Uzmanlar Cevaplıyor

İnek sütü alerjisi ve bebeğiniz ile ilgili soruları bize iletin, uzman hekimlerimiz cevaplasın.

* işaretli alanlar doldurulmalıdır.

DAHA ÖNCE SORULAN SORULARI VE CEVAPLARINI OKUYUN.

SORU 300:

Merhaba, benim kızım 6 aylık, anne sütü ile besleniyor. Yaklaşık bir buçuk aydır ishal, bütün tahlilleri temiz çıktı. Doktor, süt alerjisi olabilir, dedi fakat onda da bir şey çıkmadı. İki gün önce kefir verdim; yüzü kabardı, döktü, kusmaya başladı. Sadece iki çay kaşığı kadar verdim. Acil doktora gittik, besin alerjisi olabilir, dedi. Şimdi ne yapacağımı, çocuğumu nasıl besleyeceğimi bilmiyorum. Ek gıdaya geçmemiz lazım fakat yapamıyorum. Çünkü sürekli çocuğuma bir şeyler oluyor. Artık korkuyorum besin vermeye. Anne sütü, kalorisi azaldığı için gelişimini tek başına karşılamaz. Ne yapabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 300:

Süt alerjisi olduğu kesin. Bir çocuk alerjisi uzmanına gidip görüşmenizi öneririm. Tip 4 alerjide testler pozitif çıkmaz. Çocuğunuza uygun beslenme önermek ve izlemek gerekir.

SORU 301:

Merhaba, 2 aylık bir bebeğim var. 2 hafta içinde bebeğimin kakasında nokta büyüklüğünde kan gördüm birkaç kez. Bu durum inek sütü alerjisi olabilir mi; ne gibi önlemler alabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 301:

Olabilir, doktorunuza durumu bildirin ve size süt alerjisine uygun beslenme önerileri yapsın. Çeşitli testler bu durumu açıklayabilir. Bu arada anne sütü aldığı süre içinde siz de süt ve süt ürünleri almayın.

SORU 302:

Benim kızım 5,5 aylık ve doğduğundan beri gaz sorunu yaşıyorduk. Gaz sorunu geçtiğinde 3 aylıktı; ama emmiyordu, uyutup öyle emziriyordum. Hala bu şekilde devam ediyor. Süt alerjisi var ve laktoz intorelansı var. Relaktaz damla kullandık ve düzeldi; ama tam anlamıyla düzelmedi. Doktor da “Etkisi olmuyorsa kullanmayın.” dedi; ama şu an hiç emmiyor. Ne yapabilirim? Damlayı kullanmalı mıyım? Teşekkürler.

CEVAP 302:

Etkisi olmuyorsa damlayı kullanmayın. İnek sütü alerjisinin izlenmesi için doktorunuzla görüşün. Bu konuda bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 303:

Merhaba, bebeğim 3,5 aylıkken inek sütü ve yumurta alerjisi çıktı. Şu an 8,5 aylık ve diyetimi ara ara bozduğumda bebeğimde döküntüye rastlamıyorum. Bir tek mukuslu kaka oluyor. Bu azalmış anlamına mı geliyor? Ayrıca, bebeğimin kilosu çok düşük ne yapabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 303:

Mukuslu kaka varsa bağırsak tepkili alerjinin devam ettiğini gösterir. Bebeğinizi anne sütü varsa anne sütüne devam ederek ve ek olarak inek sütü alerjisinde kullanılabilecek özel mamalardan biriyle beslemeye devam edin. Ayrıca anne sütü ve özel mamalar yeterli olmuyorsa ek besinler de vermeniz uygun olur. Bu konuda bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmenizin, bebeğinizin beslenmesinin düzenlenmesinde çok yararı olacaktır.

SORU 304:

Bebeğimde süt alerjisi olduğunu 1 ay önce öğrendim. Hem emiyor hem mama tüketiyor; ancak kakasında kan yok, yeşil renkte ve mukuslu yapıyor. Bebeğimin kakası ne zaman normale döner? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 304:

Bağırsak tepkili süt alerjisi, 6 ay ile 2 yıl arasında devam eder ve genellikle 1 yaşından sonra kaybolur. Bir yaşına kadar süt ve süt ürünleri vermemeniz gerekir.

SORU 305:

Merhaba, kızım 4 aylık, süt alerjisi var. Neocate mama kullanıyoruz. Kakası doğduğundan beri yeşil, emziriyorum ve diyet yapıyorum. Doktorumuz, “Süt ürünlerini denemeye başlamanız için kakasının düzelmesi gerek.” dedi. Kakası neden düzelmiyor? Bu konuda siz ne diyorsunuz? Ne yapmalıyız? Teşekkürler.

CEVAP 305:

Sütten başka besinlerin de alerjisi olabilir yani, çoklu besin alerjisi olabilir. Bunu anlamak için farklı besinlere de diyet uygulaması yapmanız gerekir. Bu konuda bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 306:

Merhaba, kızım 4 aylık, süt alerjisi var. Neocate mama kullanıyoruz. Kİyi günler bebeğim 3,5 aylık oldu. Bir aydır kakası mukuslu ishal şeklinde ve ara ara yüzünde de kızarıklar var. Bazen gün içinde, bazen iki günde bir kayboluyor. Alerjisi vardır deyip süt ve süt ürünlerini kestim. Cildi düzeldi; ama kakası aynı. Nedeni ne olabilir? Ne yapabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 306:

Çoklu besin alerjisi olabilir. Bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 307:

Çocuğumda 45 günlükken başlayan inek sütü alerjisi (kakada kan ile başlayan) arada yapılan denemelere rağmen devam ediyordu. Vücutta döküntü seyrediyordu. Şimdi 2 yaşına girdi ve birkaç gündür birçok sütlü ürün denedim. Geçmiş olabileceğini düşünüyorum. Tam olarak geçtiğini nasıl anlarım? Bu denemeler bebeğime başka zararlar verir mi? Hem deniyorum hem de çok korkuyorum. Ne yapmalıyım? Teşekkür ederim.

CEVAP 307:

İki yaşında genellikle bağırsak tepkili alerji bulguları devam etmez; ancak besin denemelerinizi bir çocuk alerji uzmanına danışarak onun önerileri ile yapmanızı öneririm. Bu yaşlarda hala devam ediyorsa daha başka tanılar söz konusu olabilir.

SORU 308:

Merhaba, benim kızım 6 aylık ve anne sütü ile besleniyor. Yaklaşık 1,5 aydır ishal, bütün tahlilleri temiz çıktı. Doktor, “Süt alerjisi olabilir.” dedi; fakat onda da bir şey çıkmadı. İki gün önce kefir verdim ve yüzü kabardı, döktü, kusmaya başladı. Sadece iki çay kaşığı kadar verdim. Acil doktora gittik, besin alerjisi olabilir denildi. Şimdi ne yapacağımı ve çocuğumu nasıl besleyeceğimi bilmiyorum. Ek gıdaya geçmemiz lazım; fakat yapamıyorum. Sürekli çocuğuma bir şeyler oluyor. Artık korkuyorum besin vermeye. Anne sütü, kalorisi azaldığı için gelişimini tek başına karşılamaz. Ne yapabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 308:

Anne sütüne devam edin, süt ve süt ürünleri vermeyin. Bir çocuk alerji uzmanına gidin. Size süt alerjisi olan bebeklerde kullanılabilecek özel hazırlanmış mamalar önerecektir. Ayrıca artık ek besinler de verilmesi uygun olur.

SORU 309:

Merhaba, 2 aylık bir bebeğim var. 2 hafta içinde bebeğimin kakasında nokta büyüklüğünde kan gördüm birkaç kez. Bu durum inek sütü alerjisi olabilir mi? Ne gibi önlemler alabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 309:

Süt alerjisi olabilir. Dışkıda kan görülmesi bağırsak tepkili besin alerjisini düşündürür ve en sık görülen süt alerjisidir. Bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmenizi ve onun önerileri doğrultusunda diyet ve beslenme önerileri almanız yerinde olur.

