Uzmanlar Cevaplıyor

İnek sütü alerjisi ve bebeğiniz ile ilgili soruları bize iletin, uzman hekimlerimiz cevaplasın.

* işaretli alanlar doldurulmalıdır.

DAHA ÖNCE SORULAN SORULARI VE CEVAPLARINI OKUYUN.

SORU 200:

Bebeğim mama kullanıyor, 3 aylık Aptamil verdim. Başta kusmaya başladı, sonra mamayı değiştirdim. 2 haftadır başka bir mama kullanıyorum. Gazını çıkartırken de balgamlı çıkartıyor, kusuyor. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 200:

Fazla mama mı alıyor? Kilo alması nasıl? İyi kilo alıyorsa, gazını çıkarırken kusması patolojik değildir.

SORU 201:

Merhabalar 3,5 aylık bebeğim var ve süt ürünleri alerjisi var. Çocuk doktoru, bağırsakları düzenlensin diye Duphalac isimli şurubu verdi. Alerjisi olduğunu söyledim, “Bir şey olacağını sanmıyorum, olursa getir” dedi. Şurup laktoz içeriyor, 2 defa verdim. Bebeğim ishal gibi oldu ve daha önceki gibi kakası kötü kokuyor. Ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.

CEVAP 201:

Duphalac’a bağlıdır. Doktorunuza tekrar danışın.

SORU 202:

Merhaba, kızım 2,5 yaşında. Geceleri horlama ve diş gıcırdatma sebebiyle kulak burun boğaz doktoruna götürdüm ve “Bademcik büyük.” dedi. Daha sonra alerji testi istendi. Kan verdik, 60 olması gereken, değerin 491 olduğunu söylendi. Solunum testi 30’lu istedi ve tekrar kan verdik. Bir hafta sonra sonuçta “Neye alerjisi olduğu çıkmadı.” dendi. Başka hangi test ile alerji sebebi belli olur? Ne yapmamızı önerirsiniz? Teşekkür ederim.

CEVAP 202:

Ige yüksekliği alerji ile ilişkili olmayabilir. Viral enfeksiyonlarla da yükselir. Deri testi önerebilirim.

SORU 203:

Merhabalar, 8 aylık bebeğimin boğaz enfeksiyonu nedeni ile ateşi düşmediği için, Sulcid 0,5 mg iğne yazıldı fakat ne yazık ki alerji yaptı. Tüm vücudu kırmızı benekler döktü. Doktor Deloday şurup verdi ve yarım ölçek, günde 2 defa. Sorum o ki, ne zaman geçer bu döküntüler? Sanki hiç faydası olmamış gibi. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 203:

İlacı kaç gündür kullanıyorsunuz? 4-5 gün sönüp tekrar çıkabilir. İlacı kullanmaya devam edin. Enfeksiyonla ilişkili olabilir.

SORU 204:

Çocuğum 1 aylıkken inek sütü alerji teşhisi kondu. Şu anda 2 yaşında ve çok zorlanıyoruz. Ek gıda alımı zayıf, yemek istemiyor. Mama kullanıyorum, kullanmaya devam edebilir miyim? Yoksa ek gıda mı fazla yedirmeliyim? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 204:

Mama dışındaki ek gıdalara yoğunluk vermelisiniz. Günde 300-400cc kadar da mama alabilir.

SORU 205:

Merhaba, kızım 3.ayına girdi ve yaklaşık 3 haftalıkken çoğunlukla yüzünde olmak üzere boynunda ve başında kızarıklıklar çıktı. Anne sütü alıyor ve doktoru süt, yoğurt vs. kesmemi istedi, kestim. Ayrıca bir krem kullandım, şu an kızarıklıklar geçti. Kremi 4- 5 gündür bıraktım. Süt ve yoğurt ne zaman yiyebilirim? Teşekkürler.

CEVAP 205:

En az 6 ay diyet yapmanız gereklidir.

SORU 206:

3 aylık bebeğim kendiliğinden kakasını yapamıyor. Birçok farklı doktora danıştım, zeytinyağı vs. önerdiler. Mama ve anne sütü alıyor. Kaka yapamamasının sebebi besin alerjisi olabilir mi? Teşekkürler.

CEVAP 206:

Öncelikle alerji dışındaki nedenler düşünülmeli. Onun için doktorunuzla veya çocuk gastroenteroloji uzmanı ile görüşmeniz gerekli. Büyük olasılıkla geçici bir olaydır.

SORU 207:

Merhaba, benim bebeğim 2 aylıkken kakası mukuslu ve günde 5 kez yapıyordu. Önce amip olduğu söylendi. 10 gün Falgy kullandık ve gaita testi yapıldı. “Amip geçmiş.” dendi, ama kakası hala 5 kez ve mukuslu devam etti. 1 ay sonra başka doktora götürdük. Gaita testinde reduktan madde çıktı ve süt alerjisi ya da laktoz intoleransı dedi ve diyete başladı. 3 hafta oldu kaka sayısı 3’e düştü ama hala ishal şeklinde. Sizce bu inek sütü alerjisi mi? Hala bir tanı konulmadı. Bebeğim şuan 4 buçuk aylık. Ne yapabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 207:

Redüktan maddenin süt alerjisi ile ilişkisi pek yoktur. Laktaz intoleransını düşündürür. Süte başlayıp tekrar kaka sayısının artıp artmadığını değerlendirmelisiniz. Eğer artarsa en az 6 ay diyet gerekir.

SORU 208:

Oğlum 4,5 aylık 5 aylık olmak üzere, inek sütü alerjisi tanısı konuldu. Eşim, bebeğimiz için diyet yapıyor. Bir süre anne sütü yetti ama şu an yetmiyor. Ona özel mama aldık. Oğlumuz 7 kilo, kilosu iyi mi bilmiyorum ama sütü yetmiyor. Mamayı da içirmiyoruz. Ne yapmalıyız? Ek gıdaya mı başlayalım? Teşekkürler.

CEVAP 208:

Kilosu iyi, 5 aylık 7 kilo çok iyi. Mamayı almıyorsa anne sütüne devam etmelisiniz.

SORU 209:

Bebeğimize süt alerjisi tanısı kondu. 1 aydır Aptamil Pregomin AS kullanıyoruz ve anne sütü de aldığı için ben de diyet yapıyorum. Ancak 4 gündür kaka yapmıyor bebeğimiz. Sebebi ne olabilir? Mamayı artırdım, bir değişiklik olmadı. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 209:

Biraz daha bekleyin, yapacaktır.

SORU 210:

Bebeğim 6 aylık ve 7 kg. Kilosu normal mi? 3.490 gr doğdu. Şu an ek gıdaya geçiş yaptık ama yoğurt ve sütlü ürünler yedirince ağız kenarları kızarıyor. Bir süre sonra geçiyor. Bu şekilde beslemeye devam etmeli miyim? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 210:

Süt alerjisi için değerlendirilmelidir.

SORU 211:

Merhabalar, oğlum şu an 10 aylık ve 1,5 aylıkken inek sütü alerjisi çıktı. Çok ağlıyor ve huzursuzdu. Gaz sancıları vardı, kakası kanlı ve mukuslu ishaldi. Poposunda pişik vardı, başka bir belirtimiz yoktu. Kilo alımı gelişimi hep iyiydi. Diyete başladım ve devam ediyorum. Şu an alerjiyle ilgili bir sıkıntımız yok. Fakat çocuk alerji doktoru, reflüsü olduğunu, boğazının kızarık ve sabahları sesinin kalın olduğunu söyledi. Bu yüzden gece beslenmesini kesmemiz gerektiğini ve anne sütünü bırakmamızı söylüyor. Reflü ilaçları kullanıyoruz ve ek gıdayla aramız iyi. Meyveli ve mamalı muhallebi, kuzu etli sebze püremiz, meyvemiz var. Beslenmemizde sorun yok. Kusma da yok gelişim de iyi, fakat boğaz kızarıklığı devam ediyor. Reflüden dolayı ileride alerjik astım olabileceği söylendi. Bu konuda ne yapmalıyım? Anne sütünü kesmeli miyim? Teşekkürler.

CEVAP 211:

Sadece boğaz kızarıklığı ile reflü tanısı koymak çok doğru değil. Gece beslenmesini kesebilirsiniz ama anne sütüne devam sakın kesmeyin.

SORU 212:

Bebeğim 3,5 aylık. Yüzünde kırmızılıklar, mukuslu kaka problemlerimiz vardı. Doktorumuz, diyetini deneyerek bulmam gerektiğini söyledi. Yumurta içeren bütün ürünleri kestim iki gündür. Eğer yumurta alerjisiyse belirtiler kaç günde düzelir? Doktorumuz düzelmezse süt ürünlerini denememi söyledi. Ama bu süreçte eğer süte alerjisi varsa, bebeğime acı çektirmekten korkuyorum. Önce hangisini denemeliyim? Kakadaki ve yüzdeki düzelme ne zaman olur? Teşekkür ederim.

CEVAP 212:

Denemeler an az 15-20 gün olmalıdır.

SORU 212:

Bebeğim 3,5 aylık. Yüzünde kırmızılıklar, mukuslu kaka problemlerimiz vardı. Doktorumuz, diyetini deneyerek bulmam gerektiğini söyledi. Yumurta içeren bütün ürünleri kestim iki gündür. Eğer yumurta alerjisiyse belirtiler kaç günde düzelir? Doktorumuz düzelmezse süt ürünlerini denememi söyledi. Ama bu süreçte eğer süte alerjisi varsa, bebeğime acı çektirmekten korkuyorum. Önce hangisini denemeliyim? Kakadaki ve yüzdeki düzelme ne zaman olur? Teşekkür ederim.

CEVAP 212:

Denemeler an az 15-20 gün olmalıdır.

SORU 213:

13 aylık bir kızım var. Geçmeyen öksürük nedeniyle doktora götürdüm. Kanda alerji testi yapıldı. Yumurta sarısına 2.65, inek sütüne 2,71 oranında alerjisi çıktı. Yaklaşık 7 aydır yumurta sarısı, peynir, yoğurt, kefir tüketiyor. Hiçbir belirtiyle karşılaşmadım. Yeni tattığı tüm besinleri 3 gün kuralıyla verdim. Alerji sonradan oluşabilir mi? Teşekkür ederim.

CEVAP 213:

Alerji değil, duyarlılıktır. Yumurta akından dolayı şikayeti yoksa önemli değil.

SORU 214:

2 aylık bebeğim 20 gündür çok huysuz. Akşam saat 10’dan gece 2’ye kadar ağlıyor, emmiyor. Bu saatler dışında da huysuzlandığı oluyor. 5 dakika zor emiyor, bırakıyor. Uykusu da çok düzensiz. Yarım saat, en fazla 1 saat uyuyor. Onda da zoraki uyuyor. Derin dalıp uyuyamıyor. 1-2 saat uyuyan bebeğimin 20 gündür düzeni bozuldu. Tekrar düzenli olması için ne yapabilirim? Teşekkür ederim.

