Uzmanlar Cevaplıyor

İnek sütü alerjisi ve bebeğiniz ile ilgili soruları bize iletin, uzman hekimlerimiz cevaplasın.

* işaretli alanlar doldurulmalıdır.

DAHA ÖNCE SORULAN SORULARI VE CEVAPLARINI OKUYUN.

SORU 1:

Bebeğimi emziriyorum, ancak doktorum bebeğimde inek sütü alerjisi olduğu için benim süt içmememi, peynir, yoğurt gibi inek, keçi veya koyun sütünden oluşan besinleri tüketmemem gerektiği söyledi? Nasıl besleneceğim?

CEVAP 1:

Bebeğinizde inek sütü alerjisi belirtilerinin oluşmaması için doktorunuzun diyet önerilerine dikkatle uymanız gerekiyor.

SORU 2:

Bebeğimi formül sütle beslediğim halde cilt kızarması, ishal gibi şikayetleri oldu ve inek sütü alerjisi olduğu söylendi. Formül sütle de alerji olur mu? Bu durumda ne yapmalıyım?

CEVAP 2:

Standart formül sütler inek sütü proteinleri içerdiği için bebeklerde alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olurlar. Bu nedenle bu bebekleri inek sütü alerjisi olan bebekler için özel olarak geliştirilmiş formül sütlerle beslemek gerekir.

SORU 3:

Bebeğimi formül sütle besliyorum, ancak inek sütü alerjisi olduğu anlaşıldı, ne yapmalıyım?

CEVAP 3:

Doktorunuz bebeğinizi farklı bir formül sütle beslemenizi tavsiye edecektir. İnek sütü alerjisi olan bebekler için özel olarak geliştirilmiş formül sütler, bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için gerekli bütün temel besinleri içermektedir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerde yoğun hidrolize veya amino asit bazlı formül sütler kullanılabilmektedir.
Bebeğinizin uygun şekilde beslenebilmesi için doktorunuza danışın.

SORU 4:

Bebeğim ek besinlere başladı. Ancak inek sütü alerjisi belirtileri var, ne yapmalıyım?

CEVAP 4:

Bebeğiniz ek besinlere başladıysa ve doktorunuz inek sütü alerjisinden şüphelenirse, çocuğunuzun diyetinden bütün inek sütü ürünlerinin çıkartılması gerekir. Bu süre boyunca anne sütü veya formül süt, temel bir rol oynamayı sürdürecektir. Bebeğinize anne sütü veriyorsanız sizin diyetinizin ayarlanması gerekecektir, eğer formül süt alıyorsa inek sütü alerjisi olan bebeklere yönelik yoğun hidrolize veya amino asit bazlı formül süt kullanmanız gerekir.

SORU 5:

Bebeğime süt vermiyorum; ama bazı bisküvilerde bile süt var. Başka hangi ürünleri almamalıyım?

CEVAP 5:

Peynir, yoğurt ve kaymak gibi tüm süt ürünleri ve standart mamalar inek sütü içerirler, bu nedenle inek sütü alerjisi olan bebeklere verilmemeleri gerekir. Ayrıca bisküvi gibi birçok hazır besin de süt içermektedir. Bu nedenle herhangi bir hazır yiyecek almadan önce etiketini dikkatle okumalısınız. Besin etiketinde süt, süt tozu, yağsız süt tozu, laktozsuz süt, tereyağı, kaymak, krema, krem şanti, dondurma, yoğurt, peynir, peynir altı suyu, çikolata, nugat, kazeinat, süt proteini, kazein, laktalbümin, laktoglobülin, laktoz yazıyorsa almayın. Bebeğinizi beslemek için sitemizdeki lezzetli tarifleri deneyebilirsiniz.

SORU 6:

Bebeğim 6 aylık. Doğduğundan beri şiddetli kusmaları vardı. İlk 3 ay gelişimi normaldi. 3 ay dolunca gelişim yavaşladı. Doktorumuzun verdiği ilaçlar işe yaramayınca bizi çocuk gastroenteroloji uzmanına yönlendirdi. İnek sütü alerji tahlilleri ve diğer tahliller normal çıktı. 1 ay önce ek gıdaya başladık. Yoğurt verdim. Kusmalari arttı. Doktor da inek sütü alerjisi dedi. Bebeğimi emzirdiğim için diyete başladım. Kusmalar da kesilmedi. Tek kusma belirtisi bu teşhis için yeterli mi? İnek sütü alerjisi olsa bile testler normal çıkabilir mi?

CEVAP 6:

Kusma, gastrointestinal (SİNDİRİM SİSTEMİNE AİT) alerji bulgularından biridir. Bu durumda besin spesifik IgE aracılığı olmayabileceği için deri testleri ve prik test negatif olur. Ayrıca dışkıda da değişiklikler olabilir.
Bebeğinizi emzirdiğiniz için diyet uygulamanız doğrudur. Doktorunuzun önerisi doğrultusunda diyete devam edebilirsiniz. Bir süre yoğurt verilmemesi uygun olacaktır.
Ek besin gerekiyorsa amino asit mamalarla yapılan karışımlar ya da sebze çorbaları (günde 1-3 kez) verilebilir. 2 ay kilo alımı izlenmelidir.

SORU 7:

3,5 aylık oğlumda süt alerjisi var. Emzirirken sütümün kesilmemesi ve de bebeğim sağlıklı büyümesi için nasıl beslenmem gerekir?

CEVAP 7:

Bebeğinizin sağlıklı büyümesi için bebeğinize anne sütü vermeye devam ediniz. Süt alerjisi tanısı kesinleşmiş ise emzirdiğiniz süre boyunca, sizin inek sütü ve inek sütü içeren ürünleri içermeyen bir diyet uygulamanız gerekir. Bunun dışında diğer besin maddelerini almanızda herhangi bir sorun olmaz.

SORU 8:

2 yaşındaki oğlumda inek sütü alerjisi çıktı. Doktor keçi sütünü önerdi. Aynı etkiyi yapmaz mı?

CEVAP 8:

İnek sütü alerjisi olan bebeklerin yaklaşık yarısında keçi sütüne alerji tespit edilmektedir. Bu nedenle kullanmaya başlamadan önce, keçi sütü ile de test yapılması gerekir.

SORU 9:

Bebeğimin kakası her zaman yeşil renkli ya da sarı ama sümüksü oluyor. Son günlerde ishal gibi… Bu sabah uyandığımda vücudunda kırmızı kabarıklıklar vardı. Bir dönem çok şiddetli kusmaları da olmuştu, 2 aylık. İnek sütü alerjisi olabilir mi?

CEVAP 9:

İnek sütü alerjisi olan olgularda genellikle egzama bulguları (kırmızı kabarıklıklar, döküntüler vb.) olmaktadır. Egzama bulguları sıklıkla yanaklarda başlar ve cilt kuruluğu eşlik eder. Eğer inek sütü ile ortaya çıkan Proktokolit (kalın bağırsakta iltihap) söz konusu ise ishalin yanında kan görülmesi tanıyı güçlendirir.
Bahsettiğiniz belirtiler inek sütü alerjisini düşündürmektedir. Daha detaylı bilgi almak için çocuğunuzu bir Çocuk Alerji Uzmanı’na muayene ettirmenizi öneririm.

SORU 10:

Bebeğim sadece anne sütü alıyor. 5 aylık, 6 kg normal mi?

CEVAP 10:

Beş aylık bebek, doğum ağırlığının 2 katı kadar ağırlığa sahip olur. Buna göre doğum ağırlığı 3,5 kg ise 7 kg kadar olmalı. Doğum ağırlığının 2 katı kadar değilse çocuk hastalıkları doktorunuzla görüşmeniz uygun olur. Anne sütünün yanında ek besinler (destek mamaları) önerecektir.

SORU 11:

Oğlum 1,5 yaşında inek sütü alerjisi, diyet verdi doktoru. 5 aydır diyeti bozdum; yasak olan yiyecekleri verdim çikolata vs. oğlum yine eski haline döndü. Hasta şu an. Ne yapalım nasıl düzeltebilirim?

CEVAP 11:

Öncelikle diyete devam etmenizi öneririm. Ayrıca inek sütü alerjisi ile ilgili olarak son durumun tespit edilmesi için bir Çocuk Alerji Uzmanı’na başvurmanız uygun olur.

SORU 12:

6 aylık kızımızın yüzünde, alnında kırmızı kırmızı izler çıkıp belli bir süre sonra geçiyor. Bir şey alerji yapıyor ama ne? Yardımcı olur musunuz?

CEVAP 12:

Besin alerjisi olabilir. Bu nedenle bir Çocuk Alerji Uzmanı’na götürmenizi öneririm.

SORU 13:

22 günlük bebeğim var. Dişi ağıyor, bir şey yiyemiyor bebeğim, çok ağlıyor. Acil yardım; ne yedirebilirim?

CEVAP 13:

22 günlük bebeğinizin dişi henüz çıkmadığı için diş ağrısı olmaz. Bebeğinizi anne sütü ile beslemeye çalışınız.

SORU 14:

Kızım 3.5 yaşında ve bacakları suçiçeği gibi kabarıp şişiyor ve aşırı kaşınıyor. Kan testi yaptırdım temiz çıktı; hala aşırı kaşınıyor tekrarladı ve iz kaldı bacaklarda. Ne yapmalıyım?

CEVAP 14:

Besinlerle ilişkili bir sindirim sistemi alerjisi olabilir. Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 15:

Benim oğlum 5 aylık, doktor süt alerjisi teşhisi koydu. Benim de buna yönelik diyet uygulamamı söyledi.
Kalsiyum gereksinimini karşılamak için kalsiyum tablet almayı düşündüm, prospektüsünü okuyunca laktoz monohydrate içerir yazıyor, onu da kullanamayacak mıyım? Süt şekeri içeren ürün kullanabilir miyim?

CEVAP 15:

Süt alerjisinin laktoz ile bir ilgisi yoktur. Asıl sütün protein yapısı ile ilgisi vardır. Bu nedenle süt vermeyin ancak kalsiyum tabletlerden yarım olarak verebilirsiniz.

SORU 16:

7 aylık bebeğim var. İnek sütü alerjisi teşhisi konuldu. Doktorumuz mama verdi; fakat bebeğim bu mamayı beğenmediği için yemek istemedi. Bende buradaki tariflerinizi gördüm. Bu tarifleri ne sıklıkla yapıp yedirebilirim?

CEVAP 16:

Önerilen mama tarifleri için yine de doktorunuzla ya da bir Çocuk Alerji Uzmanı ile görüşmeniz uygun olur. Bu tarifleri her gün verebilirsiniz. Örneğin; inek sütü alerjisi nedeniyle mama önerilen ve mamanın tadını beğenmediği için almak istemeyen bebeklerde, mamaların tadını vanilya vb. gibi tad ve koku vericiler eklenerek değiştirmek söz konusu olabilir.

SORU 17:

Kızım 4,5 aylık. Bir aydır kakasında kan görüyorum. Sıklıkla alerji testi yapıldı; muza ve yumurta sarısına alerjisi var. Diğer değerler 0,35 altında ama doktor hepsi çıkmayabilir bebek küçük dedi. Yaptığım diyetten fayda göremedim; bir haftadır buğday unu ve zeytin olan ürünleri kestim. Kakası yeşilken sarıya döndü; bir aydan fazla süredir süt ürünleri, et, yumurta, yeşil sebze ve patates yemiyorum. Ben şimdi bozmalı mıyım diyeti? Sadece un ve zeytini mi kesmeliyim? Şu açıdan rahatsızım; kızım sadece anne sütü alıyor ve kilo vermeye başladı.

CEVAP 17:

İnek sütü alerjisi olan bebeklerde anne sütü yoluyla alınan inek sütü proteinleri nedeniyle kakada kan görülmesi sıkça rastlanan bir durumdur. 4,5 aylık bebekte muz ve yumurta sarısı alerjisi görülmesi pek anlamlı değil. Kakada kan, ayrıca bağırsaktaki inflamasyona da bağlı olabilir. Buğday unu ve özellikle zeytini neden kestiğinizi anlayamadım. Bir çocuk alerji ve çocuk gastroenteroloji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 18:

Yaklaşık 2 aylık olduğundan beri kızımın yanaklarında kızarıklık ve döküntüler var. İlk zamanlar ishali de vardı; fakat alerji olabileceğini hiç düşünmedim. Şuan 4 aylık. Kızıma süt ve yumurta yükleme testi yapıldı. Yumurtaya alerjisi çıktı ve ben diyetimden tamamen yumurtayı ve içeren tüm besinleri çıkardım. Anne sütüyle besliyorum. Ancak yanaklarında bir düzelme yok. Haftaya kontrolümüz var ne yapmamız gerekiyor? Süte alerjisi çıkmamıştı testte; acaba süte de mi var?

CEVAP 18:

Yanaklarda kızarıklık ve biraz da kabarıklık varsa bebeklik egzaması aklımıza gelir. Atopik Dermatit olarak bilinen bu hastalık genellikle yanaklarda yerleşim göstermesiyle karakterize bir alerjik hastalıktır. Sıklıkla ilk aylarda başlayan bu hastalığın ortaya çıkmasında bebeklerin yaklaşık olarak yarısında besin alerjisi tespit edilmektedir. En sık rastlanan alerjenler inek sütü ve yumurta olup, bu gibi besinlere karşı alerji tespit edildiğinde bebeğin ve eğer anne sütü veriyorsa annenin bu besinleri almaması önerilmektedir. Eğer inek sütü verdikten sonra bulguların ortaya çıktığı dikkatinizi çekiyorsa bu durumda test sonucu değil sizin gözleminiz dikkate alınmalıdır. Daha sağlıklı bir izlem yapılabilmesi için ve beslenme önerilerinin uygun şekilde izlenmesi için bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 19:

Kızım 5 ayını bitirmek üzere. Bugün dolmuşta yüksek sesle sesler çıkarırken birden sessizleşti, gözlerini sabitledi ve sıçramaya başladı. Yüzünü kendime çevirdim; sabit değildi gözleri ama sıçraması devam etti. Yaklaşık 5 dk. sonra normale döndü, kasılma falan olmadı ama çok korktum. Bu normal bir durum mudur? Yoksa doktora götürmeli miyim?

CEVAP 19:

Normal bir durum değildir. Halk arasında havale olarak bilinen konvülziyon nöbeti geçirmiş olabilir. Bu nöbetlerin bir kısmı ateşe bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak ateş olmadan görülen havale tipleri epilepsi (sara) hastalığı ile ilgili olabilir. Bu nedenle çocuğunuzu öncelikle bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanına daha sonra gerekirse çocuk nöroloji uzmanına götürerek gerekli testlerini yaptırmanızı öneririm.

SORU 20:

Bebeğim 3 buçuk aylık tanımadığı insanlardan korkuyor ve çok nadir aniden sıçrayıp ağlıyor normal midir?

CEVAP 20:

Evet bu aylarda çocuklar yabancılara tepki vermeye başlarlar; bebeğinizin davranışı normaldir. Ani sıçrayıp ağlamalarının da normal olduğunu söyleyebilirim; ancak daha doyurucu bir bilgi için çocuğunuzu doğumdan itibaren takip eden çocuk doktorunuza danışmanızı öneririm.

SORU 21:

Benim oğlum 3 yaşına girdi; inek sütüne alerjisini 1,5 yaşında fark ettik. Sonrasında özel bir mama (fiyatı pahalı ama SGK ücretsiz veriyordu) kullandık. Tabii 3 yaşından sonra kullanamıyoruz. Sütün yerine ikame edebileceğimiz bir besin tavsiye eder misiniz? Keçi, manda, deve sütü vs. kullanmadık. Sitenizde çok sıkça söz edilen amino asit formülü nedir, nereden temin edilebilir?

CEVAP 21:

3 yaşından sonra çoğu inek sütü alerjisi kaybolur. Kaybolmayan olguların anafilaksi gibi şiddetli bulguları varsa besin desensitizasyon yapılır. Şiddetli bulguları olmayan olgular bir miktar inek sütünü alabilir hale gelirler. Bu durumun tam olarak tespit edilebilmesi için bir çocuk alerji hastalıkları uzmanı ile görüşmeniz uygun olur. 3 yaşından sonra da olsa amino asit mamaları (Nutricia Neocate veya Aptamil Pregomin AS) beslenmede ek olarak verilebilir.

SORU 22:

6 aylık bebeğimin kakasında bol lökosit çıktı. Doktorumuz besin alerjisi olabileceğini söyledi ve diyete başladık. Ancak kakada sümük miktarı arttı. Kakada bulunan lökosit besin alerjisinden mi kaynaklanıyor?

CEVAP 22:

Kakasında lökosit çıkması ateş yoksa besin alerjisine bağlı olabilir. Bu durumda sorumlu olduğu tahmin edilen besinler (örneğin inek sütü) bir süre verilmez; sonra tekrar verilerek izlenir. Bu izlemi bir çocuk alerji uzmanı ile birlikte yapmanız uygun olur.

SORU 23:

Bebeğime 40 günlükken inek sütü alerjisi teşhisi kendi çocuk doktoru tarafından koyuldu. Süt ürünlerini kesmemle iyileşme olmadı; kırmızı eti de kestim. Şu an 3 aylık ve büyük oranda iyileşme var. Doktorum 15 gün sonra çok küçük oranlarla kuzu eti denemesi yapmamı söyledi. Tepkimiz bağırsaklarda mukus ve kanla oluyor. Merak ettiğim en önemli kısım, kızım sadece anne sütünden bu kadar tepki veriyorsa ek besine başladığında şu an benden ona geçtiğinde dokunmayan gıdalara da tepki verebilir mi? Mesela yumurta, beyaz et ve balık gibi…

CEVAP 23:

Süt alerjisinin bağırsaklarda inflamasyonla seyreden bir çeşidi oluşmuş bebeğinizde. Bu tablo genellikle 1 yaşına doğru düzelme gösteren bir seyir izler. Besinleri deneyerek hangisinin ya da hangilerinin buna neden olduğunu fark edebilirsiniz. Besin alerjisinin farklı tipleri bulunmaktadır. Tip 1 alerjinin varlığını ya da inflamasyonla seyreden tipin etkili olduğunu anlayabilmek için bazı kan testleri ya da deri testleri yapılabilir.