SORU 310:

Merhaba 9 haftalık bebeğim var. Oğlum yeni doğmuştu. Çişini yaparken hep bir ağlama, yüzünü buruşturma ve kızarma oluyordu. Uykusunda bile gece olduğunda hep bir ıkınma halindeydi; aşırı bir gaz; boyun ve yanaklarda isilik gibi kızarıklıklar… Bu sebeplerden 1 aylıkken doktora gittik. İdrar kültüründe e.coli çıktı. 1 hafta boyunca Bactrim kullandık. O süre içerisinde sürekli kustu ve kakası mukusluydu. Kaka sayısı günde 1-2’ye düştü ama sonra bir anda çok fazla kaka yapmaya başladı. Hepsi de mukusluydu. Arada yeşil oluyordu. İsilik gibi kızarıklıklar da her gün serin duşa tutmama rağmen geçmedi. Bacrim bitince kusması da geçti. Kültür artık temizdi. Kaka için e.coli’den şüphelenildi; test yapıldı bakteri vb. görülmedi. Gaita testinde, sadece nadir lökosit görüldü, yazıyordu. Doktor şundan olabilir diye önümüze bir şey sunmadı. Biz de internetten araştırdığımızda inek sütü intörelansıyla karşılaştık. Hırıltılı solunum, burun tıkanıklığı ve yukarda bahsettiklerim… Bunun üzerine ben diyete başladım. İnek sütü ve türevinden yapılan hiçbir ürünü 12 günden beri tüketmiyorum. Kızarıklıklar bazen çıkıyor; hemen geçiyor. Yüzünde hep beyaz pütürler var. Onlar kızarıyor. Cildi çok kuru Mustela ile nemlendiriyorum. Kakayı hala bir anda yapıyor ve mukuslu bazen de yeşil. Bu arada sadece anne sütü alıyor. Bir de aşırı süt üretimi var. Bebek ağzını çekince suratına süt fışkırıyor. Emerken sesler geliyor, 3-5 dakika emip bırakıyor. Emerken boğulacak gibi oluyor. Ön sütü sağıp emzirince rahat emiyor. Ön sütün fazla olmasında da bu tarz şikâyetler olduğunu araştırdım. Siz ön sütün fazla olması konusunda ne düşünüyorsunuz? Gelişimi çok iyi; doğduğu günden beri günlük 41 gram almış ve 2 ayda 9 cm uzamış. Bir de geçmeyen bir pamukçuk var. Ağzında hep mukus gibi salya mevcut. Acaba bu salya mı kakayı mukuslu yapıyor, diyoruz. Büyük bir çıkmazda hissediyorum kendimi; sizce bütün bunların sebebi ne olabilir? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 310:

Çocuğunuzda idrar yolu enfeksiyonu olmuş, tedavi edilmiş; hala barsak tepkili besin alerjisi var ve bunun yönetimi gerekiyor. Geçmeyen pamukçuk için de tetkik ve tedavi gerekir. Belki basit bir moniliazis’tir ve bikarbonatlı su ile silindiğinde yanıt alınır. Bu nedenle Çocuk Gastroenteroloji ve Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi ve onun önerilerine göre davranmanızı öneririm.

SORU 311:

Merhabalar. Oğlum şu an 7 aylık. Yoğurt verdiğimde yüzünde ve vücudunda kızarıklıklar oldu. Kusmayla birlikte alerjiden şüphe ettiğim için test yaptırdım ve inek sütü ile yumurta akına alerjisi çıktı. Doktorumuz Amino Asit bazlı mama verdi ve bebeğime diyet uygulamaya başladık. Benim sorum; bebeğim bir aylıktan itibaren aynı zamanda egzama idi. Kremlerle her gün duş aldırarak yatıştırıyoruz. Ancak yapmayınca tekrar türüyor. Egzamadan dolayı benim de diyet yapmam gerekli mi; yoksa bu şekilde devam mı etmeliyim? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 311:

Egzama bir süre devam eder. İnek sütü alerjisi olanlarda, anne sütü emiyorsa, bebekle birlikte annelerin de diyet uygulaması gerekir.

SORU 312:

Bebeğimiz 3 aylıkken kakada kan, burun hırıltısı şikâyetiyle alerji uzmanına başvurduk. Doktorumuz inek sütü alerjisi teşhisi koydu. 20 günlük inek sütü ve tüm ürünlerine karşı diyet yapıldı. Şikâyetimiz bu süreçte günde bir ya da iki kere nokta halinde kakada kan olarak devam etti. Bebeğimizde uyku sorunu ve huzursuzluk olmadığı için doktorumuz diyeti bozmamızı, bunun bebeğe kalıcı sorun yaratmayacağını kendiliğinden zamanla geçeceğini söyledi. Bu durumda biz ne yapmalıyız? Teşekkürler.

CEVAP 312:

Bebeğinizde Proktokolit ismi verilen barsak tepkili besin alerjisi mevcut. Proktokolit ile genel olarak 6 ay–2 yaş arasında ve çoğu bebekte 1 yaşında geçer.

SORU 313:

Merhaba, kızım 4 aylık, bir ay önce kakasında kan gördüm. Doktorumuz, inek sütü alerjisi var, dedi. Diyetimi sıkı yapmama rağmen kızımın kakasındaki kan azalmıyor, aksine artıyor. Doktorumuz, iki hafta içerisinde kesilir ama kesilmezse süt ve süt ürünleri dışındaki besinleri de keseriz, dedi. Ben kızımın neye alerjisi olduğunu nasıl anlarım? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 313:

Kızınızda barsak tepkili besin alerjisi mevcut. Süt diyeti ile düzelmiyorsa diyeti yeterince iyi yapmıyor olabilirsiniz. Buna rağmen devam ediyorsa başka besinlerden de etkileniyor olabilir. Bu nedenle diğer besinleri de tek tek diyete eklemek gerekir.

SORU 314:

Merhaba hocam, benim kızım 4,5 aylık. 1 aylıkken rahatsızlığı başladı; hep ishal sümüksü kıvamda ve ishal sebebiyle idrar yolu enfeksiyonu kapıyor. Dışkı testinde, her seferinde bol lökosit görülüyor. İshali hiç geçmiyor; doktorlar, mikrop kaptı diye bağırsak enfeksiyonu var, diyorlar ama ben inanmıyorum artık. Bu durumun sebebi besin alerjisi olabilir mi? Sadece anne sütü ile besleniyor. Besin alerjisi olunca dışkıda yüksek değerde lökosit görülme ihtimali var mı? Bebeğimin bu durumu hiç düzelmiyor, her 10 günde bir antibiyotik başlamak durumunda kalıyoruz. Ne yapmalıyız? Teşekkürler.

CEVAP 314:

Antibiyotik kullanmayın. Bir Çocuk Alerji Uzmanına götürün. Muhtemelen barsak tepkili besin alerjisi durumu mevcut.

SORU 315:

Bizim kızımız bir yaşına gireli 3 gün oldu. Doğumundan sonra süt alerjisi teşhisi kondu ve Neocate mama kullandık. Son 3 aydır Evolvia rp2 mama kullanıyoruz ve sütü alerjisi hala devam ediyor. Yapılan bütün tahlilleri temiz çıkmasına rağmen verdiğimiz sütlü mama dâhil bütün her şey dokunuyor. Bunun sebebi ne olabilir? Çocuğumuz için yaptırmadığımız test veya tahlil kalmadı. Buna rağmen hala süt alerjisi geçmiyor. Bir kaşık bile süt versek çocuğumuz hastanelik oluyor. Ne yapmalıyız? Teşekkürler.

CEVAP 315:

Bir çocuk alerji uzmanına giderek onun görüşlerini almanızı öneririm. Tip I alerji olmayabilir. Bu durumda süt ile ilgili yapılan testlerde negatif bulgu elde edilir; ama yine süt diyetine devam etmek gerekir.

SORU 316:

Merhaba hocam, 4 aylık bebeğimize 3 aylıkken kakada nokta halinde kan görmemiz üzerine alerji uzmanı tarafından deri testi sonucunda süt ve yumurta alerjisi teşhisi konuldu. Şu anda süt ürünleri ve yumurta diyetindeyiz. Son birkaç gündür kakada kan görmüyorduk. Demir değerlerimiz 10’un altına düştüğü için Ferrum ve Vegaferonu denedik. Her ikisinde de 4 damla vermemize rağmen 3 saat sonra kanlı kaka yaptı ve kaka nokta halinden daha fazlaydı. Bu normal mi? Kullanabileceğimiz farklı özel bir demir damlası var mı? Teşekkürler.

CEVAP 316:

Demir vermeyi bir süre bırakın. Daha sonra tekrar denersiniz. Anne sütüne devam edin. Anne, süt verdiği sürece bu besinleri almasın. Mutlaka bir çocuk alerji uzmanına gidin ve onun takibinde devam edin.

SORU 317:

Merhaba, bebeğim 2,5 aylık. Doğduğundan beri emerken burnundan ses geliyor ve sürekli hapşırması var. Alerjiden şüphelenmeli miyim? Bol bol serum fizyoloji kullanmaktayım. Doğru bir yöntem midir? Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

CEVAP 317:

Bebeğiniz çok küçük. Bu bulgular alerjik rinit ile ilgili olmayabilir. Buruna serum Fizyolojik damlatılması uygundur. Hapşırma sadece alerjiye ait bir bulgu değildir.