CEVAP 214:

Bu aylarda tam da tarif ettiğiniz gibi gaz sancıları başlar. Gaz yapan yiyeceklerden uzak durun. 4. aydan sonra kaybolacaktır.

SORU 215:

Bebeğime 43 günlükken inek sütü alerjisi teşhisi konmuştu. 3 aylıkken yapılan cilt testinde, “Hiçbir şeye alerjisi yok.” dendi. Ancak ben perhizi bozup takviye olarak verdiğim mamadan normal mamaya geçince yine cilt döküntüleri yaşadı. 5 aylıkken yapılan kan testinde inek sütü IgE değeri 0.97 çıktı. Şu an 7 aylık. 3 gün deneyerek yoğurt verdim, hiçbir alerjik tepki oluşmadı. Aynı şekilde peynirde de oluşmadı. Bebeğimin alerjisi geçmiş midir? Normal mamaya geçebilir miyim?

CEVAP 215:

Tolerans kazanmış olabilir. Yoğurt ve peynir ile sorun yoksa süt bazlı mamaları da önlem alarak verebilirsiniz.

SORU 216:

Nutricia beslenme kitapçığında alerjik bebekler için tarifler bölümünde bahsedilen “aminoasit formülü”nden kastedilen şey devam maması mı? Teşekkürler.

CEVAP 216:

Hayır. İnek sütü alerjisinde kullanılan özel mamalar.

SORU 217:

İyi akşamlar hocam. Benim 19 aylık bebeğim var. Gündüzleri çalıştığım için ek gıda alıyor. Akşam eve geldiğim zaman emziriyorum. Birkaç akşamdır yüzünde sinek ısırığı gibi kızarıklık ve kabarcıkların çıktığını fark ettim; nedeni ne olabilir acaba? Daha önce böyle bir sorunla karşılaşmadım.

CEVAP 217:

Yeni başlanan bir gıda maddesi veya çevresel temas ile alerji olabilir veya sıcak tutuyorsanız isilik olabilir.

SORU 218:

Benim bebeğim yedi buçuk aylık. Geçen doktora götürmüştüm, “Alerjisi var.” dedi ama neye olduğunu söylemedi. Yoğurt ve yemek sularından veriyordum. Ağzının kenarlarında küçük kızarıklıklar oluyordu. Doktor vermememi söyledi, ben de vermedim. Bazen vücudunda kızarıklıklar oluyor ve kakasında ara sıra küçük beyazlar oluyor. Bunlar inek sütü alerjisine mi işaret acaba? Ne yapabilirim?

CEVAP 218:

Alerji doktoruna gidip testlerini yaptırmalısınız.

SORU 219:

İyi günler, 5,5 aylık kızımın kakasında kan görüldü. Doktor “Süt alerjisi olabilir.” dedi. Gaita kültürü yaptı. Çıkan sonuçta, “10-12 lökosit görüldü ve parazit ve yumurtaya rastlanmadı.” yazıyor. Ayrıca kültür sonucunda, “salmonella ve shigella cinsi bakteri üremedi.” yazıyor ve kalprolektin değeri 35,20 yazıyor. Bu ne anlama geliyor? Teşekkürler.

CEVAP 219:

Bakteriyel bir enfeksiyon olmadığını gösteriyor. Süt ile ilişkili bir bulgu yok.

SORU 220:

Merhaba, oğluma 6 aylıkken inek sütü alerjisi var dediler. Neocate mama raporu çıkardık. Şu an 2 yaşında ve tahliller temiz çıktı. Ancak oğlum süt içerikli yediği zaman bronşit oluyor, kızartısı oluyor yanaklarında. Şimdi rapor da çıkaramıyoruz. Mama çok pahalı alamıyorum. Ne yapalım? Rapor çıkarma olasılığım var mı? Teşekkür ederim.

CEVAP 220:

Bir alerji merkezinde iyi bir şekilde değerlendirmesi gerekir.

SORU 221:

4. ayın içinde bir oğlumuz var. Uykusuzluk, huzursuzluk, mukuslu kaka ve çok hafif kızarıklık belirtileri vardı. Eşim et, süt, yumurta, tavuk ve kuzu eti, çiğ sebze, kuruyemiş, bitki çaylarını tüketmemesine rağmen, bebeğimiz günde ortalama 10 saat uyuyor. Ve alerji doktorumuzun söylediği sırayla diyete başladık. Nerdeyse 1 ay oldu, gaz sancıları eskiye oranla daha iyi olmasına rağmen hala çok gazı var. Tavsiyeniz nedir? Alerji tespiti için neler yapabiliriz? Aynı zamanda gastroenteroloğa görünmemiz gerekli midir? Teşekkür ederim.

CEVAP 221:

Evet alerji ve gastroenterolog olan bir merkezde değerlendirilin. Ancak sadece gaz şikayeti ile alerji ilişkisini fazla kurmamak gerekir.

SORU 222:

Çocuğum 11 aylık laktoz intoleransı çıktı. Acaba bu hastalık zamanla düzelir mi? Kilo alımı da çok az. Ne yapmalıyım? Teşekkür ederim.

CEVAP 222:

Çocuk gastroenteroloğu olan bir merkezde değerlendirilmelisiniz. Geçici de olabilir.

SORU 223:

Merhaba. Bebeğim 14 günlükken kusmaya ve yüzünde kızarıklıklar oluşmaya başladı. Normal diye geçiştirildi. Yeşil, mukuslu ve köpüklü kaka yapıyordu. 3 farklı alerji doktoruna gittik, 1.si “normal” dedi. Diğeri “yumurta alerjisi” dedi. Sonuncu profesör olan ise “egzama” dedi. Bu arada 4. ay kontrolümüzde bebeğim 300 gr. almıştı. Doktorumuz sütüme takviye olarak mamaya başlattı ve mamayı içer içmez tüm vücudu kızardı. Hastanelik olduk. Deri ve kan testi yapıldı. Sonuçlar temiz çıktı. Bu zaman zarfında kusma durdu. Yeşil kaka, iştahsızlık ve kızarıklık devam ediyor. Aradan geçen zaman ve baş edemediğimiz kızarıklık ile çocuk doktorumuza tekrar gittik, “Süt alerjisi olabilir.” dedi. Alerji maması verdi ve ben diyete devam ediyorum. Yaklaşık 15 gün oldu iştah düzeldi, kakadaki mukus azaldı ama yüzündeki kızarıklıklar geçmedi. Sadece biraz sakinleşti. Yorumunuz nedir? Teşekkür ederim.

CEVAP 223:

Alerji maması ile döküntü dışındakiler düzeldi ise bu mamaya devam edin ve yumurta alerjisi de var mı diye araştırın.

SORU 224:

Merhaba. Üç aylık bebeğim bir haftadır gürültülü ve sulu tarzda kaka yapıyor. Karnı emerken gurulduyor. Gaita testi yapıldı ama herhangi bir enfeksiyon çıkmadı, iki gündür de kusmalar başladı. Acaba bu ishal durumu, karında guruldama neyle alakalı olabilir? Ne yapabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 224:

Çok mu emiyor? Sütünüz mü fazla? Kilo alımı nasıl? Bunları da değerlendirmek gerekir.

SORU 225:

Bebeğim 3 ayını yeni bitirdi. Neredeyse doğduğundan beri sancı çekiyordu ve uyku sorunumuz vardı. Günde 7-8 saat uyuyordu. Gastrolog süt alerjisi ihtimali üzerinde durdu ve diyete başladık. Fakat düzelme olmadı. Alerji uzmanına götürdük. O da deri testi yaptı, bir şey çıkmadı. Eleme yöntemini kullanmamızı söyledi. Sırayla süt, dana eti, yumurta, tavuk ve son olarak kuzu etini kesmemizi söyledi ve diyete devam ettik. Düzelme oldu fakat tam olarak değil. Bunun yanında kuruyemiş ve bitki çayları tüketmiyoruz. Hala sorunlarımız devam ediyor. Çocuğumuz bir gün iyi, üç gün kötü durumda. Ne yapmalıyız? Teşekkürler.

CEVAP 225:

Büyük olasılıkla alerji ile ilişkili değil. Bu dönemlerde olan ve 4 aydan sonra azalıp kaybolan gaz sancılarına benziyor. Anne gazlı yiyeceklerden uzak dursun.

SORU 226:

Bebeğim mama kullanıyor, 3 aylık Aptamil verdim. Başta baktım kusmaya başladı, sonra mamayı değiştirdim. 2 haftadır başka bir mamayı kullanıyorum. Gazını çıkartırken de balgamlı çıkartıyor, kusuyor. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 226:

Merhaba, kusma bebeklerde çok farklı nedenlere bağlı olabilir. Gaz çıkarılması esnasında bazen mide içeriğinin fazlalığına bağlı hafif balgam (mide içeriği) gelebilir; ancak her besleme sonrası kusma ve her gaz çıkarmada balgam normal karşılanmaz. Öncelikle bir çocuk hekimine bebeğinizi muayene ettirmeniz uygun olacaktır. Geçmiş olsun.

SORU 227:

Merhabalar, 3,5 aylık bebeğim var ve süt ürünlerine alerjisi var. Bağırsakları düzenlensin diye çocuk doktoru Duphalac isimli şurubu verdi. Alerjisi olduğunu söyledim, bir şey olacağını sanmıyorum olursa getir dedi. Şurup laktoz içeriyor, 2 defa verdim. Bebeğim ishal gibi oldu ve daha önceki gibi kakası kötü kokuyor. Ne yapmalıyım? Şimdiden teşekkürler.

CEVAP 227:

Merhaba, süt alerjisi, sütün laktoz içeriğine karşı değil, protein içeriğine karşı gelişir. Diğer bir deyişle süt proteini içermeyen laktoz, süt alerjisi olan bebeklerde sakınca oluşturmaz. Duphalac isimli şurup, kabızlıkta kullanılır ve ilacın beklenen etkisi kakayı sıvılaştırarak ishale yol açmasıdır. Süt alerjisi olmayanlarda da aynı etkiyi yapar. İlacı kesmeniz bebeğinizin kakasını normale döndürecektir. Geçmiş olsun.

SORU 228:

Merhaba, kızım 2,5 yaşında, geceleri horlama ve diş gıcırdatma sebebiyle kulak burun boğaz doktoruna götürdüm ve bademcik büyük dendi. Daha sonra alerji testi istendi ve kan verdik, 60 olması gereken değerin 491 olduğunu söyledi. Solunum testi 30’lu istedi ve tekrar kan verdik, bir hafta sonra sonuçta neye alerjisi olduğu çıkmadı dendi. Başka hangi testte alerji sebebi belli olur? Ne yapmamızı önerirsiniz? Teşekkür ederim.

