güzel. Besin alerjisi ya da tartı alımıyla alakalı başka bir şey olabilir mi?

CEVAP 143:

Bebekler ilk 6 ayda hızlı tartı alırlar. 6. aydan sonra tartı alımları ilk altı aya göre göreceli olarak azalır. Bebeğiniz doğum tartısına göre iyi tartı almış ve boyu da yeterince iyi uzamış. Araya giren viral enfeksiyon bebeklerin tartı almasını etkiler. Ancak bebekler hızla kaybettiklerini yerine koyarlar. Bebeğinizin aşıları sırasında; düzenli aralıklarla doktorunuz tarafından büyümesinin gelişmesinin izlenmesi yeterli olacaktır.

SORU 144:

Merhaba, kızım 7. aya girdi. 9,200gr. Sadece anne sütü alıyor. Yeni yeni labne peynir ve yumurta şeklinde kahvaltıya başladık. Huzursuzluğumuz yok. Kilo alımı çok iyi ve uyku düzeni de çok iyi durumda. Gün içerisinde yoğurt da yiyor vücudunda reaksiyon olmuyor. Buna rağmen kakası yeşil ve kokulu. Gaita testi yaptırdık. Sonuç temiz çıktı. İnek sütü alerjisi olabilir mi?

CEVAP 144:

Bebeğinizin kakasının rengi ve kokusu yediklerine göre değişecektir. Sindirim sistemi yaşla birlikte farklılaştığı ve olgunlaştığı için bunlar beklenir. İnek sütü alerjisi olduğunu sanmıyorum.

SORU 145:

Üniversiteye çocuk bölümüne gittik. Orada yapılabilecek bütün tahliller yapıldı. Alerji değerleri normal çıktı. İdrar kültüründe idrar enfeksiyonu çıktı. Ama yine de alerji drama sevk etti içimiz rahat etsin diye. Kasım ayını bekliyoruz. Ama kızarıklar oluyor ve tekrar sönüyor ben de tam olarak anlayamadım. Tam anlamıyla ek gıdaya geçmedik hatta hiç geçmedik desem yeridir. Arada ufak tefek bir şeyler veriyorum. Kakasını toplu şekilde yapıyor.

CEVAP 145:

Bebeğinizde ara ara çıkan kabarıklıklar besin alerjisine bağlı olmayabilir. Bünyesi alerjik olabilir. Cildi kuru ise günlük nemlendirici sürerek nemlendirmenizi öneririm. Ek gıdaya başlamanızı öneririm.

SORU 146:

Bebeğime dün test yaptık ve süt alerjisi çıktı. Bu sabah bir parça ekmek, yumurta ve karpuz yedi. Bunlardan sadece çok az birer parça yedi ve şu an her yeri kızardı. Kızarıklık olduğu zaman ne yapmalıyım?

CEVAP 146:

Bebeğiniz kaç aylık oldu belirtmemişsiniz, daha önce sütlü ürünler tüketip tüketmediğini, ekmek, yumurta ve karpuzla daha önce tanışıp tanışmadığını belirtmemişsiniz. Kızarıklıkların çıkış zamanı da önemlidir. Herhangi bir ürünü yer yemez ilk dakikalarda veya ilk 2 saatin içinde olan belirti ve bulgular erken besin alerjisi lehinedir. Sadece test sonuçları ile besin alerjisi tanısını koymak hatalı olur. Çocuk veya çocuk alerji uzmanı tarafından bebeğin değerlendirilmesi besin alerjisi olup olmadığı açısından doğru olacaktır.

SORU 147:

İyi günler, 16 aylık bir oğlum var. 2 aylıkken yanağında egzama oluştu. 7 ayına kadar alerjiden şüphelendik. Gittiğimiz doktorlar krem verip yolladılar. Ek gıdaya geçmemle beraber çocuğum huzursuz bir çocuk oldu. Hala emziriyorum fakat aylardır oğlum hiç kilo almıyor. Yumurta ve kuruyemiş alerjisi çıktı. Süt alerjisi çıkmadı. Süt verdiğimde herhangi bir sorun yok ama yoğurt yedirdiğimde ağız çevresinde kızarma oluşuyor. 10 dakikada falan geçiyor. Yumurta ve kuruyemiş vermiyorum fakat ara ara vücudunda yine kızarmalar oluşuyor. Artık ne vereceğimi şaşırdım. Kilosu çok az. Aylardır da nerdeyse hiç kilo almadı. Lütfen bir yol gösterin. Ne yapmalıyım? Alerji doktoruna gittik. Sadece nemlendirici bir krem verdi.

CEVAP 147:

Bebeğinizdeki egzama besin alerjisinden bağımsız olabilir. Bebeğinizin cildi hassas ise besinlerden bağımsız olarak terlediğinde zaman zaman kızarmalar ve isilik şeklinde döküntüler olabilir. Ancak bebeğin kilo alımında ciddi problem varsa, eğer bebek kendi büyüme çizgisinde gitmiyorsa, tekrar Çocuk Alerji Uzman’ına kontrole götürmenizi ve bu durumu ve diğer gözlemlerinizi belirtmenizi öneririm. Yoğurt yedirdiğinizde ağız çevresinde kızarıklık olması süt alerjisini destekleyebilir. Süt alerjisi testlere yansımayabilir.

SORU 148:

Merhaba, bebeğim 3.450 g. 51 cm doğdu. Doğumdan sonra iyi kilo alıyordu. Günlük 50 gr. Önce kakası makaslanmaya başladı. Laktoz İntolaransı denildi. Diyet yaptım ve laktazm damla kullandım. Kakada hiçbir iyileşme olmadı aksine çocuk tamamen mukus çıkartıyor şu andaki gibi. Şimdi 9 aylık oldu. 3 ay 28 günlükken alerji doktoru programına başladı. Anne sütü almak istemiyor. Günde 1 kez emiyor, oda isterse… Bir ara çok güzeldi her şey. Kakası düzelmişti nerdeyse. 25 gündür tamamen mukus çıkartıyor. Çapraz reaksiyon olabilir mi? Sadece havuç, patates, kabak ve pirinç çorbası veriyorum. Ve kilo alımı nerdeyse yok. 9 aylık, 7.200 gr. ve 69 cm boyu var. Bugün itibari ile tamamen kesip sadece mama vereceğim. Kakası kötü durumda, diş de çıkartıyor. Ama tamamen mukus çıkartıyor bebeğim. İnek sütü içeren hiçbir şey vermiyorum hatta ben de yemiyorum. Diyetimi de kati hale getirdim. Kuruyemiş, tavuk, dana eti ve yumurtayı da bırakıyorum. Bu denli mukus inek sütü alerjisi değil de farklı bir sağlık sorununun habercisi olabilir mi? Nerdeyse 25 gündür diyette olmamıza rağmen mukus çıkartıyor bebeğim. Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 148:

