1- Bebeğimde inek sütü alerjisi var. Ancak işe döneceğim ve memeden kesmem gerekiyor. Ne yapmalıyım?

Çalışıyorsanız ve işe geri dönmeniz nedeniyle bebeğinizi sütten kesiyorsanız, bebeğinizi biberon veya kaşık kullanmaya aylar önceden alıştırmayın. Bebekler ilk yıllarında çok kolay öğrenirler, bu nedenle en iyisi işe dönüş gününüzün sadece birkaç hafta öncesine kadar beklemektir.
Altı aydan küçük bebekler: Bebeğiniz altı aydan küçükse ve ek besinlere hazır değilse, inek sütü alerjisi olan bebekler için uygun bir formül sütle beslemeye geçmeniz gerekir.
Altı aydan büyük bebekler: Bebeğiniz ek besin alıyorsa, günde 500-750 ml anne sütü veya formül süte gereksinimi vardır. Beslenmenin geri kalan kısmı ek besinlerden karşılanmalıdır.

2- Bebeğimi emziriyorum ancak doktorum bebeğimde inek sütü alerjisi olduğu için benim süt içmememi; peynir, yoğurt gibi inek, keçi veya koyun sütünden oluşan besinleri tüketmemem gerektiğini söyledi. Nasıl besleneceğim?

Bebeğinizde inek sütü alerjisi belirtilerinin oluşmaması için, doktorunuzun diyet önerilerine dikkatle uymanız gerekiyor. Diyetinizden süt ve ürünlerinin, bazen ek olarak dana etinin de çıkartılması bazı besin öğelerini yeterince alamamamız anlamına gelebilir. Bu nedenle doktorunuz size bu durumu dengeleyecek destekler verecek, gerekiyorsa sizi bir diyetisyene yönlendirecek ve çeşitli önerilerde bulunacaktır. Endişelenmeyiniz ve aralıklı olarak süt ve ürünlerini kullanma denemeleri yapacaksınız. Bebeğinizde herhangi bir şikayet oluşmadığı zaman yavaşça eski beslenmenize döneceksiniz.

3- Bebeğimi formül sütle beslediğim halde cilt kızarması, ishal gibi şikayetleri oldu ve inek sütü alerjisi olduğu söylendi. Formül sütle de alerji olur mu? Bu durumda ne yapmalıyım?

Standart formül sütler inek sütü proteinleri içerdiği için, bebeklerde alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olurlar. Bu nedenle bu bebekleri, inek sütü alerjisi olan bebekler için özel olarak geliştirilmiş formül sütlerle beslemek gerekir.

4- Bebeğime süt vermiyorum, ama bazı bisküvilerde bile süt var. Başka hangi ürünleri almamalıyım?

Peynir, yoğurt ve kaymak gibi tüm süt ürünleri ve standart mamalar inek sütü içerirler, bu nedenle inek sütü alerjisi olan bebeklere verilmemeleri gerekir. Ayrıca bisküvi gibi birçok hazır besin de süt içermektedir. Bu nedenle herhangi bir hazır yiyecek almadan önce etiketini dikkatle okumalısınız. Besin etiketinde süt, süt tozu, yağsız süt tozu, laktozsuz süt, tereyağı, kaymak, krema, krem şanti, dondurma, yoğurt, peynir, peynir altı suyu, çikolata, nugat, kazeinat, süt proteini, kazein, laktalbümin, laktoglobülin, laktoz yazıyorsa almayın. Bebeğinizi beslemek için sitemizdeki lezzetli tarifleri deneyebilirsiniz.

5- Bebeğimi formül sütle besliyorum, ancak inek sütü alerjisi olduğu anlaşıldı, ne yapmalıyım?

Doktorunuz bebeğinizi farklı bir formül sütle beslemenizi tavsiye edecektir. İnek sütü alerjisi olan bebekler için özel olarak geliştirilmiş formül sütler, bebeğinizin büyümesi ve gelişmesi için gerekli bütün temel besinleri içermektedir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerde yoğun hidrolize veya amino asit bazlı formül sütler kullanılabilmektedir.

Bebeğinizin uygun şekilde beslenebilmesi için doktorunuza danışın.

6- Bebeğime alerji maması verildi, bu mamanın diğerlerinden farkı nedir? Bebeğim yeterince gelişebilir mi?

Amino asit formül sütleri bebeğin gereksinim duyduğu tüm besin öğelerini içerecek özelliktedir. Bebeğin büyüme ve gelişimine destek olurlar. Tek farkları içlerinde alerjiye neden olan inek sütü proteinleri yerine, proteinlerin temel yapıtaşı olan amino asit içermeleridir. Bunun dışındaki yağ, karbonhidrat, vitamin-mineral, LCP ve nükleotid gibi besin öğeleri diğer formül sütlerle aynıdır ve anne sütünden ilham alınarak geliştirilmişlerdir. Formül sütün içerdiği LCP ve nükleotidler bebeğinizin büyümesinin yanı sıra zihinsel gelişimini de destekler. İlk altı ay bebeğinizin sadece formül süt alması yeterlidir. Altıncı ayda formül süte ek olarak doktorunuzun önerdiği şekilde ek besinlere başlayabilirsiniz. Doktorunuzun önerilerine uyduğunuz ve bebeğinizin diyetine özen gösterdiğiniz sürece bebeğiniz dengeli bir şekilde beslenecek ve büyüyüp gelişecektir.