CEVAP 228:

Merhaba, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen, tıbbi olarak alerjik rinit olarak adlandırdığımız hastalık, çocuklarda horlamaya neden olabilir. Doktorunuz bu rahatsızlıktan şüphelenmiş olabilir. Kanında yüksek çıkan değer, çocuğunuzun doğuştan genetik olarak alerjik bir yapısının olduğunu gösterir. Yapılan diğer kan ve deri testlerinde mutlaka bir alerji bulunması şart değildir. Daha önce yaptırdığınız tetkiklerle beraber böyle bir durumun varlığını araştırmak üzere bir çocuk alerji uzmanına müracaat etmeniz uygun olacaktır. Alerji doktorunun görüşünü almadan geniz eti veya bademcik ameliyatı yaptırmamanızı öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 229:

Merhabalar, 8 aylık bebeğimin boğaz enfeksiyonu nedeni ile ateşi düşmediği için Sulcid 0,5 mg iğne yazıldı; fakat alerji yaptı ne yazık ki. Tüm vücudu kırmızı benekler döktü. Doktor Deloday şurup verdi, yarım ölçek, günde 2 defa. Sorum o ki ne zaman geçer bu döküntüler? Sanki hiç faydası olmamış gibi… Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 229:

Merhaba, bahsettiğiniz döküntüler ilaç alerjisine bağlı olabileceği gibi geçirmekte olduğu enfeksiyonun döküntüsü olabilir. Tanıya göre döküntülerin beklenen süresi değişmektedir. Dolayısıyla doktorunuza tekrar başvurmanızı öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 230:

Çocuğum 1 aylıkken inek sütü alerji teşhisi konuldu. Şu anda 2 yaşında ve çok zorlanıyoruz. Ek gıda alımı zayıf, yemek istemiyor. Mama kullanıyorum, kullanmaya devam edebilir miyim? Yoksa ek gıda mı fazla yedirmeliyim? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 230:

Merhaba, süt alerjisi çocuklar büyüdükçe geçebilmektedir. Çocukların bir çocuk alerji uzmanı tarafından belirli aralıklarla takip edilip alerjinin devam edip etmediği değerlendirilmelidir. Ek gıda alımında zorluk yaşıyorsanız özel inek sütü alerji mamalarını takviye edici olarak kullanmaya devam ediniz. Alerjinin devam etmesi halinde, gerektiğinde gıda alerjileri konusunda deneyimli bir diyetisyenden de destek alarak doktorunuz diyetinizi ayarlayacaktır. Alerjisi geçtiyse doktorunuz yaşına ve hastalığın seyrine uygun olarak diyetinizi kademeli olarak sonlandıracaktır. Bir çocuk alerji uzmanına müracaat ediniz. Geçmiş olsun.

SORU 231:

Merhaba, oğluma 5 aylıkken süt alerjisi teşhisi kondu. Bebeğimin rahatsızlıkları geçmeyince deri ve patch testleri yapıldı. Yumurta, et, balık, mercimek, soya, kuruyemiş gibi şeylere de alerjisi var diye diyete başladık. Emzirdiğim için ben de diyet yaptım. Bebeğimin aşırı gaz sancıları ve inlemeleri oluyor. Doktor diyeti açmamızı söyledi. Ancak et yiyince bebeğim sürekli inliyor ve uyumuyor ağlıyor sanırım karnı ağrıyor gaz çıkaramıyor. Doktor kakasında kan ve mukus, deride kızarıklık yoksa yemeye devam etmemi söylüyor fakat bebekte fark edilir bir rahatsızlık var. Bebeğim bir yaşında. Gitmediğimiz doktor kalmadı. Bu arada meyve ya da sebzeler alerji yapar mı? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 231:

Merhaba, bebeğinize çoklu gıda alerjisi olarak yaklaşılmış. Besin alerjileri zamanla geçmektedir. En güzel tedavisi de şikâyete yol açan besinleri diyetten çıkarıp alternatif gıdaların tüketilmesidir. Çok şiddetli kusma, döküntü, nefes darlığı, kurdeşen, kakada veya kusmuğunda kan olmadıkça gaz veya aralıklı huzursuz uyuma ve inleme nedeniyle gereksiz aşırı diyet yapmaya gerek yok. Çoklu besin alerjilerinde tedavi bazen uzun süreli olabiliyor. 1 yıl içinde tamamen geçmesi beklenmez. Bebeğinizin tanı ve takibi için çocuk alerji uzmanıyla sürekli irtibat halinde olmanızı öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 232:

3.5 aylık bebeğime inek sütü alerjisi var dendi. Doktorumuz Laktazim damla verdi ve Ankara’ya sevk ediyor. Ama bana diyete başlama dedi. Neden diyete başlatmadı? Sonuçlar yanlış çıkar diye mi? Bir de sonuçlar şu şekilde: ALT:150 AST:95.2 RBC:3.80 HGB:10.9 HCT:30.8 MPV:7.8 NEU#1.65 LYM#:7.24 EOS#:0.56 Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 232:

Merhaba, bebeğinizin tanısının çocuk alerji uzmanı tarafından doğrulanması gerekmektedir. Küçük bebeklerde gıda alerjilerinin tanısını koymak kolay olmadığı gibi bu dönemde yapılan gereksiz diyetler bebeğin gelişimini etkileyebilir. Çocuk alerji uzmanınız teşhisinizi kesinleştirdikten sonra diyetinizi ayarlayacaktır. Geçmiş olsun.

SORU 233:

3 aylık bebeğime doktorumuz Motilium ve Gaviscon ilaçlarını reflü verdi. Ancak Gaviscon’un liquit olanından verdi. Prospektüste 6 yaş altı kullanılmaz yazıyor. Bir de çocuklar için Gaviscon infant var sanırım. Acaba bunu kullanmalı mıyım? 6 yaş altına kullanılmaz yazısını dikkate almalı mıyım? Acaba bir karışıklık olmuş olabilir mi? Sorduğumda yeni doğana bile veriyoruz dedi. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 233:

Merhaba, Gaviscon infant ile gaviscon liquit benzer endikasyonlarda kullanılan içerikleri birbirine çok yakın ilaçlardır. Reflü için ikisi de kullanılabilir. Bu konuda tereddütünüz devam ediyorsa yine doktorunuzun rehberliğine başvurun. Geçmiş olsun.

SORU 234:

Merhaba 3 aylık bebeğim var. Ne uyurken ne de uyanıkken emiyor. Kilo almadığı gibi kaybetmeye başladı. Ayrıca buğday alerjisi var. Biberon da kabul etmiyor. Nasıl bir yol izlemeliyim, neler yapabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 234:

Merhaba, 3-5 ay arasında bebeklerde meme reddi sık görülen bir durumdur. Genellikle geçicidir. Ancak sebat eden meme reddi çocukta altta yatan bazı hastalıkların habercisi olabilir. Çocuğunuzu çocuk hekimine muayene ettiriniz. Ayrıca henüz ek gıda başlanmamış bebeklerde buğday alerjisi nadir görülür. Gıda alerjisi tanısının doğrulanması için bir çocuk alerji uzmanına müracaat ediniz. Geçmiş olsun.

SORU 235:

Merhaba benim 9 aylık oğlum var ve 1 aya yakındır ishal ve kakasını yapar yapmaz ağlıyor. Aşırı yakıyor sanırım. Daha önce olmuştu doktora götürdüm; diştendir ya da yediği bir şeydendir, dedi ve hâlâ oğlum aynı şekilde çok huzursuz. Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler.

CEVAP 235:

Merhaba, uzamış ishaller detaylı inceleme gerektirir. Bir çocuk gastroenteroloji uzmanı tarafından bebeğinizin değerlendirilmesi uygun olacaktır. Geçmiş olsun.

SORU 236:

Merhaba, oğlum 26 aylık. İnek sütünü tam anlamıyla içmeye yeni başladık sayılır. İnanılmaz bir ishal ve ateşle doktoruna gittim, üşütmüştür, dedi. Ateş düşürücüler verdi ama oğlumun yalnızca ateşi düştü, süt vermiyor olmama rağmen ishali aynı devam ediyor. Nasıl keseceğim bu ishali? Teşekkürler.

CEVAP 236:

Merhaba, gıda alerjilerinin ishal yapması çok beklenen bir durum değildir. Ateş daha çok enfeksiyona bağlı ishalleri düşündürür. Kaç gündür ishali olduğunu belirtmemişsiniz ama enfeksiyona bağlı ishaller de 10 gün ve daha fazla devam edebilir. Çocuğunuzun ishali bundan uzun sürdüyse, ishalde kan ya da sümük görüyorsanız, ishalle kaybettiğini ağızdan takviye edemiyorsanız çocuk doktorunuza tekrar başvurunuz. Geçmiş olsun.

SORU 237:

Bebeğim 50 günlük, doğduktan 2 gün sonra vücudunda kırmızılıklar olmuştu. Doktoru, bunlar olur zamanla geçer önemli bir şey değil, demişti. Son 20 gündür vücudu tamamen kızarıyor, emzirirken karnı çok gürlüyor, gazlı ve kokulu kaka yapıyor. Her emzirme sırasında kızarıklıklar başlıyor, uyuduğu zaman kızarıklıklar sönüyor. 1 hafa önce kızarıklıklar arttı ve egzamaya çevirdi. Doktor, süt alerjisi olabilir, dedi. Bana diyet önerdi, diyete uyduğum dönemde kortizonlu krem verdi. Kremi bir gün kullandım vücudu tamamen iyileşti. 2 gündür diyet yaptığım halde vücudu kızarmaya başladı. Acaba bebeğimin süt alerjisi yok da başka bir şeye mi alerjisi var? Teşekkürler.

CEVAP 237:

Merhaba, kortizonlu kremlere iyi yanıt almanız esas hastalığının egzama olduğunu düşündürüyor. Egzamalı hastaların bazen besinlere karşı da alerjisi olabilir ki bu yaşlarda en fazla inek sütü ve yumurta egzamayı alevlendiren gıdalardır. Gereksiz diyet ve yanlış uygulamalara yola açmamak ve de başka gıdalara karşı da alerjik durumunun aydınlatılması için öncelikli olarak çocuk alerji uzmanına başvurmanızı öneririz.

SORU 238:

İyi akşamlar. Dört aylık oğlum mukuslu ve gürültülü kaka yapıyor. Genelde huzursuz ve uykuya çok zor dalıyor. Yerine bırakınca uyanıyor. Bunlar süt alerjisi belirtisi midir?

CEVAP 238:

Merhaba, süt alerjisi kabızlık, ishal, aşırı gaz sancıları, aşırı kusma, kakada kan ve mukus görme, döküntüler, geçmeyen hırıltı ve solunum problemleri gibi çok değişik bulgularla kendini gösterebilir. Bebeğinizin süt alerjisi olup olmadığı bir çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Geçmiş olsun.