SORU 24:

Benim oğlum 7 aylık. 4 buçuk aylıkken boğaz enfeksiyonu nedeniyle antibiyotik iğne yapıldı. 6 tane sonrasında yüzünde bütün vücudunda kırmızı kabarıklar çıktı. Ürtiker denildi. 2 buçuk aydır devam ediyor; ama sadece yüzünde kızarmalar oluyor. Şurup kullanıyoruz. Alerji testi yapmadık; süt ürünleri, yumurtayı falan kestik. Gene başladık bir değişiklik olmadı. Ne yapmam gerekiyor? Bir de kakası sürekli yeşil ve katı.

CEVAP 24:

Sadece yüzünde olan bulgular atopik dermatit ile ilgili olabilir. Antibiyotik sonrası olması antibiyotiğin etkisi ile ortaya çıktığını düşündürür. Ürtiker kabarmalar ve kaşıntılarla seyreder. Devamlı aynı yerde olmaz, yer değiştirir. Bir çocuk alerji uzmanı ile görüşebilirseniz tanı konulmayı takiben uygun tedavi ile problem çözülecektir.

SORU 25:

Özel formula mamayı çorbalarının içine katabilir miyim?

CEVAP 25:

Koymanızda sakınca yok. Ancak mamayı biberonla ayrıca vermenizi öneririm.

SORU 26:

Oğlum 5 aylık sadece anne sütü ile besliyorum. Bağırsak tepkili inek sütü alerjimiz olduğu teşhis edildi. Ben de kendi gözlemlerimle çoklu alerji tespitinde bulundum. Çocuk doktoruyla 2 ay ilerledikten sonra gastroloji ve beslenme doktoruna götürdüm. Doktor alerji durumlarında diyet yapsam da yapmasam da kakada kan ve mukus olabilir dedi. Yani ben diyet yapıyorum; ama kakada kan ve mukus oluyor. Bu durumda bebeğim iyileşiyor diyebilmem için kakada kan ve mukus olmalı mı olmamalı mı? Kriteri anlamadım.

CEVAP 26:

Bu konunun çocuk gastroenteroloji veya çocuk alerji uzmanı ile tetkikleriyle birlikte değerlendirilmesi ve izlenmesi uygun olur.

SORU 27:

Bebeğim 9 aylık. Kan sayımı için tahlile götürdüğümde doktor, alerjisi olduğunu ve test yapılması gerektiğini söyledi ve bir ay boyunca meyve suyu ile içeceği bir toz verdi. Ama kızımda fiziksel olarak alerjik bir şey görünmüyorum. O tozu kullanıp alerji testi yaptırmalı mıyım?

CEVAP 27:

Bebeğinizin herhangi bir yakınması yoksa ilaç kullanılması yarar sağlamayacaktır. Kan sayımı yapıldığında alerjik durumu gösteren Eozinofil yüksekliği ya da IgE yüksekliği gibi bulgular görülebilir. Ancak herhangi bir klinik yakınma (öksürük, hırıltı, deri döküntüsü, kaşıntı vs.) yoksa ayrıntılı test ve ilaç kullanımı gereksizdir. Bulgu görülürse bir çocuk alerji uzmanına başvurmanız uygun olur.

SORU 28:

Bebeğim 6 aylık. Yoğurdu 5 aylıkken tattırdığımın 3. günü göz çevresi kızardı. Doktor ara verelim dedi; ara verdik. Sonra tekrar yediğinde yine aynı şekilde kızardı ama hep aynı bölge, aynı oranda kızarıyor ve 10-15 dk. içerisinde geçiyor. Aynı şey elma denememizde de oldu. Doktorumuz bir alerji şurubu verdi. Vücudun başka bölgelerinde de olursa hastaneye getirmeden yarım ölçek verirsin ama normalde kullanma dedi. Bebeğime herhangi bir alerji testi yapılmadı. Endişem hem yoğurt, elma ve armutta da kızarma oldu. Bebeğimin ne tür bir alerjisi var ve ben ne yapabilirim?
Sadece sağ gözünün çevresi ve kulağa yakın bölge kızarıyor, vücudunda yok. Bebeğim doğduğundan beri hem anne sütü hem de mama ile besleniyor.

CEVAP 28:

Yoğurt ve inek sütü aynı şey. Alerji olursa her ikisine karşı olması beklenir. Deri bulgusu da çok belirgin değil. Bu durumda besinlere karşı önemli bir alerjisi olmadığını düşündürüyor.

SORU 29:

Bebeğim 6. ayını doldurmak üzere. 2.5 aylıkken bir kere kanlı kakası oldu. Sürekli mukuslu kaka yapıyor. Onun dışında kilo alımı çok az. Ciltte herhangi bir belirti yok. Ben genel alerjenler diyetindeyim şu an. Bebeğime de pregomin as başlandı ama içmiyor. Ne denediysem kabul etmiyor.
Tahlillerimizde bir sıkıntı yok. Kakada eritrosit, lökosit ve kan görülmedi; calprotekcin 24 çıktı. Emerken karnı çok gurulduyor, gürültülü kaka yapıyor. Acaba bizim sorunumuz alerji değil mi? Bebeğimi ek gıdaya geçirmeli miyim? Kilo alımını nasıl düzeltirim? Şu an 5.750 kg. 5 ay, 24 günlük.

CEVAP 29:

Tetkiklerde ve cilt bulgularında alerjiyi destekleyen bir şey görünmüyor. Bu durumda bir miktar inek sütü verip deneyebilirsiniz. Bu denemeyi doktorunuzla birlikte (bir çocuk doktoru ya da bir çocuk alerji uzmanı) yapmanız uygun olur. Alacağınız sonuca göre bebeğinizin beslenmesi düzenlenir.

SORU 30:

7 aylık bebeğim var. 5 aylıkken yoğurt ve muhallebi denememizde ağız kenarında kızarıklıklar oluştu. Çocuk doktoru süt alerjisi olabileceğini söyledi. Ama benim kesmeme gerek olmadığını söyledi. Çünkü benim yediklerime karşı bir tepkisi yoktu. 15 gün sonra keçi sütü denememi söyledi. Keçi sütünde herhangi bir tepki vermedi. Kilo alımı gayet iyiydi. 7 aylık ve 8.5 kilo. 2.5 kilo doğup yoğun bakımda 20 gün kalmasına rağmen çabuk toparladı. Geçen hafta çocuk gastroentroloji bölümüne gittik ve bize raporlu mama çıkardı. Ek gıdalara geçtiğimiz halde ve anne sütü aldığı halde günde 5 kez vermemi ve benim de diyet yapmamı söyledi. Keçi sütünü de vermememi söyledi. Ben diyet yapmalı mıyım ve 5 kez çok fazla değil mi?

CEVAP 30:

Bu bilgiler bazı testlerle desteklenirse daha doğru kararlar alınabilir. Sanırım önemli bir alerji yok. Anne sütü ve sebze çorbası gibi ek besinler, ayrıca 1-2 öğün mama yeterli olacaktır.

SORU 31:

2,5 aylık bir kızım var. 2 gün önce kakasını simsiyah yaptı, bir sonraki sefer yine aynı şekilde ve daha fazlasını yaptı. Bebeğim kolikli; doktorum alerjisi olabileceğini söyledi. Bilgilendirebilir misiniz beni?

CEVAP 31:

Siyah kaka, kakada kan bulunma olasılığını düşündürür; ancak ilaç veya besinlerle (anne sütü aldığı dönemde annenin aldığı besinler de dahil) ilgili olması da muhtemeldir. Bu durumda bazı tetkikler yol gösterici olacaktır. Çocuk doktorunuza ya da çocuk alerji veya çocuk gastroenteroloji uzmanına başvurabilirsiniz.

SORU 32:

Oğlum 28 aylıkken ishal oldu, su gibi. Ondan sonra da düzelmedi. 2 aydır mukuslu kaka yapıyor ve bu sayı beşe kadar çıkıyor. Tüm tahliller temiz. En son, doktor süt alerjisi testi yaptı. Sonuç daha gelmedi. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP 32:

Bir yaşından sonra besin alerjisi ortaya çıkması sık değildir. Kakada bazı testler yapılabilir. Süt içtiğinde kaka sayısında artış oluyorsa bu anlamlı olabilir. Bu gibi konularda deneyimli olan bir çocuk gastroenteroloji uzmanına ya da bir çocuk alerji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU 33:

Bebeğim 6 ay 24 günlük. İnek sütü alerjisinden süpheleniyorlar. Henüz tahlil yapılmadı. Bizim tepkimiz kakada ara ara mukus olması ve ciddi bir uyku problemimiz var. Ek gıda olarak sebzeleri denemeye başladım. Fakat kahvaltıda ne verebilirim. 3 aydır diyetteyim. Ama herhangi bir değişiklik yok.

CEVAP 33:

Öncelikle inek sütü alerjisini kanıtlamak uygun olur. Tip 1 alerji ya da enterokolit varsa kahvaltıda süt ve süt içeren ürünler verilemez. Çoklu besin alerjisi olabilir. Bebeğinizin büyüme ve gelişmesi iyi ise problem yok, sebze çorbası bulguları arttırmıyorsa vermeye devam edin.

SORU 34:

17 aylık oğlumun süt ve süt ürünlerine alerjisi var. Anne sütü olmadığı için onu da kestim 1 ay önce. Devam sütünü hiç sevmedi. Şu an onu da vermiyorum. Ona özel yemekler hazırlıyorum. Ama yine de başı, vücudu kaşınıyor. Bazen poposunun pişiği artıyor. Bu kadar dikkat etmeme rağmen neden olur kaşıntı çözemiyorum.

CEVAP 34:

Atopik Dermatit kliniğinin en önemli ve en inatçı bulgusu kaşıntıdır; tedavisi zordur, arada alevlenmeler gösterir. Terlemeye dikkat edin. İnce giydirin, yün ve sentetik giysiler kullanmayın.

SORU 35:

Kızımın doğduğu gün itibari ile ağlamaları başlamıştı. Kolik gaz sancısı derken aylarca sıkıntı yaşadık ve gaz ilaçları ile ona çare olamadık. Doğru tanı ve tedaviyi bulmak için doktor doktor gezerken bir de reflü ile tanıştık. Kızım şimdi 2 yaşında ilerlemiş reflüsü var. 2 aydır süt, yumurta, dana eti diyetindeyiz. Reflü için 1,5 ay ilaç kullandık. Reflü anlamında iyileşmeyi ne kadar süre sonra beklemek gerekir? Hala geceleri defalarca uyanıyor, sıkıntısı olduğu her halinden belli… Başka gıdalara da alerjisi olabileceğinden endişe ediyorum.

CEVAP 35:

Reflü genellikle 1-2 hafta içinde tedaviye yanıt verir ve tedaviye devam edilirse, diyet+ilaç tedavisi ile kontrol altına alınır. Sizin bebeğinizde sanırım çoklu besin alerjisi var. Çocuk alerji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 36:

Süt alerjisi olan 14 aylık oğlum var. Deri testinde çıktı. Tepkimiz egzama idi. Egzama ara ara kollarında eklem yerinde tekrarlıyor. Sürekli nemli tutuyorum. Sorum şu; bilmeyerek süt ve ürünlerine maruz kalırsa oğlum, anaflaksi olur mu? Deri testinde +4 yazmışlar, bu ileri düzeyde olduğunu mu gösteriyor?

CEVAP 36:

İnek sütü alerjisi olan her çocukta anafilaksi olmaz. Sizin çocuğunuzda egzamanın tetiklediği anlaşılıyor. Yine de izlem sırasında dikkatle değerlendirilmesi uygun olur.

SORU 37:

Oğlumun süt alerjisi var. Yaklaşık 4 aydır diyet yapıyoruz. Bariz süt ve süt içeren ürünler kullanmıyoruz. Tepkimiz ciltte egzama olduğu için atopik dermatiti vardı. Eser miktarda içerebilir yazan hazır gıdaları tüketirsek alerjinin iyileşme sürecini uzatır mıyız ya da çok sorun olur mu?

CEVAP 37:

Egzama inek sütü ile alevleniyorsa inek sütü ve ürünlerini 6 ay kadar kestikten sonra tekrar test yapılarak izlenmesi gerekir. İnek sütü alerjisi genel olarak bir ya da iki yaşından sonra düzelir. Ancak kan değeri yüksek ise daha büyük yaşlara kadar devam edebilir. Çok az süt ürünü problem çıkarmıyorsa alınabilir.

SORU 38:

4,5 aylık oğlumu sadece mamayla besliyorum. Egzama ve yeşil gaita yaklaşık 2,5 aydır var, doktoru krem önerdi. Bugün tek sefer gaita yapmasına rağmen kıvamı sıvıydı ve gaitada kan ve beyaz tanecikler gördüm. Doktorunu aradım ve enfeksiyon ya da besin alerjisi olabileceğini ama şu anda herhangi bir teste gerek olmadığını, ateş vb… enfeksiyon bulgusu yoksa çocuğu takip etmemizin yeterli olduğunu söyledi. Ben eğer süt alerjisi ise mamayı vermeye devam ederek oğluma zarar vermiyor muyum? Bunlar için ne gibi bir test yaptırabilirim?

CEVAP 38:

Büyük bir olasılıkla besinlere karşı bir alerji var. Egzama tip 1 alerji ile ilgilidir; ayrıca kakada kan olması proktokolit ile ilgili olabilir. Tetkik yapılabilir. Alerji bulunursa o besini içermeyen mamalar verilebilir. Bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 39:

Calprotectin testi neye göre yüksek çıkıyor, yüksek çıkması ne anlama geliyor? Mesela kızımın >800 çıktı arkadaşımın oğlunun >249, benim kızımın daha mı çok gıdaya alerjisi var? İkimiz de diyete başladık. Ayları küçük olduğu için (2 ay) kan testi yapılmadı…

CEVAP 39:

Bağırsaktaki inflamasyonu ve besinle karşılaşmanın devam ettiğini gösteriyor. Sıkı diyetle azalması beklenir.

SORU 40:

Bebeğim 3,5 aylık ve inek sütü ve yumurta alerjisi çıktı. Hem deri hem kan testleri yapıldı; fakat alerji doktoru ayrıntılı bilgi vermedi. Süt ve yumurta ürünlerini kestim. Bebeğim hem atopik dermatit hem de kurdeşen. Bu durumun vahim olduğunu mu gösterir?

CEVAP 40:

Süt ve yumurta içeren ürünleri vermemeniz uygun olur; ayrıca anne sütü veriyorsanız siz de bu besinleri almayın. Atopik dermatitli bebeklerde besin alerjisi olması normaldir. Zamanla düzelmesi beklenir.

SORU 41:

İnek sütüne alerjisi olan 8 aylık bebek ne yemelidir?

CEVAP 41:

İnek sütü ve süt içeren besinleri vermeyin. Bunun dışında yaşına uygun diğer besinleri yedirebilirsiniz.

SORU 42:

10 günlük bebeğime inek sütü alerjisi olabilir diye kakasından kan geldiği için test yaptırdım. Sonucu 0.11, referans ağırlığı 0.35 ne anlama geliyor?

CEVAP 42:

İnek sütü spesifik IgE negatif olduğu anlamına geliyor. Anne sütü vermeye devam edin. Kakasında kan tekrarlarsa öncelikle annenin aldığı inek sütünü kesmeniz uygun olur.

SORU 43:

Kızıma 1 aylıkken süt alerji teşhisi konuldu. Ben daha da ciddiye alıp bu durumu yumurta ve alerjik olabilecek her şeyi tüketmedim. Kızım şimdi 1 yaşında. Yumurta sarısına başladık, sorun olmadı. Su çiçeği ve kızamık aşısının yapılması gerekiyor. Bu bizi endişelendiyor. Yumurta sarısına tepki vermemesi aşıda sıkıntı yaşamayacağımız anlamına gelir mi? Kesin alerji yapan gıdaları bulmak için deri testi mi kan testi mi kesin sonuç verir?

CEVAP 43:

Deri testi ve kan testi her ikisi de yapılabilir. KKK aşısı için yumurta akı ile alerji gerçekten tespit edilirse aşının doktorunuzun ofisinde yapılması ve 30 dakika gözlenmesi uygun olur. Bir yaşından sonra süt alerjisinin düzelme olasılığı yüksektir.

SORU 44:

Bebeğim hem prematüre hem de gelişim geriliği ile 1500 gr. doğdu. İlk 6 ay sadece anne sütü aldı. Ek gıdaya geçtiğimizde yüksek düzeyde inek sütü ayrıca yumurta ve kırmızı et alerjisi olduğunu öğrendik. Ama ben alerji olduğunu bilmeden bol miktarda süt ürünleri, yumurta ve et tüketiyordum. Şimdi ben bebeğime nasıl bir zarar vermiş olabilirim? Gelişimi yavaştı, doğum kilosuna bağladılar. Yoğun kusuyordu, erken doğuma bağlı mide kapakçığı gelişmemiştir dediler. Gazı çok fazlaydı, silikon meme ucu ile emzirmeme bağladılar. Kaka rengini, kokusunu demir ilacına bağladılar. Uzun oldu; ama bebeğime benim yediklerimin çok zararı olmuş mudur?