7- Bebeğime inek sütü alerjisi nedeniyle amino asit maması verildi, ancak tadını beğenmiyor ve yemiyor, ne yapmalıyım?

Bazı bebeklerin amino asit formül sütlerin tadına alışmaları uzun sürer ve yemeyi reddedebilirler. Bu durumda hazırlanan mamaya vanilya damlası damlatılması uygun bir çözüm olur. Doktorunuza sorarak mama hazırlığını yaptıktan sonra pekmez de katabilirsiniz, aynı şekilde altı aylıktan büyük bebeklerde mama hazırlandıktan sonra meyve suları da katılabilir.

8- Bebeğim ek besinlere başladı. Ancak inek sütü alerjisi belirtileri var, ne yapmalıyım?

Bebeğiniz ek besinlere başladıysa ve doktorunuz inek sütü alerjisinden şüphelenirse, çocuğunuzun diyetinden bütün inek sütü ürünlerinin çıkartılması gerekir. Bu süre boyunca anne sütü veya formül süt, temel bir rol oynamayı sürdürecektir. Bebeğinize anne sütü veriyorsanız sizin diyetinizin ayarlanması gerekecektir, eğer formül süt alıyorsa inek sütü alerjisi olan bebeklere yönelik yoğun hidrolize veya amino asit bazlı formül süt kullanmanız gerekir.

9- İnek sütü alerjisi olan bebeklerde soya sütü kullanılır mı?

Soya sütü; inek sütü alerjisi olan çocukların yarısında soya proteini alerjisi de bulunduğu ve soya proteininin besleyici özelliği daha düşük olduğu, bebeğin büyüme veya kilo almasını yavaşlatabileceği için önerilmemektedir. Ayrıca soya sütündeki fitoöstrojenlerin bebeğinizin vücudunda kadın hormonuna benzer bir etkisi olduğundan şüphelenilmektedir.

10- İnek sütü alerjisi olan bebeklerde keçi, koyun gibi diğer hayvan sütleri kullanılır mı?

Keçi, koyun, manda ve at gibi diğer hayvan sütleri de inek sütüne benzer proteinler içerirler ve inek sütü alerjisi olan bebeklerde alerjik tepkiye neden olabilirler. Ayrıca gerekli vitamin ile mineralleri sağlamazlar. Dünya Sağlık Örgütü, bu sütlerin kullanımını önermemektedir. Bu sütlerin süt olarak da yoğurt veya peynir gibi farklı ürünlerle de tüketilmemesi gereklidir.

11- İnek sütü alerjisi tümüyle iyileşir mi?

Birçok bebek, büyüdükçe alerjiden kurtulur. İnek sütü alerjisi olan çocuklar genellikle 2-3 yaşından sonra yeniden inek sütü içebilirler. Düşük bir oranda sorun, çocukluk ve ergenlik çağları boyunca da devam eder. İnek sütü vermeyi tekrar denemek için bebeğinizin 12 aylık olması ve son 6-12 ay içerisinde alerji atağı geçirmemiş olması gerekir. Doktorunuz, bebeğinize daha ne kadar süreyle inek sütü vermeyeceğinizi belirleyecektir.

12- Bebeğime bir ek besini ilk kez verirken ne yapmalıyım?

Bebeğinizin ek besinler yemeye başlamasının bazı zorlukları olabilir. Ancak inek sütü alerjisi, bebeğinizle yeni gıdalar ve tatlar deneyerek eğlenmenizi engellemez.

Bebekler ek besin almaya genellikle 4-6 ay civarında başlar. İnek sütü alerjisi olan bebeklere ek besinlere 6 aydan önce başlanmamalı ve yavaş yavaş başlanmalıdır. Bu dikkatli yaklaşımla ortaya çıkabilecek herhangi bir yeni besin alerjisinin saptanması hedeflenir. Bu nedenle bu evrede püre edilmiş, ezilmiş ve yarı-katı gıdalar deneyebilmenize karşın, anne sütü veya uygun formül süt çok önemli bir besin kaynağı olmaya devam eder. Bebeklerin çoğu 8 aylık olduklarında ellerine alıp çiğneyebilecekleri gıdalar da yiyebilir. Ancak şekil ve boyutları nedeniyle boğulmaya neden olabilecek (kuruyemişler, üzüm ya da havuç parçası gibi) gıdalardan kaçınmaya özen gösterin.

ek-besin-verirken-ne-yapmaliyim

 

Bebeğiniz giderek daha fazla ek besin yedirildikçe anne sütü veya formül sütü azaltacaktır. Bu kademeli bir süreç olmalıdır. Verilen miktar aniden azaltılmamalıdır. Lütfen doğru miktarda süt verebilmek için doktorunuza danışın. Ek besinlere anne sütü veya formül süt ekleyerek içeriklerini zenginleştirmek de olasıdır.