SORU 239:

8 aylık bebeğimde 4 ay önce yumurta alerjisi çıktı. Deri testinde süt de çıktı ama kanda çıkmadı. 4 ay sonra tekrar test yapıldı ve süt bu defa kanda çıktı, deri testinde çıkmadı. 3 ay süt verdim; 3 ayın sonlarına doğru ishal, kusma, öksürük, hırıltı başladı ve ciğerleri zarar görmüş. Ben sütten olduğunu düşünüyorum ama doktor süt alerjisi olmadığını düşünüyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP 239:

Merhaba, gıda alerjileri deneyimli çocuk alerji uzmanları tarafından tanısı konulup takibi yapılası gereken hastalıklardır. Gerçek bir süt alerjisi olmuş olsaydı 3 ay boyunca süt vermeniz mümkün olmayabilirdi. Kan testlerinde veya deri testlerinde pozitif sonuç çıkması mutlaka alerjisi vardır anlamına gelmez. Önemli olan çocuğun bu besinleri tükettiği esnada ortaya çıkan bulgu ve şikâyetler daha önemelidir. Şüpheli durumlarda gıda yükleme testleriyle tanı doğrulanır. Ayrıca gıda alerjisi olan çocuklarda ilerleyen dönemde astım görülme sıklığı gıda alerjisi olmayanlara göre daha yüksektir. Bu nedenle bebeğinizi çocuk alerji uzmanına muayene ettiriniz. Geçmiş olsun.

SORU 240:

Merhaba, 2. ayımızda bebeğimin kakasında mukus ve kana rastlandı. Yapılan testler sonucunda inek sütüne alerjisi olduğu tespit edildi. Kaşlarında egzama ve huzursuzluğu da vardı. Kilo alımı normalin üstünde olduğu için doktor diyet yapmamam gerektiğini söyledi. Diyetimi yavaş yavaş bozdum bu arada sütüm yetmediğinde normal mamalardan çok az kullandım. Şu an kızım 6 aylık sadece kakası tamamen mukus ve kaka sayısı fazla ama kilo alımı normal. Kızım iyileşme gösteriyor mu? Bu durumda ek gıdada keçi sütü kullanabilecek miyim? Teşekkürler.

CEVAP 240:

Merhaba, sıkı diyet yaptığınızda kakasındaki mukus kayboluyor ve ishali düzeliyorsa ve diyeti bozduğunuzda bulguları tekrarlıyorsa süt alerjisi devam ediyor demektir. Süt alerjisi devam ediyorsa normal mama önerilmez, bebeğinize uygun diyet mama ayarlanır. Süt alerjisi olanlar keçi sütüne de yüzde doksan reaksiyon göstereceği için keçi sütü de önerilmez. Teşhisinizin kesinleşmesi ve takibiniz için çocuk alerji uzmanına başvurunuz. Geçmiş olsun.

SORU 241:

Bebeğim 6 aylık, kakasında kanlı damarlar ve egzaması vardı. Tahlilde bir şey çıkmadı ama doktor süt ve ürünlerini kes dedi, kestim. Egzama düzeldi, kakada kan da ara ara oluyor ve hala biz ek gıdaya başlamadık. Neye alerjisi var bilmiyorum. Ben hiç süt ve yumurta tüketmiyorum. Kakada ara ara nokta şeklinde kan görüyorum. Oğluma hiç yoğurt, yumurta vermemeli miyim? Alerji var ama neye kestiremiyorum. Korkuyorum anaflaksi olur, bilmeden bir şey veririm diye. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 241:

Merhaba, bebeğinizin gıda alerjisi açısından bir çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 242:

Merhabalar, bebeğim 3 aylık hiç anne sütü almıyor. Öncelikle Aptamil ile başladık, daha sonra doktor tavsiyemizle SMA’ya geçtik. Çok kustu kabul etmedi. Bu süre zarfında sadece mamayı içerken yüzünde kızarıklıklar oldu, kakası yeşile döndü. Mama bittiğinde ise normale dönüyor cildi. Doktor süt alerjisi olabileceğini düşündüğü için Pregomin mamaya geçtik. Aynı belirtiler, kızarıklıklar devam ediyor. Doktorumuz daha önce böyle bir durumla karşılaşmadığını söyledi. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

CEVAP 242:

Merhaba, Pregomin mama diyet mamadır ve gıda alerjilerinde önerilir. Gıda alerjilerine bağlı bulguların bu mama ile düzelmesi beklenir. Ancak bebeğinizde diyete rağmen sebat eden döküntü olması döküntülerin gıda alerjisine bağlı olmayabileceğini düşündürür. Alerjik egzamada benzer şikayetler görülüyor. Çocuk alerji uzmanına bebeğinizi muayene ettirin. Geçmiş olsun.

SORU 243:

Oğlum 3 aylık, doğduğundan beri kilo alımı çok yavaş. Reflümüz var ve gastroenterolog takibindeyiz. Şu an 4.350 gr. ve atopik cilt tanısı kondu. Gözleri ve eklem yerleri kızarıyor. Bazen kabızlık bazen ishal durumu yaşıyoruz. Sık hapşırıyor, burun tıkanıklığı var. Süt alerjisi testi negatif çıktı ancak doktorumuz klinik olarak karar verdi. Babalar ar kullanıyorduk, kesti. Aptamil pregomil as verdi metabolik tarama dâhil tüm testler temiz çıktı. Bu hafta özel mamayla birlikte sadece 105 gr aldı. Sizce sorun ne olabilir? Teşekkürler.

CEVAP 243:

Merhaba, süt alerjisinin kesin tanısı için gıda yükleme testleri yapılır. Bunun için bebek ve anneye en az 2-4 hafta, bazen 6 haftaya kadar diyet uygulanır. Sonrasında diyet bozulur. Gıda alerjisi olan bebeklerde bahsettiğiniz eklem bölgelerindeki kızarıklıklar, göz bulguları ve burun şikâyetlerinin diyet süresince düzelmesi, diyet bozulunca yenilemesi beklenir. 1 hafta bebeğin değerlendirilmesi için erken. Doktorunuzun takibine devam edin. Geçmiş olsun.

SORU 244:

Merhabalar hocam, 2,5 yaşındaki oğlumda 4 aylıkken süt ve yumurta alerjisi teşhisi kondu ve hâlâ devam etmekte. Şimdi de 3 aylık oğlum da yeşil mukuslu kaka yapıyor. 5 gündür süt ve ürünleri diyetinde olmama rağmen mukuslu kaka devam ediyor. İkinci çocukta alerji çıkma olasılığı var mıdır acaba? Teşekkür ederim.

CEVAP 244:

Merhaba, gıda alerjileri %25-30 oranında kardeşte de görülebilir. Yapılan diyete cevap alınması bazen 2 haftaya kadar uzayabilir. 5 günlük süre yetmeyebilir. İkinci çocuğunuzu da çocuk alerji uzmanına muayene ettirmenizi öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 245:

Kızım 32 günlükken yeşil, mukuslu, kanlı, yumuşak kaka yapmaya başladı. 4 gün hastanede yatırdıktan sonra taranan sahalarda bol lökosit ve eritrosit 3-4 görüldü diye tetkik sonucu alındı. Uzman doktor bizi gastroenteroloji bölümüne sevk etti. Sizce enfeksiyon mu yoksa inek sütü alerjisi mi? Bebekte ateş ve kusma görülmedi. Teşekkürler.

CEVAP 245:

Merhaba, küçük bebeklerde gıda alerjisi teşhisi koymak güçtür. Bahsettiğiniz bulgular inek sütü alerjisi ya da enfeksiyon dışında başka hastalıklarda da görülebilir. Anlattığınız şikâyetler öncelikli olarak bir enfeksiyonu düşündürmekle beraber bu dönemdeki besin alerjilerinde de görülen şikâyetlerdir. Sevk olduğunuz gastroenteroloji uzmanı gerekli ileri tetkikleri yapıp sizi bilgilendirecektir. Geçmiş olsun.

SORU 246:

Bebeğimin kakası hem yeşil hem de yoğun mukuslu, doktora gittim gaita örneği verdik. Doktor, çocuğumun durumunun benim sütümden kaynaklı olduğunu söyledi ve bana diyet verdi. Merak ettiğim, 4 gündür diyet uyguluyorum ve hala mukus var kakasında. Ne zaman geçer bu mukuslu kaka? Teşekkürler.

CEVAP 246:

Merhaba, gıda alerjilerinde bağırsak bulgularının düzelmesi 4 haftaya kadar uzayabilir. Bir çocuk alerji uzmanına başvurunuz. Geçmiş olsun.

SORU 247:

Bebeğime 3 aylıkken süt alerjisi tanısı konuldu. Şu an 7 aylık ve henüz ek gıdaya başlamadı. Anne sütü de almadığından diyet mamalar denedik. Ancak bu mamalar kaka rengini siyaha çevirdi ve kilo alımımız tamamen durdu. Alerji testi negatif ve endoskopi sonucumuzda temiz çıkınca 3 hafta kadar normal mama denedik. Ancak bir süre sonra kaka rengi yine siyaha döndü. Kısacası sütlü mamalar ishal ve kanlı ishal yaparken üstsüz mamalarda siyah kaka ve kilo kaybı yapıyor. Ne yapmam gerektiği konusunda fikre ihtiyacım var. Teşekkürler.

CEVAP 247:

Merhaba, amino asit bazlı dediğimiz süt içeriği tamamen parçalanmış mamalar ile de çocuğun şikayetleri gerilemiyorsa süt alerjisi tanısından uzaklaşırız. Kakada kanama yapabilecek diğer nedenler için yine çocuk gastroenteroloji uzmanına başvurmanızı öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 248:

Merhaba hocam, kızım iki buçuk yaşında. Mercimek çorbası verdikten sonra vücudunda döküntü oldu. Bugün ikinci gün, döküntüler yüzünde de olmaya başladı alnında, yanaklarında kulak içinde bile döküntüler var. Ne zaman düzelir? Ne yapmam gerek?

CEVAP 248:

Merhaba, döküntüler ile beraber başka şikâyet (ateş, eklem ağrısı, vb.) olup olmadığını belirtmemişsiniz. Döküntülerin mercimek çorbasına bağlı olup olmadığı kesin değil şu anda. Başka nedenle olan döküntüler rastlantısal olarak o vakit tüketilen mercimek çorbasına da bağlanmış olabilir. Çocuğunuzu öncelikle çocuk doktoruna muayene ettirin. Gıda alerjisi düşünürse size ilk basamak tedavinizi uygulayıp sizi çocuk alerji uzmanına sevk edecektir. Geçmiş olsun.

