En son yapılan araştırmalar bütün dünyada alerji sıklığının arttığını, insanların %30-40’ının yaşamlarının bir evresinde alerjiden etkilendiğini göstermektedir. Ailesinde alerji olan bebeklerde alerji riski %70’e kadar çıkmaktadır.

Son çalışmalar özellikle çocuklar arasında besin alerjileri sıklığında önemli bir artış olduğunu göstermiştir. Ailede alerji olması çocuklardaki riskin artmasına neden olmaktadır. Ailesinde alerji olmayanlarda risk %20-30 kadarken; anne, baba veya kardeşlerden birinde alerji olması alerji riskinin %40-50’ye çıkmasına, ikisinde alerji olması ise riskin %60-70’e yükselmesine neden olmaktadır.

ailesinde-alerji-olan-bebeklerde-kalitsal-risk-tablo

 

Çeşitli çalışmalarda bebeklik çağında alerjik döküntüsü olan ve pozitif bir aile öyküsü bulunan çocukların %50’sinde ileri yaşlarda astım veya saman nezlesi gelişmiştir.

Buna karşın; bebeklikte bu şikayeti olmayan ve ailelerinde alerji öyküsü bulunmayanların ise yalnızca %12’sinde astım veya saman nezlesi gelişmiştir.

Ailesinde Alerji Olan Bebekleri Korumak İçin Ne Yapılabilir?

İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslemenin riskli bebekleri alerjik hastalıklara karşı koruduğu bilinmektedir. Bu dönemde annenin alerjiye neden olabilen besinlerden kaçınması ve bebeğini emzirmeye devam etmesi önerilir. Anne sütüyle beslemenin yeterli olmadığı durumlarda alerji riski taşıyan bebeklerin kısmi hidrolize hipoalerjenik bir formül süt ile beslenmesi koruyucu etki sağlamaktadır.

Bu nedenle riskli bebeklerin, kısmi hidrolize hipoalerjenik formül süt ile beslenmeleri önerilir. Bu bebeklere soya sütü ve keçi sütü gibi diğer hayvan sütleri önerilmemektedir.