SORU 318:

4,5 aylık olan sadece anne sütüyle beslenen bebeğimizde, 2 ay önce az bir miktarda kan ile beraber yeşil mukuslu kaka görüldü. Süt diyetine başlandı. Kan yok; ama hala yeşil ve mukuslu kaka mevcutken 1 haftadır diyete et, yumurta ve susamı da ekleyince kaka sarıya dönmeye başladı; ama mukus yine de biraz var. Deri testi: negatif, Fx5, IgE, ECP normal referans aralıklarında ve calprotektin: >300 üzeri çıktı. Çocuğun kilo alımı da normal. Proktokolittenmi yoksa laktoz intoleransı’ndan mı şüphelenmeliyiz? Bu ikisini ayırıcı tanı ve durumlar nelerdir? Teşekkürler.

CEVAP 318:

Proktokolit olması daha muhtemel bir tanı. Bu amaçla bir çocuk alerji uzmanına giderek bebeğinizin, onun önerileri doğrultusunda takip edilmesini öneririm.

SORU 319:

Kızım 7 aylık olmak üzere ve inek sütü alerjisi var. Yaklaşık iki aydır Neocate mama kullanıyoruz. Emziriyorum ve ek gıdaya yeni başlıyoruz. Patates püresi vermeye başladım. Patates püresine bir tatlı kaşığı sıvıyağ ve 30cc 1 ölçekte Neocate mama koyuyorum. Doktorumuzun verdiği tarif bu. Tarifi 3 gün boyunca verecek miyim? Havuç gibi sebzeleri eklemek için 3 gün beklemeli miyim? Bugün devam mı etmeliyim? Yoksa başka tarifle devam mı edeyim? Tariften sadece birkaç tatlı kaşığı yedi hepsini yemedi, sevmedi. Öğün için yeterli midir? Doymuş mudur? Teşekkürler.

CEVAP 319:

Doktorunuz tarafından size önerilen tarif doğru. Bu şekilde yaparak izlemeniz çok önemli. Ayrıca daha ayrıntılı sorularınızın karşılığını bire bir alabilmeniz amacıyla bir çocuk alerji uzmanı ile de görüşmenizi öneririm.

SORU 320:

Bebeğim 3,5 aylık, bir aydan beri çok olmamakla birlikte kakasında mukusa rastladım; aynı zamanda gazlı bir bebek. Haftanın 5 günü iyiyse 2 günü huzursuz. Kusması yeni yeni başladı ama kustuğu zaman az kusuyor. 2 güne bir veya günde bir kere kusuyor. Yine aynı şekilde günde bir kere kaka yapıyor. Sadece anne sütü alıyor. Vücudunda kızarıklık yok alerji olabilir mi? Eğer alerji ise ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 320:

Kakada mukus görülmesi tip 4 yani bağırsak tepkili alerjinin bir bulgusu olabilir. Kilo alması ve büyümesi iyiyse çok önemli değil. 4-6 aylık olduğunda ek besinlere geçtiğinizde dikkatli olun bir çocuk alerji uzmanı ile birlikte onun önerilerini alarak ek besinlere geçerseniz daha uygun olur.

SORU 321:

Merhaba hocam. 1 yaşında bebeğim var ve 6 aylıkken inek sütü ve yumurta diyetine başladık. Yaklaşık 2 ay önce diyeti açmaya başladık, emzirdiğim için önce ben fırınlanmış süt ile diyeti açtım ve bir sorun yaşamadık. Daha sonra ben ve bebeğim yumurta sarısıyla devam ettik. Şu anda bunları yemeye devam ediyoruz. Ama bugün bebeğimin kakasında kan gördüm. Yeni bir şey denemedim. Ancak keki biraz fazla yedim. Bundan kaynaklanmış olabilir mi? Sorun yaşamadığımız yiyeceklerin miktarı önemli midir? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 321:

Besinlere karşı bağırsak tepkili alerji bulunması durumunda alınan besinlerin miktarı önem kazanabiliyor, önce bir süre diyet yapın kan kaybolsun sonra miktarını azaltarak tekrar vermeye devam edin. Bir yaşından sonra artık tolerans gelişmeye başlayacaktır.

SORU 322:

Merhaba, 6 aylık bebeğimin kakasında beyaz beyaz taneler var ve mukuslu, karnı emerken gurulduyor ve sürekli gaz çıkartıyor. Bir de reflüsü var. Neden olabilir acaba? Teşekkürler.

CEVAP 322:

Geçmiş olsun Suna Hanım. Bebeğinizin bu şikâyetleri besin alerjisi ile ilgili olabilir. Özellikle barsak tepkili besin alerjilerinde buna benzer belirtiler görüyoruz. Bu yaşlarda ortaya çıkan besin alerjisi en sık inek sütüne karşı görülmektedir. Bu durumda anne sütü veriyorsanız süt ve süt içeren ürünlere diyet uygulamanız gerekecektir. Bunun daha iyi anlaşılması ve takiplerinin yapılabilmesi için bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmeniz uygun olur.

SORU 323:

Bebeğim 3 aylık, yaklaşık 2 aydır vücudunda kırmızı kızarıklıklar, egzama tarzında kaşıntılı pullanmalar var. Doktor, süt alerjisi olabilir, dedi; diyet önerdi. Ben de 2 hafta kadar süt ve süt ürünleri tüketmedim fakat kırmızılıklar yine geçmedi. Bu kez çocuk alerji doktoruna gittik, kan testi yaptırdık, bunun yanı sıra 2 krem ve damla verdi kaşıntıları için. Bunları kullandık, geçti ve rahatladı. Testin sonucunda tüm besinlere karşı temiz çıktı. Ben de bunun üzerine dün peynir ve yoğurt yedim, akşama doğru yine vücudu kızardı. Sizce bunun nedeni ne olabilir, tahlil yapılırken gözden kaçmış olabilir mi? Ne yapmalıyız? Teşekkürler.

CEVAP 323:

Geçmiş olsun Asuman Hanım. Tip 4 besin alerjisinde, testlerde pozitif çıkmadan süt alerjisi görülebilmektedir. Bir taraftan süt diyeti yapılırken diğer taraftan deri bulgularının düzelmesi amacıyla bebeğinizin cildine bir nemlendirici krem sürmeniz yararlı olacaktır. Tip 4 alerjiler genellikle bir yaşında düzelirler.

SORU 324:

Merhaba, kızım 38 günlük, yüzünde nokta nokta kızarıklıklar oluyor, daha sonra minik sivilcelere dönüşüyor. Nedense beşiğine yatınca kızarıklık gidiyor, kucağa alınınca belirgin oluyor. Süt alerjisi mi acaba? İki gündür yemekten süt ürünlerini çıkarttım, kızarmalar ne zaman geçer? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 324:

Sanmıyorum, ilk 1-2 ay içinde daha çok sıcak ortama bağlı bu kızarıklıklar oluyor. Egzama yani alerjik kızarıklıklar yanaklarda olur ve çabuk geçmez, bir süre devam eder. Oda ısısını 21-22 derecede tutun ve daha sıcak yapmayın.

SORU 325:

Merhaba, bebeğim 3,5 aylık ve şiddetli kusması vardı; reflü olabileceğini düşünüp mama değiştirmemiz önerildi. Değiştirdik fakat kusma problemi çok aza inse de devam ediyor; kakası, sürekli mukuslu ve pütürlü. İnek sütü alerjisi ve Amip için kaka tahlili yapıldı ve sadece bu tahlille olmadığını söyledi doktorumuz. Rota aşısı yapıldı ve şikâyetler arttı. Kakası ağır kokulu ve aşırı mukuslu, kan yok. İnvajinasyona bakıldı fakat normal. Alerjisi olabilir mi bu yalnızca kaka tahliliyle belli olur muydu yoksa başka doktora götürmemizi önerir misiniz? Teşekkürler.

CEVAP 325:

Proktokolit dediğimiz barsak tepkili bir besin alerjisi türü olduğunu sanıyorum. İnek sütü diyeti uygulayıp sonucu değerlendirmek uygun olabilir.

SORU 326:

Bebeğim 25 günlükken, birçok belirti nedeni ile inek sütü alerjisi tanısı aldı ve Aptamil Pregomin kullanmaya başladık. Ancak kaka sıklığı günde 1 gibi. Bu normal midir? Teşekkürler.