SORU 249:

Bebeğim 5 aylık. 1 ay önce mukuslu kan ve egzama başladı. Testler yapıldı, negatif çıktı fakat ben sıkı diyetteyim bir haftada egzaması önemli ölçüde azaldı. Kakasında kan yok, mukus arada görüyorum, kaşıntısı devam ediyor. Süt ürünleri haricinde tavuk, salça, yumurta vb. birçok gıdayı tüketmiyorum. Mesela yeni bir gıda yediğimde mukus olursa onu diyetten çıkarmalı mıyım? Durumumuzu değerlendirebilir misiniz lütfen? Teşekkür ederim.

CEVAP 249:

Merhaba, gıda alerjileri tanısı çocuk alerji uzmanı tarafından konulmalı ve takibi de yine çocuk alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Bebeğiniz 6 aylık olduğunda ona ek gıda başlayacağınız için bir an önce çocuk alerji uzmanına başvurmanız uygun olacaktır. Geçmiş olsun.

SORU 250:

Merhaba, oğlum 4 buçuk aylık ve henüz 39 günlükken yanaklarında egzaması çıkmıştı. Şu an sırt ve kollarında da mevcut. Aynı zamanda karın ağrısı, kabızlık, ishal, yoğun gaz, reflü, kuru öksürük, sık hapşırma, geçmek bilmeyen kronik şikayetlerimiz mevcut. 3 haftadır diyet yapıyorum, emziriyorum. Doktorum alerjik besinleri tek tek deneyerek gözlemlemem gerektiğini söyledi. Sonuç olarak bebeğimde süt, yumurta, et, fındık hiç de olumlu şeylere sebep olmadı. Ancak deneme tahtası gibi oldu ve çok acı çekti. Artık balığı ya da başka bir şeyleri denemek istemiyorum. Tam olarak nelere alerjisi olduğunu öğrenmenin başka yolu yok mu? Bir kitapta buğday alerjisi okumuştum. Mesela diyet süresince buğdayı kesmedim sırtında hala yeni egzamalar çıkıyor. Acaba buğdayı da kesmeli miyim? Teşekkürler.

CEVAP 250:

Merhaba, gıda alerjileri tanısının konulması ve takibi çocuk alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Bebeğinizin bir çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 251:

Bebeğim 14 aylık. Gizli reflüsü ve geçmeyen pişiği vardı. Süt ürünleri dâhil birçok gıdayı kestik. (Yumurta, tahin, pekmez, tavuk, balık, glüten, meyvelerin hepsi, çikolata, yeşil kabak, pirinç, zeytin, tatlı ve sarı patates ve Pregomin mamayla besliyoruz.) Reflüsü bitti. Pişiği az da olsa devam ediyordu. Kuzu etinden şüphelenip kestik. Siyah kakası düzeldi pişiği geçti. Bunun üzerine keçi peyniri denemesine başladık ama kırmızı döküntüler başladı. Pişiği de arttı. Bu durumda keçi peynirini kesmeli miyiz? Süt ürünleri arasında fark var mı? Bir de laktoz intoleransı mı süt alerjisi mi olduğunu nasıl anlarız? Teşekkürler.

CEVAP 251:

Merhaba, süt alerjisi olanlar yüzde doksan oranında keçi sütüne de reaksiyon gösterir. Ancak bebeğinizin 14 aylık olmasına rağmen çok kısıtlı bir diyeti olması nedeniyle bir çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve bu değerlendirme ile diyetinin düzenlenmesi uygun olacaktır. Geçmiş olsun.

SORU 252:

Merhaba, bebeğim 7 aylık ve süt alerjisi çıktı. Bu zamana kadar hiç devam sütü vermedim. Emziriyorum. Doktorumuz Pregomin AS verdi. Biberon almıyor. Bu mamayı vermek zorunda mıyım? Veya sadece muhallebi ve meyve ile karıştırıp versem bir sorun olur mu? Bir de günde kaç kez verilmesi gerekir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

CEVAP 252:

Merhaba, 6 aydan büyük bebeklerde anne sütü yeterli gelmeyeceği için ek gıda başlanır. Doktorunuzun size Pregomin AS önermesinin nedeni ek gıdalardan süt ürünlerini tüketememeniz nedeniyle oluşacak protein, kalsiyum vb. gıda eksikliklerini önlemektir. Mamayı tadı kötü olduğu için bebek reddedebilir veya biberona alışkın olmayan bebekler biberon kabul etmeyebilir. Bebeğinizin kabul edeceği şekilde muhallebili, meyveli sunumlar yapabilirsiniz. İhtiyacı olan miktarı toz halinde çorba gibi diğer gıdalarına karıştırabilirsiniz. Mamanın miktarı çocuğunuza göre doktorunuz tarafından ayarlanacaktır. Geçmiş olsun.

SORU 253:

Bebeğimizin 1 aydan sonra kaka sayısı 3’ten 9′ a yükseldi ve de kaka rengi yeşil, mukuslu olmaya başladı. Dışkı testinde bol lökosit ve bol eritrosit rastlandı, kültürde üreme olmadı. Gıda alerjisi olduğu söylendi. Anneye farklı alerjen gıda ürünleri için 2 hafta periyotla eleme yöntemi ile diyet önerildi. Öncelikle fıstık ve kabuklu kuruyemiş diyeti yapıldı. 2 hafta sonunda kaka sayısında azalma oldu. Dışkı testinde bol lökosit var ama eritrosit gözlenmedi. Bu durum neyi gösteriyor? Gıda alerjisi mi yoksa başka bir durum mu? Diyetini yaptığımız kabuklu kuruyemiş alerjen etken süresi 2 haftadan daha uzun sürer mi? Alerjen bir gıda eğer çocuğa anne sütü ile geçiyorsa, gıdanın tüketiminden ne kadar süre diyet yapılırsa etkisi geçer? Teşekkürler.

CEVAP 253:

Merhaba, gıda alerjileri tanısının konulması ve takibi çocuk alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Bebeğinizin bir çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 254:

Merhaba, bebeğim 2 aylık hem anne sütü hem mama ile besliyorum. Bebeğime test yapılmadı fakat doktorumuz bize Pregomin AS önerdi. Alerjik bir durum olmadan kullanmamızda sakınca olur mu? Teşekkürler.

CEVAP 254:

Merhaba, alerjisi olmadan bebeğinize Pregomin AS verilmesi bebeğinize zarar vermez, ancak ek fayda da beklenmez. Ekonomik yükü nedeniyle çok önermiyoruz. Geçmiş olsun.

SORU 255:

Merhaba, kızım bu hafta 8. haftasında olacak. 15. Günden sonra başlayan ortalama her gece 4 saat süren ağlamaları 10 saate ulaştı, bu süre zarfında ilk etapta gaz sancısı, kolik teşhisi kondu. Sap, laktoz damla, Tribudat Şurup, Mommy’s Bliss Damla denendi. O sancılı ağlamalar konusunda yol kat edilmedi. Ancak alerjiden şüphelenildi. Kakada lökositte bakıldı temiz, fakat çare olmayınca çocuk gastroloji bölümüne gittim. Anne sütü sarılığı 7. Haftasında 10 çıktı, kaka kalprotektin 800’lerde çıktı, ve bana kesinlikle besin ile sut alerjisi dendi. Sadece emzirdiğim için ben diyete başlatıldım tüm süt ürünleri, büyükbaş hayvan eti, tahin, susam, kuruyemiş, kırmızı sebze meyveler, kabuklu deniz ürünleri, tropikal meyveler, muz dâhil yasaklandı. 3 gündür diyetteyim çocuğumda hiç bir gerileme yok, 10 saate yakın ağlama ve uykusuzluğu devam ediyor. Bana öneriniz nedir? Kabız oldum ve makatımda çatlama, kanamalar başladı beslenmemden dolayı, çok çaresiz durumdayız. Ne yapabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 255:

Merhaba, bebeklerde 3 hafta-3 ay arası gaz şikâyetlerinin en yoğun yaşandığı dönemdir. İnfantil kolik her zaman gıda alerjisine bağlı olmayabilir. Kalprotektin seviyesinin yüksekliği kesin olarak inek sütü alerjisini göstermez. Birçok barsak hastalığında yüksek çıkabilir. Gıda alerjileri tanısının konulması ve takibi çocuk alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Bebeğinizin bir çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 256:

Merhaba, bebeğim 11. ayının içinde. 3 aylıkken doktorumuz inek sütü alerjisinden şüphelendi. Kakası balgamlı ve nokta kan vardı. Test yaptırdık sonucu negatif çıktı. Normal beslenmeye devam ettik. 1 haftadır geceleri çok huzursuz, uyurken ağlıyor. 2 gündür ishal ve balgamlı. Burnu da tıkalı sürekli, burnunu ovuyor buna bağlı olabilir mi? Alerji tekrarlamış olabilir mi? Test negatif çıksa da bu aylarda inek sütü alerjisi çıkar mı? Keçi sütü veya mamasında da aynı alerji söz konusu mu? Teşekkürler.

CEVAP 256:

Merhaba, gıda alerjileri tanısının konulması ve takibi çocuk alerji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Bazen tahliller negatif olsa da gıda alerjisi olabiliyor. İnek sütü alerjisi olanlar büyük oranda keçi sütüne de reaksiyon gösterir. Bu nedenle tanınız kesinleşmeden keçi sütü denemenizi tavsiye etmiyoruz. Geçmiş olsun.

SORU 257:

İyi günler, bebeğim 2 aylık, doğduktan bir hafta sonra yeşil kaka yapmaya başladı. 53 gün sürdü. Bir haftadır sarıya döndü fakat günde 8-10 kere kaka yapıyor. Kilo alımı çok iyi ama sürekli ıkınıyor gazını alttan ve üstten çıkarmasına rağmen rahatlamıyor. Bazen güzel uyuyor ama genelde gündüzleri uykuya dalıyor ve 10 dakika en fazla yarım saat sürüyor. Anüsünde sürekli kızarıklık var. Bazen artıyor, bazen azalıyor. Kremle de geçmiyor, kakası asitli ve sulu. Aşırı ağlaması yok, mutlu bir bebek. Bazen gece 22.00’ye kadar uykuya dalamıyor. Yani kaka, uyku problemimiz var ve geçmeyen anüs kızarıklığı. Alerji düşünebilir miyiz acaba?

CEVAP 257:

Merhaba, bebeklerde erken dönemde yeşil renkli gaita sık görülen bir durumdur. Daha sonra tarif ettiğiniz gibi sarıya döner. İlk birkaç ayda her beslenme sonrası kaka yapacağı için 8-10 defaya kadar kaka yapması da normal. Ancak anüs çevresinde sürekli kızarıklık olması ve kakada mukus görülmesi nedeniyle gıda alerjileri tanısının netleşmesi açısından çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır. Geçmiş olsun.

