İnek sütü bebeğin diyetinden çıkartıldığında belirtiler kaybolacaktır. Bu bölümde, belirtiler kaybolana kadar yardımcı olabilecek bazı ipuçları yer almaktadır.

İnek Sütü Alerjisi Sonrası Cilt Bakımı

Bebeğinizin cildinin kabarmasını ve zedelenmesini önlemek için nemlendirici kremlerle günlük deri bakımını yapmaya devam edin. Cildini kaşımasını ve ovalamasını önlemeye çalışın. Odasını sabit bir ısıda serin ve uygun nem düzeyinde tutun. Bebeğinizin cildinin yün, sentetik lifler, sabun ve deterjanlar gibi tahriş edicilere maruz kalmamasına ve parfüm, kozmetik maddeler, mineral yağ, çözücüler, toz, kum gibi maddelerle temas etmemesine çalışın ve sigara içmeyin.

inek-sutu-alerjisi-sonrasi-cilt-bakimi

Bebeklerde Kolik ve Kramp

Hem anne-babalar hem de bebek için çok sıkıntılı olan kolik, genellikle 3-4 aylıkken kendiliğinden iyileşir. Bu arada bebeğinizi beslenme sırasında olabildiğince dik oturtarak bebeğinizin hava yutmasını önlemek yarar sağlayacaktır. Bebeğinizi kucağınızda boynunu ve başını destekler şekilde dik tutarak gazını çıkartmasını sağlamaya çalışın. Sırtını ve karnını gaz çıkartana kadar nazikçe sıvazlayın. Bu sırada bebeğinizin az miktarda süt çıkarması normaldir. Biberonla beslerken bebeğinizin çok hızlı içmesine izin vermeyin.

Bebeklerde İshal

Bebeğinizin su kaybetmesini engellemeniz çok önemlidir. Bu nedenle ishalle yitirilen su, yerine konmalıdır. Ek besin almayan bebeklere anne sütü, uygun mama veya tuz-şeker karışımlı özel sıvılar verilmelidir. Ek besin alan bebeklere et suyu, çorba, meyve suları, yumuşak meyveler veya sebzeler verilmelidir. Pirinç, tahıl, muz, patates, kaynamış havuç ve beyaz ekmek ishalli hastalıklar sırasında genellikle iyi tolere edilen gıdalardır. Bebeğiniz iyileşirken; çocuğunuzun diyetine uygun yumuşak, fazla tatlı olmayan gıdalar ekleyebilirsiniz.

Bebeklerde Reflü

Mide içeriğinin yemek borusuna çıkması anlamına gelen reflü, bütün bebeklerde oluşan doğal bir mekanizmadır. Ancak bazılarında diğerlerinden daha fazla görülür.

Reflüye Karşı Öneriler:

Bebeğinizi sakin bir ortamda besleyin ve dik tutun. Büyük öğünler yerine daha küçük porsiyonlarla besleyin. Besledikten sonra bebeğinizi sallamaktan kaçının ve gaz çıkartması için zaman tanıyın. Ayrıca beşiğinde başını yükselterek bebeğinizin uyuma pozisyonunu ayarlamayı da deneyebilirsiniz.
Bebeğinizi sıkı giydirmekten ve araba koltukları gibi gereçlerde karnına baskı oluşturmaktan kaçının.

Emzik, reflüsü olan bebeklerde asidin seyreltilmesine yardımcı olabilir.

bebeklerde-reflu

İnek Sütü Alerjisinde İyileşme Süreci

Bebeğiniz ne zaman sağlığına kavuşacak? Kaygılanmayın. İnek sütü alerjisi olan çocuğunuza uygun bir formül süt önerildiyse, yolun yarısını aldınız demektir!

Çocuğunuzu uygun formül süte alıştırdıktan sonra, durumunun normale dönmesi için yaraların iyileşmesinde olduğu gibi, biraz bekleyin.

Çalışmalar, cilt belirtilerinin amino asit bazlı formül sütle beslenmeye başladıktan sonraki 3 gün içinde; sindirim şikayetlerinin ise 2 hafta içinde iyileştiğini göstermiştir.

Bebeğinizin belirtileri kaybolduğu anda özel formül sütü bırakmayın. Belirtiler hızla tekrarlayabilir.

Formül süte ne kadar süreyle devam edeceğinizi doktorunuz söyleyecektir.

 

Bebeğimin Durumu Ne Sıklıkla Değerlendirilmeli?

İnek sütü alerjisi olan bütün çocukların, alerjilerinin büyüdükçe ortadan kalkıp kalkmadığını anlamak için düzenli doktor kontrolü yapılması gerekir.

Doktorunuz kontrollerde bebeğinizin alerjik belirtilerinin yanı sıra genel sağlık durumunu da değerlendirecek ve bebeğinizin büyüme, gelişmesini takip edecektir. Çocukların çoğu büyüdükçe besin alerjileri ortadan kalkar. Ancak bu durum farklı besinler için değişkendir ve çocuğa göre değişir.

İnek sütü alerjisi olan bebeklerin çoğu 3-5 yaşına kadar iyileşir. Doktor durumu değerlendirebilmek için alerji testleri ve besin yüklemesi yapabilir.

Doktorunuzdan, çocuğunuzun durumunu düzenli olarak değerlendirmesini isteyin. Bu değerlendirmelerin bebeğiniz 12 aylık olduktan ve çocuğunuzun son alerji atağının üzerinden 6-12 ay geçtikten sonra yapılması gerekir.

inek-sutu-alerjisinde-iyilesme-sureci

 

İnek Sütü Alerjisi Tümüyle İyileşir mi?

Birçok bebek büyüdükçe alerjiden kurtulur. Alerjinin devam edip etmediğini anlamak için düzenli doktor kontrolü yapılmalıdır.

İnek sütü alerjisi olan çocuklar genellikle 2-3 yaşından sonra yeniden inek sütü içebilirler. Düşük bir oranda sorun çocukluk ve ergenlik çağları boyunca da devam eder. İnek sütü vermeyi tekrar denemek için bebeğinizin 12 aylık olması ve son 6-12 ay içerisinde alerji atağı geçirmemiş olması gerekir. Doktorunuz bebeğinize daha ne kadar süreyle inek sütü vermeyeceğinizi belirleyecektir.