CEVAP 326:

Günde 1 hatta 2-3 günde 1 gibi kaka sıklığı patolojik değildir; giderek düzelir.

SORU 327:

Bebeğime 10 günlükken, kakasından kan gelmesiyle inek sütü alerjisi teşhisi konuldu. Özel mamaya başlanıldı. Şu an 6 aylık, emmediği için 4 aylıkken ek gıdalara çorbalara başladım ama kahvaltı için hazır ürünlerden kullanıyorum. Bazen ek gıdalarda eser miktarda süt bulunur, yazıyor. Veriyorum ama bir şey olmuyor. Bir keresinde sütlü elmalı muhallebi vermiştim, yine bir şey olmadı. Acaba geçmiş midir alerjimiz? Test yapıldı; karaciğer ve enzimlerinde alerjiye rastlanmadı. 9 aylıkken tekrar yapalım dediler. Yalnız böbrek taşımız var 4 adet, 2 tanesi 4mm. Bunun için ne yapmalıyım? Teşekkür ederim şimdiden.

CEVAP 327:

Kakadan kan gelmesi barsak tepkili alerji ile ilgili olabilir. Bu tip alerjiler genel olarak 6 ay ile 2 yaş arasında düzelir. Muhtemelen sütü tolere eder hale gelmiştir.

SORU 328:

Merhaba, oğlum 4 buçuk aylık; sadece mama ile besleniyor. Yaklaşık 15 gündür yüzünde, bacaklarında kırmızılıklar var ve gün geçtikçe artıyor. Doğum doktorumuz süt alerjisi diyerek Similac Alimentum mamaya geçmemizi önerdi ve 2 gün kortizon içeren bir krem dene geçmezse tekrar görüşelim, demişti. Şehir değişikliği nedeni ile bugün tekrar çocuk doktoruna götürdüğümde bana daha alerjik bünyeler için olduğunu söyleyen bir mamaya geçmemi söyledi ve yine bir krem ile Bioderma’nın alerjik bünyeler için olan ürünleri ile deterjan olarak sabun tozuna geçmemizi söyledi. Tam 24 saat oldu fakat hiçbir gelişme yok. Çok endişeleniyorum. Bebeğim inanılmaz huzursuz, kakası doğduğundan beri yeşil. Bebeklerim ikiz, diğer bebeğimde daha sarımsı ve alerjik reaksiyon göstermiyor. Bugün doktor onda da aynısının başlayacağını söyledi. Sizce ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 328:

Bu konuları bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşerek ve onun isteyeceği testlerle değerlendirerek devam etmenizi öneririm. Barsak tepkili alerjilerde sindirim bulguları ve deri bulguları görülebilmektedir.

SORU 329:

Bebeğim 4 aylık inek sütü alerjimiz tespit edildi. Hem anne sütü hem de günde 2 kez Aptamil Progamin AS alıyor. Bu mamayı içtiğinden beri kakası kına yeşili bunun sebebi Progamin AS mıdır acaba? Teşekkürler.

CEVAP 329:

Mama ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca demir ilacı veriyorsanız onun kakayı etkilemesi nedeniyle bu renkte (kına yeşili) kaka çıkıyor olabilir.

SORU 330:

Bebeklerde inek sütü alerjisi ne zamana kadar geçer? Teşekkürler.

CEVAP 330:

İlk yıl içinde başlayan besin alerjileri genellikle 2 yaşından sonra azalma gösteriyor ve daha sonraki yıllarda kayboluyor. Ancak şiddetli alerjilerin daha uzun sürmesi söz konusu olabilir.

SORU 331:

Hocam merhaba. 20 günlük erkek bebeğim var. Çok fazla gaz sancısı olduğu için doktorumuz dışkı testi yaptırmamızı istedi. Sonucunda; dışkıda gizli kan görülmedi, lökosit 0, kan yok, mukus yok, artmış maya hücresi görüldü, eritrosit yok, helmit ve helmit yumurtası yok, protozoon ve protozoon kisti yok ve kalprotektin 2589 çıktı. Doktorumuz, besin alerjisi olduğunu söyledi. Bebeğimizin kakası zaman zaman yeşil renk oluyor ama her zaman değil. Sizin görüşünüz nedir hocam? Teşekkürler.

CEVAP 331:

Bebeğinizde barsak tepkili besin alerjisi olduğu anlaşılıyor. Bu durum genellikle 1 yaşına kadar devam eder.

SORU 332:

Kızım 8 aylık; 4,5 aylıkken süt alerjisi ve yüksek oranda yumurta alerjisi çıktı. 6820 kg 1 ayda sadece 130 gr kilo almış, boyu 65,5 cm boyda hiçbir değişiklik yok. Kilo ve boy için önerebileceğiniz bir çözüm var mı? Teşekkürler.

CEVAP 332:

6 aylıktan sonra kilo alımı ve boy artışı daha önceki döneme göre azalma gösterebilir. Bu azalma genellikle sonraki ay tamamlanır. Bunu çocuk doktorunuzla görüşmeniz ve takip etmeniz uygun olur. Süt ve yumurtanın diyetten çıkarılması gerekti sanıyorum, süt ve yumurta içermeyen bir beslenme düzeni ile kilo alması sağlanacaktır.

SORU 333:

Benim bebeğimde 1,5 aylıkken yüzünde kızarıklık başladı. Kızarıklık kimi zaman azaldı, kimi zaman arttı. Bu süreçte doktorumuz nemlendirici önerdi, onu kullandık. 3 aylıkken egzama teşhisi konuldu. Daha önceki doktorlarımız nemlendirici Coresatin ( pembe ve kırmızı) ve kortizonlu bir krem verdiler. Kortizonlu kremi kullanınca kuruyordu fakat sürekli tekrar etti fazlasıyla zararlı olduğu için bende doktoruma kullanmak istemediğimi söyledim. Coresatin ve nemlendiriciye devam ettik. Egzama vücuduna da yayıldı. Hangi doktora gittiysek hep aynı şeyi söylediler. Biz de öneri üzerine doktorumuzu değiştirdik. 6 aylık olduğunda yeni doktorumuz süt ve süt ürünleri, yumurta alerjisi teşhisi koydu. Ben de diyete başladım, bu süreçte ayrıca Elidel kremi 1 ay boyunca kullandık, daha sonra da Dermotave (5 gün) kullandık. Doktorumuz şehir dışında çalıştığı için her hafta fotoğraf gönderdik. 1 aylık süreçten sonra vücudundakiler gitti fakat yüzündekiler geçmedi. Doktorumuz 1 ayda tamamen geçmesi gerektiğini söyledi. Bebeğim şuan 7 aylık oldu. Doktorumuz 10 günlük alerji baskılayıcı damla ve toz yazdı; şu an onu kullanıyorum. Ayrıca diyetime şüphelendiğim için kabuklu kuruyemişi de ekledi. Çapraz reaksiyon olabilir, dedi. Herhangi bir alerji testi yapılmadı bu süreçten sonra; siz ne önerirsiniz? Teşekkürler.

CEVAP 333:

Bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmeniz uygun olur. Tetkik yapılarak değerlendirilirse daha uygun bir beslenme ve daha uygun bir tedavi planı çıkartılır.

SORU 334:

Merhaba, bebek besinleri tarifleri kaç aylık bebekler için uygun acaba? Teşekkürler.

CEVAP 334:

Her ayın uygun beslenme düzeni bulunmaktadır. Hangi bebek besinlerinden bahsettiğinizi daha somut bir şekilde yazarsanız bilgi verebilirim.

SORU 335:

Kızım bir buçuk yaşında, bir süredir mamayı kestim, süte başladım. Başta kabızdı, arada normale dönüyordu ama bir iki gündür ishal. Sabahki kakası ishal şeklindeydi, süt vermedim, normal yemek yedirdim. Toparladı ama mukuslu, sümüksü geliyor kakası. Süt vermek zorunda kalıyorum geceleri. Ne kadar uğraşsam da çiğnemiyor, canı isterse çiğniyor yediklerini. Doyduğunu anlamıyor, sürekli mama istiyor. Doktora tabii ki gideceğim ama size de danışmak istedim. Ateşi normal, kilosu da normal, 13 buçuk kilo. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 335:

Saliha Hanım, geçmiş olsun. Alerji yönünden tetkik edilsin ayrıca bağırsaklarında da bir problem olabilir.

SORU 336:

Bebeğimin 7 aylık yumurta alerjisi çıktı. Ek gıdaya yeni geçtik, bu ay kilo kaybı başladı. Yumurta yerine hangi besinleri verebilirim? Teşekkürler.