CEVAP 44:

Endişe etmeyin, zararı olmaz. Şimdi alerji olan besinleri vermediğiniz için bebek rahat eder. Bir süre sonra tolerans gelişir ve problem çözülür. Anafilaksi olmadığı için herhangi bir kalıcı problem olmaz.

SORU 45:

16 aylık bebeğim var. Sık sık burun tıkanıklığı ve kuru öksürüğü var. Onca ilaç kullandı, sonunda bir doktor durum alerjik gibi desi. Yemeğe karıştırılan toz verdi ve 1 kutu bitir sonra 1 kutu daha kullanacağız dedi. Fakat ben 2 kutu için 2 ay ara verdim çünkü soğuk algınlığı oldu. Şimdi kullansam bir sıkıntı olur mu?

CEVAP 45:

Bebeğinizi bir çocuk alerji uzmanına götürüp bu konuda tetkik yaptırmanızı ve daha sonra önerilen tedaviyi uygulamanızı öneririm.

SORU 46:

Benim bebeğim 4,5 aylık. 1 hafta önce kakasından kan geldi ama ben doğduğundan beri peynir tüketiyordum. Bebek sürekli huzursuz ve kolikliydi. Kakası 2 aylıktan beri renk değiştiriyor. Bazen yeşil bazen kahverengiye yakın bir renk alıyor ve mukuslu. Ben bebeğime sadece anne sütü veriyorum ama emmek istemiyor artık. 5 dk. emip ağlamaya başlıyor, sürekli emerken kıvranıyor. Süt ürünleri, yumurta yemeği kestim ama emerken hala sıkıntı yaşıyorum. Bu konuda ne yapabilirim?

CEVAP 46:

Bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmelisiniz. Tetkik yapılırsa ıgE ya da nonIgE aracılıklı reaksiyon konusunda ayırıcı tanı yapılabilir. Anne sütü ile beslenme devam eder belki ek besin başlanabilir. Ek besin olarak amino asid bazlı mama önerilebilir.

SORU 47:

Bebeğim 10 aylık. Kilo alımı düşük olduğu için doktorumuz gaita testi istedi. Referans değeri <50, sonuç 151 çıktı. Alerjik bir durum olabilir dedi. Sizce bu sonuç normal mi?

CEVAP 47:

Bu test sonucunu doktorunuzla görüşmeniz daha uygun olur. Alerji düşündüyse ona uygun spesifik IgE testleri yapılabilir.

SORU 48:

Oğlum şu an 11 aylık. 3 aylıkken süte alerjisi var denildi, yüzünde kızarıklıklar falan oluyordu. 2 ay önce alerji doktoruna götürdük test yapıldı temiz çıktı. Şu aralar sütle ilgili besinler veriyorum, sorun yaşamıyoruz. Ama asitli bir şey verdiğimde hemen anlık kazanıyor. Egzaması var ve alerjik astım denildi; ama ona test yapılmadı. Alerjik astım için de test yaptırmalı mıyım? Bu sorunlarımız için ne yapmalıyım?

CEVAP 48:

İlk yaş içinde egzama varsa Atopik Dermatit tanısı mevcut demektir. Atopik Dermatitli çocuklardan birçoğunda besin alerjisi vardır. Atopik Dermatitli bebeklerde sonraki yaşlarda astım bulguları ortaya çıkabilir. En azından besinlerle ilgili alerji testleri yapılması iyi olur. Çocuk alerji uzmanı bir doktorun bebeğinizi görmesi uygun olur.

SORU 49:

Benim oğlum 11 aylık. 5 aydır kakasından kan geliyor. Son 3 aydır alerji dedikleri için yani süt ve süt ürünleri vermiyoruz, ona özel mama veriyorum. Ama hala geliyor, ara ara kesiliyor. Ama bir bakıyoruz tekrar geliyor ve kilo almıyor. 3 aydır 11 kilo. Tekrar gelmesi nedendir?

CEVAP 49:

Çoklu besin alerjisi olabilir; bu nedenle sütten başka besinlere de yanıt veriyor olabilir. Bu tip alerjiler genellikle 1 yaşından sonra düzeliyor. Daha iyi bir izlem için çocuk alerji ya da çocuk gastroenteroloji uzmanı ile görüşmenizi öneririm. Bu konuda en iyi eğitimi alan doktorlar çocuk alerji ve çocuk gastroenteroloji uzmanlarıdır.

SORU 50:

6 aylık kızımız var. Kakası genel olarak mukuslu. Doktorumuz gaita amip ve kan testi istedi, bir şey çıkmadı. Kandan spesifik ige cows milk bakıldı. Değeri 0.35 çıktı. Negatif olsa da alerji olabileceği söylendi. Mukuslu kaka haricinde hiçbir sıkıntımız yok. Kızarıklık, egzama, huzursuzluk hiçbiri yok. Kilo alımı çok güzel. 3.200 gr. doğmuştu. Şu an 8.200 gr. Sadece anne sütüyle besleniyordu. İki mama kaşığı yoğurt verdiğim akşamda kakasından kan geldi. Ertesi gün ben dana eti yemiştim, yine kan geldi. Ek gıdaya başlamalı mıyım? Kesinlikle süt alerjisi midir? Başka besinlere alerjisi varsa nasıl anlayabilirim? Her yeni besin denemesi için kaç gün beklemeliyim?

CEVAP 50:

Süt alerjisi olma olasılığı yüksek; ayrıca çoklu besin alerjisi olabilir. Kakada mukus nedeni olabilecek kistik fibrozis vs. gibi hastalıklar var. Ancak onlarda kaka kötü kokuludur ve bebeğin kilo alımında problem olur. Bu gibi durumların çözümünde bebeğe verilen bütün besinlerin kaydedilmesi ve doktorla birlikte değerlendirilmesi önem taşır. Bu konularda uzman olan (çocuk alerji ya da çocuk gastroenteroloji uzmanı) bir doktor ile görüşmenizi öneririm.

SORU 51:

Kızım şu an 7 aylık. 2 aylıkken süt alerjisi teşhisi kondu. Kanlı mukuslu kaka, kusma ve kilo alımında düşüş vardı. Emzirdiğim için ben sıkı diyet yaptım, hiçbir süt ürünü ve süt içerebilecek gıdayı tüketmedim. 6 ay sadece emzirdim. Şu an sebze meyve ve sütsüz muhallebi yiyor. Ben diyete girdikten sonra gelişimi çok çok iyi. Doktorumuz benim diyetimi yavaş yavaş bozdurdu. Yüzde yüz keçi peynirli sütü ve yoğurdu tükettim bol bol bir hafta boyunca. Kızımda en ufak bir etki olmadı. Hala da tüketiyorum yaklaşık iki haftadır. Doktorumuz keçiyi güvenli listesine aldı. Artık inek denememiz gerektiğini söyledi. Bir hafta boyunca inek ürünleri yiyeceğim ama korkuyorum. Bu ayda alerjinin geçmiş olma ihtimali var mı? Genelde 1 yaştan sonra geçtiğini okuyorum. Bir hafta inek ürünü yediğimde etki görmezsem güvenli listesine alabilir miyim? Yorum yapar mısınız lütfen?

CEVAP 51:

İnek sütü ve keçi sütü birbirine çok benzer. Bu nedenle problem olmayacağını düşünüyorum. Doktorunuzla iş birliğiniz çok güzel, aynı şekilde devam edin.

SORU 52:

Yoğurt yedikten 2-3 gün sonra kakasında beyaz beyaz çıkıyor, sonraki günlerde ishal başlıyor. Kilo alımı yok denecek kadar az. Kan ve deri testinde alerji çıkmadı dediler. Ne önerirsiniz? Şuan 9 aylık, test 6 aylıkken yapıldı. Yüzünde ve vücudunun bazı yerlerinde sivilce gibi kırmızı ortası beyaz ya da sarı nokta gözüken şeyler oluyor. Ne yedirip ne yapacağımı şaşırdım. Lütfen yardım edebilir misiniz?

CEVAP 52:

Süt alerjisi olduğu anlaşılıyor. Yoğurt bir süt ürünü olarak sindirim sistemini etkiliyor. Ayrıntılı izlem gerekir. Bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU 53:

Bebeğim 5. ayını doldurdu. Yaklaşık 20 gündür sık ve ishale yakın dışkı yapma sorunu mevcut. Ayrıca yüzünde başlayan egzama türü kızarıklık vücudunda da görülmeye başladı. Gaita testi yapıldı ve sonuçları temiz çıktı. Süt alerjisi olabilir diye ben diyete başladım ve doktor da mamasını değiştirdi. Bu mamadan sonra ise dışkısı yemyeşil, ishal ve kokulu. Bu değişimin sebebi ne olabilir sizce?

CEVAP 53:

İnek sütü alerjileri nonalerjik dediğimiz bir türde, deri ve sindirim sistemi belirtileri vererek alerjik tepki gösterebiliyorlar. Bu durumda yanıt alınması için diyetin 2 hafta kadar devam etmesi gerekir.

SORU 54:

Benim kızım 15 aylık, anne sütünü 6 aylıkken kesti. Sonra 1 yaşında inek sütü yermeye başladık. Ama sonra çocuğum 1 gün kabız, 2 gün ishal oluyor. Ne yapabiliriz?

CEVAP 54:

Meyve püresi, sebze çorbası, püresi ve lifli besinler ile beslenmesi uygun olur. Bu konuda bir çocuk gastroenteroloji uzmanına giderek bebeğinizin kakası konusunda daha iyi bilgi alabilirsiniz. Çocuk gastroenterologları bu konuda en çok eğitim alan doktorlardır.

SORU 55:

7 aylık oğluma atopik dermatit tanısı kondu. Benim diyetimden süt ve süt ürünleri çıkartıldı, azalmalar başladı. Yalnız şimdi ek gıdaya başladık. İlk pirinç unu ve su ile muhallebi verdim 3 gün kuralına uyarak ama korkuyorum hangi besinleri vereceğimden. Bu konuda yardım istiyorum, tatlandırmak için pekmez versem sakıncalı mı? Sabahları yumurta sarısı verebilir miyim?

CEVAP 55:

Öncelikle hangi besinlerin alerjiye neden olduğunu tam olarak öğrenmeniz uygun olur. Bu konuda tetkik yapılarak alerjik olmayan ve bebeğinize verilebilecek olan besinler tespit edilebilir. Alerjik olan besinleri veremezsiniz. Atopik dermatitli bebeklerin %30-40 kadarında besin alerjisi tespit edilir. Bebeğinizi bu konularda uzman olan bir çocuk alerji uzmanına götürmenizi öneririm.

SORU 56:

Benim bebeğim 4 aylık. Bir ay önce günde 6-7 kez mukuslu kaka yapmaya başladı. Gaitada gizli kan pozitif ve bol lökosit görüldü. Sadece anne sütü alıyor. İnek sütü alerjisi olabileceği için süt ve ürünlerini yemedim. Bir hafta içinde kakada düzelme olmadı. Sonra yumurtayı kestim, 2-3 gün sonra kaka sayısı günde 4 kereye düştü. 2-3 gün sonra tekrar 6 kez veya 5 kez yapmaya başladı. Tatmin edici bir düzelme olmadı. Doktorumuz “büyümesi normal ve keyfi yerinde, böyle devam edelim süt ve yumurta yemeden” dedi. Diyete başladıktan kaç gün sonra ishalin düzelmesi gerekir? Başka bir besin diyetimden çıkarmam gerekir mi? Alerji dışında başka bir tanı olabilir mi? Döküntüsü hiç olmadı. (Bende de ağrı kesici alerjisi var. Gebelik öncesi kronik ürtikerim vardı şu an yok.)

CEVAP 56:

Anne sütüne devam. Büyük ihtimalle proktokolit dediğimiz bir tablo söz konusu. Buna neden olan besinler başta inek sütü olmak üzere yumurta vs. olabilir. Siz bunları almadığınızda 1-2 ya da bazen 3-4 hafta içinde sonuç alınır. Proktokolitin prognozu iyidir, en geç bir yaşa doğru tolerans gelişir. Bebeğinizin takibini bir çocuk alerji uzmanı ile birlikte yapmanızı öneririm.

SORU 57:

Merhaba, oğlum şu an 6 aylık, 2,5 aylıkken inek sütü alerjisi teşhisi konuldu ve çocuk doktorumuz diyet listesi verdi. Bu diyete uyduk ancak şikâyetlerimiz hala devam ediyor ve bundan dolayı çoklu gıda alerjisinin olduğu kanısına vardık. Doktorumuz ise bu şikâyetleri çok önemsemiyor, dışkıda kan, kilo ve boyunda sorun yoksa sıkıntı yok diyor. Bununla beraber keçi peyniri ve yoğurduna başlamamızı söyledi, onun verdiği diyet listesindeki yasak yemekler haricinde bebeğin her şeyi tüketebileceğini ve ek gıdaya da başlamamızın uygun olacağını söyledi. Ancak ben ikna olamıyorum, doktoru dinlersem sanki bebeğin alerjisi daha da ilerleyecek gibi. Şikâyetlerimiz ise bitmeyen gaz sancısı yani karın ağrısı, arada isilik gibi kızarıklıklar, sürekli pişik, mukuslu kaka, ishal, hıçkırık, hapşırma, hırıltı, arada bir burun tıkanıklığı, huzursuzluk, uykudayken kıvranma, emerken çok huzursuz ve meme reddi gibidir.

CEVAP 57:

Bebeklerde çoklu gıda alerjisi oldukça nadir bir durumdur. Besin alerjisi olan bebeklerde alerjik nezle, astım gibi solunum yolu alerjileri de olabilir. Ciddi inek sütü alerjisi olan bebeklere keçi sütü, peyniri, yoğurdu da alerji yapabilir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

SORU 58:

Merhaba Hâlihazırda mama kullanmaktayım, bebeğime inek sütü alerjisi teşhisi konmadığı halde Aptamil alerjik bünye bebek maması kullanmamın bir sakıncası olur mu? Bu arada anne sütünü arttırmak için önerilerinizi merak etmekteyim? Teşekkür ederim.

CEVAP 58:

Anne bebek için çalışan bir fabrika gibidir, anne sütü bebeğin gereksinimi kadar yapılır, bebek ne kadar fazla emerse annenin sütü o kadar artar, özellikle gece emzirme anne sütünü arttırır. Herhalde hem anne sütüne devam ediyorsunuz hem de formül mama kullanıyorsunuz. Bebek mama ile beslendiği öğünlerde tok olduğundan emmeyeceği için annenin süt üretimi giderek azalır ve zaman içinde azalır.

SORU 59:

Merhaba, oğlum 16 aylık ve yaklaşık iki ay kadar önce ağız kenarı ve dudak kenarlarında kızarıklıklar oluştu. Cilt doktorumuz impetigo tanısı koydu, antibiyotik şurup ve krem ile biraz azalmalar oldu. Ancak tamamen geçmeyince bu kez de 10 gün boyunca antibiyotik içerikli kortikoid krem kullandım ve tamamen geçti. Sonrasında ise 3 gün içinde tekrar etti ve kızarıklık arttı. Sizce alerji olabilir mi, ne önerirsiniz? Teşekkürler

CEVAP 59:

Alerji olabilir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

SORU 60:

Merhaba, 2 ay önce bebeğimin bağırsağına tıkanma ve safralı kusma nedeniyle ileostomi açıldı ancak beslenme denemelerinde uzun bir süre kusmaları devam etti. Bebeğim şu an 4 aylık. Son 2 haftadır anne sütü ve formül süt alıyor ve kusmaları kesildi ancak dışkıda kalprotektin değeri 278 çıktı. Bebeğimde inek sütü alerjisi var mıdır?

CEVAP 60:

Kalprotektin testinin doğrudan inek sütü alerjisi tanısında yeri yoktur. Bebek anne sütü ve formül sütü sorunsuz tükettiği için inek sütü alerjisi düşünülmez.

SORU 61:

İkinci oğlum 11 aylık. Yaklaşık 5 aydır mama kullanıyoruz. İlk önce belli bir markayı kullandık sonra eşim bir şey olmamasına rağmen başka marka kullanmaya başladı. İlk başlarda bir şey yoktu ama şimdi yanaklarında kırmızılık oluyor. Mamayı bıraktıktan sonra normal süte geçtik yanakları normale döndü. Önemli bir sorun olabilir mi? Mama kullanabilir miyiz?

CEVAP 61:

Yanaklarındaki kızarıklıklar mamaya bağlı olmayabilir; egzama olabilir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

SORU 62:

Değerli hocalarım; 4 buçuk aylık oğlumum kakası neredeyse doğumundan itibaren yeşil ve mukuslu. Kan damlası da gördükten sonra süt alerjisi şüphesiyle diyet yaptım. Sütüm yetmeyince laktozsuz mama aldık ve severek yiyor, hiç bir sorun olmuyor. Ancak ben süt alerjisi diyetimi bir dilim kek yiyerek bozdum yeniden belirtiler tekrarladı. Laktozsuz mama da süt bazlı ise neden benim diyetim bu kadar önemli oluyor? Saygılarımla

CEVAP 62:

Bebek laktozsuz mamayı sorunsuz tüketebiliyorsa bebekte inek sütü alerjisi yok demektir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

SORU 63:

Merhaba, bebeğim üç aylık olmak üzere fakat bir aydır kilo alamadı. Bütün tahlilleri yaptırdık ve hepsi normal çıktı, kan testi ise 15 gün içinde sonuçlanacak. Sıkıntılarımız ise şöyle; yüzünde kızarıklık ve kabarcıklar var, sarı renkli dışkı. Mamasının içine iki gündür süt ürünü olan bebe bisküvisi katıyorum ve bununla beraber sıvı halde dışkılamaya başladı. Cildi ise çok kuru. Alerjisi olduğunu düşünüyorum ve doktorda yumurtaya olabileceğini söyledi. Bu halde özel mama kullanmam mı gerekiyor? Devlet karşılar mı? Sizce kilo almaması bu durumlara bağlı olabilir mi? Çünkü doktor ikinci ihtimal olarak kalp rahatsızlığına işaret etmişti. Gelişimi fena değil sadece kilo alma sorunu var. Teşekkürler.