Çoklu besin alerjisi olan bebeklere bu şekilde diyet programları verilebilir. Ancak bu arada bebeğin alacağı kalori, enerji, protein ve mikronutrientler açısından dikkatli olunmalıdır. Sütlü ürünler ve yumurta önemli protein, enerji ve mikronutrient kaynaklarıdır. İyi beslenemeyen bebeklerde, iyi kilo alamama, kaka şeklinde ve kıvamında bozulma beklenir. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından besin alerjisi (inek sütü alerjisi veya çoklu besin alerjisi) açısından tekrar değerlendirilmesi, gerekirse diyetisyen tarafından aldığı günlük kalori, protein gibi gereksinimlerinin hesaplanmasını öneririm. Dokuz aylık bir bebeğin sırf mama ile beslenmesi yeterli olmayacaktır. İnek sütü ürünlerinin diğer besinlerle çapraz reaksiyon göstermesi beklenmez.

SORU 149:

5 aylık bebeğimde inek sütü alerjisi var. Anne sütü ve pregomin kullanıyoruz. Vegaferon demir damlasını tek başına verdiğimde kusturdu. Pregominle karıştırıp vermemde bir sakınca olur mu?

CEVAP 149:

Bir tatlı kaşığı içinde karıştırıp deneyebilirsiniz, sorun olmaz.

SORU 150:

Bebeğimin kakasında yaklaşık 1 buçuk ay kan gördüm. Anlamlandıramadım. Artınca doktora gittim ve alerji denildi. Süt, yumurta, et ve kuruyemiş kesildi. Kan durdu. Ancak ben yiyince sütten bebeğime geçişte sıkıntı olmayan patates ve muz gibi gıdalar var. Şimdi 6 aylık olduk. Ek besin olarak patates ve muzu ayrı ayrı denedim ve kakasının yüzde 99’u nerdeyse kan oldu. Hiç böyle olmamıştı. Ben yiyince bir şey olmuyor. Ayrıca inek sütü ve süt protein karışımı testi negatif çıktı. Notropeni’si var ayrıca.

CEVAP 150:

Bebeklerde kanlı kaka besin alerjisinde görülen durumlardan birisidir. Çoğunlukla da buna neden olan besin inek sütüdür. Her annenin sütüne bebeğinin alerjisi olan gıdalar aynı oranlarda ve aynı bileşimde geçmediğinden, bazı anneler bebeğinin alerjisi olan gıdaları tüketebilmekte ve bebekte bundan etkilenmemektedir. Anne sütünün bileşimi kabaca her kadında aynı olsa da her annenin sütü, yapısı kendine özeldir. Besin alerjilerinin özellikle sindirim sistemini etkileyen tiplerinde testlerde alerji saptanmayabilir. Besin alerjisi yönetimini Çocuk Alerji Uzmanı eşliğinde yönlendirmeniz doğru olacaktır. Patates ve muza karşı alerjisi olup olmadığını kesinleştirmek için ayrı zamanlarda tekrar diyete sokarak denemek gerekebilir. Nötropeni, besin alerjilerinde beklenen bir durum değildir. Bu açıdan da izlenmesini öneririm.

SORU 151:

Bebeğim 4,5 aylık. 2. aydan beri 4-5 dk. emdikten sonra kendisini gerip ağlamaya başlıyor. Sütüm bitmemiş oluyor. Diyet öncesi ve ara ara parlak sarı ama yağlı boya gibi yapışkan sümük gibi uzayan kaka yapıyor. Dün limonata yaptım. Portakal ve limon karışımını sulandırmadan birazını yedim. Bugün pisik oldu. Bazı yerlerinde kızarıklıklar oldu ve hiç uyuyamadı. Sürekli ağladı ve emerken çok sinirlendi. Kendim sut ürünleri ve yumurta tüketmiyorum. Çok düzelmişti ama yine farklı besinlere tepki vermeye başladı. Nasıl beslenmem lazım? Kahvaltıda yiyecek hiçbir şeyim kalmadı. Teşekkür ederim.

CEVAP 151:

Bebeğinizin emdikten sonra kendisini gerip ağlamaya başlamasının nedeni besin alerjisi olmayabilir. Portakal ve limon asidik ürünler olduğu için bebeğinizde pişiğe neden olmuş olabilir, bunun nedeni alerji olmayabilir. Bebeğinizin bir Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 152:

Bebeğim 7 aylık. 1 aylıkken kusmaları başladı. Reflü denildi. Şimdi kusmaları azaldı. Daha sonra ki aylarda kaka gecikmesi oldu. Kakası ishale yakın ve mukusluydu. Ama rengi normaldi ve hala geçmedi. Alerji için kan testi yapıldı ama bir şey çıkmadı. Daha sonra kaka testi yapıldı. Bakteri için onlarda temiz çıktı. Bazen yüzünde kızarıklıklar çıkıyor ama sonra geçiyor. Kilo alımı iyi ama testlerde bir şey çıkmadığı halde neden mukuslu kaka yapıyor. Bunun bakteri dışında başka bir sebebi olabilir mi? Ek gıdaya korkumdan geçemedim.

CEVAP 152:

Bebeğinizin iyi kilo alması, besinlerin emiliminin iyi olduğunu gösteriyor. Ek gıdaya geçebilirsiniz. Bebeğinizin bir Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 153:

Merhabalar, 4 aylık bebeğim var. 4 günde bir kanlı kaka yapıyor. İlk önceleri toplu iğne başı kadardı 2-3 damla şimdi de görünür şekilde. Gaita testi yapıldı ama bir şey çıkmadı. 2 gündür peynir de tüketiyorum. Sizce inek sütü alerjisi mi?