CEVAP 336:

Yasemin Hanım, anne sütü verin. Çoklu alerji yoksa başka besinler de verebilirsiniz ama çoklu besin alerjisi için test yapılması uygun olur.

SORU 337:

4 aylık bebeğim son iki aydır mukuslu kaka yapıyor. Kan ve deri testinde alerji çıkmadı, şu an diyet uyguluyorum, ikinci aydan sonra kilo alımı da yavaşladı. İlk aylar 1 ve üstünde almıştı, şimdilerde 500 gram alıyor, sadece anne sütü veriyorum. Laktoz intoleransı olabilir mi? Çocuklarda zeka geriliği yapabiliyormuş. Böyle bir şey olabilir mi? Teşekkürler.

CEVAP 337:

Ceylan Hanım 500 gram alması normal, giderek kilo alımı azalır. Anne sütüne devam edin, 6 aylıktan sonra doktorunuza danışarak ek besinlere başlayın.

SORU 338:

Merhabalar, benim kızım 11 aylık süt alerjisi teşhisi kondu. Anne sütü ile besleniyor, bana diyet uygulamaya başladık. Doktorumuz süt ve süt ürünlerini yemememi söyledi ama pasta börek veya içine süt yumurta olan diğer yiyecekler de yenilmiyor mu? Teşekkürler.

CEVAP 338:

Seval Hanım, evet süt ve süt ürünlerinin her türüne diyet yapmanız uygun olur.

SORU 339:

Bebeğim 7 aylık bağırsak tepkili inek sütü alerjisi var. Kakada mukus ve kan oluyordu. Similac Alimentum mama, anne sütü ve ek gıda alıyor. Ben 4 aydır diyet yapıyorum. Ek gıdaya 5.5 aylıkken başladık, 1 aydan fazladır kakası fazla kıvamlı zor yapıyor, yapsa da çok az yapıyor. Bu da gazını tetikliyor tabii. Nedeni ne olabilir; ne önerirsiniz?

CEVAP 339:

Sümeyra Hanım, giderek alerjisi azalıyor sanırım. Sebze çorbası verirseniz kakası daha kolay çıkarılır hale gelecektir. Biraz da aldığı su miktarını arttırabilirsiniz.

SORU 340:

Bebeğim 5 aylık süt ve yumurta alerjisi çıktı; diyetle de geçmedi. Anne sütünü kestik, bir aydır Neocate mama kullanıyoruz ama yüzünde tekrar alerji çıktı. Kakada da mukus oluyor. Bu durum normal midir? Teşekkürler.

CEVAP 340:

Mehtap Hanım, yazdıklarınız normaldir. Besin alerjisinde bu bulgular görülür. Sanırım çoklu besin alerjisi var. Bu durumu daha iyi yönetebilmek için bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 341:

İnek sütü alerjisi olan bir bebeğin emziren annesinin diyet yapmaya başlaması ile beraber mukuslu kakası ne zaman düzelir yani farazi olarak? Teşekkürler.

CEVAP 341:

Emine Hanım, bir hafta içinde daha iyi bir hale gelir ama tam düzelmesi iki-üç hafta içinde olur.

SORU 342:

Bebeğime 2 aylıkken alerji teşhisi konuldu. Kakada kan, mukuslu ve gürültülü kaka yapıyordu sıklıkla. Ben süt ve süt ürünlerini hayatımdan çıkarttım, sonra yumurtaya da tepki verdiğini gördüm ve yumurta ve ondan oluşan ürünleri de tüketmiyorum. Şimdi 7 aylık oldu bebeğim, gayet iyiydi gazı oluyordu ama çok değil. Ek gıdaya geçtik geçeli gaz ve kaka problemi çoğaldı. Kakasını 2-3 gün yapamıyor, poposunu uyarmak zorunda kalıyorum. Gazdan ememiyor, her emmemiz eziyet gibi, kıvranıyor, sancıdan ağlıyor. Gazı da kötü kokuyor. Ek gıdada tadım yapıyoruz sebze ve meyvelerle günde tek öğün ve 1-2 çay kaşığı veriyorum, 3 gün kuralıyla veriyorum, sonrası da her öğün su içirmeye çalışıyorum. Ama bu sorunumuz 1 aydır devam ediyor. Ne yapmalıyım sizce? Alerji dışında başka sorunu olabilir mi? Teşekkürler.

CEVAP 342:

Özlem Hanım, bebeğinizin çoklu besin alerjisi olabilir. Bu nedenle tetkik yapılması uygun olur. Bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 343:

Oğlum 3 aylık 3 hafta önce günde 8 defa falan kaka yaptı; bu durum iki gün sürünce doktora gittik ve amip çıktı. Bir haftalık tedavi sonrasında amip temizlendi, bol lökosit devam etti. İki haftadır doktorumuz süt alerjisi olacağını söyledi ama başka bir kızarıklık falan yok. Sadece lökosit olmasıyla alerji anlaşılır mı? Ben iki haftadır diyetteyim. Teşekkürler.

CEVAP 343:

Ebru Hanım, süt alerjisi olabilir. Bu durumda süt ve süt ürünlerine diyet yapmanız gerekir. Anne sütü veren annelerin süt ve süt ürünleri bebeğe anne sütü yoluyla da geçebiliyor.

SORU 344:

Bebeğim şu an 7 aylık. 4 aylıkken vücudunda kızarıklıklar oluştu. Doktor, süt alerjisi dedi ve diyet mamaya başladık ama kızarıklıklar geçmediği gibi her gün şiddetle arttı. Testlerde süt alerjisi çıkmadı. Yumurta, fındık ve mercimek alerjisi olduğunu öğrendik ve hemen arkasından tüm vücudunda çok ağır şekilde egzama oldu. Yumurta, fındık, mercimek vs vermediğimiz halde yaraları bir türlü geçmiyor. Evimizi de temizliyoruz, akarları engellemek için. Bu bebeğin sorunu ne olabilir? Yani onu rahatsız eden ne? Diyet mamayı kullanmaya devam ediyoruz acaba o mu rahatsız ediyor; normal mamaya mı geçmeliyiz? Teşekkürler.

CEVAP 344:

Ebru Hanım, atopik dermatiti olan bebeklerde besinlerin yanında çevresel etkenler de önemlidir. Örneğin, terleme ve sıkı giysiler önerilmez. Bu durumda bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 345:

Bebeğim 4 buçuk aylık, çoklu besin alerjisi var. Çok sıkı diyetteyim ama bebeğimin yüzündeki döküntüler, egzamalar artmaya başladı. Kıyafetlerine sürülen yerleri kanamaya başladı, artık doktorum Elcon Pomad kullanıyorum ama etki etmiyor. Aynı zamanda da buğday alerjimiz da var diyetimi hiç bozmadan devam ediyorum ama iyileşmiyoruz ne yapabilirim bana tavsiye edeceğiniz bir şey var mı? Teşekkürler.

CEVAP 345:

Hacer hanım, bebeğinizin iyi bir takip ile daha iyi olacağını düşünüyorum. Bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi tetkik ve tedavi uygulamalarını birlikte yapmanızı öneririm.

SORU 346:

Bebeğim anne sütüyle besleniyor, 3.aya yeni giriyor. Egzama sorunu var, tahlil yaptırdık, deride yumurta alerjisi çıktı ama kanda bu değer düşük. Süt alerjimiz yok ama doktor, belki süt ürünlerini bırakacağız, diyor. 6 gündür ishal ve pişik sorunu başladı. Kakasının içinde beyaz parçacıklar var. İshalin sebebi besin alerjisi mi enfeksiyon mu? Teşekkürler.

CEVAP 346:

Besin alerjisi, deride ve sindirim sisteminde belirtiler oluşturabilir. Diyet yaparak sonuç alınması alerjinin varlığını destekler, ayrıca kan testleri de yapılabilir. Bu takibi yapabilmek için bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 347:

6 aylık bir bebeğim var. Ek gıdaya geçtik. Yoğurdu sütten mayalayıp kızıma yedirdiğimde, yanak ve çene çevresinde kızarıklar oluştu. Acaba süt alerjisi midir yoksa yoğurt tahriş etmiş olabilir mi? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 347:

Bebeğinizde muhtemelen süt alerjisi var ve bunu bir doktora danışmanızı öneririm. Hafif olgularda sadece hafif deri bulguları oluyor ancak bazı olgularda süt ve süt ürünleri ile daha şiddetli bulgular görülebiliyor. Bir çocuk allerji uzmanı ile görüşebilirseniz sonraki dönemde ortaya çıkabilecek olan sorunları da birlikte değerlendirebilirsiniz. İyi günler.