İnek sütü alerjisi olan çocukların çoğu 12 aylık olduklarında hemen her tür katı gıda yiyebilirler. Beslenmeleri, süt ve süt ürünleri içermemek kaydıyla yemek masasına konan yemeklere benzer.

Hipoalerjenik formül, bebeğinizin tepki gösterebileceği gıdalardan kaçınmanızı sağlayarak, hala çocuğun beslenmesinde önemli bir rol oynayabilir.

Çocuğunuz için ek besinler hazırlarken, inek sütü bulaşmasından kaçınmak için olabildiğince temiz çalışın. Bıçaklar, doğrama tahtaları ve dilimleyiciler gibi gereçleri kullandıktan sonra iyice yıkayın. İnek sütü içeren ürünlerle işlem yaptıktan sonra çocuğunuza dokunmadan önce ellerinizi yıkamanız da gerekir.

13- Diyete yeni besinler eklemenin en iyi yöntemi nedir?

İçinde inek sütü olmadıkça, çocuğunuzun beğenmesini veya beğenmemesini dikkate alarak birçok “ilk besinden” birini seçebilirsiniz.

Deneyebileceğiniz Bazı İlk Besinler:

  • Havuç, brokoli ya da karnabaharla karıştırılmış, pişirilerek püre yapılmış patates ve yer elması gibi sebzeler.
  • Muz, avokado, pişmiş elma, armut ya da mango gibi ezilmiş olgun meyveler.
  • Bebe pirinci veya iyi pişirilmiş ve ezilmiş beyaz pirinç, yulaf veya mısır, darı, iri taneli mısır unu ya da erişte gibi diğer nişastalı gıdalar.
  • Blendırdan geçirilmiş veya püre haline getirilmiş, iyi pişmiş ve tuzsuz et, balık ya da tavuk. Kemikleri dikkatlice ayırmayı unutmayın.
  • İyice pişirilmiş ve püre haline getirilmiş; ezilmiş mercimek, bezelye, nohut ve diğer bakliyat.

Besin kıvam ve çeşidini kademeli olarak arttırın!
Bebeğiniz yumuşak besinlerin kaşıkla nasıl alınacağını öğrendiğinde, içinde yumuşak parçalar olan ezilmiş gıdaları vermeye başlayabilirsiniz. Pişirdiğiniz birçok besini ailenizin geri kalanı için kullanabilmelisiniz. Yumuşak besinleri yalnızca ezin veya bebeğinizin tutabileceği parçalara ayırın. İnek sütü ya da süt ürünlerini kesinlikle kullanmayın.

Bir seferde, bir yeni besine başlayın.
Örneğin; bir hafta patates, sonraki hafta muz, daha sonraki hafta havuç vb. Bu şekilde bebeğiniz bir besine tepki verdiğinde, hangisinin hoşuna gitmediğini daha kolay anlayabilirsiniz.

Bebekler için iyi besin hijyeni çok önemlidir. Bu nedenle besinin güvenli olduğundan emin olun.

Pişirilmiş gıdayı iyice ısıtın, soğumaya bırakın, iyice karıştırın ve bebeğinize vermeden önce kendiniz deneyin. Arta kalanları çöpe atmanız gerekeceğinden, bebeğinizin tabağına yiyebileceği kadar yemek koyun. Pişirilmiş besinleri bir kereden fazla ısıtmayın ve tüketilmeyen besinleri yeniden dondurmayın. Bebeğinizi beslemek için kullandığınız bütün gereçlerin gerçekten temiz olması gerektiğini unutmayın.

Besin etiketlerini kontrol edin.
Bebeğinizi beslemek istediğiniz herhangi bir besin veya onun için pişireceğiniz öğünlerde malzeme olarak kullanacağınız besinin etiketini dikkatle okumayı unutmayın. Doktorunuz nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda size yol gösterebilir. Mümkün olduğu kadar evde hazırlanmış yemekler kullanın. Güvenli ek besinler ve uygun mamadan oluşan dengeli bir diyet, bebeğinizin büyüme ve gelişmesine yardımcı olacaktır.

besin-etiketlerini-kontrol-edin

 

14- Bebeğimin gelişiminde sıkıntı olur mu?

Bebeğinizi doktorunuzun önerdiği şekilde beslediğinizde büyüme ve gelişmesinde bir sıkıntı olma olasılığı düşüktür.

Eğer emziriyorsanız, doktorunuzun önerdiği diyete uyduğunuzdan ve almadığınız inek sütü ve ürünlerin yerine, eksikliklerini giderecek şekilde beslendiğinizden emin olun. Doktorunuz bebeğinize amino asit formül süt önerebilir. Doktorunuzun önerdiği amino asit formül süt, bebeğinizin tüm gereksinimlerini karşılayacak besin öğelerini içermektedir. Ek besinlere başladığınız dönemde de tıpkı anne sütü verir gibi, formül sütü vermeye devam edin. Doktorunuz söylemeden formül sütü vermeyi kesmeyin.

İnek Sütü Alerjisi Nedir?
İnek Sütü Alerjisi Risk Testi
Başvurabileceğiniz Merkezler