CEVAP 153:

Bebeğinizde 4 gün aralıklarla düzenli bir şekilde kanlı kaka yapması inek sütü alerjisinde beklenen bir bulgu değildir. Bebeğin alerjisi olduğu besinle her karşılaştığında reaksiyon vermesi beklenir. Peynir tükettiğinizde belirgin olarak artıyorsa o zaman inek sütü alerjisi olabilir. Kanlı kakanın şekli ve miktarı da önemlidir. Bazen kan popodaki bir çatlağa da bağlı olabilir. Bebeğinizin Çocuk veya Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 154:

Merhaba, bebeğim 34 günlük ve beni hiç emmiyor. Sadece mama ile besleniyor ve sürekli gece gündüz ağlamaları var. Sürekli huzursuz ve karni kocaman yaygın, hırıltısı ve kuru öksürüğü var. Gaz sancıları çok var ama aksama kadar rahatlıkla osuruyor. Ve her mamadan sonra ağızdan gazı da çıkıyor. Büyük tuvaletini de yapıyor ama 3 doktora götürdüm 3’ü de gaz diyor. Acaba süt alerjisi olabilir mi?

CEVAP 154:

Bebeklerin ilk 40-50 günü, yeni geldikleri dış ortama alışma evresidir. Her türlü açlık, uyku, üşüme, altını ıslatma ve rahatsız olma gibi isteklerini ağlayarak belirtirler. Başka da seçenekleri yoktur. Her beslenmeden sonra gaz çıkarması da beklenir. Hırıltı ve kuru öksürüğü herhalde devamlılık göstermiyor. İyi tartı alıyorsa biraz beklemenizi öneririm. Hırıltı ve öksürük tekrarlarsa doktorun görmesi iyi olur.

SORU 155:

Oğlum 10 aylık. Doğumdan beri formül mamayla besleniyor. 6 aydan sonra ek gıdaya geçtik. Yavaş yavaş her şeyden verdim. Hiç sorun yaşamadık. 1 hafta önce balık verdim ve kakasında mukus çıktı. Doktora gittik tahlilleri temiz. Bağırsakların düzenlenmesi için damla verdi. Günde 1 veya 2 kez kaka yapıyor sarı ama devamlı mukuslu. Bu arada 1 haftadır da diyeteyiz. Ne zamana kadar devam eder bu mukuslu kakalar? Bir şey yediremiyorum evladıma. Çok üzülüyorum.

CEVAP 155:

Bebeğinizdeki durum balıktan çok araya girmiş viral bir enfeksiyona bağlı gibi duruyor. Besine bağlı ishaller besin kesildikten sonra geçer. Viral gastroenteritler çoğunlukla 1 hafta-10 gün içerisinde geçer. Bazen 15 güne kadar uzayabilir.

SORU 156:

Merhaba, oğlum 16 aylık. Biz yavaş yavaş inek sütüne başladık. Önceleri gece vermeye başlamıştım. Şu an 1 haftadan sonra kaynatarak gündüzleri de muzlu sut veya normal paket inek sütünden içirmeye çalışıyorum. Günde 2 cay bardağı falan anca içiyor. Şu an 10 kilo. Zayıf çocuğum pek iştahı da yok. Ben de şöyle düşünüyorum acaba inek sütüne alışmışken yavaştan içerisine veya yanında ne ile verirsem oğlumun kilo alımını hızlandırabilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 156:

Bebeğinize öncelikle gece sütünü önermem. Gece boyunca sütün ağzına kadar mideden geri gelme ihtimali var. Bu hem tokluk hissi de yaratabilir. Doğrudan süt yerine muhallebi, peynir, yoğurt vermeniz daha iyi olabilir. İştahsızlığının nedeni süt çocuklarında sık gördüğümüz kansızlık da olabilir. Bu açıdan çocuk doktoruna görünmeniz iyi olabilir.

SORU 157:

Merhabalar, aralık ayında kız bebeğimiz oldu. 1 ay sonra süte alerjisi olduğunu gaitasından anlayarak öğrendim. Şu süreçte elimden geldiğince diyetimi yapıyorum. Fakat bir kaç sitede bu alerjiye sahip olan bebekler için özel peynir var gibi yazılar okudum. Bu mümkün müdür? Teşekkürler.

CEVAP 157:

Bebeğiniz herhalde 7 aylık civarında olmalı, bebeklerde süt alerjisi bazılarında 1. yaşta, bazılarında da 2.-3. yaşta geçiyor. Eğer bebeğinizde alerji kalıcı olursa soya fasulyesinden (tofu), bademden veya kajudan yapılmış vegan peynirler vardır. Onları tercih etmenizi öneririm. Ancak bence bebekte bunlara başlamak için erken; 1. yaşa kadar anne sütü bebeğiniz için yeterli olacaktır. Ama siz kendiniz tüketebilirsiniz. Bu arada siz diyet yapıyorsanız günlük 1000 mg civarında kalsiyum almanız gerekir.

SORU 158:

9 aylık bir erkek bebeğim var. Aptamil mama kullanıyorum. Ama bir haftadır günde bir kez inek sütüne Cici Bebe bisküvisi karıştırıp veriyorum ve 10dk. olmadan kakasını yapıyor. Bu normal mi? Önceden günde bir defa yapardı. Şimdi iki üç defa yapıyor.

CEVAP 158:

Bebeğinizin günlük yedikleri değiştikçe dışkı alışkanlığı da günlük değişimler gösterecektir. Bu ara posa bırakan sebzeleri diyetinde fazla kullanıyorsanız da bebek daha sık kaka yapabilir. Bir yaş öncesi doğrudan inek sütü yerine yoğurt, kahvaltıda peynir vermek beslenmesi açısından daha doğru bir seçim olacaktır. Yoğurt ile aynı şekilde kakası devam ederse Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülmesini öneririm.

SORU 159:

Amino asit formülü nedir, nasıl yapılır veya nerden bulabiliriz?

CEVAP 159:

Aminoasit formülü, birtakım nedenlerden ötürü normal mamaları tüketmesi sakıncalı olan bebekler için üretilmiş özel formüllü mamalardır. İnek sütü alerjisi ve çoklu gıda alerjisi olan ve anne sütü alamayan bebekler için kullanılan bir formüldür. Eczanelerde satılmaktadır. Bu formül mamalar hem pahalıdır, hem de tat problemi vardır. Kesin gerekmedikçe rutin olarak önerilmez.