SORU 348:

Bebeğimde bir buçuk ay önce kanlı kaka oldu. Doktora gittik gaita testi ve gizli kana bakıldı. Temiz çıktı. Alerji uzmanına gittik, yumurta beyazı ve balığa alerjisi çıktı. 1 buçuk aydır süt ürünleri diyetindeyim. 25 gündür de yumurta ve balık eklendi diyetime. Kuruyemiş, tavuk ve et eklenmişti. 3 gün önce de tahıllar eklendi. Sadece anne sütüyle besleniyor ama 3 gündür altını ne zaman değiştirsem kakasında kan var. Bu durum normal midir? Ne zaman geçer? Boyu, kilosu, gelişimi yerinde. 5 buçuk aylık. Teşekkürler.

CEVAP 348:

Bu durum çoklu besin alerjisine uyuyor. Bu durumda yapılan testlerin tümünü değerlendirmek ve süreci yönetmek üzere bir çocuk allerji uzmanına başvurmanızı öneririm. Kakada kan, sıklıkla proktokolit dediğimiz bir barsak alerjisi ile ortaya çıkar. Ancak bazı bebeklerde başka besinler de alerji yapabilir. Çoklu besin alerjisi daha uzun süre devam eder. Sadece inek sütü alerjisi nedeniyle olan proktokolit genellikle 1 yaş civarında kaybolur. Selamlar.

SORU 349:

Bebeğim 4 aylıkken geçmeyen bir üst yolları enfeksiyonu geçirdi. O yüzden sürekli serum, buhar ve antibiyotik verildi. Daha sonrasında aşılarını vurdurduk. 4 buçuk aylıktan itibaren hastalığından beri (şu an 5 buçuk aylık) kakası ya sarı ya yeşil ya da sümüksü ama günde az da yapmış olsa 7 kere bez değiştiriyoruz. Artık dayanamadık doktora götürdük. Doktor ‘‘hastalıktan yeni çıktı bunlar normal’’ dedi. Lökosit 1-2 göründü ve probiyotik ilaç verdi. 10 kullandım hala geçmedi. Bu sefer tahlilde 7-8 lökosit görüldü. ‘‘Antibiyotik başlayalım, enfeksiyon var’’ dedi ama ben başlamak istemedim biraz daha bekleyelim dedim. Değişim yok gibi. inek sütü alerjisinden şüphelenip doktoruma sordum ‘‘evet olabilir 1 hafta bir diyet yapalım’’ dedi. Şu an 3. günündeyim diyetin ama herhangi bir değişme yok. Acaba gerçekten enfeksiyon mu yoksa alerji ihtimali daha mı yüksek? Ne önerirsiniz öğrenmem için? Teşekkürler.

CEVAP 349:

Bebeğinizin kilo alması ve büyümesi normal ise ve miktarı çok değilse, anne sütü alan bebeklerde günde 8-9 kereye varan kaka olması normal kabul edilir. Alerji olan bebeklerde egzama şeklinde deri bulguları görülebilmektedir. Bu konuda size Çocuk Allerji ya da Çocuk Gastroenteroloji alanında uzmanlığı bulunan bir doktor, sürecin yönetimi konusunda çok yardımcı olur. Saygılarımla.

SORU 350:

Merhaba. Benim bebeğim 14 aylık, süt alerjisi olduğu tahmin ediliyor. Kesin tanı 2 yaşında koyulabiliyormuş. Diyete devam ediyoruz. Ek gıdalara başladık. Süt ve süt ürünleri dışındaki besinlerin hemen hemen hepsini yiyebiliyor ve anne sütü içiyor. Sorum; benim anne sütünü kesmem gerekiyor. Oldukça kilo verdim, hasimoto hastasıyım. Kullanmam gereken ilaçları anne sütü verdiğim için kullanamıyorum. Bebeğim anne sütüne bağımlı, alerji mamalarını hiçbir şekilde kabul etmiyor. Alternatif ne önerirsiniz? Teşekkürler.

CEVAP 350:

İnek sütü alerjisi tanısı her yaşta konabilir. Aslında sıklıkla ilk yaş ya da ilk 6 ay içinde tanı konur. Genellikle 1-2 yaş arasında bulgular hafifler ve bebek inek sütü alabilir duruma gelir. Bulgular şiddetli ise ve alerji değerleri yüksek ise daha uzun süre devam edebilir. Bir yaşından sonra anne sütünü kesebilirsiniz. Bebeğinize günlük meyve ve sebze çorbası öğünleri yapabilirsiniz. Arada mama vermek isterseniz süt alerjisinde kullanılan uygun mamalar vardır, bunları bir doktorun önerisi ile verip gözlem yapabilirsiniz. Selamlar.

SORU 351:

Hocam kızım 3 aylık, alerji testi yapıldı. Deri normal çıktı ancak kan testi sonuçları henüz çıkmadı. Dışkı testi de normal çıktı fakat testi verdikten sonra gittikçe beliren bir dışkıda kan artışı var. Aynı zamanda kızım gazını ve kakasını yaparken uykudan uyanıp ağlıyor. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP 351:

Kızınızda proktokolit ismi verilen bir barsak alerjisi tablosu var. Bu durum genellikle süt ve süt ürünleri ile ortaya çıkar. Siz anne sütü verdiğiniz dönemde süt ve süt ürünleri almayın çünkü sizin aldığınız süt ve süt ürünleri anne sütüne geçerek bebeğinizin alerjisinin devam etmesine neden olur. Proktokolit genellikle 6 ay ile 2 yaş arasında ve çoğu olguda 1 yaşında düzelir. Saygılarımla.

SORU 352:

Merhaba, benim kızım 3 aylıkken yeşil kaka yapmaya başladı. Bazen koyu, bazen açık ama hep yeşil, köpüklü ve sulu. 3 hafta sonra doktora gittik, tahlilde bol lökosit çıktı. Antibiyotik kullandık. Antibiyotikten sonra düzelme oldu ama günde 4 kez kaka yapıyorsa ikisi yeşilimsi oluyor. Tahlil yaptırdık, yine bol lökosit çıktı. Alerji doktoruna gittik, test yapmadı. ‘‘Deneme yanılma yoluyla bulalım’’ dedi. Süt ve süt ürünlerini 3 hafta yemeyeceğim. Kızımda yeşil kaka dışında hiçbir şikayet yok. Kızarma, şişme, ateş yok. Kilo alımı aylık; 650 700 gram. Sadece anne sütü içiyor. Kızım 4 buçuk aylık, süt ya da yumurta alerjisi olma ihtimali var mı? Teşekkürler.

CEVAP 352:

Bebeğinizin kilo alımı normal, bu iyi. Muhtemelen barsak tepkili bir alerjisi var fakat bulguları hafif. Anne sütüne devam edin. Yeşil kaka her zaman patolojik anlama gelmez. Selamlar.

SORU 353:

Yalnızca anne sütüyle beslenen 5 aylık bebeğim var. Kilo alımı yavaş 2 aydır yavaşladı(ayda 350gr gibi) ilk aylarda yüzünde egzama ve laktoz intoleransı vardı her ikisi de geçti. Ancak gün aşırı yapmasına rağmen mukuslu ve bezden çıkan kakalar devam ediyor. 2.5 aydır meme reddi de yaşıyoruz zorla emiyor. 1 haftadır süt alerjisi ihtimaline karşı katı diyet yapıyorum kakada ve emmesinde değişiklik olmadı. Sizce yine de süt alerjisi olabilir mi?

CEVAP 353:

Olabilir, Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Birkaç tetkik yapılması gerekebilir. Selamlar.

SORU 354:

3 aylık oğlumun ara ara kakasında nokta şeklinde kan görüyorum mukuslu kaka ile birlikte ama vücudunda egzama döküntü vs yok. Uykuları normal sürekli ağlayan bir çocuk değil. Gaz ilacı kullanıyorum, ara ara gaz sancıları oluyor. Geçen ay 700 gr aldı. Acaba süt ürünleri alerjisi mi var; nasıl bir yol izlemeliyim?

CEVAP 354:

Hafif bir inek sütü alerjisi söz konusu olabilir. İzlenmesi için Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Tetkik yapılması gerekebilir. Selamlar.

SORU 355:

Bebeğim 45 günlük. Emerken kakasını yapıyor sulu bir şekilde. Bu durumu 4 gündür her emmede yaşıyoruz. Neden kaynaklanıyor olabilir; alerji olma olasılığı var mıdır?

CEVAP 355:

Besin alerjisi ile ilgisi olabilir. Devam ederse Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Selamlar.