SORU 258:

Bebeğimi emzirirken sütün değdiği yerler kırmızı üstü sarı şeklinde kabarıyor. Neden olabilir? Bir de emdikten sonra kusuyor. İshal de oldu, her yarım saatte bir emmek istiyor. Normal mi? Sütüm mü yetmiyor, doymuyor mu acaba?

CEVAP 258:

Merhaba, ishal sırasında bebekler susuz kalabilir ve sık emmek isteyebilir. Bebeğin tartısı düşüyorsa, genel durumu bozuluyorsa, değiştirdiğiniz bez miktarı artıyorsa, zamanla emme isteği azalıyorsa çocuk doktorunuza başvurun. Bebekler emdikten sonra gazlarıyla beraber kusabilir ya da fazla gelen miktarı ağız kenarından akıtmak şeklinde çıkarabilir. Ancak fışkırır tarzda, aşırı miktarda kusma varsa çocuk doktorunuza muayene ettirmenizi öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 259:

Bebeğim 2 ay 26 günlük; 10 gündür yeşil renkli kakası var. Ateşi yok; kilo alımı güzel; anne sütü alıyor. Emerken bağırsakları çok çalışıyor, çok gazı var ve günde 7-8 kere gürültülü kaka yapıyor. Doktora gittik; gaita kan testi, idrar kültürü testlerini istedi ve hepsi normal çıktı. Bana süt, et, yumurta, kuruyemiş yemememi söyledi. Başka doktora göründüm; o da, çok süt emiyorsa ama yağlı sütü içmiyorsa bu durum kakayı yeşil yapar, dedi. Bebeğim süt az geldiği için emmiyor, ağzı yoruluyor ve kendini geri çekiyor. Her iki doktor da farklı şeyler söyledi. Sizce ben ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 259:

Merhaba Neslihan Hanım. Küçük bebeklerin günde 7-8 kez sulu gaita yapması normal. Kaka rengi ara ara değişebilir. Gaz şikâyetleri 3 hafta-3 ay arası yoğun olur. Eğer bebeğinizin tartı alımı az ise, aşırı kusmaları var ise, kakasında kan, sümük gördüyseniz, gaz sancıları çok yoğun ise veya 3 aydan sonra azalma görmezseniz çocuk alerji uzmanına göstermenizi öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 260:

Merhaba, kızım 5 aylık; 2 buçuk aylıkken kakada kan ve mukus başladı. İki defa gaita, bir defa kan tahlili yaptırdık; temiz çıktı. Doktorumuz inek sütü alerjisi teşhisi koydu. Bir ay düzeldi sonra yine aynı şikâyetler başladı. Bir hafta önce diyete başladım; kendim emziriyorum fakat gaitada kan hala var. Bu durum normal mi? Kilosu 6660kg. Teşekkürler.

CEVAP 260:

Merhaba Polat Hanım. Kakada kan ve mukus farklı sebeplere bağlı olabilir. Bebeğinizin süt alerjisinin kesin tanısı için çocuk alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır. Eğer gıda alerjileri dışlanırsa diğer kanama nedenleri açısından değerlendirmek üzere çocuk gastroenteroloji uzmanına müracaatınızı öneririz.

SORU 261:

Çocuğum 10 aylık; süt alerji teşhisi konuldu. Neo Care mama verildi ve doktorumuz anneye süt ve süt ürünleri diyeti uygulanması söyledi. Anne diyet yapıyor ancak çocuğum mamayı reddediyor; ek gıda vermemize rağmen çocuğum zayıflıyor. Ne yapmamız gerekiyor? Teşekkür ederim.

CEVAP 261:

Merhaba Orhan Bey. Diyet mamaları, bebeğinizin normalde süt alerjisi olmasa, yiyor olacağı yoğurt ve peynir gibi gıdaları takviye etmek için veriyoruz. Mamanın tadını baskılamak için direkt biberon maması olarak değil, meyve pürelerine karıştırarak ya da çorbalarına toz halinde katarak da verebilirsiniz. Mamayı vanilya şurubu ya da pekmez ile tatlandırabilirsiniz. Bu konuda gıda alerjileri üzerine deneyimli bir diyetisyenden yardım almanızı öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 262:

Merhaba, oğlum şu an 5 aylık; aşırı kaşıntı (bacak eklem yerlerinde ve boyun bölgesinde pişiğe benzer kırmızı görüntü) ve geçmeyen konak nedeniyle alerji uzmanına gittik. Doktor oğlumu kontrol etti, yumurtaya alerjisi olabilir, dedi. Yumurta veya yumurtayı içeren besinleri annesi almasın, dedi ve ardından kan testi yaptı. Sonuçlar 10 gün sonra çıkacak o zamana kadar bu diyeti uygulayın, dedi ve Hametan ve Hassasin krem yazdı. Biz bu kremleri kullandık ve diyeti uyguladık. Genellikle Hassasin iyi geldi. 10 gün sonra kan sonuçlarını almaya gittim. Alınan 3 testten (f2 inek sütü 0.10 negatif, f1 yumurta beyazı 0.68 class l ve f5 besin paneli 0.10 negatif ) yumurta diyetine devam edin ve kremleri kullanmayı bırakın, dedi. Diyete devam ettik, kremleri kestik lakin aynı belirtiler yine çıkmaya başladı. Geceleri huzursuz, kaşınarak uyanıyor; günde 3-4 kez yeşil kaka yapıyor. Yapılan testler doğru oluyor mu? Oğlumun başka bir besine de mi alerjisi var? Bu konuda fikirlerinizi almak isterim. Teşekkürler.

CEVAP 262:

Merhaba Âdem Bey. Kan sonuçlarınız yumurta alerjisi tanısını destekliyor. Diyetine devam etmeniz uygun olacaktır. Bahsettiğiniz kaşıntı ve kızarıklık tıbbi adıyla atopik dermatit dediğimiz alerjik egzamadır. Egzama bazı dönemlerde alevlenme ve bazı dönemlerde ise rahatlamalar ile seyreder. Bebeğinizin cildinin kuru olması şikâyetlerini arttırabilir. Bu nedenle sadece Hametan kremini veya vazelin kullanabilirsiniz. Şikâyetleriniz geçmezse doktorunuza tekrar başvurmanızı öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 263:

Bebeğimi anne sütü ile besliyorum. Şu an 3,5 aylık ancak doğduğu günden beri şiddetli gaz sancıları var; ne kadar doktora götürdüysem gazı var dediler. Ancak bunun yanında sürekli mukuslu kaka yapıyor. En son doktorumuz alerji olabilir, dedi. Gaita testinde gizli kan çıktı ve diyet yapmamı söyledi. 10 gün boyunca süt ve süt ürünleri, yumurta falan yemedim. 10 günün sonunda yumurta yememi söyledi ve yumurta yedikten sonra şikâyetlerimiz arttı. Yumurtayı da kestik şu an ne yapacağımı bilmiyorum dikkat etmeme rağmen şikâyetlerimiz sürüyor. Ne kadar süreyle geçer ve ne yapmak gerekiyor? Teşekkürler.

CEVAP 263:

Merhaba Sümeyye Hanım. Gıda alerjilerinin kesin tanısı çocuk alerji uzmanları tarafından konulur. Bu nedenle önce teşhisiniz için çocuk alerji uzmanına başvurmanızı öneririz. Geçmiş olsun.

SORU 264:

Bebeğimde inek sütü alerjisi var. Doktorumuz, sizin tariflerinizin olduğu bir kâğıt verdi. Yalancı sütlaç yaptım. İçerisine mama koyduğum zaman dolapta saklayabilir miyim? Kaç gün içinde tüketmem gerekir? Teşekkürler.

CEVAP 264:

Aynı gün taze olarak vermeniz daha uygun olur. En fazla bir gün buzdolabında saklayabilirsiniz.

SORU 265:

Tatlandırmak için yalancı sütlacın içine ne kadar elma suyu koymam gerekiyor? Teşekkürler.

CEVAP 265:

Taze sıkılmış elma suyundan, tat vermesi için 10-15 ml (2-3 çorba kaşığı) ekleyebilirsiniz.

SORU 266:

Merhaba hocam, bebeğimin süt alerji değeri 0,255 0-0,9(negatif) 0,1-0,39(düşük pozitif) 0,40-100(pozitif) şeklinde ama doktorumuz bu konuda bizi yeterince bilgilendirmedi. Sadece Bebelac Pepti Junior önerdi; rapor vermedi. Bu değerler normal mi? Bu mamayı sürekli kullanmamız gerekir mi? Bir süreden sonra eski mamamıza geçebilir miyiz? Oğlum 2 aylık ve emmiyor. Mama da bütçemizi sarsacak. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 266:

0.35 in üzeri pozitif olarak değerlendirilir. Ayrıca mamayı verdiğinizde problem ortaya çıkıyorsa bu değerin de bir anlamı olmaz. Mama kullanın ancak 3-6 ay arasında tekrar değerlendirmek gerekir.

SORU 267:

Merhaba, bebeğime atopik dermatit teşhisi konuldu. Devam sütü ve yoğurt yediğinde herhangi bir problem yaşanmadı. Ancak peynir yediğinde cildinde kabarmalar oluştu. Bu durum peynire alerjisi olduğunu mu gösterir? Süt ve diğer süt ürünlerine alerji göstermemesi normal midir? Teşekkürler.

CEVAP 267:

Süt alerjisi olan bir bebekte bütün süt ürünlerine alerji olması beklenir. Belki peynirle birlikte yediği bir başka besine alerji olmuş olabilir.

SORU 268:

Benim sorum; oğlumda süt ve yumurta alerjisi çıktı. Doktor mama yazdı fakat tadı hiç iyi değil, oğlum sürekli reddediyor. Acaba ben bu mamayı muhallebiye katıp oğluma verebilir miyim? Eğer verebiliyorsam mamayı tarifindeki gibi su ile hazırlayıp muhallebinin üstüne mi ekleyeceğim? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 268:

Evet, o şekilde hazırlayıp verebilirsiniz. Tadı daha iyi olur. Ayrıca Neocate mamanın çilekli ve vanilyalı türleri piyasada mevcuttur, onları verebilirsiniz.

SORU 270:

Bebeğim 3 aylık. Doğduğundan beri yoğun mukuslu kaka yapıyor. Kaka tahlili temiz çıktı. Alerji testi yapılmadı. Ben evde üç gün inek sütü içeren hiçbir şey yemedim ama mukuslu kakada herhangi bir azalma olmadı. Bu kaka normal midir? Teşekkür ederim.

CEVAP 270:

Bağırsak tepkili alerjide, diyeti biraz daha uzun yapın. Tahlillerde de tanı koymada etkili olabilecek bir bulgu elde edilemeyebiliyor.