SORU 160:

Bebeğime bugün itibariyle ek gıdaya başladık. Yoğurt denedik ilk defa, günlük inek sütüyle mayaladığım yoğurdu verdim. Ağız çevresinde yoğurdun değdiği yerlerde, gözlerde yüzde kızarıklık oluştu. Gözlerinde de kaşıntı oldu. Aynı zamanda huzursuzluk ve ağlama yaşadık. Alerji belirtileri mi acaba? Bebeğim 5 buçuk aylık ve yalnızca anne sütüyle besleniyor. Neler yapmalıyız?

CEVAP 160:

Bu belirtiler bebeğinizin inek sütüne karşı alerjisi olduğunu gösteriyor. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından izlenmesi iyi olacaktır; bebeğinizin hekim tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Anne sütüne devam edin, evde tekrar inek sütü içeren herhangi bir gıda denemeyin.

SORU 161:

Merhaba, benim 10 aylık bir kızım var. Ayrıca 15 haftalık da hamileyim. Kızımı bu hafta anne sütünden kestim daha sonra bacaklarında küçük küçük kızarıklar görülmeye başlandı. Neyden kaynaklandığını bilemedim. Başka da hiç bir yerinde oluşmadı. Acaba anne sütünü kestiğim için mi oldu?

CEVAP 161:

Bu belirtilerin anne sütünün kesilmesi ile hiçbir ilgisi yoktur. İsilik olabilir, viral bir döküntü olabilir. Döküntüleri çocuk doktorunun değerlendirmesi iyi olur.

SORU 162:

Oğlum, 6 buçuk aylık ve 9.200g. Doğum kilosu 3200 gramdı. Doğumdan sonra 3 ay kustu vücudunda döküntüler oluştu ve ishaldi. 10 gün süt ve süt ürünleri diyeti yaptım ama değişiklik olmayınca, doktor cildi hassas dedi. 3. ayda kusma bitti ama döküntüleri çok arttı ve 6. ayda deri testi yaptırdık. Hiçbir alerjisi çıkmadı. Kendim diyete başladım ve 20 gündür süt ürünü, yumurta, kırmızı et, domates veya susam tüketmiyorum. Kaliteli bir nemlendirici kullanıyorum. Oğlumun kızarıklıkları geçmedi. Kakasında zaman zaman katılaşma oluyor ve ben bunun sebze ve kan ilacına bağlı olduğunu düşünüyorum. Oğlum yemeği seviyor ama ben ne vereceğimi bilmiyorum. Çünkü neyin kaşındırdığını bilmiyorum. Son 1 aydır kilo alamadı. Hangi yolu izlemeliyim?

CEVAP 162:

Bebeğinizdeki belirtilerin besin alerjisine bağlı olma olasılığı oldukça düşük. Sizin veya bebeğinizin beslenmesinde kısıtlılık yapmanıza büyük olasılıkla gerek yok. Bebeğinizin cildinin hassas olmasının besinlerle ilgisi olmayabilir. Cildini bol bol nemlendirin, gerekiyorsa cildini günde 2-3 kez nemlendirebilirsiniz; cilt kuruluğu kaşıntıyı arttırır. Bebeğinize diğer sağlıklı bebeklerde olduğu gibi ek gıdalara başlayabilirsiniz. Bebeğinizin kakasında büyüdükçe değişim olması normal; bu hem yedikleri ile ilgili hem de bağırsaklarının ve bağırsak mikroplarının büyüdükçe olgunlaşmasına, değişmesine bağlı. Cilt sorunları devam ediyorsa bebeğinizin bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 163:

Merhaba, oğlumda inek sütü alerjisi var. 4 aylıkken teşhis koyuldu. 10 aylıkken tekrar test yapıldı ve sonuç pozitif çıktı. Şimdi 13 aylık ve yoğurt süt verdiğimde vücudunda hiçbir tepkime meydana gelmiyor ama testlerde var çıkıyor sizce nedeni nedir?

CEVAP 163:

Bebeğinizde sütlü ürünlere karşı herhangi bir reaksiyon gelişmiyor ise bu ürünleri tüketmeye devam edebilirsiniz. Testin pozitif çıkması inek sütüne karşı bebeğin duyarlı olduğunu gösterir. Ancak bu sonuçlar her zaman bebeğin sütlü ürünleri tüketemeyeceği anlamına gelmez. Bazen sütlü ürünleri bebek tüketebildiği halde testler pozitif kalabilir. Laboratuvar testleri tek başına tanı koydurmaz. Bebeğinizdeki belirtiler klinik bulgular ve laboratuvar sonuçlarının hekim tarafından değerlendirilmesi iyi olur.

SORU 164:

Merhaba, bebeğim 16 aylık inek sütü alerjisi var ve emziriyorum. Ben süt ve süt ürünleri tüketince hiçbir sıkıntısı olmuyor bu yüzden hiç diyet yapmadım. Lor ve labne gibi peynirleri bir de evde yapılan yoğurdu yiyebiliyor ama süt ve bazı süt içeren gıdalar ağız kenarında kırmızı kabarıklıklara sebep oluyor. Bildiğim kadarıyla alerjisi olan bebekler bunların hiçbirini yiyemiyor, bizimki alerjinin hafif bir durumu mu acaba?

CEVAP 164:

Süt alerjisinin düzeyine göre bazı bebekler işlenmiş sütleri alabiliyor. Bunlar genellikle daha hafif alerjisi olan çocuklar. Sanırım kısa sürede süte karşı da tolerans geliştirecektir.

SORU 165:

Bebeğim 5 aylık. İshal ve kakasında kan olduğundan doktora gittik ve inek sütü alerjisi teşhisi koyuldu. Cildinde herhangi bir şey yok. Ateş ya da başka bir belirti yok. Ne zaman düzelir? Ek gıdaya henüz geçmedi, başka besinlere de alerjisi olabilir mi?

CEVAP 165:

Bir yaşına kadar beklemelisiniz. Bir yaşına kadar diyet yaparsanız büyük olasılıkla tolerans kazanacaktır.