SORU 356:

2 yaşında oğlum, emmeyi bırakalı bir hafta oldu. Şu an inek sütü veriyorum. Bu aralar ne yerse yesin kaka yapıyor günde 10 sefer oluyor nerdeyse. Kakası sümüksü ve çok kötü kokuyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP 356:

Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Tetkik yapılması gerekebilir. Selamlar.

SORU 357:

3 aylık bebeğime kabız diye önce zeytinyağı aradan 2-3 saat sonra mama verdim. Vücudunda kızarıklıklar var, neden olmuş olabilir; zehirlendi mi? Teşekkürler.

CEVAP 357:

Zehirlenme olduğunu sanmıyorum. Kabızlığı için Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Tetkik yapılması gerekebilir ve tetkiklere göre ilaçlar önerilir. Selamlar.

SORU 358:

Merhaba süt ve yumurta Alerjimiz var kendimde ve bebeğimde besinleri kestim. Ama sıvı kakaları hep mukuslu katı kakasında yok. Mukuslu kaka her zaman alerji mi demek?

CEVAP 358:

Büyük olasılıkla bu durum, alerjiyi gösterir. İzlenmesi gerekir bunun için Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Selamlar.

SORU 359:

Kızım 15 günlükken yüzünde sivilce gibi ucu irinli şeyler çıkmaya başladı. Sonra beyaz irinler geçti sivilce gibi kabarıklarla devam etti; kusma, kanlı ishal, döküntü gibi belirtiler yok. Doktorumuz süt alerjisi olabilir dedi kestim kısmen düzeldi ama arada hala çıkıyordu. Şu an iki aylık kızım. Bir haftadır süt ürünlerini tüketiyorum sadece bir iki tane çıktı. Süt alerjisi olabilir mi ya da ne olabilir? Süt alerjisiyse daha fazla çıkması gerekmiyor mu? Bir de eğer alerjiyse süt tüketiminden ne kadar süre sonra tepki vermeye başlar? Teşekkürler.

CEVAP 359:

Süt alerjisi olabilir; süt alerjisi, süt ya da süt ürünlerinin tüketimini takiben hemen sonra ya da üç gün içinde bulgu verebilir. Selamlar.

SORU 360:

Bebeğim 2 buçuk aylık şu anda; 3 haftalıkken yüzünde atopik dermatit, kolik, hapşırık ve öksürük belirtileriyle hastaneye gittik. İnek sütü alerjisi teşhisi konuldu. Ben süt ve süt ürünü olan hiçbir gıdayı tüketmedim fakat kakada mukus gitmedi. Diğer tüm belirtiler kayboldu. Alerji uzmanı mukus önemli değil deyince dün yoğurt denedim 1 kaşık. Döküntü, kolik ve hiçbiri olmadı. Kakada kan hiç görmedim ben, zaten bugün kaka tahlili yaptırdık, kakada bol lökosit görüldü. Benim nasıl davranmam gerekiyor? Lökosit oluşumu bebeğimi nasıl etkiliyor; diyete devam mı etmeliyim; yoksa yiyebilir miyim? Teşekkürler.

CEVAP 360:

İzlenmesi gerekir ve diyetin dikkatli bir şekilde uygulanması gerekir. Bunun için Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Tetkik yapılması gerekebilir. Selamlar.

SORU 361:

Bebeğimin alerjisi ve sindirim sorunu var fazla kiloda almıyor, ne yapacağım; hangi mamayı kullanacağım?

CEVAP 361:

Çok çeşitli alerji tabloları ve bu durumlarda kullanılacak çok sayıda mamalar vardır. Hangisinin seçileceği ve devam edeceği konusunda, bebeğinizi izleyen çocuk doktorunuza danışmanızı öneririm.

SORU 362:

Çocuğum başta ishaldi daha sonra ishali kanlı gelmeye başladı. Yapılan testlerde gaitada gizli kan, manuel pozitif ve her alanda lökosit ve eritrosit izlendi. Teşekkürler.

CEVAP 362:

Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Selamlar.

SORU 363:

Bebeğim 4 aylık ama kilosu 5 kg civarı, inek sütü alerjisi olduğu için doktorumuz Pregomin As mama verdi. Anne sütü kesildiği için sadece mama veriyoruz. Ne yaparsak yapalım günde 450 cc alıyor bu da kilosunun sabit kalmasına neden oluyor. Kilo alması için veya mamayı daha fazla vermek için neler yapabiliriz? Teşekkürler.

CEVAP 363:

Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Selamlar.

SORU 364:

Oğlum 2 yaşında ve her süt içtikten sonra hemen çok sert olan dışkı yapıyor ve çok zorlanıyor. Acaba süt işe yaramıyor mu? Yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Teşekkürler.

CEVAP 364:

Süt alerjisi olabilir, süt vermeyin. Ayrıca Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Tetkik yapılması gerekebilir. Selamlar.

SORU 365:

Merhaba, benim bebeğim 7 aylık, süt ürünleri, yumurta, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, dana eti ve fıstık alerjisi çıktı. Doktorumuz Neocate mama yazdı fakat biberonla reddediyor. Pürede de tadını anlıyor, yemiyor. Kahvaltı ve yemekler için sizden önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

CEVAP 365:

İyi bir takip ve beslenme önerileri için Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Selamlar.

SORU 366:

10 aylık bebeğim yoğurt ve peynir yediğinde yüzünde değdiği yerler kızarıyor, sonra geçiyor ama her yediğinde tekrarlıyor. Kabızlık da var, bu alerji midir; ne yapılmalı? Teşekkürler.

CEVAP 366:

Büyük olasılıkla alerjidir, tetkik yapılması için Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Selamlar.

SORU 367:

İyi günler hocam. Benim 3 ay 10 günlük erkek bir bebeğim var. Yaklaşık bir aydan sonraki dönemde kakası sarı ama partikülsüz ve çok sıvı şekilde, günde bir veya iki kez yapıyor. Her yaptığı bezden taşıyor nerdeyse, çok sıvı ama kan yok hafif bazen mukus oluyor. Ara ara hapşırıyor. 1.5 aylıkken yüzünde egzama oldu, kortizonlu kremle geçti; yani çok inatçı değildi. Ben besin alerjisi olduğunu düşünüyorum ama doktorumuz kakada kan, geçmeyen egzama ve pişik olmadığı için besin alerjisi olsa bile hafif olabileceğini şu an da müdahaleye gerek olmadığını söylüyor. Çok küçük olduğu için ona göre çok güvenilir olmuyormuş alerji testleri. Besin alerjisiyle uyku bozukluğunun ilişkili olduğunu biliyorum ve bebeğim 10 gündür perişan ediyor bizi de kendini de. Eskiden de çok iyi sayılmazdı uyku düzeni ama şu an çok kötü, uyutamıyorum hiçbir şekilde. Zar zor uyuduğunda da sık sık uyanıyor. Bu dönem acaba 4.ay uyku gerilemesi, büyüme atakları olabilir mi; yoksa alerjiden mi ya da huyumu böyle acaba? Bu arada eşim alerjik rinit kızımda da atopik dermatit vardı. Alerji için nasıl yol izlemeliyim? Sadece emziriyorum, kendimce süt ürünlerini keseceğim şimdi ama kendi kalsiyum ihtiyacımı nasıl karşılayabilirim; manda yoğurdu tüketebilir miyim? Teşekkürler.

CEVAP 367:

Yakınmanız çok bütün, bunların değerlendirilmesi ve tedavi önerilerinin yapılabilmesi için Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Selamlar.

SORU 368:

Sütüm kesildiği için bebeğime mama takviyesi yapıyorum; Aptamil veriyorum bebeğime; su da vermeli miyim? Mamasına limon damlatsam gazını iyi çıkartır mı? Teşekkürler.

CEVAP 368:

Su vermeniz şart değil, limon gaz için etkili olmaz.

SORU 369:

Oğlum 5 buçuk aylık. Kakası devamlı mukuslu idi, son yaptığında kanlı yaptı. Kaka kültürü verdik sonuçlarda herhangi bir şey çıkmamış. Doktorumuz inek sütü alerjisi olabilir, kan tahlilinden net sonuç vermeyebilir siz diyete başlayın, dedi. Kesin alerji veya değil demedi. Aptamil Pregomin As verdi, aldım ama tadını hiç beğenmedi, içiremedik. 5 buçuk aylık bebek için içirilebilir duruma nasıl getirebilirim; neyle karıştırmalıyım; 5 buçuk aylık bebek için alerji testi yapılır mı; bu testler nasıl yapılıyor? Teşekkür ediyorum.