SORU 271:

Merhaba, emzirme döneminde bebeğimin vücudunda kırmızı kabarcıklar oluştu. Doktor, süt alerjisi, dedi. Ben de bunun üstüne yaklaşık 5 aydır süt ürünleri tüketmiyorum. Ek gıda döneminde yoğurt denemek istiyorum; gerçekten süt alerjisi var mı? diye. Bir çay kaşığı yoğurt sonrasında etkisini hemen görebilir miyim? Yani 2-4 saat veya sonrasında bir belirti yoksa süt alerjisi yok diyebilir miyim? Teşekkürler.

CEVAP 271:

Evet, ama bunu bir çocuk alerji uzmanıyla görüşüp yapın, riskli olabilir.

SORU 272:

Bebeğim mamayı reddediyor, kilo veriyor ve sürekli pişik oluyordu. Bir de kakası yeşil ve az miktarda mukusluydu. Doktor, alerji olabileceğini söyledi. 1 haftadır alerji maması kullanmaya başladık. Ben de diyet yapıyorum. Fakat hala yeşil mukuslu kaka yapıyor ve eskiden 2 günde 1 yaparken şimdi günde 2-3 kez yapmaya başladı. Çok huzursuz, inleme benzeri sesler çıkarıyor. Gündüz uyuyamıyor, kucakta durmak istiyor. Mama yüzünden mi yoksa alerji değil de başka bir hastalığı mı var? Alerji test sonucu

CEVAP 272:

Bu durum en yüksek olasılıkla, alerjiden oluyor. Bağırsak tepkili alerji olan bebeklerde bu bulgular görülür. İyi bir izlem için Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 273:

Bebeğime alerjen deyip duruyorlar ama neye karşı olduğunu bulamıyoruz. Kakası siyah ve çok kokuyor. Aptamil AS veriyorum. Anne sütü almıyor. Ne yapmam lazım? Teşekkürler.

CEVAP 273:

Tetkikler yapılması uygun olur. Bazı besinler ve ilaçlar da kaka rengini değiştirebiliyor. Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 274:

Merhaba, 14 gün önce bebeğimin kakasında kan gördüm ve o günden itibaren süt ürünleri diyetindeyim. Diyetten birkaç gün sonra gözle görülen kan yok oldu ama dün yaptırdığımız gaita tahlilinde sonuç pozitif çıktı. Doktorum, alerjiyi süt ürünleri dışında başka bir besinin de yapabileceğini, bugünden itibaren kesinleştirmek için tekrar süt ürünlerine başlamamı söyledi. Hemen başlamamın bebeğe bir sakıncası olur mu? Bir de diyet yapıldığı halde gizli kan neden hâlâ pozitif çıkar? Teşekkür ederim.

CEVAP 274:

Bu konuda bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. İzlem ve tetkik yararlı olur. Gizli kan birçok nedenden pozitif olabilir. Örneğin, demir ilacı kullanıyorsanız pozitif olur.

SORU 275:

Kızım iki aylık, aşısını perşembe günü oldu. Pazar akşamı ishali başladı, 10 gündür geçmedi. Kakası bazen yeşil, çoğunlukla sarımsı ama mukuslu ve sulu durumdadır. Dışkı tahlillerinin hepsi temiz çıktı. Günde bir kez Maflor kullanıyoruz ama ishali geçmedi. Ancak tahlilinde lökosit ve eritrosit çıktı. Doktor önemli değil diyor. Ama ishali geçmiyor; ne yapmam lazım? Teşekkürler.

CEVAP 275:

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 276:

Merhaba, benim 5 aylık bir torunum var. 2. 800 gram doğdu; ilk aylar her ay 1 kilo aldı, 3. aydan sonra azaldı. Sürekli ağlıyordu ve huzursuzdu. Sonra yüzünde bir şeyler çıktı, egzama dediler. Şimdi de alerji doktoruna götürdüm, test yaptılar. Yumurtaya daha fazla, süte de 0. 30 alerjisi çıktı. Tekrar başka doktora götürdüm testleri yeniletiyoruz. Kilosu 6.400 gram, 5 aylık oldu. Torunumun gelişimini nasıl etkiler? Ne yapmamız lazım? Teşekkürler.

CEVAP 276:

Uygun tedavi ve takiple gelişimi normal olarak devam eder. Bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi ve birlikte izlenmesini öneririm.

SORU 277:

Merhaba, bebeğim ilk iki ay bir kilo; ikinci ve üçüncü ay arası 500 gram, üç ve dördüncü ay arası 390 gram aldı. Çünkü bu son iki ayda anne sütü almayı reddediyor. Sadece uyku aralarında besliyorum. Formül sütleri de içmiyor. Doğduğundan beri kakasını yaparken çok gürültülü ve ıkınarak yapıyor. Kakası sarı ve pelteli sümüksü yapıda seyrediyor. Testislerinde ve bacağının kenarında ufak soyulma, döküntü şeklinde kızarıklık ve alnında da küçük yuvarlak halka şeklinde ten rengi kurulukları var. Yanakları sık sık sivilce gibi kızarıklık yapıyor. Bu durumda inek sütü alerjisi gibi bir şey söz konusu olabilir mi? Alerji durumu kilo alımını da düşürür mü ya da emmek istememesi bundan mı kaynaklıdır? Teşekkürler.

CEVAP 277:

Bağırsak tepkili alerji ve Atomik Dermatit olabilir. Çocuk Alerji ve Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı görüşmenizi öneririm.

SORU 278:

Bebeğim 2 aylık sürekli kusmaları, huzursuzluğu, poposunda geçmeyen yaraları, yüzünde egzama şeklinde döküntüleri mevcut. Kakası sürekli mukuslu halde; 1 aylıkken kanda alerji testi yapıldı, negatif çıktı. Fakat negatif çıkabilme ihtimali varmış pozitif olsa da… Ben kendi kendime diyet uygulayıp, yemek düzenimden sadece süt ürünlerini ve yumurtayı çıkardım. Fakat semptomlarında bir düzelme yok. Sebebi ne olabilir? Kakada bakılan testte alerjisi kesin çıkabilir mi? Teşekkürler.

CEVAP 278:

Kakada yapılan test yol gösterici olabilir. Bir Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 279:

Çocuğum iki yaşında 4 Mart 2016 doğumlu, ilk alerjisini altı aylık iken ek gıdaya başlamamızla fark ettik. Sınıf 3 alerjimiz çıktı. 2017’de sınıf 4’e yükseldi. 24 Mayıs 2018’de yapılan kan testinde değer 100 olarak çıktı ve sınıf 6’ya geçti. Böyle bir durumla daha önce karşılaştınız mı? Böyle bir durumda ne yapmak gerekli hiçbir bilgimiz yok. Ne yapmalıyız? Teşekkürler.

CEVAP 279:

Şiddetli alerjiyi gösterir. İyi izlenmesi gerekir. Çocuk Alerji ve Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 280:

Merhabalar, 3 ay 20 günlük olan bebeğime 3. Ayda rota aşısı yaptırdıktan sonra kakasında nokta şeklinde kan gördüm. Her bezinde olmasa da aralıklı olarak devam etti. 15 gün süt ve süt ürünü, dana eti yemedim. Bu süre içerisinde de aralıklı olarak devam etti. Verdiğimiz gaita tahliline göre gizli kan pozitif dışkı mukuslu görünümde ve mukuslu alanda 10-12 lökosit görüldü yazıyor. Bu süt alerjisini doğrular mı? Diyete devam etmeli miyim? Bu arada bebeğim huzurlu, sakin, ağlamaları olmayan ve kilo alımı normal seyreden bir bebek. Teşekkürler.

CEVAP 280:

Bulgular bağırsak tepkili süt alerjisini destekliyor. Diyet iyi olur. Çocuk Alerji ve Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 281:

Merhaba. Bebeğim 4,5 aylık ve 2,5 aylıkken iye tanısı koyulup antibiyotik kullanmaya başladıktan sonra 3.ayinda kakasında nokta kan gördüm. 4-5 gün arayla bu durum devam etti ve 4.ayinda gaita testi verdik. Şekilli sarı mukuslu kaka, 1-2 lökosit, gizli kan pozitif çıktı. Süt diyeti yapmaya başladım 1 hafta boyunca yok oldu. Daha sonra yediğim hamburger içinde peynir olunca yeniden başladı ve bir miktar daha arttı. Yeniden gaita verdim ve amip negatif mukuslu bölümde bol lökosit, şekilsiz sarı mukuslu kaka, Calprotectin >300 çıktı. Diyetin faydasını henüz göremedim. Bu durumda nasıl bir yöntem izlemeliyiz? Teşekkürler.

CEVAP 281:

Çocuk Alerji ve Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı görüşmenizi öneririm. Bebeğinizin izlenmesi ve arada tetkik yapılması gerekir.

SORU 282:

15 aylık kızımın kolları çok kaşınıyor. Kaşıdıkça da yara yapıyor. Alerji testleri sonucunda bir şey çıkmadı. Şampuan ve deterjandan olabilir mi? Ne önerirsiniz? Teşekkürler.

CEVAP 282:

Atopik Dermatit olabilir. Terletmeyin serin ortamda bulunsun ve nemlendirici kullanın. Ter, yakınmaları ortaya çıkarır.

SORU 283:

Kızım 2 buçuk yaşında, doğduğundan beri süt ve süt ürünlerine alerjisi var. En son 5 ay önce 13.80’di. 5 ay sonra tekrar baktırdığımızda l U/ml 0,36 yerleşik 1,0 yazıyor. Alerjisi hala yüksek mi yoksa düşme var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

CEVAP 283:

Azalma olduğu anlaşılıyor. 6 ay aralıklarla ölçülmesi iyi olur.

SORU 284:

Oğlum yaklaşık 3 hafta önce sağ göğsümü daha sonra uyanıkken her ikisini de emmek istemedi. Bir hafta sonra gaitasında kan gördüm az miktarda. Yine beslenme problemi olunca doktora götürdüm, kan ve gaitada gizli kan negatif çıktı. Süt alerjisi ihtimaline karşı bir hafta süt ve süt ürünleri tüketmedim ama emin olamayınca diyeti bozdum. Bir daha da kan görmedim. Bu arada fizyolojik anemisi olduğundan dolayı 28 günlük olduğu dönemden beri kandamlası kullanıyorduk. Onu kestik çünkü kabızlığa sebep oluyordu. Günde bir kez kaka yapıyor o da yapışkan gibi; koyu kıvamlı. Ne yapmalıyım? Diyete devam edeyim mi? Diyet yaptığım süre zarfı boyunca emmek istemiyor. Teşekkürler.

CEVAP 284:

Bunu bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Çünkü bu, izlenmesi gereken bir durumdur. Süt alerjisi olabilir.

SORU 285:

Merhaba, bebeğimin balığa ve cevize alerjisi var. Omega3, Omega6 ve benzeri beyin gelişimi için gerekli olan şeyleri hangi besinden takviye edebiliriz? Teşekkürler.

CEVAP 285:

Vitamin damla ve şuruplarından verebilirsiniz.