SORU 166:

Benim bebeğim 5 aylık. İshal ve kakasındaki gizli kan ve yanaklarındaki kızarıklık yüzünden çocuk alerji uzmanına götürdüm. Bize mama yazdı. Aptamil Pregomin AS adlı mamayı kullanmama rağmen kızımın yanaklarındaki kızarıklık ve kaka sayısında azalma olmadı. İshal değil ama kakası tam hazmedilememiş gibi ve sayısı 6’yı buluyor. Ek gıda veriyorum. Patates püresi, muz ve 5 tahıllı sütsüz mama veriyorum. Şu an tahlil sonuçlarımızı bekliyoruz. Acaba çocuk gastroloji uzmanına götürsem mi? Kafam çok karışık ve üzülüyorum. Bebeğime ek neler verebilirim?

CEVAP 166:

Bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa sorun yok. Aptamil Pregomin AS ile değişiklik olmadığı için inek sütü alerjisi olmayabilir.

SORU 167:

1 haftadır meyvelerle ek gıdaya başladık. O günden beri günde 5-6 kez kaka yapıyor ve normalden biraz daha sıvı ama çok miktarda değil. Son bir kaç kakası da yeşil veya yeşile dönmeden biraz önceki halinde. Bu yüzden doktorumuz benim laktozsuz beslenmemi önerdi. Bebeğimde gaz sorunu da oluyor ama keyfi yerinde. Kusma ve ateş gibi belirtiler yok ama yine de bir sıkıntı olabilir mi? Kaka testi yaptırmalı mıyız?

CEVAP 167:

Hiçbir test yaptırmanıza gerek yok. Meyve gibi ek gıdalara başlayınca kaka sayısında değişiklikler olabilir. Bebeğinizin keyfi yerinde ise hiç ellemeyin.

SORU 168:

Bebeğimin gıda alerjisi var. Deri testinde sadece yumurta beyazına alerjisi çıktı ama ben sütten de şüpheleniyorum. Yaptığım diyete göre peynir, yoğurt, tereyağı yediğimde bir şey olmuyor ama süt içtiğimde belirtiler artıyor. Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Sadece süte alerjisi olup peynir yoğurt gibi ürünlere alerjisi olmayabilir mi?

CEVAP 168:

Bebeğinizin şikayeti nedir? Bazen mayalanmış ve çok fazla olmayan ürünler alerji yapmaz. Direkt süt içince özellikle de fazla alınca yakınma görülebilir.

SORU 169:

Merhaba 2,5 aylık kızım var hiç durmuyor. Anne sütü veriyorum yine de ağlıyor. Eşime söylüyorum mama alalım diye. O da gerek yok anne sütü yeterli diyor. Ben de gizli inek sütü veriyorum ama ilk defa şuan başladım. Sizce yanlış mı yapıyorum cevabınızı bekliyorum.

CEVAP 169:

Anne sütüne devam edin. Kilo alımı ek gıdaya erken başlamada önemlidir. İyi kilo alamıyorsa ek gıda düşünülebilir. Onun dışında gerek yok. Yaşı da direkt süt vermek için çok küçük.

SORU 170:

İlk olarak çok çaresizim çünkü hiçbir doktor çözüm bulamıyor. Benim oğlum 2,870 kilo doğdu şuan 3. ayına girdi. İlk ayında gayet güzel kilo aldı. Anne sütü artı mama takviyesi alıyor. Haziran 22 doğumlu ve eylül ayında sadece 200 gr aldı; idrar tahlili ve kültürü yapıldı. Temiz çıktı. Süt alerjisi olacağından şüpheleniyorum. Aptamil Pregomin AS adlı mama verildi vanilya şurubuyla denedim fakat kabul etmiyor ne yapabilirim? Daha fazla neden kilo almaz acaba?

CEVAP 170:

Mama takviyesine neden başladınız? Şu anda bebeğiniz kaç kilo? 5 ayda doğum kilosunun iki katına çıkmış olması gerekir. İshal, kusma yoksa alerji maması vermenize de gerek yok.

SORU 171:

Bebeğim 4 aylık ve süt alerjisi çıktı. Neocate mama verdiler ama bebek bir türlü yemiyor aç kalıyor bu mamayı nasıl veririm veya çocuk emmeye devam etse ne gibi sorunlar olur? Teşekkürler.

CEVAP 171:

Siz süt ve süt ürünlerini keserek sadece anne sütü verebilirsiniz. Mutlaka neocate alması gerekli değil.

SORU 172:

2,5 yaşında bir kızım var. Alerjik bir yapısı var. 1 aydır burnu tıkalı ve sürekli öksürüyor. Bu arada inek sütü içiyor. Acaba süte alerjisi olduğu için mi burun tıkanıklığı ve öksürüğü geçmiyor?

CEVAP 172:

İnek sütü alerjisi ilk 6 ayda başlar ve süt içince hemen öksürük gelişir. Sanırım şikayetleri süt ile ilişkili değil.

SORU 173:

Bebeğim 4 aylıkken yeşil mukuslu kaka, ara ara beliren yanaklarda kızarıklık ve kusması sebebiyle inek sütü alerjisi olabilir denildi. Fakat kaka, kan idrar tahlili temiz çıktı. Bir aydır süt ürünleri tüketmiyorum, kusması azaldı yok denecek kadar. Yanaklar arada kızarıp geçiyor ama mukuslu kakamız devam ediyor. Sürekli yeşil değil bir yeşil bir normal sarı yapıyor. Ne yapmam gerekiyor tekrar doktora götürmeli miyim? Tek başına yeşil mukuslu kaka sorun yaratır mı?

CEVAP 173:

Burcu Hanım, mukuslu ve arada yeşil kaka önemli değil. Bebek iyi kilo alıyorsa aynen devem edebilirsiniz veya denemek için süt alıp kakada kan olup olmayacağını kontrol edebilirsiniz. Olmazsa sütü diyetinize ekleyebilirsiniz.

SORU 174:

Bebeğim şuan 5 aylık, doğduğundan beri zorla emziriyorum, emmek istemiyor. 1 ayda sadece 200 gr aldığı için ek gıdaya başladık. Ve yüzünde alerji oluştu, egzama Locoderm verdi doktorum; 5 gün kullandık geçti. 1 hafta oldu tekrar başladı egzama. Sizce neden böyle oluyor? Kreme devam etmeli miyim? Egzama için ne yapabilirim?