CEVAP 63:

Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

SORU 64:

Merhaba, Benim oğlumun iki buçuk aydır süt alerjisi var. Aptamil Pregomil AS aldım. Fakat oğlum istemiyor ve geri çıkartıyor. İçerisine şeker veya tatlandırıcı koysam bir sorun olur mu?

CEVAP 64:

Çok az miktarlarda doğal tatlandırıcı veya şeker konulabilir.

SORU 65:

Merhaba, kızım inek sütü alerjisiydi çok şükür geçti. Ancak emmesi düzelmedi neden olabilir acaba?

CEVAP 65:

Emzirmeden kesilip biberona geçilen bebekler biberona alıştıklarında tekrar anne sütüne dönmek için çok azimli olmak gerekir. Bebek iyi kilo almıyorsa Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

SORU 66:

Merhaba, dört aylık bebeğim kakasını yapamıyor. Tuvaleti geldiği zaman şiddetli ağlaması oluyor, alerjiyle ilgili bir sorunu olabilir mi? Yanaklarında egzama tarzı kızarıklık oluyor ve bazen başta ve kaslarda konak mevcut.

CEVAP 66:

Bebeğinizdeki belirti ve bulgular alerjiye bağlı olabilir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

SORU 67:

Merhaba, bebeğime 15 günlükken kötü kokulu sıvı dışkı ve sarı renkte kustuğu için inek sütü alerjisi kondu. Şu anda mama ile besliyorum. Ek gıdaya geçtiğimde süt ürünleri verebilir miyim? Eğer verebiliyorsam ne kadar süre sonra verebilirim?

CEVAP 67:

İnek sütü alerjisi genellikle geçicidir. Bebeğin şikâyetlerinin ciddiyetine ve durumuna göre geçip geçmediği 6-12 ay aralıklarla kontrol edilir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

SORU 68:

Merhaba, 4 buçuk aylık bebeğim var. Süt alerjisi ve atopik dermatiti var. Ben de diyet yapmaya başladım ve ek gıdalara başladık. Bebeğim mukuslu ve sarı renkte dışkılamakta, sizce yediği bir şey den etkilenmiş olabilir mi? Atopik dermatit ne zaman geçer? Vücudunu devamlı nemli tutmam gerekir mi? Teşekkürler.

CEVAP 68:

Atopik dermatit çoğunlukla cilt yapısının doğuştan bozuk veya hassas olmasına bağlı olarak gelişir. Cilt çoğunlukla kurudur, cilt ne kadar nemlendirilirse o kadar egzamalar az gelişir. Bazen inek sütü veya yumurta gibi besin alerjilerine bağlı olarak gelişebilir. Süt alerjisi çoğunlukla tek başına görülür, birden fazla besine alerji nadir bir durumdur. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

SORU 69:

Merhaba, kızım altı aylık ve atopik dermatit tanısı konuldu. Sorum şu; toz şekeri alerji yapar mı? Kek için kullandığımız vanilya tozunu tatlandırmak için kullanabilir miyiz?

CEVAP 69:

Toz şekeri alerji yapmaz, vanilya tozu tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Atopik dermatitin inek sütü alerjisine bağlı olma şüphesi varsa Çocuk Alerji uzmanının değerlendirilmesi uygun olur.

SORU 70:

Merhaba, dokuz aylık bir kızım var. Peynir, yumurta ve dana eti tükettiğinde hiçbir sorun yaşamıyoruz, sadece yoğurdun değdiği yer kızarmakta, 5 ila 10 dakika arasında da geçiyor. Bunların dışında bir alerjik reaksiyon mevcut değil(Gaz, soluk alma zorluğu, tıkanıklık vs.).Kan testinde inek sütüne olan tepkimesine bakıldı ve sonuç temiz çıktı. Sizce endişe edecek bir durum var mıdır? Kızarıklık geçici olabilir mi? Ne yapmam gerekir? Teşekkürler.

CEVAP 70:

Bebeğin herhangi bir şikâyeti yok ve iyi kilo alıyorsa yedirmeye devam edebilirsiniz, bebeğin yoğurda karşı kontakt ürtikeri olabilir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 71:

Merhaba kırk günlük bir bebeğim var, sütten kesildi, ağız dolusu kusmaya başladı ve üç aydır formül süt içiriyoruz. Şimdi ise formül sütü içerken de zorlanmakta, sizce iştahı mı kapanmıştır yoksa benim sütümde de olduğu gibi acı mı çekiyordur? Kakası ise yeşil renkli ve çamur kıvamında seyrediyor. Doktor süt alerjisi olabileceğini söyledi ve HA mama önerdi, fakat içeceğini düşünmüyorum çünkü AR’yi içmemişti. Doktor ek gıdaya geçebileceğimi söyledi ancak sizce bunun faydası olur mu?

CEVAP 71:

Bebek iyi kilo alıyorsa 6. Aya dek anne sütü, anne sütü yoksa formül süt ile devam edilmesi önerilir. Bazı bebeklerde ilk üç ayda kolik denilen ağlama nöbetleri, huzursuzluk olabilir. Her annenin sütü bebeği için özeldir, tat sorunu beklenmez. Ancak doğru teknikle emzirilemediğinde sorun yaşanılır. Bebeğin süt alerjisi açısından değerlendirilmek üzere Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülmesi gerekir.

SORU 72:

Merhaba, kızım ilk iki ay sonunda sütümü ret etti, üç ay sonunda biberonu bıraktı. Ne yapsak bir türlü emziremiyoruz. Ek gıdaları ise çoğu zaman kusmakta. Vücudunda alerjen belirtiler de yok, sadece beslenmeyi sevmiyor. Ne önerirsiniz?

CEVAP 72:

Eğer bebek beslenmeyi reddediyor ve iyi kilo almıyorsa mutlaka tekrar değerlendirilmesi gerekir.

SORU 73:

Merhaba Bebeğimin burun tıkanıklığı sebebi ile doktora gittiğimizde, çocuğun yüzünde uzun zamandır olan kızarıklıklar mevcuttu. Krem sürünce geçecek gibiydi ve doktora söylediğimde ise inek sütü alerjisi olabileceğini söyledi. Dışkısında bir sorun yok ve herhangi bir tahlil yapılmadı. Kızım şu an altı aylık ve 10 gündür süt tüketmiyor, ancak hala yüzündeki kızarıklık geçmedi. Amino asit bazlı mama kullanmaktayım. Sizce ne yapmalıyım. Teşekkürler.

CEVAP 73:

Yüzdeki kızarıklıklar egzama belirtisi olabilir; egzama süt alerjisi olmadan da görülebilir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.

SORU 74:

Merhaba, bebeğim 2 aylıkken dışkısından kan geldi ve doktorumuz süt alerjisinden şüphelenip kan test yaptırdı. Bu testte Çilek, fıstık, dana eti ve siyah zeytin alerjisi olduğu çıktı. Bebeğim şu an 8 aylık ve ben çok katı diyet yaptım, şu an hala çoğu şeyi ve süt ürünlerini tüketmiyorum. Benim sorum şu; ben alerji uzmanına gitmedim ve benim bebeğim de alerji değil de başka bir sorun olabilir mi? Varsa nasıl anlaşılır?

CEVAP 74:

Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilip besin alerjisinin dışlanması, diğer karışan hastalıklar açısından değerlendirilmesi gerekir. Kan tetkiklerinde bazı besinlere karşı pozitif değerler bebeğin mutlaka o besinlere karşı alerjisi olduğunu göstermez.

SORU 75:

Merhaba, bebeğimin sürekli mukuslu kakası ve boğazında balgam varmış gibi hırıltısı var. Doktor inek sütü alerjisi olabilir dedi. Üç haftadır diyet yapıyorum hiçbir değişiklik yok. Bu şikâyetlerle başka bir şeye alerjisi olabilir mi?

CEVAP 75:

En sık görülen besin alerjisi inek sütü alerjisidir. Pratikte diğer besinlere karşı alerji çok daha nadirdir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi uygun olacaktır.

SORU 76:

Merhaba, inek sütü alerji teşhisi düşünülerek bana diyet önerildi. Emzirmeme ek olarak beş aylık kızıma Pregomin AS verildi. Fakat dışkısı siyaha yakın bir renk ve hala mukuslu, sebebi mama kaynaklı olabilir mi?

CEVAP 76:

Hayır, mama bu şikâyetlere neden olmaz.

SORU 77:

Bebeğim 9 buçuk aylık ve sütümden yeterli kilo alamadığı için keçi sütü bazlı mama ile takviye yaptım. 7 aylıkken ek gıdaya başladım, iştahlı olduğu için mamayı kestim. 3 gün kuralına uymadan havuç, brokoli, ıspanak, yumurta sarısı, lor peyniri, yoğurt, patates, yeşil ve siyah zeytin, kefir (az), irmik, pekmez (az), sarı ve siyah kuru üzüm, elma, mandalina ve muz verdim. Bir süre sonra uykudan kaşınarak uyanmaya başladı (özellikle geceleri kaşıntısı tutuyor). Burnu, gözleri ve alnını kaşıyor ardından uyanıyor. Gündüz ise sadece ensesindeki saç derisi kaşınmakta. Boyun ve üst sırt bölgesinde çok nadir olarak döküntü oldu (yün hırka giydirdiğimde boynu kızardı). Ayrıca; yıkadıktan sonra bir süre vücudunda belli kızarıklıklar oluşmakta. Şu an ise anne sütü ve mama veriyorum. 3 gün kuralına uygun olarak denemeye çalışıyorum ama işin içinden çıkamıyorum. Bir gün kaşınıyorsa bir gün kaşınmıyor. Anne sütü de aldığından biraz karışıyor galiba. Abisinde ise atopik dermatit vardı ve bir yaşından sonra geçti. Öykümüz biraz uzun oldu ama tavsiyeleriniz benim için çok önemli. Teşekkürler.

CEVAP 77:

Bebeğinizdeki yakınmalar atopik dermatit ile uyumlu gözüküyor. Atopik dermatit besinlere bağlı olmadan da gelişebilir. Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve iyi bir cilt bakımı önerilir.

SORU 78:

Bebeğim 15 günlük ve 6 gündür ağır pişik geçiriyor. Doktor süt alerjisi teşhisi koydu, süt ürünlerini tüketmememizi önerdi. Ayrıca; kendi sütümden de geçebileceğini söyledi. Artık ben de kullanmıyorum; ama geçmedi hala ve kanaması devam ediyor. Yaraları için kortizonlu krem bile kullandık ve kullanmadığımız krem kalmadı. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

CEVAP 78:

Bebeğinizdeki pişik kullandığınız bezle, bebeğin çiş ve kakası ile cildinin temas etmesiyle de ilgili olabilir. Öncelikle pişiğin tedavi edilmesi gerekir, kortizonlu kremler ile birlikte bazen mantarlara yönelik tedavinin belirli bir süre birlikte uygulanması gerekebilir. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 79:

Bebeğim 3 buçuk aylık. Şiddetli kusmaları var. Kalprotektin değeri 107 çıkmasına rağmen doktorum diyet yapılacak dedi. Sütüm diyetten etkilenir mi? Bu değere rağmen bebeğimde besin alerjisi var mıdır? Teşekkürler.

CEVAP 79:

Besin alerjisi tanısına tek bir kalprotektin değeri ile karar vermek doğru olmaz. Bu gibi testler tanıya yardımcı olabilecek testlerdir, kesin tanı için yeterli olmayabilir. Bebeğinde inek sütü alerjisi olan anneler diyet yaptığında kalsiyum desteği almaları gerekir. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 80:

Oğlum 64 günlük, 3 kg 950 gr ve 54 cm doğdu. Şu an ise 7 kg ve 64 cm. Persentil değeri +97 çıkıyor. Anne, baba olarak uzun ve kalıplı bir yapıya sahibiz. Sizce bebeğimizin gelişimi normal mi? Teşekkürler.

CEVAP 80:

Bebeğiniz iki ayda çok güzel kilo almış, her şey yolunda gözüküyor.

SORU 81:

Oğlum 3 aylık ve kakası mukuslu; çok az da kan geldi. Tahlilde bir sorun çıkmadı. Süt ürünlerini bir haftadır tüketmiyorum ve hala mukuslu devam ediyor; neden olabilir? Teşekkürler.

CEVAP 81:

İnek sütü alerjisinde eliminasyon diyetinin başarılı olabilmesi için hiçbir şekilde diyette kaçak olmaması gerekir. Bebeğinizin inek sütü alerjisi açısından Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 82:

Merhaba, bebeğim 6 aylık, kakası dört aydır sürekli gürültülü ve mukuslu. Huysuzluk, döküntü, kızarıklık gibi şikâyetler yok. Gaita ve gizli kanda temiz çıktı. Doktorumuz bağırsak florası bozulmuş olabilir dedi. Sizce bu durumda ne yapabilirim? Alerjik bir bebek olabilir mi? Teşekkürler.

CEVAP 82:

Bebeğinizde hafif tipte alerjik proktokolit olabilir. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı veya Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 83:

Bebeğim önce yeşil kaka yaptı, yaklaşık iki ay falan sonrada sarı mukuslu yapmaya başladı sizce neden olabilir? Teşekkürler.

CEVAP 83:

Anne sütü alan çocuklarda dışkılama rengi, sıklığı annenin yedikleri besinlere göre değişir, biraz daha kremsi yapıdadır, tamamıyla normal olabilir. Bebeğinizde ek olarak belirti ve bulgular varsa Çocuk doktorunun, gerekirse Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 84:

Bebeğim doğduktan sonra hep mama ile beslendi ve iki buçuk ay içinde emzirmeye başlayabildim. Şu an ise dört aylık. Doğduğu günden beri burnu hep tıkalı ve bu yüzden sürekli sürterek burnunu kaşıyor. Aynı zamanda pişik problemi de mevcut. Kakası hep mukuslu (bazen de kanlı 3-5 damla kadar), birkaç defa makatta pütür ve kızarıklık oldu ve kasığında taneler çıktı. Doğduktan sonra bu taneler yüzünde de çıkmıştı ama geçti. Mama kullanırken kusması çok oluyor. Bunlarla beraber doktorun susuzluktan olabileceğini belirttiği genital bölge kızarıklıkları da mevcut; ancak ne kadar su verirsem vereyim geçmiyor. Kasığında fıtık var ve çok huzursuz bir bebek, sürekli olarak ıkınıyor, ağlıyor ve inliyor. Sizce alerjisi olabilir mi? Bu sıkıntılar için doktordan test isteyebilir miyim? Teşekkürler.

CEVAP 84:

Bebeğinizin Çocuk alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 85:

Merhaba, bebeğim beş buçuk aylık. Yüzünde ve vücudunda kızarıklıklar var. Doktorumuz inek sütü alerjisi olduğunu düşünüyor ve Aptamil Pregomin AS verdi. Ancak; tadı çok kötü olduğundan içmiyor, vanilya özü koyabilirsiniz diyor ama bulamadım başka nasıl tatlandırabilirim? Teşekkürler.

CEVAP 85:

Bebeğinizde egzama gelişmiş olabilir, inek sütü alerjisi açısından Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 86:

Kızıma süt ürünleri ve yumurta alerjisi tanısı konuldu. Anne sütü verdiğim için diyet yapıyordum. Fakat dün farkında olmadan içine çok az da olsa yoğurt konulmuş yemek yedim. Akşam kızarıklık arttı ve bugün emzirmeden sonra kusmaya başladı. Anne sütünden alerjik maddeyi nasıl yok edebilirim? Teşekkürler.

CEVAP 86:

Eliminasyon diyetine devam etmek yeterli, çok az miktarda aldığınız süt ürünü, artık yeni üretilen anne sütünde kalmamıştır.

SORU 87:

Sekiz buçuk haftalık bebeğim var. Bundan birkaç hafta önce kakasında minik noktalar halinde kana rastladım. Amerika da yaşıyorum ve buradaki doktorumuza gösterdiğimde mukusu fark ettikten sonra üşüttüğü için olduğunu düşündüğünü belirtti. Kan için ise asidik yiyeceklerin neden olabileceğine işaret etti. O andan itibaren domates dâhil olmak üzere yeme içme düzenime dikkat ediyorum, 2 haftadır kan noktalarına 1-2 defa rastladım. Ancak; hala dışkıda mukus devam ediyor. Şimdi ise alerji testi yaptırdık ve sonuçları bekliyoruz. Sadece mukus, alerji belirtisi olabilir mi? Oğlumun şiddetli kusması yok, sadece 3 kere kustu ve son bir haftadır da olmuyor. Buradaki doktorlara pek güvenemiyorum; çünkü inek sütü alerjisinden haberleri yok. Alerji teşhisi için başka ne gibi belirtiler görülmesi gerekir, mukus yeterli midir? Teşekkürler.

CEVAP 87:

İnek sütü alerjisi her zaman testler ile gösterilemeyebilir. Bebeklerde inek sütü alerjisi çok çeşitli belirti ve bulgular ile seyredebilir. Bazısında karın ağrısı, gaz sancısı, kaka yaptığında rahatlama, kusma gibi sindirim sistemini ilgilendiren belirtiler, bazı bebeklerde deri bulguları görülebilir. İnek sütü alerjisi kuvvetle şüphelenildiğinde anneye eliminasyon diyeti verilir. İnek sütü alerjisine bağlı belirtiler inek sütü alerjisinin tipine göre bazen 48-72 saat içinde tamamen düzelir, bazısında 15 gün diyetten sonra yanıt alınır. Diyet tekrar açıldığında şikayetler tekrarlar. İnek sütü alerjisi tanısını koyarken dikkatli olunmalıdır, tedavisi ciddi eliminasyon diyeti gerektirir.