SORU 286:

Merhaba, oğlumun doğumundan itibaren kollarında dermatit vardı ancak çok da yüksek seviyede değildi. Nemlendirici ile geçiyordu fakat 7.aydan itibaren yoğurdun etkisi ile olduğunu düşünüyorum; popoda geçmeyen pişik ve en önemlisi hırıltılı, solunum, tıkanma ve kilo alamama durumu başladı. Alerji olabileceğini düşündüğüm için test yaptırdım. Şu an 1 yaş 20 günlük. Yumurta beyazı ve inek sütü alerjisi dendi. Değerleri aşağıda paylaşıyor olacağım. Ancak asıl bundan sonra nasıl yol izlemem gerek bilmiyorum. Ne zaman tekrar test yaptırmalıyım? Hangi ürünlerle nasıl başlamalıyım? Domates ve başka ürüne alerjisi var mıdır; bunları denemeli veya test mi yaptırmalıyım? Teşekkürler.
Yumurta beyazı 0,509
İnek sütü 5,10
Yumurta sarısı 0,541

CEVAP 286:

Süt alerjisi daha yüksek, 6 ayda bir bakılması iyi olur.

SORU 287:

Merhaba, kızım Ekim 2017 doğumlu. Doğumdan 15 gün sonra yüzünde minik minik kabartılar oluşmaya başladı. Herkes (doktoru da dâhil) bunun normal olduğunu söyledi. 4 aylıkken kakasında mukus oluşmaya ve yeşil olmaya başladı. Özellikle ben yoğurdu fazla tükettiğimde artıyordu. Şu an 7 aylık. Hala devam ediyor. Alerji uzmanına götürdük. IgE 230 çıktı. Spesifik igE’de sadece yumurta akı ve yer fıstığına bakılmış; onlar negatif. Prick testi de negatif. Deri yama testinde; dana eti, yumurta akı ve sarısı, mercimek ve fıstığa 1+ çıktı. Gizli kan negatif. Ve bu arada dirseklerinde egzama oluşmaya başladı (yumurtadan şüpheleniyorum) sizce nasıl bir yol izlemem gerekir? Mukus ve yeşillenmenin önemli olmadığını söylüyorlar. Ben şu an süt ürünü ve yumurta tüketmiyorum. Fakat yeşillenme ve mukus durumu hala gitmedi. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 287:

Uygun bir diyet ve aralıklı tetkiklerle izlenmesi gerekir. Çocuk Alerji ve Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 288:

12 aylık kızıma süt alerjisi ve yumurta alerjisi teşhisi konuldu. Aptamil Pregomin AS formül mama verildi fakat tadından ve kokusundan dolayı tercih etmedi. Mamayı bebeğime ancak koyu kıvamlı haliyle yedirebiliyorum. Bu durum tarife uygun olmadığından bebeğim için herhangi bir sorun teşkil eder mi? Teşekkür ederim.

CEVAP 288:

Sorun olmaz. Ayrıca mamaya tat katmak için meyve suyu ekleyebilirsiniz. Neocate mamanın vanilya ve çileklisi mevcut.

SORU 289:

Merhaba, kızım 5 aylık. 3. aydan beri mamayı reddediyordu ve kakasında mukus vardı. Doktor alerjiden şüphelendi. Yoğun hidrolize mama kullanmaya başladık. Bebeğim mamayı yediği sürece sorun yok; kilo alabiliyor. Ama şu an bu mamayı da reddetmeye başladı. Uykusunda yediriyordum artık yemiyor. Nerdeyse hiç kilo alamadı. Kakasında hala mukus var. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 289:

Bir Çocuk Alerji Uzmanına başvurun. Bağırsak tepkili inek sütü alerjisi için beslenme önerileri alın, diyet günlüğü ile izleyin. Belki birkaç besine karşı alerji gelişmiştir. Ayrıca anne sütü alıyorsa sizin de diyet yapmanız gerekir.

SORU 290:

Merhaba, benim bebeğim şu an 7 aylık, atopik dermatit teşhisi kondu ve ben her bulgur yediğimde cildi kabarıyordu. Alerji testinde (kan) 0.237 çıktı. Ek gıdaya başlayınca, irmik verdiğimde de döküntüler oldu. Aynı zamanda uzun bir süredir gaitada mukus vardı; doktor 2 haftalık buğday diyeti vermişti. 2 hafta uyguladık mukus geçti; kontrole gittik fakat doktor da izindeymiş, yerine bakan doktor 1 ay daha diyet verdi. Başka bir doktora mı gitmeliyim? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 290:

Atopik dermatit sıklıkla besin alerjisi ile birlikte olur. Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 291:

Merhaba, 3 buçuk aylık bebeğim var. Büyük tuvaletinde süt kesiği gibi şeyler fark ettim, hatta fotoğrafını da çektim. Pazartesi doktora gideceğim ama araştırırken size de sormak istedim. Benim de birçok şeye alerjim var ve astım hastasıyım. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 291:

Alerji genetik olarak geçer; bu nedenle muhtemelen bebeğinizin de alerjisi var. Bağırsak tepkili besin alerjisi bu duruma sebep olmuş olabilir. Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 292:

6,5 aylık bebeğime, yumurta sarısını doktor önerisiyle, 3 gün boyunca çeyrek, yarım ve bütün halinde denedim fakat 1 hafta aradan sonra tekrar verdiğimde, 2 saat sonra aniden aşırı kusması, 4 gün süren ishali oldu. Hastanede yapılan kan testinde CRP değeri 14 çıktı. Bu kusma ve ishal alerjiden mi kaynaklı yoksa bebek hasta ondan mı oldu? Nasıl anlayabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 292:

Yumurta akı ve sarısı için test yapılabilir. Ayrıca CRP yüksek çıktığı için o sırada bir enfeksiyon mevcut olmuş olabilir. Ateş var mıydı acaba? Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 293:

Merhaba, 3,5 aylık kızım var. Emmiyor, sağarak veriyorum ama en baştan beridir hep isteksiz süt içiyor. Son 3 haftadır da süt içirirken ciddi manada zorlanıyorum. Biberon değişikliği de formül süt de denedim ama iştahında hiçbir artma olmadı. Saatlerce aç kalmasına rağmen 50 cc sütü çok zor içiriyorum. Bu konuda yardım istiyorum. Bazı internet yorumlarında inek sütü alerjisi olabilir diye okudum ama bu konuda sizin bir yönlendirmeniz olabilir mi? Teşekkür ederim.

CEVAP 293:

Süt alerjisine pek benzemiyor ama yine de test yapılırsa daha kesin bir şey söylenebilir. Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 294:

Benim kızım 5,5 aylık, doğduğundan beri gaz sorunu yaşıyorduk. Gaz sorunu geçtiğinde 3 aylıktı ama emmiyordu; uyutup öyle emziriyordum. Hala bu şekilde devam ediyor; süt alerjisi var ve laktoz intorelansi var, Relaktaz damla kullandık; düzeldi ama tam anlamıyla düzelmedi. Doktor da, etkisi olmuyorsa kullanmayın, dedi. Ama şu an hiç emmiyor. Ne yapabilirim; damlayı kullanmalı mıyım? Teşekkürler.

CEVAP 294:

Önce süt alerjisinden emin olun yani bir doktor alerji testleri yaparak süt alerjisini kesin olarak tespit etsin. Sonra alternatif beslenme önerisi yapılır. Anne sütü de almıyorsa uygun bir mama kullanılması yerinde olur aksi takdirde büyümesi etkilenebilir.

SORU 295:

Merhaba, bebeğim 3 buçuk aylıkken inek sütü ve yumurta alerjisi çıktı. Şu an 8 buçuk aylık, diyetimi ara ara bozduğumda bebeğimde döküntüye rastlamıyorum; bir tek mukuslu kaka oluyor. Bu azalmış anlamına mı geliyor? Ayrıca bebeğimin kilosu çok düşük ne yapabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 295:

Mukuslu kaka devam ediyorsa veya kan görülüyorsa bu durum, bağırsak tepkili alerjinin devam ettiğini gösterir. Buna uygun diyet verilmelidir. Anne sütü alıyorsa anneye de süt verilmez. Ayrıca kilo problemi varsa bebeğe ek olarak uygun mamalar verilmesi gerekir.

SORU 296:

Bebeğimde süt alerjisi olduğunu 1 ay önce öğrendim; hem emiyor hem mama tüketiyor. Ancak kakasında kan yok, yeşil renkte ve mukuslu yapıyor. Bebeğimin kakası ne zaman normale döner? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 296:

Genellikle 1 yaşında normale dönüyor. Bazen daha erken zamanda normale dönebiliyor. Bazen de biraz daha uzun sürebiliyor. Devam ettiği süre içinde süt verilmemesi uygun olur. Anne sütü aldığında anneye de diyet yapılması gerekmektedir.

SORU 297:

Merhaba. Kızım 4 aylık, süt alerjisi var; Neocate mama kullanıyoruz. Kakası doğduğundan beri yeşil, emziriyorum ve diyet yapıyorum. Doktorumuz, süt ürünlerini denemeye başlamanız için kakasının düzelmesi gerek, dedi. Kakası neden düzelmiyor; bu konuda siz ne diyorsunuz; ne yapmalıyız? Teşekkürler.

CEVAP 297:

Başka besinlere de alerjisi olabilir. Bağırsak tepkili besin alerjisi genellikle bir yaşına kadar devam ediyor. Diyet günlüğü yapın ve her yediğinizi yazın size bazı ipuçları verecektir.

SORU 298:

İyi günler bebeğim 3,5 aylık oldu. Bir aydır kakası mukuslu ishal şeklinde, ara ara yüzünde de kızarıklar var. Bazen gün içinde bazen iki günde bir kayboluyor. Alerjisi vardır deyip süt ve süt ürünlerini kestim. Cildi düzeldi ama kakası aynı, nedeni ne olabilir? Ne yapabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 298:

Bağırsak tepkili besin alerjisi tarif ediyorsunuz. Süt vermeyin. Anne sütü alıyorsa siz de süt ve süt ürünleri almayın. Başka besinlere de alerjisi olabilir. İzleyin.

SORU 299:

Çocuğumda 45 günlükken başlayan inek sütü alerjisi (kakada kan ile başlayan) arada yapılan denemelere rağmen devam ediyordu; vücutta döküntü seyrediyordu. Şimdi 2 yaşına girdi; birkaç gündür birçok sütlü ürün denedim. Geçmiş olabileceğini düşünüyorum. Tam olarak geçtiğini nasıl anlarım; bu denemeler bebeğime başka zararlar verir mi? Hem deniyorum hem de çok korkuyorum. Ne yapmalıyım? Teşekkür ederim.

CEVAP 299:

Bu denemeleri bir çocuk alerji uzmanının denetiminde onunla birlikte yapmanızı öneririm.