CEVAP 174:

Mamaya başladıktan sonra egzamaları oluştu ise inek sütü alerjisi olabilir. Alerjik bebekler için olan mamalar ile devam edebilirsiniz veya alerji merkezi olan bir hastaneye başvurabilirsiniz.

SORU 175:

Oğlum 1 yaşında yüzünde pul pul kızarıklıklar, kakası bazen kanlı oluyor, gece çok kıvranıyor. Doktora götürdüm; dişten olur dedi. Ağrı kesici verdi. Fakat gece kıvranmaları devam ediyor, süt alerjisi olabilir mi? 6. Aydan beri devam ediyor.

CEVAP 175:

6 ayda süt ve süt ürünlerine geçince oldu ise süt alerjisi olabilir. Alerji polikliniği olan bir hastaneden araştırılmalıdır durum.

SORU 176:

Bebeğim tüm cildinde döküntü yaşıyor. Süt yumurta tahıl testleri negatif çıkmasına rağmen Eozinofilik Katyonik Protein 40 çıktı. Bu alerjik olduğumuzun göstergesi mi?

CEVAP 176:

Eozinofil sayısı kaç? ECP değeri yüksek. Bakılan hastanedeki doktorunuzla görüşmelisiniz. Tek ECP ile değerlendirilemez.

SORU 177:

Bebeğimde çoklu gıda alerjisi var, üç haftadır sadece Pregomin kullanmama rağmen şikâyetlerimiz geçmiş değil. Huzursuz aşırı gazı var pişiği geçmiyor. Sadece alerji maması kullanmama rağmen şimdiye kadar birazda olsa düzelmesi gerekmez miydi?

CEVAP 177:

Gaz ve pişik sadece alerjiden olmaz. Çoklu gıda alerjisi tanısı nerede kondu? Süt alerjisinde 2-3 haftadan sonraya kadar şikayetlerin düzelmemesi olabilir. Ama 3-4 haftadan sonra da düzelmedi ise başka neden aramalısınız.

SORU 178:

Merhaba, 2,5 aylık bebeğimizin süt alerjisi nedeniyle Neocaté kullanıyorum doktor önerisi üzerine bir miktar vanilya şurubuyla karıştırıyorum yoğun reflu yapıyor sıvı şekilde ağzından geri geliyor. Reflu sebebi nedir? Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

CEVAP 178:

Neocate’nin reflü yapması pek beklenmez. Mamayı koyulaştırabilirsiniz. Su muhallebisi yapıp soğurken Neocate ekleyin reflüsü azalacaktır.

SORU 179:

Merhaba Bebeğim 6 aylık. 4.5 aylıkken kulaklarının arkasında egzama vardı. Tesadüfen izlediğim bir sağlık kanalında annenin içtiği süt bebeklerde egzamaya sebep olabiliyor denildi. Süt içmeyi kestim bir ayda iyileşti. Ancak ek gıdaya geçtiğimiz şu günlerde bebeğimin yüzünde kızarıklıklar özellikle ağız çevresi egzama tarzı şeyler burnunun üzerinde fısır fısır bir şeyler aşırı kabızlık yoğurt peynir yedirdiğimde aşırı yüz kaşıntısı arka arkaya 15 20 defa hapşırma gibi belirtiler oluştu. Süt alerjisinin belirtileriymiş. Asıl sormak istediğim şu alternatif olarak devam sütlerinden yani mamalardan yoğurt kullanmadan bebeğime yoğurt yapabilme imkânım var mı böyle bir formül? Teşekkürler.

CEVAP 179:

Devam sütleri ile değil alerji mamalarıyla yoğurt yapmayı deneyebilirsiniz veya illaki yoğurt yemesi şart değil. Aynı sütlerle muhallebi yapabilirsiniz.

SORU 180:

Merhaba. İnek sütü alerjisi olan bebekler nasıl olur? Kan değerlerinde neler yüksek olur? Kaka tahlilinde neye bakılır?

CEVAP 180:

Alerji yakınması olan çocukların kanında süte özgün IgE(f2) değeri yüksektir. Deri testi pozitif ve süt içince şikayeti olur. Sadece tetkik ile süt alerjisi tanısı konamaz.

SORU 181:

Merhaba hocam,
7 aylık oğlumda kant testinde süt alerjisi gaitada redukten madde pozitif çıktı. Bende 7 aydır süt ürünleri diyetindeyim. Doktorum bana Zentius D adında kalsiyum tableti önerdi kullanmaya başladım fakat içeriğini inceleyince laktoz monohidrat olduğunu gördüm. Bu tableti kullanmamda sakınca var mı?

CEVAP 181:

Anne sütü alırken bulgusu olmuyorsa alabilirsiniz.

SORU 182:

İnek sütü alerjisi için doktorumuz 21 gün diyeti önerdi. Bugün 5.günümüz, anladım ki yumurtaya ve yer fıstığına da var onları da listeden çıkardım. Asıl merak ettiğim şu bu 21 gün sonunda ne olacak bu diyet daha sonra devam edecek mi? Ya da asıl amaç nedir?

CEVAP 182:

21 gün sonunda çocuğun şikayetleri geçerse tekrar süt alacaksınız. Çocuğun şikayetleri tekrar başlarsa kesin süt alerjisidir.

SORU 183:

Oğlum 9 aylık. Doğduğundan beri düzelmeyen uyku problemimiz var. Gecede 10-15 kere uyanıyor. Şu aralar sürekli burnunu kaşımaya başladı ve ek gıda aldığından beri çok minik kırmızı döküntüler oluşup 10 dakika içerisinde kayboluyor. Doktorumuz sık uyanmasının gıda alerjisinden kaynaklı olabileceğini söyleyip bizi süt ürünleri diyetine soktu. 2 gündür değişen bir durum yok. Aptamil pregomine başlattı ve inanılmaz gaz yaptı. Özetle; gıda alerjisi uyku problemi yaratır mı?

CEVAP 183:

Sadece uyku problemi yapmaz. Diğer şikayetlerinin de olması gerekir.