SORU 88:

Bebeğim dört buçuk aylık ve mama ile besliyorum. Üç hafta önce yaptırdığımız alerji testinde IgE sonucu 5.38, referans aralığı 0-15 çıktı. Doktorumuz süte alerjisi olduğunu söyledi ardından özel mama kullanmaya başladık, yalnız bebeğim 2 haftadır ishal. Rahatsızlığının geçmesi için laktozsuz süt bazlı mama kullanmayı düşünüyorum herhangi bir zararı olur mu?

CEVAP 88:

Alerji test sonucu inek sütü alerjisi tanısı için tek başına yeterli değildir. Bebeğinizdeki belirti ve bulgular da önemlidir. Bebeklerde “primer laktaz enzim eksikliği” son derece nadir bir durumdur. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 89:

Oğlum dört aylıkken aile hekimi kan ilacı verdi, 15 gün sonra alerji şoku gelişti. Yapılan kan tahlili sonucu süt ve süt ürünlerine 20.200 değerinde alerjik çıktı. Yüzünde egzama gibi kızarıklıklar var. Sizce kan ilacı kullanmalı mıyım?

CEVAP 89:

Alerji şoku ciddi bir durumdur, neye bağlı geliştiğinin aydınlatılması gerekir. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 90:

Bebeğim dört aylık, birinci ayından itibaren çok yüksek gürültülü dışkılıyordu. Çocuk doktorumuz gaita testinde redüktan madde tahlili yaptırdı ve pozitif çıktı. Bunlarla beraber laktoz intoleransı olduğunu söyledi ve bir damla önerdi. Şu an hâlihazırda damlayı kullanıyoruz; ancak gaz sancıları devam etmekte. Dışkıdan birkaç kez kan gördük ve uzun süren pişikler oldu. Dışkıda sürekli bir mukus hali var. Ağız çevresinde küçük kabarcıklar var, başka bir doktor inek sütü alerjisi oldu. Bu dönemde süt ürünleri tüketmemeye çalıştım. Tahlil sonuçları şöyledir; pH6 redüktan madde pozitif, gaita da 1-2 lökosit eritrosit görülmedi, yağ hücresi görülmedi, süt protein negatif, total ige 2 referans aralığı 20-100. Bu sonuçlar eşliğinde ne yapmalıyım? Laktaz enzimi içeren damlayı kullanmaya devam etmeli miyim? İnek sütü içeren diyete devam etmeli miyim? Pişik azaldı ama gaz sorunu devam etmekte, sizce bebeğimde laktoz intoleransı var mı? Saygılarımla.

CEVAP 90:

Bebeklerde laktoz intoleransı son derece nadir bir durumdur. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 91:

Merhaba 7 aylık bebeğim var. Bu zamana kadar herhangi bir pişik durumumuz olmadı; fakat dün ne yedirdiysem hiçbirini tam sindirmeden kaka olarak geri çıkarttı. Ispanak çorbası içirdikten sonra da poposu kabardı ve kızardı. Bepanthen sürdüm bu sabah geçmişti; ancak yine kabardı ve kızardı. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP 91:

Bebeğinizin daha önce ıspanak çorbası ile böyle bir şikâyeti olmadıysa, alerji ön planda düşünülmez. Bebeğiniz hafif bir sindirim sistemi enfeksiyonu geçiriyor olabilir; çok fazla ve sık kaka yaptığı için pişik olmuştur. Bepanthen pişik kremi değildir, çocuk doktorunuzun görmesi pişiğin durumuna ve ağırlığına göre tedavisini düzenlemesi uygun olacaktır.

SORU 92:

Selamlar, 40 günlük bebeğimde laktoz alerjisi çıktı. Doktorumuz 2 ay diyet yapmamı önerdi. İnek et ve süt ürünlerini tüketmeyeceğim. Bu dönemde kalsiyum takviyesi almak istiyorum. Önerebileceğiniz laktozsuz kalsiyum takviyesi (tablet) var mı acaba? Ayrıca keçi sütü veya marketlerdeki laktozsuz ürünleri kullanabilir miyim?

CEVAP 92:

Laktoz intoleransı ve inek sütü alerjisi birbirinden farklı durumlardır. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 93:

Merhaba, 2 ay önce inek sütü alerjisi teşhisi kondu ve ben de diyete başladım. Kakası hep yeşil ancak; mukus ve kan yok çok şükür. 3 aydır Neocate kullanıyorum ve mamanın tadını sevmediğinden vermekte zorlanıyorum. Sizce mamaya bir şeyler katmak için erken değil mi? Ne kullanabilirim?

CEVAP 93:

Eğer bebeğiniz 3 aydır bu mamayı tüketiyorsa tadına alışmıştır. Ancak yine de zorlandığını düşünüyorsanız doğal ev yapımı bir tatlandırıcıyla, örneğin az miktarda reçel veya pekmezle tadını değiştirebilirsiniz.

SORU 94:

Merhaba, benim bebeğim altıncı ayını bitirmek üzere. Hem inek sütü alerjisi hem de laktoz intoleransı var. Burada vermiş olduğunuz amino asit formülü ile yapılan tarifleri ek gıda olarak verebilir miyim? Laktoz intoleransı olduğu için dokunur mu? Yanıt verirseniz sevinirim. Teşekkürler.

CEVAP 94:

Laktoz, sütün şeker kısmıdır. Amino asit formülü ile yapılan tarifler hiçbir şekilde süt içermedikleri için laktoz da içermez. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 95:

Çanakkale Biga’dan yazıyorum. 5 aylık bir bebeğim var. Sadece anne sütü ile besleniyor. 16 Şubat 2017’de (4 aylık) ilk defa kanlı kaka yaptı. Şubat ayı başı itibari ile krema kıvamlı olan kakası bozulmaya başlamıştı. Laboratuvarda yapılan tahlillerimiz sonucunda amip antijeni negatif, calprotectin değerimiz ise referans değerin üstünde çıktı. Alerjik proktokolit tanısı kondu. Ultrason sonucumuzda problem görülmedi. 3 haftadır sadece sebze meyve baklagil ve pirinç dışında bir şey yemediğim, ağır bir diyet yapıyorum. Yağ olarak sadece zeytinyağı tüketiyorum. Ancak bazen her gün, bazen 3 gün, bazen ise 1 gün ara ile kanlı kaka almaya devam ediyorum. Kanlı kaka günün son kakası oluyor ve ertesi güne kadar kaka yapmıyor. Bu arada patates, domates ve baharat da tüketmiyorum; ancak sonuç alamıyorum. Bana önerebileceğiniz bir diyet yöntemi olursa, çok minnettar kalırım.

CEVAP 95:

Bebeğinizin Çocuk Alerji veya Çocuk Gastroenteroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 96:

İyi günler, 5 aylık bebeğim var. 3 ay sadece anne sütü ile beslendi. Annesi de her türlü süt ve süt ürünlerini tüketiyordu. Anne sütü yetmediği zaman Aptamil 1 mama kullanıyordu. 4. aya girince sık idrar enfeksiyon oluyordu. Doktor 3 adet iğne antibiyotik verdi. Enfeksiyon geçti; ancak daha sonra idrarında beyaz parçacıklar ve sümüksü idrar yapmaya başladı. 1 ay sonra doktora gittiğimizde inek sütü alerjisi teşhisi koydu. Merak ettiğim şudur; 3 ay boyunca her türlü sütünü veriyorduk, kakası normaldi. Sizce antibiyotik alerjiyi tetikler mi? Ya da sonradan alerji oluşabiliyor mu? Açıkçası alerjinin nedenini öğrenmek istiyorum. Teşekkürler.

CEVAP 96:

İnek sütü alerjisi çoğunlukla bebek ilk tüketmeye başladığında bulgu verir. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 97:

Merhaba, 25 aylık oğluma önce bronşit tanısı kondu. Hava ve oksijen tedavisi ile birlikte antibiyotik kullanmaya başladı. Bu rahatsızlığı devam ederken kusma, ishal gibi belirtileri mevcuttu. Kusması sonralarda geçse de, ishali geçmedi. 4 gündür süren bir ishal mevcut. İştahı ise iyi, doktorumuz antibiyotik ve diğer ilaçları kestirdi. Bunlarla beraber pişik de oluştu, krem ve yağla tedavi etmeye çabalıyoruz. Kaka testinde sonuç temiz çıktı. İshal ise ne yapsak durmuyor. Hocam, korkuyoruz. Ne yapabiliriz?

CEVAP 97:

Bebeğiniz hem solunum yollarını hem de sindirim sistemini etkileyen viral bir enfeksiyon geçiriyor olabilir. Bazen viral enfeksiyona bağlı ishaller 14 güne kadar uzayabilir. Pişik sık kaka yapmasına bağlıdır. Doktorunuza tekrar kontrole gitmeniz önerilir, doktorunuz pişiğin durumuna göre uygun tedaviyi düzenleyecektir.

SORU 98:

Bebeğimde süt alerjisi var. Doktor mama önerdi ama tadını sevmiyor ve içmiyor. Bebeğim 3,5 aylık ve sadece mama ile besleniyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

CEVAP 98:

Öncelikle bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir. İnek sütü alerjisinde kullanılan mamaların tadı pek iyi değildir, ama bebeğe açken verirseniz bir süre sonra tadına alışır ve sever. Ancak yine de zorlandığını düşünüyorsanız doğal ev yapımı bir tatlandırıcıyla, örneğin az miktarda reçel veya pekmezle tadını değiştirebilirsiniz.

SORU 99:

Alerjik çocuklarda kullanılan; Neocate ve Aptamil Pregomin as mamanın farkı nedir?

CEVAP 99:

İkisinin de alerjen içerme olasılığı son derece düşüktür, çok benzer ürünlerdir, farklı firmalara ait ürünlerdir. Örnek vermek gerekirse bitter çikolatanın iki farklı markaya ait şekli diyebilirim.

SORU 100:

Bebeğim 4 aylık, 1 aylıkken atopik dermatit teşhisi kondu. İlk başta yüzünde sivilceler vardı ama şuan yüzü tertemiz. Vücudunda ise hala sivilce devam ediyor; ancak azalır gibi. Alerji testi yaptırdık ve hiçbir şeye alerjisi çıkmadı. Sağlık Ocağındaki doktorumuz bebeğimde alerji olduğunu ve ek gıdaya başlamayıp ek emzirmeye devam etmemi söyledi. Sizce ne yapmam gerekir? Lütfen yardımcı olun.

CEVAP 100:

Anne sütü ile beslenen ve yeterli derecede tartı alan bebeklere ilk 6 ay anne sütü vermek alerjisi olan veya olmayan tüm bebeklere önerilir. Çünkü anne sütü, anneden geçen birçok canlı ve bağışıklık sistemini güçlendirici faktörler içerir ve eşdeğeri yoktur. Anne sütüne devam etmenizi öneririm. Atopik dermatit için iyi bir cilt bakımı en önemlisidir. Bebekteki egzama her zaman besin alerjisine bağlı olmayabilir, bebeğinizin bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülüp atopik egzama için koruyucu önlemlerin düzenlenmesini öneririm.

SORU 101:

Bebeğim 11 aylık, ek gıdaya geçince anjioödem gelişti. Testlerde inek sütü, yumurta ve kırmızı et alerjisi çıktı. Emzirdiğim için ben ve bebeğim diyet yapıyoruz. Demir eksikliği var ve tahlil bakılırken inek sütü ve yumurtaya da bakıyoruz. Yumurta alerjisi kandaki değeri ilk önce 30’du, şimdilerde 50’ye yükselmiş. Diyetimize rağmen neden böyle oluyor? Yükselme göstermesi riski arttırıyor mu?

CEVAP 101:

Öncelikle bebeğinizin hangi besine karşı alerjisi olduğunu tespit etmek gerekiyor. Anjiyoödemin hangi ek gıdayı aldıktan sonra geliştiği çok önemli. Yumurta alerjisi değerinin birimi belli değil, birkaç yöntemle bakılabilir, ancak oldukça yüksek duruyor. Yumurta veya yumurta içeren ürünler hiç almasa da bebek solunum veya deri yolu ile yumurta alerjenleri ile karşılaşıyor olabilir. Bir Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilip, besin alerjisi açısından izlemini ve diyetinin düzenlenmesini öneririm.

SORU 102:

Bebeğimde besin alerjisi var. Emzirdiğim için süt ve süt ürünleri tüketmiyorum. Doktorumuz, domates verme dedi. Domates tüketmeye devam etsem sütümden geçer mi?

CEVAP 102:

Süt ve süt ürünleri ile domates arasında bir etkileşim, çapraz reaksiyon olmadığı için domates yiyebilirsiniz. Annenin her yediği besin vücutta belli işlemlerden geçtikten sonra anne sütüne işlenmiş olarak ve çok küçük miktarlarda geçer, çocuk bu yolla çok çeşitli besinlerle tanışır. Ancak belli bir besine karşı alerjisi olanlarda anneye o besini tüketmemesi önerilir.

SORU 103:

Bebeğim 10 aylık, inek sütü alerjisi çıktı ama mamayı reddediyor. Ne yaptıysam içmedi, ek gıda alıyor. Sütüm az ama emiyor, alerji mamasını muhallebilerine katsam aynı etkiyi görür müyüm? Günde en az kaç ölçek vermem gerekiyor?

CEVAP 103:

Öncelikle emzirmeye devam edin, ne kadar fazla emzirirseniz sütünüz o kadar artar, özellikle gece emzirirseniz, bazı hormonlar gece daha fazla salındığı için sütünüz daha fazla artar. Anne sütü rezervlerini bebek belirler, bebeğin emdiği miktar kadar, bebeğin ihtiyacına göre anne sütü üretilir. Alerji mamasını muhallebilere katabilirsiniz, mamayı su ile hazırladıktan sonra tadını pekmez, meyve gibi doğal tatlandırıcılar ekleyerek değiştirebilirsiniz. Anne sütü hiç yoksa günde 400-500 ml (12-15 ölçek) mama alması kalsiyum gereksinimi açısından da yerinde olacaktır.

SORU 104:

14 aylık bebeğimin gözleri kızarıyor. Doktora götürdüm; alerjik dedi ve damla verdi. Kullandıktan sonra geçti, 2 ay sonra daha kötü kızardı. Aynı damladan aldım, 1 haftadır kullanıyorum ve hala geçmedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP 104:

Bebeğinizin gözlerinde kızarıklık kullandığınız damlaya rağmen geçmemiş, bebeğinizin göz doktoru tarafından tekrar değerlendirilmesini öneririm, mikrobik bir durum olabilir, sorun gözyaşı pınarları ile ilgili olabilir. Göz doktoru alerjik bir durum düşünürse Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 105:

Hocam 5 ay 10 günlük oğlum var. Doğduğundan beri yüzü ve tüm vücudu kızarık ve kaşıntılıydı. En sonunda teşhis konuldu; yumurta ve fındık fıstık alerjisi çıktı. Diyet yaptım yine de yüzünde çıkmaya devam etti. Doktor buğdayı kesmemi söyledi, buğdayı kestiğimizin ertesi günü oğlum tamamen iyileşti. Çölyak hastalığı olabilir mi? Buğday alerjisi farklı mı? Eğer öyleyse geçer mi?

CEVAP 105:

Buğday alerjisi ile çölyak hastalığı farklı iki hastalıktır. Her ikisin de de buğdaya karşı verilen anormal bir yanıt, aşırı duyarlılık söz konusudur. Ancak vücudun verdiği yanıtlar, tutulan organlar farklıdır. Çölyak hastalığı daha çok bağırsakları etkiler, ama pek çok diğer organda da belirti verebilir. Her iki durumun tedavi yaklaşımları da, seyirleri de farklıdır. Buğday alerjisi geçebilir. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından izlenmesini öneririm.

SORU 106:

Merhaba, oğlum 6 aylık kakada gizli kan mukus lökasit eritrosit ve asit görüldü. 1,5 aydır Pregomin kullanıyoruz. Zaten 3. ayından beri biberonu reddediyordu, bu durum hala devam ediyor. Ek gıdaya geçtiğimiz için hemen hemen her gıdaya alerjisi oluyor ve bu durum süt içmesinin azalmasına neden oluyor. Gastroentrologlara da gittik fakat pek ilerleme kaydedemiyoruz. Dışkı hala yeşil ve zorlanarak yapıyor. Süt içmesinde de artış yok. Ne yapmalıyız?

CEVAP 106:

Çoklu gıda alerjisi çok sık görülen bir durum değil aslında, iyi tartı almıyorsa tekrar değerlendirilmesi gerekir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülmesini öneririm.

SORU 107:

Bebeğim 5 aylık, 1. ayımızda inek sütü alerjisi tanısı konuldu. Dikkatli beslenme ve bakım egzaması sadece yüzünde görünüyordu. Fakat dün akşam bebeğimin ayağında kurdeşen(ürtiker) şeklinde belirtiler oldu. Sabah kendiliğinden geçti. Öğlene doğru gözünün altında aynı şeyden çıktı. Kısa sürede yine kendiliğinden geçti. Bu zamana kadar bebeğimin yüzünde egzama şeklinde alerji gösteren durum bundan sonra kurdeşen şeklinde mi oluyor? Yoksa ikisi aynı anda da olabiliyor mu? Hangisi daha tehlikeli? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 107:

Alerjiye yatkın çocuklarda hem egzema hem ürtiker görülebilir. Her ikisi de derinin farklı mekanizmalarla verdiği aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Her ikisi içinde tehlikeli bir durum söz konusu değildir. Süt alerjisi varsa, sütle doğrudan temas da ürtikere neden olabilir. Bu açıdan Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 108:

Merhaba, yeni hamileyim ve laktoza alerjim var. Hamilelikte laktozlu bir ürün tüketmem hamileliğimi veya bebeğimi etkiler mi?