CEVAP 369:

Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Tetkik yapılması gerekir. Selamlar.

SORU 370:

Bebeğim 5 aylık. Doğduğundan bu yana mama kullanıyoruz. 2 hafta önce grip oldu. Daha sonra kakasında kan gördüm. Tahlil yapıldı. Gizli kan çıktı. Doktorumuz süt alerjisi olduğunu ve piyasadaki hiçbir mamayı kullanamayacağını söyledi. Neocate başladık ama burun tıkanıklığı, poposundaki kızarıklık hala devam ediyor. Bir de bundan sonra nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyorum. Ek gıdaya geçmemize az kaldı. Vücudu hiç kızararak tepki vermedi. Ek gıdaya geçtiğimde o gıdaya alerjisi olduğunu nasıl anlayabilirim; ayrıntılı alerji testini nerde yaptırabilirim? Bartın’da yaşıyoruz. Teşekkür ederim.

CEVAP 370:

Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Selamlar.

SORU 371:

Merhabalar, kızım 3. ayını bitirdi. Son birkaç haftadır yeşil cıvık ve mukuslu kaka yaptığı için kaka tahlili yaptırdık. Mukuslu şekilsiz ve bol lökositli çıktı. Süt alerjisine dair başka hiçbir belirti döküntü, kabarıklık, kızarıklık hiçbir şey yok. Neden kaynaklanmıştır; ne yapmamızı önerirsiniz?

CEVAP 371:

Sonuçları doktorunuzla görüşün, ayrıca Çocuk Alerji ya da Çocuk Gastro Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Selamlar.

SORU 372:

7 aylık kız bebeğimize dün yapılan immünglobulin tahlil sonuçları: TOTAL IgG: 4.97 g/dL, TOTAL IgM:0.32 g/dL, TOTAL IgA:0.258 g/L, TOTAL IgE:2.33 IU/mL çıktı. Ama henüz doktora gösteremedik. Sonuçlarımız normal mi?

CEVAP 372:

İyi günler Mustafa Bey, bu sonuçları doktorunuzla paylaşmanız ve öncelikle onun önerilerini almanız uygun olur.

SORU 373:

Bebeğim 6 aylık, bugün kış çorbası verdim ve yüzünde kızarıklıklar oluştu. Havuç, patates ve ıspanak koydum çorbaya. Acaba bu besinlerden birine alerjisi mi var ne yapmalıyım doktora götürmeli miyim?

CEVAP 373:

Hatice Hanım, bebeğinizin bu besinlerden birine alerjisi olabilir, daha önce alerjisi varsa başka besinlere karşı da gelişebilir. Tetkik yapılması gerekli olabilir. Selamlar.

SORU 374:

20 gün önce 5 aylık bebeğimin kakasında nokta kan ve salya geldi. Süt ürünlerini kestim ancak salya devam etti. Doktor özel mama vereceğini söyledi ama önce test yapmak kaydıyla. İnek sütü alerji testimiz Ankara’dan negatif geldi. Şimdi sorun neden kaynaklı acaba? Pazartesi doktora gideceğiz ama bizim kafamız karıştı. Teşekkürler.

CEVAP 374:

Müjde Hanım, besin proteini ile ilişkili alerjik proktokolit olma ihtimali yüksek. Bu durumda diyet işe yarar ve en sık süt ile olur. Çözüm bulamaz iseniz bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 375:

Kızıma 2 aylıkken süt alerjisi olabilir diye doktorumuz, Pregomin As mama verdi. 6 aylıkken süt alerjisi geçti diye kesti biz Pregomin As vermeye devam etsek ek gıdalar ile birlikte herhangi bir zararı olur mu? İyi günler.

CEVAP 375:

Zararı olmaz tabii ki ancak süt alerjisi yoksa kullanmanız gerekmiyor.

SORU 376:

Kızımın kakasında pul biber tanesi kadar 2, 3 parça kan ve mukus vardı. Kan testleri normal çıktı, kaka testi ise negatif çıktı. Alerji doktoru süt diyeti önerdi, 2 hafta diyet yaptım kan olmadı (gördüğüm kan demir ilacından da olabilirmiş o hafta yeni vermeye başlamıştım) ama mukuslu kaka devam ediyor. Tüm alerjen gıdalara diyet yapıp yavaş yavaş açarak kızıma alerjik etken olan besini veya besinleri bulmak istiyorum. Diyeti ne kadar süre yapmalıyım ve açarken nelere dikkat etmeliyim?

CEVAP 376:

Her hafta yeni bir besin deneyin alerjisi varsa ortalama 3 gün civarında bulgular ortaya çıkar.

SORU 377:

Merhaba, oğlum 3 buçuk aylık. 2 hafta önce kakasında kan gördük ve o hafta farklı olarak yediğim besinleri yemeyi kestim (anne sütü ile besleniyor) yalnız aradan bir hafta geçti ve tekrar kakasında kan fark ettim ve yüzünde de boyun bölgesinde isilik oluştu ve her geçen gün artıyor. Neden olabilir? Teşekkürler.

CEVAP 377:

Besin proteini ile ilişkili alerjik proktokolit olma ihtimali yüksek. Bu durumda diyet işe yarar. Proktokolitli bebeklerde atopik dermatit gibi deri bulguları da eşlik edebiliyor. Çözüm bulamaz iseniz bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 378:

Bebeğim 5,5 aylık ve kakasında mukus var. Doktor inek sütü alerjisi dedi, 1 aydır dikkat ediyorum, bazen az da olsa kaçırabiliyorum ancak mukus hala geçmedi. Bunun sebebi az da olsa yememden kaynaklı olabilir mi? Teşekkürler.

CEVAP 378:

Barsak tepkili besin alerjisi bu şekilde bulgular gösterir. Diyete devam etmeniz uygun olur. Genellikle 6-12 ay arasında düzelir.

SORU 379:

40 günlük bebeğimin bezinde mukus ve çok az kan gördüm. Uzun süredir kakasını sesli ve fışkırtarak yaptığını fark ediyordum ama ilk defa bez değiştirirken köpük köpük olduğunu fark ettim. 37. haftada doğdu, kısa bir sarılık geçirdi ve formül mama yedi, kilo alımı iyi. Yurtdışındayım ve doktora ulaşımım kısıtlı. Süt alerjisi olabileceği için sut ürünlerini 3 gün önce bıraktım. Kakada bir kere mukus gördüm, kan hiç görmedim. Sanki gaz sancıları da azaldı ama köpük devam ediyor. Ne olabilir? Bir süre sonra, süt almamaya devam ettiğim için düzelir mi?

CEVAP 379:

Barsak tepkili besin alerjisi (inek sütü) olma olasılığı yüksek. Diyet yapmanız uygun olur. Genellikle 1 yaşa doğru düzelir (6-12 ay arasında).

SORU 380:

Oğlum 3.400 kilo, 9 Ekim 2017 doğumlu. Şu an 18 aylık ve aşırı hareketli. Boyu 83, kilosu 10.900 zayıf mı acaba?

CEVAP 380:

Bir Çocuk Hastalıkları Uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Çocuğunuzun boy ve kilosunu usulüne uygun şekilde aldıktan sonra boy ve kilo gelişim çizelgelerine bakıp size bilgi verecektir.

SORU 381:

Merhaba, bebeğim beş aylık, 3. Aydan itibaren rota aşısını yaptırdıktan sonra mukuslu kaka yapıyor. Günde 3 kere kaka yapar oldu. Öncesinde 3, 4 günde bir yapardı. Kakada mikrop testi yapıldı, temiz çıktı. Doktor probiyotik içeren bir ampul verdi, toparlar denildi ama işe yaramadı. Deride egzama ve gaz sancısı yok, mutlu huzurlu bir bebek. Emzirirken karnı gurulduyor. Bir kaç kez çok dikkatli baktığımda kıl kurdu gibi kan gördüm. 10 gündür süt diyeti yapıyorum, kaka hala mukuslu, alerjisi varsa hangi besinlere alerjisi olduğunu kestiremedim. Bir de sütüm azalmasın diye tüm besinleri kesmek istemiyorum. Sormak istediğim; eğer çoklu besin alerjisi varsa bütün alerjen besinleri aynı anda mı kesmeliyim; yaptığım süt diyeti boşuna mı gidiyor? Teşekkürler.

CEVAP 381:

Önce süt kesilir ve izlenirse daha uygun olur. Çünkü bu gibi tabloların çoğu süt alerjisi ile olur. Ancak bunu bir Çocuk Alerji Uzmanı’nın izleminde yapmanızı öneririm.