SORU 184:

Bebeğim 5 aylık, kilo alımı gayet normal. Bir aydır ishal kusma, reflu ve burun tıkanıklığı sorunu var. Doktorumuz süt alerjisi olabileceğini, tespitinde kan testlerinin her zaman doğru sonuç vermediği bu yüzden diyetimden bir müddet sütü çıkardıktan sonra tekrar değerlendireceğini söyledi. Ancak merak ediyorum bu test süresi ne kadar sürer? Örneğin süt ve süt ürünleri kestikten 4 gün sonra bebeğimin normale dönmesini beklemeli miyim? Yoksa alerjiye neden olan bu protein türünün vücuttan atılması ve alerjik reaksiyonları ortadan kaldırması 1 ay gibi uzun bir zaman alabilir mi? İyi çalışmalar dilerim.

CEVAP 184:

15-20 gün yeterli bir süredir. 3-4 gün yeterli olmayabilir.

SORU 185:

Merhaba 6 aylık bir bebeğim var. Ek gıdaya geçtik, daha önce de gıda tattırmıştık. Her gün yoğurt yediriyorum fakat son iki gündür yoğurt yedikten 1-2 saat sonra vücudunda ve suratında kabarmalar oluyor. Daha önce olmuyordu. Şuan olmasının nedeni ne olabilir? Teşekkürler.

CEVAP 185:

Süt alerjisi gıdaya geçtikten sonra ilk bir haftada başlayabilir. Alerji polikliniği olan bir merkeze başvurun.

SORU 186:

8 aylık bebeğimiz var. Doğduğundan beri şiddetli gazı var. Vücudu sürekli üretiyor. Gün içinde toplam 3 saat uyuyor. Uykusu hiç yok. Bu gerçek, abartı değil. Kan ve cilt testi yapıldı. Süt ve türevlerine, buğday ve türevlerine, yumurta akına alerji çıktı. Anne sütü alıyor. Ek gıda da alıyor. Doktoru ne dediyse onu yapıyor. Diyetini doğru şekilde yapıyor. Süt ve türevlerini, yumurta akını, buğday ürünleri yemiyor. Glütensiz ürünler, kırmızı-beyaz et, yeşillikler, sebze meyve çeşitleri, bakliyatlar ile besleniyor. Doktoru kalsiyum verdi onu kullanıyor. Bebeğin büyümesi geri kalmasın diye alerjik kalsiyum mama verdi. Bebek mamayı içmiyor, reddediyor. Ek gıdalar içine katılıyor, bebeğe veriliyor. Doktorun dediği ölçüye kesinlikle ulaşamıyoruz, iştahsız bebek. Lakin bebekte her hangi bir değişim ufacık bir rahatlama sakinleşme yok. Uyku yok sürekli ağlıyor; sürekli gaz çıkartıyor. Ne yapabilir nasıl bir yol izleyebiliriz? Teşekkür ederim.

CEVAP 186:

Nerede izleniyorsunuz bilmiyorum ancak çocuk gastroenteroloji uzmanı ile de görüşseniz sanırım uygun olacaktır. Bu şikayetleri sadece alerji yapmaz.

SORU 187:

Bebeğim 3 aylık. 1.aydan beri mukuslu ishalleri var; bir kere yüzünde egzamaları oldu. Daha sonra geçti. Derisi çok kuru, konakları var. Çok huzursuz ve 24 saatte 5 saat kadar uyuyabiliyor. Çok yüksek sesli bağırsak sesleri, gurultuları var. Bir aydır süt ve yumurta diyetindeyim fakat değişen bir şey olmadı. Başka bir şey olabilir mi?

CEVAP 187:

Muhtemelen şikayetleriniz alerjik değil.

SORU 188:

Şu an bebeğim 20 aylık, doğduğundan itibaren ishali vardı. 7 aylık oluncaya kadar kilo alımı ve boyu normal düzeyde seyretti. Ama ek besine geçtiğimizde bebe bisküvisi ve yoğurt muhallebi gibi kilo alımı ve boy uzaması neredeyse durdu. Bu durum altı ay kadar sürdü. Şu an 20 aylık boy 74 cm kilo 9.600 gr. Doktorlar sürekli bizi endokrine sevk ediyor. Hormonlardan hiç bir şey çıkmadı şimdi süt alerjisi olabilir diye özel mama verdi. Bebeğime yediremiyorum, altı aydır ishal ve kusma gibi her hangi bir tepkimiz kalmadı. Boyumuzun kısa kalması neden olabilir ne olur yardım edin çıkmazdayım.

CEVAP 188:

Hem boyu hem de ağırlığı düşük. Sürekli ishal olmasına bağlı olabilir. Çocuk gastroenteroloji olan bir merkeze başvurmalısınız.

SORU 189:

Diyetimi bozdum 20 gün olacak. Kakamız aynı yine ama yanaklarımız geçti; sadece kakada mukus devam ediyor, kilo alımı da iyi ama ne yapmam gerekir diyette? Teşekkürler.

CEVAP 189:

Atopik dermatiti düzeldi, kilo alımı iyi ise mukus önemli değil. Aynen devam edin.

SORU 190:

Bebeğim 6 aylık. Süt alerjisi var. Doktor benim diyet yapmama gerek olmadığını sadece bebeğime süt ve süt ürünlerini vermemem gerektiğini söyledi. Aktif olarak emiyor sadece biraz hırıltısı oluyor. Onun dışında herhangi bir alerji belirtisi yok. Ben diyet yapmayarak gerekli süt ürününü benden alması ve vücudunun alışması gerekiyormuş. Annenin diyet yapması şart mı? Yapmazsam bir sıkıntı olur mu ileride bebeğim için? Teşekkürler.

CEVAP 190:

Anne sütü alırken şikayeti olmayan bebeklerde anneye diyet yaptırmanın faydası yok. Doktorunuz doğru söylemiş.

SORU 191:

Merhaba, 4 ay 16 günlük oğluma, kakasında mukoza olduğundan, 25 güne süt ve süt ürünleri diyeti yap, daha sonra da kan tahlili yap, dediler. Kan tahlili yaptırdım yorumlar mısınız?
1 aydır da protein kullanımını kestim. Bebeğimin kakasında hala mukoza bulunuyor. Neden oluyordur? Ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler.