CEVAP 108:

Laktoz sütün şekeridir, bazı kişilerde laktozu parçalayan laktoz enzimi yoktur, bu durumda süt şekeri laktoz vücutta parçalanamaz, bu da sindirim sisteminde gaz, hazımsızlık gibi sirayetlere yol açar, yani bu durum alerjiye bağlı değildir. Dolayısıyla laktozlu ürün tüketmeniz sizde sindirimle ilgili sirayetler yaratabilir, bebekte alerjiye neden olmaz.

SORU 109:

Merhaba, bebeğim nasır alerjik bir bünyeye sahip. Yüzde egzama ve ağız etrafında kırmızı noktacıklar oluşuyor. Yediklerimi not tutuyorum ve belirlediğim 4 gıda var. Umarım daha fazla olmaz. Bunları hiç yiyebilecek mi ve cilt için nasıl bir losyon kullanmalıyım, teşekkür ederim.

CEVAP 109:

Bebeğinizin besin alerjisi açısından Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm. Şüphelenilen besin alerjilerinin test edildiğinde kabaca ancak 1/5’nde alerji saptanıyor. Boşuna diyet yapmamış olursunuz. Piyasada bebekler için üretilmiş nemlendiricilerden içinde fazla parfüm ve kimyasal olmayanları tercih edebilirsiniz.

SORU 110:

Bebeğim 3,5 aylık ve son bir aydır uyanıkken meme emmeyi reddediyor, sadece uyurken emzirebiliyorum. Her emzirme sonrası çoğu zaman fışkırarak kusuyor. (Kusmuk iltihaplı gibi çıkıyor) Dışkısı sürekli mukuslu, makatın etrafı sürekli çatlıyor ve kızarık durumda. Doktor reflü tanısı koydu. Bir hafta Gaviscon ve Motilium kullandım ama şikayetlerimiz hala devam ediyor. Ben 10 gün boyunca süt ürünleri kullanmadım fakat herhangi bir şey değişmedi. Vücudunda ve yüzünde ara sıra kızarıklıklar çıkıyor ama yüzünde daha ağırlıklı. Gaita testinde kan ve lökosit çıktı. Diyarbakır’da yaşıyorum ve ildeki tek gastroentrolog reflü tanısı koydu. Onun dışında gösterdiğim tüm doktorlar bebeğimin kilo alımının iyi olduğunu söyledi. Aynı anda bir sürü semptom varken bebeğimin gelişimine bakıp normal demeleri beni bir anne olarak endişelendiriyor. Bebekte anormal birçok şey var ve bunun tanısının konulmaması beni çok üzüyor. Süt ürünlerini bıraktığımda şikayetlerin devam etmesi çoklu gıda alerjisinden kaynaklanıyor olabilir mi?

CEVAP 110:

Bebeğinizin iyi kilo alması sevindirici bir durum; çoklu gıda alerjisi ciddi ve nadir bir durumdur. Bebeğinizde diyetle şikâyetlerinde değişme olmaması ya süt alerjisinin olmadığını gösterir, ya da süt alerjisi varsa farkında olmadan sütlü ürün tükettiğiniz için olabilir. Bebek diyetten fayda görmediyse diyeti bırakın. Bir Çocuk Alerji uzmanının görmesini öneririm.

SORU 111:

Merhaba, oğlum 3 aylıkken banyo sonrası oluşan kızarıklık yüzünden hastaneye gittik. Egzama olduğu söylendi ve hipokort verildi. Bunun yanı sıra şampuan ve nemlendirici krem verildi. Kullandık fakat geçmedi. Doktorlar farklı markaların nemlendiricilerini tavsiye etti ama faydası olmadı. Yurtdışından getirdiğim bir kremle iyileşme oldu. Daha sonra kandan alerji testi yaptırdım. İnek sütü, yumurta beyazı, buğday unu, bir çeşit balık ve yer fıstığına alerjisi olduğu sonucu çıktı. Bebeğim anne sütüyle besleniyor. Ben artık pirinç ve yeşil sebzeler haricinde başka gıdalar tüketmiyorum. Acaba hep bu şekilde mi devam etmeliyiz? Bu gıda alerjisi durumu ne zaman ve nasıl geçer? Cevaplarsanız çok sevinirim.

CEVAP 111:

Bebeklerde görülen egzama her zaman besinlerle ilişkili olmayabilir. Derinin yapısına bağlı olarak de gelişebilir. Atopik egzama zaman zaman alevlenmelerle kendini gösteren kronik seyirli bir hastalıktır. Alevlenmelerinin olmaması için cildin nemlendirilmesi gerekir. Kan tahlilinde besinlere karşı çıkan alerjiler her zaman bebekte o besinlere karşı reaksiyon gelişeceği anlamına gelmez. Çocuk Alerji uzmanına gitmenizi öneririm.

SORU 112:

Bebeğime atopik dermatit tehşisi konuldu ve bununla birlikte çocuk alerji doktoruna götürdüm. Deri testi yapıldı, yumurtaya alerjisi olduğu çıktı. Sütümden geçmesin diye yumurta içeren hiçbir şeyi yemedim fakat bu süre zarfında sütüm azaldı. Doymamaya başladı ve ek takviye olarak aptamil devam sütü kullandım. Tekrar vücudumda kızarıklıklar çıkmaya başladı. Mamanın içerisinde yumurta içeren maddeler var mıdır? Yoksa başka bir şeye de alerjisi olabilir mi?

CEVAP 112:

Atopik egzama zaman zaman alevlenmelerle kendini gösteren kronik seyirli bir hastalıktır. Alevlenmelerinin olmaması için cildin nemlendirilmesi gerekir. İyi bir cilt bakımı yapılmazsa alevlenmeler görülebilir. Formül mamalar yumurta içermezler. Çok terleme, kalın giysiler, fazla sabun kullanmak, cilt kuruluğu da egzamalı çocuklarda alevlenmelere neden olabilir. Tetikleyici faktörleri tekrar gözden geçirmenizi, doktorunuzla tekrar temasa geçmenizi öneririm.

SORU 113:

Merhaba, oğlum 18 aylık ve süt alerjisi çıktı. 5. ayından sonra anne sütü almayı reddetti ve 1 yaşına kadar Aptamil mama ile birlikte 17 ayına kadar geldik. Oğlumun sıkıntısı sık sık ishal olması. Doğal olarak diş çıkarmaya bağladık ayrıca alerjik bronşit dediler. 3 buçuk aylıkken Şubat ayında ve 16. ayında(Şubat) bronşit olduk. Bunun için nebul ilaçlar kullandık. Kış aylarında çok sık hastalanıyor, kulak ve bademcik iltihabı oluyor. Yaz aylarında da hastalanıyor fakat kış kadar değil. Deri testinde negatif kan testinde ise 2 pozitif süt alerjisi testi konuldu. 10 gün sonra kontrolümüz var ve araştırdığım kadarıyla oğlum süt içtikten sonra tepki vermiyor. Kan sonucu yanlış olabilir mi ve okuduklarım kadarıyla tepki 3 4 sonra oluyormuş. Bizde o da yok. Çocuğumun diyetle gelişim geriliği olacağından çekiniyorum. Ezonfil biraz yüksek, igg normal ve iga normal. Anlamıyorum, gelişimi de iyi maşallah.

CEVAP 113:

Kan testinde veya deri testinde tek başına süte karşı alerji saptanması inek sütü alerjisi tanısını koydurmaz. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 114:

Oğlum dokuz aylık ve çoklu gıda alerjisi var. Süt ürünleri; fındık, fıstık, yumurta akı ve tüm bunlara alerjisi var. Günde 12 ölçek Pregomin As kullanıyoruz, yeter mi? Ve bunun dışında neler verebilirim, nasıl bir beslenme periyodu takip etmeliyim. Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

CEVAP 114:

11-12 aylık çocuğunun anne sütü yerine günde 12-15 ölçek formül süt alması yeterli olabilir. Bebeğinize, alerjisi olmayan besinleri (et, balık, tavuk, sebzeler, meyveler) diğer bebeklerde olduğu gibi 2-3 gün ara ile başlayabilirsiniz.

SORU 115:

Bebeğim şu an 1 yaşında, 6. ayından itibaren hazır market sütü veriyorum. 2 gündür sümüksü ishal yapıyor, sütle alakalı olabilir mi? Hazır süt mü yoksa inek sütünü mü önerirsiniz. Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 115:

Bebeğiniz viral bir enfeksiyon geçiriyor olabilir, sütle ilgili olduğunu sanmıyorum. İnek sütü olarak hazır ürünler arasından pastörize günlük sütü tercih edebilirsiniz.

SORU 116:

Bebeğim 5 aylık ve süt alerjisi var, kan tahlil sonucu 21 çıktı. Alerji uzmanı vücudu alışsın diye bu ay 200 derecede kaynattıktan sonra 20 dk. fırınlayıp 1 çay kaşığı vermemi önerdi. Yoğurt ve tarhana çorbası yedirmemi söyledi. Yüzünde kızarıklık olursa duruma bakarız dedi. Aptamil as kullanıyorum, deneme yöntemi zarar verir mi?

CEVAP 116:

İnek sütü alerjisinin çeşitli alt grupları bulunmakta. Bebeğinizdeki klinik bulgu ve belirtiler, inek sütü alerjisinin tipi veya tedaviyi belirlemede önemlidir. Tek başına kan değerleri alerjinin tipini belirlemede yeterli değildir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 117:

Kızım 5 aylık, anne sütü ile besleniyor fakat kullanmış olduğum bıldırcın yumurtası yüzünden alerji oldu (anne sütünden geçtiği için) Doktorumuz damla ve özel şampuan verdi. Cildi kuruduğu için de krem önerdi. İlacı kullandığımda boynu ve ensesi kızarıyor ama kullanmayı bıraktığımda da kızarıklık geçmesine rağmen kaşıntı devam ediyor. Eli, yüzü, kafası ve ensesi sırf tırnak izi oldu. Doktor 6. aya kadar zaditeni kullanın dedi ama kaşıntı hala devam ediyor. Hastalığı da hala geçmedi, ne yapabilirim?

CEVAP 117:

Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 118:

Kızım 2 aylık iken dışkısındaki mukus yüzünden tahlil yaptırdık ve yüksek oranda laktoz intoleransı çıktı. Doktor aynı zamanda süt alerjisi olabileceğini de söyledi ve relactaz damla verdi. Ben artık hiçbir süt ürününü kullanmıyorum. Bebeğim şu an 5 aylık ve süt alerji testi yatırdık, negatif çıktı. Sütte laktoz olduğundan dolayı kafam karıştı. Alerji yok diye süt verirsem laktoz alerjisi var ne yapmam gerekiyor?
Biraz bile süt ürünü tüketsem kızımın dışkısı mukuslanıyor ve beyaz beyaz tanecikler oluyor. Bu kan testine güvenebilir miyim?

CEVAP 118:

İnek sütü alerjisinin çeşitli alt grupları bulunmaktadır, bazı tiplerinde kan testinde süt alerjisi çıkması beklenmez. Dolayısıyla kanda süte alerji çıkmaması inek sütü alerjisini dışlamaz. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU 119:

Oğlum 1,5 yaşında, süt alerjisi 5 class yumurta ve 3 class mercimek alerjisi var. Süt içeren bir şey yediği zaman cildinde, gözünde, solunumunda ve dışkısında tepki oluyor. Yumurta tükettiği zaman sadece hafif öksürük oluyor. Benim sorum ciddi bir tepki yoksa yedirmeli miyim? Örneğin; yumurta veya eser miktarda süt içeren bir ürünü verirsem sakıncası olur mu çünkü tepki olmuyor?

CEVAP 119:

Bebeğin alerjisi geçinceye kadar süt ve yumurta içeren ürünleri bebeğe vermemenizi öneririm. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından izlenmesi uygun olur.

SORU 120:

Oğlum 4 aylık, sadece anne sütü veriyorum. 8 haftadır geçmeyen bir hırıltısı ve öksürüğü var fakat ateşi hiç olmadı. 3 ayrı çocuk doktoruna defalarca götürdüm. Ciğerleri temiz ve boğazı kızarık olmadığı için ilaç verilmedi. 3 haftadır dışkısı çok düzensiz, bazen sümüksü ishal oluyor. Süt alerjisi olabilir mi?

CEVAP 120:

Bebeğinizdeki bulguların nedeni süt alerjisi olmayabilir. Çocuk Alerji uzmanı tarafında değerlendirilmesi önerilir.

SORU 121:

Bebeğim 6 aylık ve tadımlara başladık fakat muz yedikten sonra açık yeşil bir dışkısı oluyor. Bu durum normal mi, muz vermeyi kesmeli miyim?

CEVAP 121:

Bebeğinizin büyürken bütün sistemleri de birlikte büyüyor, olgunlaşıyor. Yediklerine ve bağırsaklarının giderek olgunlaşmasına bağlı olarak; dışkısının rengi, kıvamı ve sıklığında günlük değişimler olacaktır. Birkaç gün aralıklarla muzu tekrar deneyebilirsiniz ve bebeğin dışkısını izleyebilirsiniz.

SORU 122:

Merhaba, çocuğum 15 aylık ve vücudunda nokta şeklinde kızarıklıklar var. Bir gıdaya alerjisi var sanırım. Kaşıntısı oluyor fakat onun dışında herhangi bir şeyi yok. Doktora götürdüm, ilaç ve losyon verdi. Bir süre geçti ardından tekrar oluştu. Neye alerjisi olabilir, nasıl anlarım?

CEVAP 122:

Bebeğinizin cildindeki belirtilerin doğrudan besinlerle ilişkisi olmayabilir. Cildin yapısına bağlı olarak da bu durum gelişebilir. Güzel bir cilt bakımı ve cildi sık nemlendirme yeterli olabilir. Verilen tedaviye yanıt alamıyorsanız, Çocuk Alerji Uzmanı tarafından görülmesi önerilir.

SORU 123:

Merhaba, kızım 17 aylık ve 10 kilo. Çoklu besin alerjisi nedeniyle pregomin kullanıyor. Günde vermem gereken pregomin miktarı nedir? Teşekkür ederim.

CEVAP 123:

Kızınızda çoklu besin alerjisi var ise; günlük protein, kalori, kalsiyum gibi eser elementler ve mineralleri ne kadar tükettiğini hesaplayarak vereceğiniz pregomin miktarını belirleyebilirsiniz. Beslenmesinin Çocuk Alerji Uzmanı ve diyetisyen eşliğinde düzenlenmesi uygun olacaktır.

SORU 124:

Merhaba Hocam, bebeğim 6 aylık ve dışkısında kan gördük. Peş peşe ve yeşil dışkısı oldu, bol lökosit çıktı. Alerjiler temiz çıktı fakat tedbir amaçlı diyet verildi. Elimden geldiği kadar diyeti uyguluyorum ama mukus problemi devam ediyor. Henüz ek gıda denemedik. Mukus ve huzursuz uyku, alerji problemi için yeterli midir?

CEVAP 124:

Uykuda huzursuzluk ve mukuslu dışkı besin alerjilerinde görülen bulgulardandır. Ancak bu bulgular sadece besin alerjisine özgü değildir. Araya girmiş mikrobik bir ishal de bu klinik tabloya neden olabilir. Bebeğinizde besin alerjisi şüphesi varsa Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 125:

Oğlum 4 aylık. 2. Ayında yanaklarında kızarıklıklar meydana geldi. Anne sütünün yanında mama desteği de alıyor, doktorumuz egzama ancak süt alerjisi ihtimali de var dedi. Ben katı olmamak suretiyle süt, peynir ve yoğurt tüketmedim ve keçi sütü maması tercih ettim. Yanakları için locoderm kremi verdi, sürdüğümde geçiyor fakat bazen tekrarlıyor. Vücudunda bazı bölgelerde kurulukları da var. Bu belirtilere göre süt ya da besin alerjisi var mıdır?

CEVAP 125:

Bebeklerde egzama sık görülen bir durumdur, besinlerden bağımsız olarak da ortaya çıkabilir. İyi bir cilt bakımı ile deri nemli tutulduğunda alevlenmeler en aza iner. Cilt bakımına rağmen eğer sık tekrarlıyorsa veya tedaviye dirençli ise o zaman süt veya besin alerjisinin egzemaya yol açtığı düşünülür. Size öncelikle bebeğinizin cildini nemli tutun. Bebeğinizin egzemaları sık sık tekrar ederse bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 126:

Merhabalar, kızım 2,5 aylık ve bir haftadır ara ara yeşil dışkısı oluyor. Süt alerjisi olabilir diye süt ürünlerini bıraktım. Dışkı ve kan tahlili yapıldı, dışkısında çok miktarda lökosit bakteri görüldü. Doktor alerjiden de kaynaklanıyor olabilir ama 5 gün suprax antibiyotik kullanalım dedi, kullanmak istemiyorum. Kızımın ateşi yok, fazla kaka yapıyor bağırsaklarından ses geliyor. Sizce antibiyotik şart mı?