CEVAP 191:

Mukus demek istediniz sanırım. Tetkiklerinizde biraz kansızlığı var süt alerji için testi normal çıkmış. Ayrıca bebek iyi kilo alıyor ve başka şikayeti yoksa mukus önemli değil.

SORU 192:

Oğlum 5 yaşında, 2,5 aylıkken atopik dermatit cildi vardı 3 yaşında tamamen düzeldi. Önceleri çikolata yese kaşınırdı yumurta dokunurdu ama hepsi geçti. 4,5 yaşında alerji testi yaptırdık hiçbir şeye alerjisi çıkmadı. 4.5 yaşında geniz eti ameliyatı da oldu. Sorum şu oğlum çok terliyor, bu sene anaokuluna gidiyor 2 ayda bir hasta oluyor. Burnu tıkanıyor boğaz ağrıyor ve kafa, boyun ateşli oluyor. Bize göre okulda terleyip üşüttüğü için ama çocuk doktoruna göre astım ilaçlarıyla tedavi edilecek boyutta.1 aydır koruyucu olarak Flixotide ve Levmont kullanıyoruz ama yine hastalandı. Astım olma ihtimali var mı? 26 kilo ve 119 cm. Gelişimi de iyi. Hiçbir şeye alerjisi yokken odasındaki battaniye halı pelüş oyuncakları kaldırmaya gerek var mı? Teşekkürler.

CEVAP 192:

Kreşe giden çocuklarda 2 ayda bir grip nezle normaldir. Doktorunuz muayenesinde astım bulguları saptamadı ise sadece bu şikayetlerle sürekli ilaç kullanmasına gerek yok.

SORU 193:

Pregomin as mamaya 3 gün önce doktorumuzun 3 aylık bebeğimin gaz kusma ve mukuslu dışkı huzursuzluk yapmasından dolayı başlattı. Süt alerjisinden şüphelenmesinden dolayı mamaya geçtik. Alışması çok zor ama 3.gün biraz daha rahat aldı mamayı, tabi içine vanilya şurubu koyarak. Sorum şu; eğer gerçekten süt alerjisi varsa ve sürekli bu mamayı vereceksem içine daha sağlıklı ne katabilirim? Mesela keçiboynuzu pekmezi gibi bir şey olur mu? Teşekkürler.

CEVAP 193:

Normalde bu mamanın için herhangi bir şey katmak gerekli değil. Vanilya şurubunu bebek kolay alsın diye katıyorsunuz. Ama pekmez de katabilirsiniz.

SORU 194:

5 aylık oğluma inek sütü alerjisi teşhisi kondu. Doktorumuz Bebelac Pepti verdi, onu kullanıyorum. İçiyor, 3 gün oldu. Yüzündeki lekeler gitmedi. Acaba daha uzun bir sürede mi geçer? Kaç günde yüzündeki lekeler geçer? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 194:

Daha çok erken döküntülerinizin gerilemesi için 15-20 gün beklemelisiniz.

SORU 195:

Merhaba, kızım 4 aylık doğum kilosu 3680 gr. Şuan ki kilosu 7200 gr. Kilo alımında bir problem yok. Yaklaşık 1 aydır kakası yeşil sümüksüydü, 2 kere de kan gördüm. Ve gün içinde sık kaka yapıyordu. Çocuk doktorumuz süt ürünlerini tüketmememi söyledi. 4 gündür tüketmiyorum fakat kafama takılan şu; süt haricinde başka bir şeye de alerjisi olabilir mi yumurta, muz, portakal, tahin gibi. Bunları da yememem gerekir mi?

CEVAP 195:

Süt, yumurta ve tahin çok sık kakada kana neden olabiliyor. Süt diyetini 15-20 gün yaptığınız halde kanama devam ederse diğer gıdaları da kesmelisiniz. Ancak tahin çok gerekli bir gıda olmadan onu da hemen kesmenizi öneririm.

SORU 196:

Merhaba, kızım 4 aylık ve inek sütü alerjisi var, alerji mamaları kullanmaya başladık, mamayı tatlandırmak için vanilya özü kullanacağım ama ne kadar koymalıyım acaba? Teşekkürler.

CEVAP 196:

Çay kaşığı ucu ile başlayıp almazsa giderek arttırabilirsiniz.

SORU 197:

Bebeğim 5 aylık. 2 ay aşıları haricinde, bir de rota aşısı yaptırdım. Sonra ishal ve mukuslu yeşil yapmaya başladı. Doktorumuza danıştık. Süt alerjisi olabilir dedi ve eşim süt ürünlerini tüketmeyi bıraktı. Ama mukuslu kaka devam ediyor. Renk sarıya döndü, egzama olmadı. Test yapmadan bilmek mümkün mü?

CEVAP 197:

Rota aşısına bağlıdır. Mukuslu kaka da çok önemli değil. Kısa sürede düzelecektir.

SORU 198:

60 günlük kızıma süt alerjisi teşhisi konuldu. Anne sütü kesildi, sadece Pregomin vermemi söyledi. Pregomin’i 3 saatte 120 ml kadar verdik parça parça. Şimdi 2 gündür kaka yapmıyor fazla mı verdim yoksa yapmaması normal mi?

CEVAP 198:

Sakın anne sütünü kesmeyin. Siz süt diyeti yapın.

SORU 199:

Oğlum doğduğunda ilk bir ay, 3 saatte bir gerektiği gibi emip içiyordu. Hem göğsümü emziriyordum hem de ardından doymaz diye şişe mama veriyordum. 2 aylık olunca ne göğsümü istedi ne de şişeyi istedi. İki saat aç bıraksan da içmiyor. Her yolu denedim. Günde bir iki mama, 60-70 gr içiyordu. 8 aylık şimdi. Günde bir iki defa zorla 60 gr ancak içiyor. Şişeyi ağzına soktu mu istemiyor. Deli gibi kafa sallıyor, zorladığımda ağlıyor. Elinde oyuncak olmazsa hiç içmiyor. Ek gıdalardan sadece biraz sebze yiyor. Hiç ağlama ve acıkma hissi yok. Yaşına göre çok zayıf, 7 kilo ve kendi 8 aylık. Zayıflıyor, büyümüyor. Bazen bir gün boyunca hiç içmiyor. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 199:

Çocuk beslenme ve gastroenteroloji uzmanına başvurun.