CEVAP 126:

Hastanın bir Çocuk Gastroenteroloji veya Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 127:

Merhabalar, bebeğim doğduğunun 2. günü anne karnında gelişen bağırsak tıkanıklığından dolayı ameliyat oldu. 20 gün anne sütü almadı sonrasında başlayabildik. 10 gün öncesine kadar bir sıkıntımız yoktu fakat son zamanlarda yeşil mukuslu dışkı durumu oluyor. Sanırım çok ıkındığı için hafif kan lekeleri var. Problemi ne olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler.

CEVAP 127:

Bebeğiniz daha önce bağırsaklarından ameliyat olduğu için Çocuk Gastroenteroloji ve Çocuk Cerrahisi uzmanları tarafından değerlendirilmesi uygun olur.

SORU 128:

Merhabalar, bebeğim 2 aylık. Dışkısı yeşil, kanlı ve mukusluydu, doktoru süt alerjisi olduğunu söyledi. Süt ürünleri ve yumurta yemeyi bıraktım. Tahlil yapıldı, dışkıda bakteri fazla çıktığı için antibiyotik verildi. Ama alerji olanda bakteri çıkar diye okumuştum. Antibiyotik vermek sizce doğru mu?

CEVAP 128:

Alerji ile dışkıda bakteri çıkmasının bir ilişkisi yoktur. Süt alerjisi şüphesi varsa bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 129:

Bebeğim 11 aylık ve süt, yumurta alerjisi yüksek oranda çıktı. Egzama 7 aylık iken başladı fakat o zaman alerjisi olduğunu bilmiyorduk. Son 2 aydır diyet yapıyoruz fakat cildimiz çok kuru ve kremlerini kullanmama rağmen bacak ve sırt bölgesindeki egzama hiç geçmiyor. Ayrıca emzirmeye devam ediyorum. Bende 1 haftadır deneyerek yemeye başladım herhangi bir değişiklik olmadı. Hocam, siz ne önerirsiniz? Teşekkür ederim.

CEVAP 129:

Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülmesini öneririm. Öncelikle alevlenmeleri önlemek için cildin iyice nemlendirilmesi gerekir.

SORU 130:

Bebeğim 6 aylık, anne sütü aldıktan sonra yüzü çok kızarıyor ve kırmızı benekler oluşuyor. Bir süre sonra büyük oranda düzeliyor. Son 2 haftadır olmaya başladı. Ben yoğun olarak yumurta yiyorum, nedeni bu olabilir mi? Teşekkürler.

CEVAP 130:

Bebeğinizdeki bulgular doğrudan besin alerjisi ile ilgili olmayabilir. Çocuk doktorunuz tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 131:

Merhaba, bebeğim 139 günlük. 2 aydır kakamız mukuslu, ciltte döküntüler ve egzama var. Önceleri bilgimiz olmadığından geçici bir şeydir diye cilt uzmanına gittik. Alerjik olabileceğini düşünmedik ve bu aralar egzama konakta artış var. Mukuslu kakamız hiç bitmedi. Bir de gaytada gizli kan çıktı. Doktor, muz ve süt alerjisi olabileceğini söyledi. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Teşekkür ederim.

CEVAP 131:

İnek sütü alerjisi olabilir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 132:

Bebeğim sadece mama ile besleniyor. Doktor kusma şikâyetiyle gittik. Reflü dendi ve ilaca başladık. Akabinde kabızlık olmaya başladı. Doktorumuz inek sütü alerjisinden şüphelenmiş fakat bize söylemedi. Sonradan öğrendik. Önce bize Neocate mama verdi kızım içmedi. Sonra da Similac Alimentium verdi, onu içiyor. İlk kakamız koyu yeşil tarzda ve sanki biraz da mukusluydu. Mamadan sonraki yeşil kaka normal mi? Bir de yanak dudak çevresi kızarık ve azıcık kabarık gibi. Teşekkürler şimdiden.

CEVAP 132:

Bebeğinizin yanak dudak çevresindeki kızarık ve kabarıklık bebeğin salyasına bağlı olabilir. Emzik kullanıyorsa salyası dokunmuş da olabilir. Genellikle ilk 9 ayda azar azar kusmalar olur ve kilo alımında bir sorun yoksa beklenebilir. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 133:

Merhabalar, oğlum 2 kere mukuslu kaka sebebi ile tahlil oldu ve ikisinde de amip dizanteri dendi. Ancak doktorumuz gıda alerjisi de olabilir dedi ve çocuk gastroentolojisine yönlendirdi. Doktorumuz sıkı bir diyeti hem bana hem oğluma verdi. Anne sütünün yetmediği durumlarda da keçi sütü maması verdi. Sütüm azaldı ve çocuğum doymadığı için ağlıyor, ancak mamayı da sevmiyor? Mamayı sevdirmenin bir yolu var mıdır? 3 gündür diyet yapmamıza rağmen mukuslu kaka devam ediyor, bu durum ne zaman düzelir? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, teşekkürler.

CEVAP 133:

İnek sütü ile keçi sütü çapraz reaksiyon yapabilir. Bebekte inek sütü alerjisi varsa keçi sütü de dokunmuş olabilir. Diyetin tekrar gözden geçirilmesi ve bir Çocuk Alerji uzmanından da konsültasyon alınması iyi olabilir.

SORU 134:

Merhabalar, biri 8 yaşında diğeri 1,5 aylık kızlarımdan ablamıza ek gıdaya geçince kusma ve geçmeyen ishal şikayetleriyle kan testi yapıldı ve inek sütüne 4+ alerjisi vardı. Şimdi küçük bebeğimin de doğduğundan beri ishal ve özellikle gece sürekli ıkınma ve huzursuzluk gibi şikayetlerimiz var. Çocuk doktorumuzun önerisiyle süt alerjisi olabilir diye benim diyetimden süt ürünleri tamamen çıkarıldı, iki gün önce tavuk eti yedim ve şikayetler arttı. Kan ve deri testi bu kadar küçükken doğru sonuç verir mi? Çok çaresizim ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Önerileriniz altın değerinde benim için, şimdiden çok teşekkürler.

CEVAP 134:

Kan ve deri testleri tanıda destekleyici olarak yardımcı olabilir. Kesin bir tanı koyduramayabilir. Besin alerjisinin bazı tiplerinde pozitif bulunmayabilir. Bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 135:

Bebeğim dört buçuk aylık. Hep kakasından kan geliyor ve karın ağrısı da var. Kusma da var. Test yaptım negatif çıktı. Süt alerjisi mi acaba? Pirinç unu verdim, yine kan gördüm. Muz verdim, kan gördüm ve hep solunum yollarından rahatsız. Gıda alerjisi de olabilir mi acaba? Hep burnu tıkalı, nefesi hırıltılı geliyor. Sütümle besleniyor. Ne yapmalıyım? Bir de yumurtayı kesmeli miyim?

CEVAP 135:

Bebeğinizde besin alerjisi olabilir. Bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 136:

İyi günler, dört buçuk aylık bebeğimde atopik dermatit dışında hiçbir alerji belirtisi yok. Huzursuzluk, kanada kan veya göğsünde hırıltı olmuyor ama yine de doktorumuz süt diyetine başlayalım dedi.

CEVAP 136:

Atopik dermatit inek sütü alerjisi ile ilişkili veya ilişkisiz olabilir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 137:

Merhaba, oğlumda tahmini süt ve süt ürünleri alerjisi var. Deneme ile bulduk. Süt ürünleri tükettiğimizde dışkı yeşil ve bol mukuslu oluyor. Tuvaletini sürekli yapıyor. Tepkiler bu şekildeyken de diyete devam etmeli miyim? Yoksa tepkiler az vücut tolere eder mi bir süre sonra?

CEVAP 137:

İnek sütü alerjisine çocukların büyük bir bölümünde tolerans gelişebiliyor. Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm. İnek sütü ürünleri bebek için önemli bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Eğer alerjisi yoksa boş yere diyet yapılmış olur.

SORU 138:

Merhaba, 2 aylık bebeğim var. Sadece anne sütüyle besleniyor fakat sağarak biberonla veriyorum. Kakasında 1 haftadır mukus var. Cildi kızarık ve pul pul döküldü. Mustela Stepia krem ve şampuan kullandım, geçti. Fakat mukus devam ediyor. Bugün tahlilde 2-3 adet laktosit gözlemlendi yazıyor. Calprotektin sonucu gelmedi. Ne olabilir? Yardım rica ediyorum.

CEVAP 138:

Araya bir viral enfeksiyon girmiş olabilir veya cildi hassas olabilir. Bebeğin cildini nemlendirmenizi öneririm. Öncelikle çocuk doktorunuzun değerlendirmesi iyi olur. İnek sütü alerjisi açısından bir Çocuk Alerji uzmanının veya Çocuk Gastroenteroloji uzmanının görmesi faydalı olabilir.

SORU 139:

Bebeğim 14 aylık ve süt alerjisi var. Acaba ne zaman geçer?

CEVAP 139:

İnek sütü alerjisinin seyri, bebekten bebeğe değişir. İnek sütü alerjisinin de alt grup hastalıkları vardır. Çok erken ve ciddi reaksiyonlar olanlarda tolerans gelişmesi daha geç yaşlarda olabiliyor. Ama kabaca %85-90‘ı 3 yaş civarında düzelmekte.

SORU 140:

36 haftalık doğan bir bebek, 8 gün küvezde yattı. 1 öğün anne sütüyle beslendi. Daha sonra mamayla beslendi. 6 gündür evde kalıyor ve 6 gündür de büyük tuvaletini yapmıyor. Sizce neden olabilir?

CEVAP 140:

Her bebeğin her gün kaka yapması gerekmez. Bazen anne sütü ile beslenen bebekler haftada bir gün kaka yapar. Verilenlerin hepsi vücut tarafından kullanılıyor olabilir.

SORU 141:

2 aylık bebeğim var. Kakası mukuslu, cildi kızarık ve döküntülü. Mustela Stelopia ile cildi düzeldi Colprotektin testi yaptırdık. 380 çıktı ve “1-2 lokasit görüldü” yazıyor. Ne olabilir? Yardımlarınızı rica ediyorum.

CEVAP 141:

Bebeğinizin cildi büyük olasılıkla hassas, sadece nemlendirici ile de düzelmesi bunu destekliyor. Laboratuvar tetkikleri şüphelenilen tanıyı desteklemek için istenilir. Dışkı tetkiklerinde çıkan calprotectin değerinin tek başına fazla bir anlamı yoktur. Bu testler besin alerjisi şüphesiyle istenmiştir sizden. Doktorunuz elindeki bu belirtilere ve bulgulara göre bu testleri yorumlayacaktır.

SORU 142:

Merhabalar, oğlum şu anda 3 aylık. 2 hafta önce inek sütü proteini alerjisi teşhisi kondu. Bebeğim yaklaşık 20 gündür mukuslu şekilde ishal, çok huzursuz ve sürekli kusuyor. Gaitada gizli kan pozitif çıktı. Sadece anne sütüyle beslendiği için çok sıkı diyet yapıyorum. 2 haftadır alerji yapma ihtimali olan tüm besinlerden kaçınmama rağmen en ufak bir düzelme olmadı. Sebebi ne olabilir? Çok çaresizim.

CEVAP 142:

Bebeğinizin mukuslu ishallerinin ve kusmalarının olmasına rağmen iyi kilo alıyor olması çok iyi bir durum. İnek sütü alerjisinden veri almak için bazen 2 haftalık diyet yeterli olmayabilir, sonuçları 2-4 haftada alınabilir. Ayrıca bebekler 9 aya kadar emdiklerinin bir kısmını hafifçe çıkarabilirler. Bu çoğu bebekte görülebilen fizyolojik bir durumdur. Bu durum tartıyı etkilemiyorsa ciddi bir problem değildir. Emzirdikten sonra bebeği yarım saat kadar başı yukarıda kalacak şekilde 45 derecelik pozisyonda tutmanız kusmalarını azaltabilir.

SORU 143:

Merhaba, kızım 7,5 aylık. 6,330 gr ve 66,7 cm. Doğum kilosu 2,820 gr. boyu 48 cm’ydi. 5 ay itibari ile sadece 330 gr almış. Yani 2 buçuk ayda 330 gr. Sizce şu anki boyu ve kilosu iyi midir? 2 tane diş çıkardı. Bir kere viral enfeksiyon geçirdi. Şimdi herhalde üst dişler de çıkacak. Acaba kilo almaması için bir sorunu mu vardır? Beslenmesi iyi, mama alıyor. Anne sütü yok. Ek gıda yiyor. Uykusu güzel. Besin alerjisi ya da tartı alımıyla alakalı başka bir şey olabilir mi?

CEVAP 143:

Bebekler ilk 6 ayda hızlı tartı alırlar. 6. aydan sonra tartı alımları ilk altı aya göre göreceli olarak azalır. Bebeğiniz doğum tartısına göre iyi tartı almış ve boyu da yeterince iyi uzamış. Araya giren viral enfeksiyon bebeklerin tartı almasını etkiler. Ancak bebekler hızla kaybettiklerini yerine koyarlar. Bebeğinizin aşıları sırasında; düzenli aralıklarla doktorunuz tarafından büyümesinin gelişmesinin izlenmesi yeterli olacaktır.

SORU 144:

Merhaba, kızım 7. aya girdi. 9,200gr. Sadece anne sütü alıyor. Yeni yeni labne peynir ve yumurta şeklinde kahvaltıya başladık. Huzursuzluğumuz yok. Kilo alımı çok iyi ve uyku düzeni de çok iyi durumda. Gün içerisinde yoğurt da yiyor vücudunda reaksiyon olmuyor. Buna rağmen kakası yeşil ve kokulu. Gaita testi yaptırdık. Sonuç temiz çıktı. İnek sütü alerjisi olabilir mi?

CEVAP 144:

Bebeğinizin kakasının rengi ve kokusu yediklerine göre değişecektir. Sindirim sistemi yaşla birlikte farklılaştığı ve olgunlaştığı için bunlar beklenir. İnek sütü alerjisi olduğunu sanmıyorum.

SORU 145:

Üniversiteye çocuk bölümüne gittik. Orada yapılabilecek bütün tahliller yapıldı. Alerji değerleri normal çıktı. İdrar kültüründe idrar enfeksiyonu çıktı. Ama yine de alerji drama sevk etti içimiz rahat etsin diye. Kasım ayını bekliyoruz. Ama kızarıklar oluyor ve tekrar sönüyor ben de tam olarak anlayamadım. Tam anlamıyla ek gıdaya geçmedik hatta hiç geçmedik desem yeridir. Arada ufak tefek bir şeyler veriyorum. Kakasını toplu şekilde yapıyor.

CEVAP 145:

Bebeğinizde ara ara çıkan kabarıklıklar besin alerjisine bağlı olmayabilir. Bünyesi alerjik olabilir. Cildi kuru ise günlük nemlendirici sürerek nemlendirmenizi öneririm. Ek gıdaya başlamanızı öneririm.

SORU 146:

Bebeğime dün test yaptık ve süt alerjisi çıktı. Bu sabah bir parça ekmek, yumurta ve karpuz yedi. Bunlardan sadece çok az birer parça yedi ve şu an her yeri kızardı. Kızarıklık olduğu zaman ne yapmalıyım?

CEVAP 146:

Bebeğiniz kaç aylık oldu belirtmemişsiniz, daha önce sütlü ürünler tüketip tüketmediğini, ekmek, yumurta ve karpuzla daha önce tanışıp tanışmadığını belirtmemişsiniz. Kızarıklıkların çıkış zamanı da önemlidir. Herhangi bir ürünü yer yemez ilk dakikalarda veya ilk 2 saatin içinde olan belirti ve bulgular erken besin alerjisi lehinedir. Sadece test sonuçları ile besin alerjisi tanısını koymak hatalı olur. Çocuk veya çocuk alerji uzmanı tarafından bebeğin değerlendirilmesi besin alerjisi olup olmadığı açısından doğru olacaktır.

SORU 147:

İyi günler, 16 aylık bir oğlum var. 2 aylıkken yanağında egzama oluştu. 7 ayına kadar alerjiden şüphelendik. Gittiğimiz doktorlar krem verip yolladılar. Ek gıdaya geçmemle beraber çocuğum huzursuz bir çocuk oldu. Hala emziriyorum fakat aylardır oğlum hiç kilo almıyor. Yumurta ve kuruyemiş alerjisi çıktı. Süt alerjisi çıkmadı. Süt verdiğimde herhangi bir sorun yok ama yoğurt yedirdiğimde ağız çevresinde kızarma oluşuyor. 10 dakikada falan geçiyor. Yumurta ve kuruyemiş vermiyorum fakat ara ara vücudunda yine kızarmalar oluşuyor. Artık ne vereceğimi şaşırdım. Kilosu çok az. Aylardır da nerdeyse hiç kilo almadı. Lütfen bir yol gösterin. Ne yapmalıyım? Alerji doktoruna gittik. Sadece nemlendirici bir krem verdi.

CEVAP 147:

Bebeğinizdeki egzama besin alerjisinden bağımsız olabilir. Bebeğinizin cildi hassas ise besinlerden bağımsız olarak terlediğinde zaman zaman kızarmalar ve isilik şeklinde döküntüler olabilir. Ancak bebeğin kilo alımında ciddi problem varsa, eğer bebek kendi büyüme çizgisinde gitmiyorsa, tekrar Çocuk Alerji Uzman’ına kontrole götürmenizi ve bu durumu ve diğer gözlemlerinizi belirtmenizi öneririm. Yoğurt yedirdiğinizde ağız çevresinde kızarıklık olması süt alerjisini destekleyebilir. Süt alerjisi testlere yansımayabilir.

SORU 148:

Merhaba, bebeğim 3.450 g. 51 cm doğdu. Doğumdan sonra iyi kilo alıyordu. Günlük 50 gr. Önce kakası makaslanmaya başladı. Laktoz İntolaransı denildi. Diyet yaptım ve laktazm damla kullandım. Kakada hiçbir iyileşme olmadı aksine çocuk tamamen mukus çıkartıyor şu andaki gibi. Şimdi 9 aylık oldu. 3 ay 28 günlükken alerji doktoru programına başladı. Anne sütü almak istemiyor. Günde 1 kez emiyor, oda isterse… Bir ara çok güzeldi her şey. Kakası düzelmişti nerdeyse. 25 gündür tamamen mukus çıkartıyor. Çapraz reaksiyon olabilir mi? Sadece havuç, patates, kabak ve pirinç çorbası veriyorum. Ve kilo alımı nerdeyse yok. 9 aylık, 7.200 gr. ve 69 cm boyu var. Bugün itibari ile tamamen kesip sadece mama vereceğim. Kakası kötü durumda, diş de çıkartıyor. Ama tamamen mukus çıkartıyor bebeğim. İnek sütü içeren hiçbir şey vermiyorum hatta ben de yemiyorum. Diyetimi de kati hale getirdim. Kuruyemiş, tavuk, dana eti ve yumurtayı da bırakıyorum. Bu denli mukus inek sütü alerjisi değil de farklı bir sağlık sorununun habercisi olabilir mi? Nerdeyse 25 gündür diyette olmamıza rağmen mukus çıkartıyor bebeğim. Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 148:

Çoklu besin alerjisi olan bebeklere bu şekilde diyet programları verilebilir. Ancak bu arada bebeğin alacağı kalori, enerji, protein ve mikronutrientler açısından dikkatli olunmalıdır. Sütlü ürünler ve yumurta önemli protein, enerji ve mikronutrient kaynaklarıdır. İyi beslenemeyen bebeklerde, iyi kilo alamama, kaka şeklinde ve kıvamında bozulma beklenir. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından besin alerjisi (inek sütü alerjisi veya çoklu besin alerjisi) açısından tekrar değerlendirilmesi, gerekirse diyetisyen tarafından aldığı günlük kalori, protein gibi gereksinimlerinin hesaplanmasını öneririm. Dokuz aylık bir bebeğin sırf mama ile beslenmesi yeterli olmayacaktır. İnek sütü ürünlerinin diğer besinlerle çapraz reaksiyon göstermesi beklenmez.

SORU 149:

5 aylık bebeğimde inek sütü alerjisi var. Anne sütü ve pregomin kullanıyoruz. Vegaferon demir damlasını tek başına verdiğimde kusturdu. Pregominle karıştırıp vermemde bir sakınca olur mu?

CEVAP 149:

Bir tatlı kaşığı içinde karıştırıp deneyebilirsiniz, sorun olmaz.

SORU 150:

Bebeğimin kakasında yaklaşık 1 buçuk ay kan gördüm. Anlamlandıramadım. Artınca doktora gittim ve alerji denildi. Süt, yumurta, et ve kuruyemiş kesildi. Kan durdu. Ancak ben yiyince sütten bebeğime geçişte sıkıntı olmayan patates ve muz gibi gıdalar var. Şimdi 6 aylık olduk. Ek besin olarak patates ve muzu ayrı ayrı denedim ve kakasının yüzde 99’u nerdeyse kan oldu. Hiç böyle olmamıştı. Ben yiyince bir şey olmuyor. Ayrıca inek sütü ve süt protein karışımı testi negatif çıktı. Notropeni’si var ayrıca.

CEVAP 150:

Bebeklerde kanlı kaka besin alerjisinde görülen durumlardan birisidir. Çoğunlukla da buna neden olan besin inek sütüdür. Her annenin sütüne bebeğinin alerjisi olan gıdalar aynı oranlarda ve aynı bileşimde geçmediğinden, bazı anneler bebeğinin alerjisi olan gıdaları tüketebilmekte ve bebekte bundan etkilenmemektedir. Anne sütünün bileşimi kabaca her kadında aynı olsa da her annenin sütü, yapısı kendine özeldir. Besin alerjilerinin özellikle sindirim sistemini etkileyen tiplerinde testlerde alerji saptanmayabilir. Besin alerjisi yönetimini Çocuk Alerji Uzmanı eşliğinde yönlendirmeniz doğru olacaktır. Patates ve muza karşı alerjisi olup olmadığını kesinleştirmek için ayrı zamanlarda tekrar diyete sokarak denemek gerekebilir. Nötropeni, besin alerjilerinde beklenen bir durum değildir. Bu açıdan da izlenmesini öneririm.

SORU 151:

Bebeğim 4,5 aylık. 2. aydan beri 4-5 dk. emdikten sonra kendisini gerip ağlamaya başlıyor. Sütüm bitmemiş oluyor. Diyet öncesi ve ara ara parlak sarı ama yağlı boya gibi yapışkan sümük gibi uzayan kaka yapıyor. Dün limonata yaptım. Portakal ve limon karışımını sulandırmadan birazını yedim. Bugün pisik oldu. Bazı yerlerinde kızarıklıklar oldu ve hiç uyuyamadı. Sürekli ağladı ve emerken çok sinirlendi. Kendim sut ürünleri ve yumurta tüketmiyorum. Çok düzelmişti ama yine farklı besinlere tepki vermeye başladı. Nasıl beslenmem lazım? Kahvaltıda yiyecek hiçbir şeyim kalmadı. Teşekkür ederim.

CEVAP 151:

Bebeğinizin emdikten sonra kendisini gerip ağlamaya başlamasının nedeni besin alerjisi olmayabilir. Portakal ve limon asidik ürünler olduğu için bebeğinizde pişiğe neden olmuş olabilir, bunun nedeni alerji olmayabilir. Bebeğinizin bir Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 152:

Bebeğim 7 aylık. 1 aylıkken kusmaları başladı. Reflü denildi. Şimdi kusmaları azaldı. Daha sonra ki aylarda kaka gecikmesi oldu. Kakası ishale yakın ve mukusluydu. Ama rengi normaldi ve hala geçmedi. Alerji için kan testi yapıldı ama bir şey çıkmadı. Daha sonra kaka testi yapıldı. Bakteri için onlarda temiz çıktı. Bazen yüzünde kızarıklıklar çıkıyor ama sonra geçiyor. Kilo alımı iyi ama testlerde bir şey çıkmadığı halde neden mukuslu kaka yapıyor. Bunun bakteri dışında başka bir sebebi olabilir mi? Ek gıdaya korkumdan geçemedim.

CEVAP 152:

Bebeğinizin iyi kilo alması, besinlerin emiliminin iyi olduğunu gösteriyor. Ek gıdaya geçebilirsiniz. Bebeğinizin bir Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 153:

Merhabalar, 4 aylık bebeğim var. 4 günde bir kanlı kaka yapıyor. İlk önceleri toplu iğne başı kadardı 2-3 damla şimdi de görünür şekilde. Gaita testi yapıldı ama bir şey çıkmadı. 2 gündür peynir de tüketiyorum. Sizce inek sütü alerjisi mi?

CEVAP 153:

Bebeğinizde 4 gün aralıklarla düzenli bir şekilde kanlı kaka yapması inek sütü alerjisinde beklenen bir bulgu değildir. Bebeğin alerjisi olduğu besinle her karşılaştığında reaksiyon vermesi beklenir. Peynir tükettiğinizde belirgin olarak artıyorsa o zaman inek sütü alerjisi olabilir. Kanlı kakanın şekli ve miktarı da önemlidir. Bazen kan popodaki bir çatlağa da bağlı olabilir. Bebeğinizin Çocuk veya Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 154:

Merhaba, bebeğim 34 günlük ve beni hiç emmiyor. Sadece mama ile besleniyor ve sürekli gece gündüz ağlamaları var. Sürekli huzursuz ve karni kocaman yaygın, hırıltısı ve kuru öksürüğü var. Gaz sancıları çok var ama aksama kadar rahatlıkla osuruyor. Ve her mamadan sonra ağızdan gazı da çıkıyor. Büyük tuvaletini de yapıyor ama 3 doktora götürdüm 3’ü de gaz diyor. Acaba süt alerjisi olabilir mi?

CEVAP 154:

Bebeklerin ilk 40-50 günü, yeni geldikleri dış ortama alışma evresidir. Her türlü açlık, uyku, üşüme, altını ıslatma ve rahatsız olma gibi isteklerini ağlayarak belirtirler. Başka da seçenekleri yoktur. Her beslenmeden sonra gaz çıkarması da beklenir. Hırıltı ve kuru öksürüğü herhalde devamlılık göstermiyor. İyi tartı alıyorsa biraz beklemenizi öneririm. Hırıltı ve öksürük tekrarlarsa doktorun görmesi iyi olur.

SORU 155:

Oğlum 10 aylık. Doğumdan beri formül mamayla besleniyor. 6 aydan sonra ek gıdaya geçtik. Yavaş yavaş her şeyden verdim. Hiç sorun yaşamadık. 1 hafta önce balık verdim ve kakasında mukus çıktı. Doktora gittik tahlilleri temiz. Bağırsakların düzenlenmesi için damla verdi. Günde 1 veya 2 kez kaka yapıyor sarı ama devamlı mukuslu. Bu arada 1 haftadır da diyeteyiz. Ne zamana kadar devam eder bu mukuslu kakalar? Bir şey yediremiyorum evladıma. Çok üzülüyorum.

CEVAP 155:

Bebeğinizdeki durum balıktan çok araya girmiş viral bir enfeksiyona bağlı gibi duruyor. Besine bağlı ishaller besin kesildikten sonra geçer. Viral gastroenteritler çoğunlukla 1 hafta-10 gün içerisinde geçer. Bazen 15 güne kadar uzayabilir.

SORU 156:

Merhaba, oğlum 16 aylık. Biz yavaş yavaş inek sütüne başladık. Önceleri gece vermeye başlamıştım. Şu an 1 haftadan sonra kaynatarak gündüzleri de muzlu sut veya normal paket inek sütünden içirmeye çalışıyorum. Günde 2 cay bardağı falan anca içiyor. Şu an 10 kilo. Zayıf çocuğum pek iştahı da yok. Ben de şöyle düşünüyorum acaba inek sütüne alışmışken yavaştan içerisine veya yanında ne ile verirsem oğlumun kilo alımını hızlandırabilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP 156:

Bebeğinize öncelikle gece sütünü önermem. Gece boyunca sütün ağzına kadar mideden geri gelme ihtimali var. Bu hem tokluk hissi de yaratabilir. Doğrudan süt yerine muhallebi, peynir, yoğurt vermeniz daha iyi olabilir. İştahsızlığının nedeni süt çocuklarında sık gördüğümüz kansızlık da olabilir. Bu açıdan çocuk doktoruna görünmeniz iyi olabilir.

SORU 157:

Merhabalar, aralık ayında kız bebeğimiz oldu. 1 ay sonra süte alerjisi olduğunu gaitasından anlayarak öğrendim. Şu süreçte elimden geldiğince diyetimi yapıyorum. Fakat bir kaç sitede bu alerjiye sahip olan bebekler için özel peynir var gibi yazılar okudum. Bu mümkün müdür? Teşekkürler.

CEVAP 157:

Bebeğiniz herhalde 7 aylık civarında olmalı, bebeklerde süt alerjisi bazılarında 1. yaşta, bazılarında da 2.-3. yaşta geçiyor. Eğer bebeğinizde alerji kalıcı olursa soya fasulyesinden (tofu), bademden veya kajudan yapılmış vegan peynirler vardır. Onları tercih etmenizi öneririm. Ancak bence bebekte bunlara başlamak için erken; 1. yaşa kadar anne sütü bebeğiniz için yeterli olacaktır. Ama siz kendiniz tüketebilirsiniz. Bu arada siz diyet yapıyorsanız günlük 1000 mg civarında kalsiyum almanız gerekir.

SORU 158:

9 aylık bir erkek bebeğim var. Aptamil mama kullanıyorum. Ama bir haftadır günde bir kez inek sütüne Cici Bebe bisküvisi karıştırıp veriyorum ve 10dk. olmadan kakasını yapıyor. Bu normal mi? Önceden günde bir defa yapardı. Şimdi iki üç defa yapıyor.

CEVAP 158:

Bebeğinizin günlük yedikleri değiştikçe dışkı alışkanlığı da günlük değişimler gösterecektir. Bu ara posa bırakan sebzeleri diyetinde fazla kullanıyorsanız da bebek daha sık kaka yapabilir. Bir yaş öncesi doğrudan inek sütü yerine yoğurt, kahvaltıda peynir vermek beslenmesi açısından daha doğru bir seçim olacaktır. Yoğurt ile aynı şekilde kakası devam ederse Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülmesini öneririm.

SORU 159:

Amino asit formülü nedir, nasıl yapılır veya nerden bulabiliriz?

CEVAP 159:

Aminoasit formülü, birtakım nedenlerden ötürü normal mamaları tüketmesi sakıncalı olan bebekler için üretilmiş özel formüllü mamalardır. İnek sütü alerjisi ve çoklu gıda alerjisi olan ve anne sütü alamayan bebekler için kullanılan bir formüldür. Eczanelerde satılmaktadır. Bu formül mamalar hem pahalıdır, hem de tat problemi vardır. Kesin gerekmedikçe rutin olarak önerilmez.

SORU 160:

Bebeğime bugün itibariyle ek gıdaya başladık. Yoğurt denedik ilk defa, günlük inek sütüyle mayaladığım yoğurdu verdim. Ağız çevresinde yoğurdun değdiği yerlerde, gözlerde yüzde kızarıklık oluştu. Gözlerinde de kaşıntı oldu. Aynı zamanda huzursuzluk ve ağlama yaşadık. Alerji belirtileri mi acaba? Bebeğim 5 buçuk aylık ve yalnızca anne sütüyle besleniyor. Neler yapmalıyız?

CEVAP 160:

Bu belirtiler bebeğinizin inek sütüne karşı alerjisi olduğunu gösteriyor. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından izlenmesi iyi olacaktır; bebeğinizin hekim tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Anne sütüne devam edin, evde tekrar inek sütü içeren herhangi bir gıda denemeyin.

SORU 161:

Merhaba, benim 10 aylık bir kızım var. Ayrıca 15 haftalık da hamileyim. Kızımı bu hafta anne sütünden kestim daha sonra bacaklarında küçük küçük kızarıklar görülmeye başlandı. Neyden kaynaklandığını bilemedim. Başka da hiç bir yerinde oluşmadı. Acaba anne sütünü kestiğim için mi oldu?

CEVAP 161:

Bu belirtilerin anne sütünün kesilmesi ile hiçbir ilgisi yoktur. İsilik olabilir, viral bir döküntü olabilir. Döküntüleri çocuk doktorunun değerlendirmesi iyi olur.

SORU 162:

Oğlum, 6 buçuk aylık ve 9.200g. Doğum kilosu 3200 gramdı. Doğumdan sonra 3 ay kustu vücudunda döküntüler oluştu ve ishaldi. 10 gün süt ve süt ürünleri diyeti yaptım ama değişiklik olmayınca, doktor cildi hassas dedi. 3. ayda kusma bitti ama döküntüleri çok arttı ve 6. ayda deri testi yaptırdık. Hiçbir alerjisi çıkmadı. Kendim diyete başladım ve 20 gündür süt ürünü, yumurta, kırmızı et, domates veya susam tüketmiyorum. Kaliteli bir nemlendirici kullanıyorum. Oğlumun kızarıklıkları geçmedi. Kakasında zaman zaman katılaşma oluyor ve ben bunun sebze ve kan ilacına bağlı olduğunu düşünüyorum. Oğlum yemeği seviyor ama ben ne vereceğimi bilmiyorum. Çünkü neyin kaşındırdığını bilmiyorum. Son 1 aydır kilo alamadı. Hangi yolu izlemeliyim?

CEVAP 162:

Bebeğinizdeki belirtilerin besin alerjisine bağlı olma olasılığı oldukça düşük. Sizin veya bebeğinizin beslenmesinde kısıtlılık yapmanıza büyük olasılıkla gerek yok. Bebeğinizin cildinin hassas olmasının besinlerle ilgisi olmayabilir. Cildini bol bol nemlendirin, gerekiyorsa cildini günde 2-3 kez nemlendirebilirsiniz; cilt kuruluğu kaşıntıyı arttırır. Bebeğinize diğer sağlıklı bebeklerde olduğu gibi ek gıdalara başlayabilirsiniz. Bebeğinizin kakasında büyüdükçe değişim olması normal; bu hem yedikleri ile ilgili hem de bağırsaklarının ve bağırsak mikroplarının büyüdükçe olgunlaşmasına, değişmesine bağlı. Cilt sorunları devam ediyorsa bebeğinizin bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU 163:

Merhaba, oğlumda inek sütü alerjisi var. 4 aylıkken teşhis koyuldu. 10 aylıkken tekrar test yapıldı ve sonuç pozitif çıktı. Şimdi 13 aylık ve yoğurt süt verdiğimde vücudunda hiçbir tepkime meydana gelmiyor ama testlerde var çıkıyor sizce nedeni nedir?

CEVAP 163:

Bebeğinizde sütlü ürünlere karşı herhangi bir reaksiyon gelişmiyor ise bu ürünleri tüketmeye devam edebilirsiniz. Testin pozitif çıkması inek sütüne karşı bebeğin duyarlı olduğunu gösterir. Ancak bu sonuçlar her zaman bebeğin sütlü ürünleri tüketemeyeceği anlamına gelmez. Bazen sütlü ürünleri bebek tüketebildiği halde testler pozitif kalabilir. Laboratuvar testleri tek başına tanı koydurmaz. Bebeğinizdeki belirtiler klinik bulgular ve laboratuvar sonuçlarının hekim tarafından değerlendirilmesi iyi olur.